Американски колеж - шеста тема

• 125 700
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Аз съм питала първо за АУБГ, а после и за магистратурите  в САЩ и Холандия на моите големи син и дъщеря и се оказа уязвимо. Аз съм собственик и управител. И те са работили при мене летата - и по време на гимназиите, и по време на университета...

П.С. Дописвам се: ако се плати данък 20% (данък непризнати разходи)  отгоре върху сумата на стипендията, няма проблем. По същия начин се осчетоводяват разходите за наем на къщи на експатриатите.

# 586
Шарки, смени счетоводителя:) Освен всичко друго, такъв данък от 20% няма.
Скрит текст:
Данъкът е 10%, ако разходите не са признати, просто не се включват като разходи при изчисляването на облагаемия резултат, а ако се тълкува като скрито разпределение на печалбата, тогава има едни 20%, но реално са повече, щото има и данък дивидент тези 20% не са данък, а са глоба.

Де факто санкцията при скрито разпределение на печалба е много повече от 20% - първо, разходите не се признават, което води до 10% данък, второ, се налага въпросната глоба от 20%, и трето, има данък дивидент 5%, а ако има ДДС, и то не се признава, така че скритото разпределение на печалба е най-страшното, под което могат да те подведат.
Това за разходите за къщи също събира погледа....ама хайде, че темата не е за това, а за АК.

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 15:44 от Татко Мецан

# 587
  • София
Именно де, не дай си боже платиш вечеря на клиент, тиймбилдинг на персонала  или стипендия на някой и настава една...Затова всякакъв вид благотворителност - и плащания на образования на трите си деца - съм ги  свела на лична основа: само от моите си спестявания.

# 588
Вечерята на клиент и тиймбилдингът по никакъв начин не могат да се подведат като скрито разпределение на печалба, тъй като не са към свързани лица. При тях е изключена такава санкция. Вечерята си е представителни, облага се с 10% данък при източника, а тиймбилдингът може да мине като разход, само че във фактурата трябва да ги накараш да ти пишат "провеждане на семинар" или нещо подобно, а не хотел, едене-пиенье.

# 589
Шарки, това и аз се канех да пиша, проблемът е че си и собственик. Виж ако беше само управител, нямаше да имаш проблем, освен да убедиш собственика, че "благотворителността" всъщност му спестява пари - веднъж като данък (макар 10 бона основа да не са нещо кой знае какво при 10% данък) и второ, като ангажимент на стипендианта за предоставяне на бъдеща принадена стойност.

# 590
Здравейте!

Дъщеря ми е приета в АК и не мога да преценя дали имаме шанс за финансово подпомагане. Ще бъда много благодарна, ако някой може да сподели при какъв доход с какъв процент се намалява таксата за обучение.

# 591
кате, подайте документите и те ще Ви кажат.
Различно е всяка година, зависи както от отделената сума за стипендии, така и от броя на подадените молби и най-вече от прага на признатата нужда от финансиране, който е според заявленията и доходите...
Казано по- просто - ако миналата година е имало 200.000 лв за разпределяне (условно, иначе точните цифри са на сайта на АК и са в обикновено в долари) и има 200 молби за стипендия с абсолютно еднакви нужди от финансиране според комисията, а нуждите се определят от материалното състояние, доказано с изброените в заявлението документи, то теаретично ще дадат на всички по 1000 лв субсидия.
С всички вариации оттук насетне, колкото по-голяма нуждата, толкова по-голяма стипендията, но за сметка на друга, тъй като, пак казвам, общата сума е крайна величина...
Така че, няма как да знаете тази година как ще е.
Ясно е че всички, които са имали вече стипендия ще подадат пак молби и документи(подават се всяка година)
Погледнете в предходните теми по това време на годината винаги се обсъждат такива въпроси, до сега не си спомням някой да е посочил конкретни цифри като праг на нужда, посочвани сва проценти отбив....от таксата.
Най-общо, личното ми впачатление от споделяното последните няколко години е, че средностатистическото семейство наемни работници притежаващи нормално богатство - апартамент, кола, евентуално малък ваканционен имот, има шанс да бъде спонсорирано. Стипендиите варират от 5 до 90%, според описаното в началото.
За хора със собствен бизнес и свободни професии е по-трудно да докажат доходи, както и за собственици на фирми. Но, това е повтарям лично мнение, базирано на писаното от няколко години. вижте сами.

# 592
Здравейте!

Дъщеря ми е приета в АК и не мога да преценя дали имаме шанс за финансово подпомагане. Ще бъда много благодарна, ако някой може да сподели при какъв доход с какъв процент се намалява таксата за обучение.

Здравейте  Кате , според мен си подайте нужните документи  необходими за разглеждане молбата за отпускане на финансова помощ. След като получите решението на комисията ще имате възможност да прецените дали то Ви удовлетворява.

Желая Ви успех!

# 593
Един въпрос за стола? Колко струва на седмица, месец или срок? Обяд ли е само?
И още един: униформи-колко струват?
Благодаря!

# 594
Децата, които са от София ползват стола само за обяд. Ако не греша, децата, които са в общежитието /"дорма"/ могат да се хранят в стола и за останалите хранения. Плаща се при хранене, а не за седмица или срок. От тази година обядът може да се заплаща и от карта, в която предварително са внесени пари, за която Стефан спомена по-горе в постовете, но е възможно и плащането в брой при всяко хранене, в зависимост  от това какво си е избрало детето за обяд. Обикновено обядът е около 3 - 5 лева.
Униформи няма и поради това не се плащат  Laughing.

# 595
  • под Витоша
Пожелавам успех на всички единадесетокласници, които днес държат SAT  Flowers Four Leaf Clover

# 596
Като бъдещи евентуални "зайци", успех и от нас!

# 597
В Колежа има "fresh man" а не "заек" Wink
Успех на SAT за 11ти клас, а следващата седмица на матурите на 12ти (техния last bell  вече би...)!

# 598
В Колежа има "fresh man" а не "заек" Wink
Успех на SAT за 11ти клас, а следващата седмица на матурите на 12ти (техния last bell  вече би...)!

Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Много мил първи урок Simple Smile Благодаря!

# 599
Въпросчета от fresh man!
Ходите ли по частни уроци в 11 и 12 клас за НВО или резултатите са заслуга на Колежа, а не на школа?
Какви изпити държат по английски, освен САТ? IELTS,  например? TOEFEL?
Ако детето ще кандидатства медицина, то ходите ли на школи, специализирани в подготовката за кандидат-студентския изпит?
Какви допълнителни разходи има, освен таксата и стола? Тениса на маса, например? Или театъра?
Опитвам се да си сметна бюджета за следващите 5 години! Simple Smile
Благодаря Ви!

Общи условия

Активация на акаунт