Американски колеж - шеста тема

• 125 720
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
Благодаря и аз за информацията за SAT Wink Моя младеж всичко си действа сам и засега само съм информирана, че ще се явява на SAT Физика и Химия... и засега в период на разсъждения за едната математика, ама май ще пропусне  Crazy  Подготвил си е "безгрижно" лято с книжките на Barron's (боже, какви са тухли!), последно май това искаше да поръчам... http://i1.books.bg/products/9181/19/199181/199181_b.jpg
Не пречи да подхвърля идейката и за BlueBook Wink

# 571
Да знаете случайно какво би мотивирало една фирма или физическо лице да е спонсор на дете в гимназия? За висше, ок, ясно! И аз завърших със спонсор, но студент е едно, гимназист, било то и колежанин, друго.
Някакви идеи?

# 572
Да знаете случайно какво би мотивирало една фирма или физическо лице да е спонсор на дете в гимназия? За висше, ок, ясно! И аз завърших със спонсор, но студент е едно, гимназист, било то и колежанин, друго.
Някакви идеи?

- Да имат роднинска връзка;
- Като форма на корупция (родител на фирмата прави някаква услуга, а той става спонсор);
- Шефът да е преродена майка Тереза.

# 573
  • София
Обичайно се среща първия вариант, като фирмата е на някой от родителите.

# 574
  • София
Не се признава от данъчните. Даже и за финансиране на магистратура. Проверявала съм.

# 575
Здравейте! Искам да попитам родителите на настоящи или бивши ученици в АК дали има списък с препоръчана литература по биология?

# 576
Е какво като е фирма на родителите? ДДС-то ли ще си вземат? То дори и за разход не може да мине. Защо тогава?

# 577
  • София
Sharky*, не знам защо го правят, но е факт.
Наистина, ако няма никаква явна "полза" за спонсора, то минаваме на вариант 2 и 3 от поста на ЧС. Simple Smile
Освен това няма намаление на таксата, ако има договор за издръжка.

# 578
Не се признава от данъчните. Даже и за финансиране на магистратура. Проверявала съм.

А, не е така, при определени условия се признава.

Скрит текст:
Данъчно стимулиране при предоставяне на стипендии

Чл. 177а. (Нов - ДВ, бр. 68 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) (1) Признават се за данъчни цели счетоводните разходи за учредена и предоставена стипендия на ученик, придобиващ средно образование, или на студент в училище в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, за период не по-малко от 12 и не повече от 24 месеца и към момента на предоставянето на стипендията са изпълнени следните условия:
1. стипендиантът е ученик в последните два класа от придобиване на средно образование или студент в последните две години от придобиване на образователна степен "бакалавър" или "магистър" и не е навършил 25-годишна възраст;
2. професията на стипендианта намира приложение в дейността на данъчно задълженото лице;
3. данъчно задълженото лице се е задължило с договора за предоставяне на стипендията да приеме стипендианта на работа за период не по-малък от общия брой на месеците, за които се предоставя стипендията.
(2) Данъчно задълженото лице може да учреди и предостави по реда на ал. 1 стипендия на един или повече ученици или студенти.
(3) В случай че данъчно задълженото лице не приеме стипендианта на работа в срок до края на календарната година, следваща годината на завършване на обучението, при определяне на данъчния финансов резултат за годината на настъпване на това обстоятелство счетоводният финансов резултат се увеличава с размера на предоставената стипендия.
(4) В случай че данъчно задълженото лице приеме стипендианта на работа за част от периода по ал. 1, т. 3, при определяне на данъчния финансов резултат за годината на прекратяване на правоотношението счетоводният финансов резултат се увеличава с частта от предоставената стипендия, пропорционална на неизпълненото задължение по ал. 1, т. 3.
(5) В случаите, когато стипендиантът откаже да започне работа в срок до края на календарната година, следваща годината на завършване на обучението, при определяне на данъчния финансов резултат за годината на настъпване на това обстоятелство счетоводният финансов резултат се увеличава със:
1. целия размер на предоставената стипендия, когато не е договорено обезщетение в полза на данъчно задълженото лице по предоставената стипендия;
2. разликата между предоставената стипендия и договореното обезщетение, когато обезщетението е договорено в размер, по-малък от предоставената стипендия.

Е какво като е фирма на родителите? ДДС-то ли ще си вземат? То дори и за разход не може да мине. Защо тогава?
Няма какво ДДС да си вземат, защото никой няма да им го начисли, образователните услуги са освободени от ДДС и лицензираните детски градини, училища и университети не начисляват ДДС в таксите си. Нелицензираните начисляват, но това са предимно детски градини, които се водят детски центрове и други подобни, защото нелицензирани училища не знам да има, освен тези на чужди държави - Френския лицей, Дойче шуле, ААУ.

Но не става въпрос да се признаят данъчно начислените такси от училища, това естествено не се признава, но се признават стипендии, отпускани на учениците.
Та такъв разход,  както съм обосновал с нормативен текст по-горе, при определени условия може да мине.

Последна редакция: сб, 23 апр 2016, 23:07 от Татко Мецан

# 579
  • София
Татко Мецан, пропуснал си изискването на данъчните за конкурс за стипендията, задъжлителното явяване на няколко кандидата и да не са "свързани" лица собственика и стипендианта. Както и да е.

# 580
Татко Мецан, пропуснал си изискването на данъчните за конкурс за стипендията, задъжлителното явяване на няколко кандидата и да не са "свързани" лица собственика и стипендианта. Както и да е.

Хайде, хайде, няма изискване или конкурс, които да не могат да бъдат заобиколени от българския гений в тарикатлъците Twisted Evil Винаги ще се намерят няколко деца от кол и въже, които да са по-зле от детето, за което е стипендията и винаги ще се намери фирма, която няма никаква връзка със семейството на детето, която да го спонсорира. Пък следващата година детето на нейния шеф ще получи стипендия  Wink

# 581
  • София
"Гении" има и пълни данъчни ревизии има. Да не дърпаме дявола за опашката.

# 582
Здравейте! Искам да попитам родителите на настоящи или бивши ученици в АК дали има списък с препоръчана литература по биология?

Загуби ви се питането.

Не съм чувала за препоръчана литература по биология, освен ако не сте 10-11 клас и ще се явявате на АР биология например.

Ако детето има интереси в тази област, може да попита преподавателя какво би му препоръчал. Да разгледа и какво има в библиотеката.
За друго не се сещам Embarassed

# 583
"Гении" има и пълни данъчни ревизии има. Да не дърпаме дявола за опашката.

Е при предложения от Черна станция вариант дори и при пълна ревизия ще се хванат за палците, ако всичко е документално изпипано. Имало ли е конкурс, имало е.

Права си, Шарки, за това, което съм пропуснал, но то беше с цел да не утежнявам темата, защото не е данъчна все пак - исках да дам пример, че по принцип е възможно.

За конкурсите още навремето имаше виц, то виц ама жива действителност, двама дългогодишни научни работници се явяват да протестират защо не са одобрени за един висок пост, а са избрали друг кандидат и шефът на комисията им казва - понеже сте много възмутени, ще ви разкрия какви бяха условията на конкурса. Първото беше наличие на научна титла. Избраният кандидат е асистент. Ама аз съм доцент, възмущава се единият. Аз пък съм професор - възмущава се вторият. Е да, казва шефът на комисията, ама условието е спазено. Второто условие беше да се знае чужд език, колегата ви владее руски. Ама аз владея и английски! - казва доцентът; а аз - английски и немски! - казва професорът. Е да, казва шефът, ама условието е спазено. Третото е да имате публикации, той има две публикации в еди-кое списание. Че аз имам 15 учебника издадени! - казва доцентът, а аз имам 20-казва професорът.
А последното условие, казва шефът на комисията, беше кандидатът да се казва Иван Иванов. Някой от вас да отговаря на това условие?!

# 584
Реален пример - фирма, регистрирана в БГ с чужди собственици. Управителят българин.
Фирмата си плаща данъците, защото не е китайска или арабска, а западноевропейска и си държи на името
От друга страна собствениците поощряватинициативата в набиране на млади кадри - студенти в процес на учене, дори ученици навършили 16 за работа през лятото - работата е свързана с класиране, текстообработка, инвентаризация, абе на бюро. За по няколко часа дневно, със съответните разрешения, съвсем законно. И плащат, за разлика от повечето стажове в БГ които са безплатни.
Е, сина на управителя е на стипендия в Колежа. Има реален договор за работа после във фирмата, след като завърши колежа, като брой месеци.
Детето не е роднина, очевидно на собственика. И собственика, очевидно държи на управителя, за да спонсорира, като при това намалява облагаемата си печалба с разходите - горе е цитирано.
Подписва се тристранен договор между АК родителите и фирмата. Всяка година.
Вариации на тази тема са възможни и са реални, не една и две фирми са спонсори...
И не да не е имало данъчни ревизии... Няма проблем.

Детето завърши, наистина работеше там във фирмата-спонсор, дори връщайки се от чужбина, където следваше, а и в централата на фирмата, която бе точно в държавата, където учеше висше и сега се реализира в същата тази област.  
Конкретен случай е, но не търсете навсякъде измама и далавера, все пак светът не почва и свършва в "най-доброто място за живеене" на Фандъкова - София и далавераджийската република....

Общи условия

Активация на акаунт