СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 4

• 187 473
  • 915
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Може и да е малко тъп въпроса, но ако не се "залюбим" с немския може ли да се прехвърлим обратно в английска паралелка след 8-ми клас  newsm78

# 511
    Ако изкарате осми, в девети вече немският ви разлюбва - 4 часа седмично се губят сред останалите... Същото е и при английския.

# 512
Емоциите от днешния ден (в който излязоха резултатите от ДЗИ) все още не ме напускат и затова реших да напиша един почти прощален пост на тема „Особеностите на един семегеец“.

И така – според мен един типичен семегеец е:
  • Дете, за което СМГ е много повече от СМГ
    Пример: Седмокласниците, които мечтаят да останат в училището си, въпреки яките атаки от такива като мен в посока НЕГ
  • Ученик, който не знаете кога учи
    Пример: всъщност не мога да дам пример, защото за 8 години наистина не знам кога е учила (изключение са осмокласниците с немски)
  • Човек със самочувствие
    Пример: трудно ще убедите един семегеец да кандидатства в не топ училище (има ли такoва освен СМГ Wink ?) или не топ университет. Вие може да се тръшкате и да се пробвате да убеждавате, но ще е напразно. Чувате само "Какво се притесняваш? Защо се съмняваш в  мен?" и това съчетано с горното (неученето) ви подлудява. И накрая, след като нервите ви вече са били пред скъсване,  ще се убедите, че семегеецът ви в къщи е бил прав - или е изкарал супер резултат на матурите в седми клас или е приет в желания от него топ университет;
  • „Енергоспестяващ“ човек
    Пример: Ако за прием в топ университет му трябва 4.50 по БЕЛ, не е необходимо да хаби енергия за подготовка. Съчетано с предишната точка това води до съждения от типа „Няма нужда да уча за матура, не се съмнявам, че ще изкарам най-малко 5.20 и това ми стига. “ . Написаното по-горе за вашите нерви и за това кой крив-кой прав се запазва - семегеецът ви ви изненадва приятно със супер резултат и вие отново си казвате "Колко неправа съм била да подценявам детето" Simple Smile

Списъкът е отворен и може да бъде допълван Simple Smile

Страхотно училище е СМГ. Има невероятен дух, всеотдайни учители и умни ученици. Радостни сме, че напускаме системата на БГ образованието, но СМГ ще ни липсва мнооого.

# 513
Страхотно. Все едно, че е за моя хулиган

# 514
    И за нашия! Твърдеше, че ще изкара отличен по БЕЛ, и сега е супер възмутен, че е "само" 5,49! (А прочете само късите произведения, за мой срам и ужас).
    Прекрасно написано, наистина!

# 515
СМГ-ейци са много практично настроени и в учебните си усилия се подчиняват на фундаменталния природен закон за минималното енергийно ниво Joy Затова и няма да ги намерите в челото на класацията за матурите по БЕЛ - просто масово не им трябват отлични оценки и затова преди да се захванат да учат те си правят сметка дали изобщо им трябва добра оценка на матурата, а ако им трябва такава то точно колко има трябва, а след това и какво е минималното необходимо за да се изкарва тази оценка. В резултат ученето се свежда до небрежно прочитане по диагонал на някои произведения в седмицата преди матурата Whistling

Странично следствие от това поведение обаче е, че оценките на матурите по БЕЛ на зрелостниците от СМГ са абсолютно "чисти" и се дължат изцяло на наученото в училище, а не на частни уроци и курсове и даже на специална подготовка Sunglasses

# 516
Странично следствие от това поведение обаче е, че оценките на матурите по БЕЛ на зрелостниците от СМГ са абсолютно "чисти" и се дължат изцяло на наученото в училище, а не на частни уроци и курсове и даже на специална подготовка Sunglasses

Сигурна си или просто предполагаш? Ако трябва да бъдем честни, не са никак малко тези, които са посещавали курсове – поне в "нашата" паралелка е така. Да, и без курсове може да се изкара 5.90+, не е нужно кой знае какво, а само да се прочетат произведенията и да се напишат 5-6 ЛИС. Това при условие, че ученикът няма пропуски в граматиката и е внимавал, когато е обяснявано как се пише ЛИС. Да, на много зрелостници не е нужна оценка от матурата по БЕЛ, но пък за някои от тях е въпрос на престиж, а все пак трябва да защитят и шестиците, които са им писали в училище.

# 517
Естествено, че не съм сигурна чак. Нямам цялостна информация за да мога да претендирам за изчерпателност. Просто такова е усещането, което имам. Не се съмнявам, че някои са учили и са се подготвяли, все пак на някои им трябва оценка или им пука за престижа. Затова казах, че първо идва преценката на нуждите, а после решението за полагане на усилия Peace

# 518
  • София
Obsolete, страхотен пост! newsm10

На сбогуване със СМГ искам да изразя своята огромна благодарност към Учителите на този випуск, които не само ги учиха, но ги изградиха като личности! bouquet
А на всички настоящи и бъдещи семегейци им пожелавам да имат мечти, СМГ ще им помогне да ги осъществят! Hug

# 519
    Никаква странична подготовка, поне при нас, освен мърморенето на майката-досадник. При Люси пък никакво формализиране, и синът ми писал есе, защото за ЛИС надали познава всички изисквания.
     Но най-важното за СМГ е това, че не се налага да ходят на частни уроци по математика (което не е така в езиковите). А това при нашата образователна система си е огромен плюс.
     Та - на шега, на майтап , ама на 01.06. цъфнахме и двамата с таткото на РС на средната, че ми стана мъчно, че вече имаме само едно в СМГ...

# 520
     Но най-важното за СМГ е това, че не се налага да ходят на частни уроци по математика (което не е така в езиковите). А това при нашата образователна система си е огромен плюс.

Хах, абсурдно е това да е най-важното за СМГ в гимназиална степен.
Няма задължителна матура по математика, така че няма и необходимост да ходиш на частни уроци по математика ако не си усвоил материала на необходимото ниво.

# 521
Obsolete, БЛАГОДАРЯ!
Описала си емоциите ни, преживяванията и грижите ни, пресъздала си образа на децата ни в детайли и да няма напразни движения, да няма напъване над учебниците, но пък са с резултати, които ме карат да бъда горда, че съм родител на деца в това училище!
Мога да изкажа благодарности на целия екип учители на  набор 97, вие ги изградихте като личности, вие ги направихте успешни и знаещи, дадохте им увереност във възможностите и знанията им !

# 522
Кои са класните ръководители на 10 клас в СМГ в момента?

# 523
   На А клас - Румяна Караджова, на Б клас - Силвия Велкова (БЕЛ), другите не ги знам, ако някой не подскаже - ще питам утре.

# 524
Кои са класните ръководители на 10 клас в СМГ в момента?

От сега се стягате за 5 клас ли?

Общи условия

Активация на акаунт