Американски колеж - шеста тема

• 125 729
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
char_ita,
 bouquet

Не се сещам да съм чувала  за дете, което да е имало нужда да ходи  някъде извън АК на подготовка за САТ, а резултатите на децата от АК се движат над 2000т. Има деца и с по над 2300. Също в АК има елективи,които подготвят за САТ. Бих казала, че подготовката, която мис Иванова им дава/вече на доста випуски/, не биха могли  да я намерят никъде другаде. Дъщеря ми беше в долната граница от гореупоменатите цифри /за САТ1/, но това бяха напълно достатъчни резултати за прием. Има деца, които са по-добри на САТ2, които предпочитат точните науки.

Поради натоварването в  АК мисля, че лятната ваканцция на 9ти срещу 10 ти клас може да е едно добро начало за самостоятелна подготовка. Идеята е, че ако разбере и се справи  с The blue book, детето е готово за САТ1. Доста дебела книга, която си изисква време, за да се прочете и да се направят примерните тестове. В нета също има достатъчно книги и форуми/на англ/, които могат да са от полза. Хубаво е детето да чете периодично сериозни статии /икономически, политически и тн/. Има около 5 хил. думи,  които трябва да се научат. При добро желание,може да прочете и книгата "Алената буква", за която казват, че съдържа почти всички САТ думи.

А сега да си призная, че не съм сигурна, че дъщеря ми прочете повече от половината от синята книга. Не е чела "Алената буква", въпреки препоръките. Частично е отворила тук там допълнителни  книги, които аз носех в къщи. Но си правеше съвестно електива при мс Иванова, защото там си имат и оценка и мис Иванова не е от хората, дето ще остави някой да й бяга по тъча.

За САТ2 почти  не е имало нужда от подготовка при нас. Яви се на предмети, при които е традиционно силна и изкара почти максимума

успех!

# 556
Искам да вметна, че САТ 2 е по-труден, но по-лесен изпит Sunglasses
По-труден е като материал, но толерансът при сгрешените отговори е по-висок и накрая да се изкара максимум е по-лесно. На математика и физика децата от МГ традиционно забиват по 800 точки (максимума).

Има и една особеност на изпитите за САТ - почти всички университети допускат неограничен брой явявания, като вземат предвид най-добрия резултат не само като цяло, а и по секции. Т.е. за окончателната оценка за кандидатстване може да се вземат една секция от първото явяване, две секции от второто, една секция от третото... Според нашето българско мислене да се явиш 5-6 пъти на САТ не е много похвално, но за американците е таман обратно - те смятат, че явявайки се неколкократно в преследване на висок резултат бъдещите студенти демонстрират висока мотивация и амбиции, а това се цени. Респективно някои студенти имат специална тактика, предвиждаща да кажем четирикратно явяване, като всеки път подготовката е насочена към това да се гони максимален резултат само в една секция. Минусът е, че всяко явяване струва парички, нищо не е безплатно при кандидатстването Twisted Evil

Има и една субективна част от САТ 1 - есето. Това, че есето е без никаква граматическа или правописна грешка и че е спазен принципът за структуриране, далеч не гарантира максимален резултат. Въпреки ясно разписаните критерии за оценяване може да ти лепнат и едно 3 или 4 (от 6) без никаква явна причина, ако споделените в есето разбирания, идеи и ценности не съвпадат с американската права линия (да ви прилича на темите от соц времето? Whistling). Тук предполагам, че децата от АК имат здраво предимство и няма да срещнат проблеми.

# 557
  • В офиса
Тук предполагам, че децата от АК имат здраво предимство и няма да срещнат проблеми.
  Joy  Twisted Evil
Ама мисля, че никой университет не поставя изискване за САТ1 в първите 5-10%, нали? САТ2 са си по-важните изпити.

Кога е последният срок за вземане на документите за записване и стипендия? А може ли детето само да отиде да ги вземе?

# 558
Ама мисля, че никой университет не поставя изискване за САТ1 в първите 5-10%, нали? САТ2 са си по-важните изпити.

Аз съм на обратното мнение, но не задължавам никого да го споделя Peace Според мен на САТ2 всички кандидати за топ университети имат максимум или почти максимум, докато да имаш над 2350 точки на САТ 1 си е бая челиндж. И според мен най-голяма тежест в класирането имат САТ 1 и есетата. САТ 2 може и да е много важен, ама след като всички са с максимум той автоматично отпада като критерий Peace

# 559
  • В офиса
Мерси! Склонна съм да се доверя. Супер ми е далечно това. Плюс за АК, тогава. Не че американските университети са ми предпочитан избор за момента. Точно заради това: ".....споделените....разбирания, идеи и ценности не съвпадат с американската права линия..."

# 560
  • София
От тази година има доста промени в САТ, като едната от тях е, че есето няма да влиза в общата оценка. ЧС, има ли някаква обратна връзка след оценка на есето, където да е видно защо и за какво са отнети точки?
Иначе подкрепям написаното от ЧС за броя явявания и степента на трудност на САТ2.

Последна редакция: сб, 16 апр 2016, 11:19 от Ironic

# 561
ЧС има ли някаква обратна връзка след оценка на есето, където да е видно защо и за какво са отнети точки?

Обратна връзка има - изпращат ти един формуляр, част от който е и сканираното есе. Но няма нито рецензия, нито корекции, нито коментар защо оценката ти е такава или онакава. Т.е. хем нещо, хем нищо, оценката е доста субективна и няма аргументация.

Иначе на курсовете за подготовка за САТ точно учат децата как да пишат ПРАВИЛНО есе. Т.е. не как да пишат добре по принцип, а как да пишат за висока оценка. Което предполагам в АК децата получават наготово.

П.П.
Ако има промени във формата на изпита май от моето включване в темата нямаше много смисъл newsm78

# 562

докато да имаш над 2350 точки на САТ 1 си е бая челиндж.

За 2350т. си напълно права! Само 1% от явилите се на САТ1 през 2015г. имат на САТ1 2350т или повече
http://research.collegeboard.org/content/sat-data-tables

А до колко и каква тежест имат САТ-овете е спорен въпрос. Имаме познато дете, което с 2350т. не беше прието в нито едно уни, от тези в които беше кандидатствало

Вярно е, че САТ2 са супер лесни и предимно отнемането на точки е поради техн. грешки

Ние преди време, много време и внимание отделихме за други изпити /бяха през май 11кл, забравих им името. Нека някоя от мамите от АК ме подсети как се казваха/, но не мисля, че резултатите от тях ни послужиха, а подготовката за тях изискваше мнооого време, както и съвпадаха с едната сесия за САТ -тоест не можеш да се явиш на тази сесия. По наше време се считаше, че повече от две явявания на САТ, не е добре  за пред унитата. Те виждат колко пъти си се явявал и че оценката, която имаш е от многократно явяване.

благодаря Ironic  bouquet точно за АР се опитвах да се сетя.

Последна редакция: сб, 16 апр 2016, 13:25 от rosss

# 563
  • София
ЧС, учат ги на добра аргументация на тезата си, не има дават "наклон на мисълта". Simple Smile
Първата сесия на новия САТ е другия месец, след това ще има повече яснота по темата. Точкуването също е променено.
rosss, имаш предвид АР вероятно.

# 564
  • София
Искам да вметна, че САТ 2 е по-труден, но по-лесен изпит Sunglasses
По-труден е като материал, но толерансът при сгрешените отговори е по-висок и накрая да се изкара максимум е по-лесно. На математика и физика децата от МГ традиционно забиват по 800 точки (максимума).
Не само за това е по-лесен, а защото е математика и физика. Joy Респективно, ако някой се явява на други предмети, там също ще е в стихията си и едва ли САТ 2 ще му е някакъв проблем. :

Има и една особеност на изпитите за САТ - почти всички университети допускат неограничен брой явявания, като вземат предвид най-добрия резултат не само като цяло, а и по секции. Т.е. за окончателната оценка за кандидатстване може да се вземат една секция от първото явяване, две секции от второто, една секция от третото...
Това зависи от университета. В сайта на всеки университет го пише. Някои изрично взимат трите секции от едно явяване.Според нашето българско мислене да се явиш 5-6 пъти на САТ не е много похвално, но за американците е таман обратно - те смятат, че явявайки се неколкократно в преследване на висок резултат бъдещите студенти демонстрират висока мотивация и амбиции, а това се цени. Респективно някои студенти имат специална тактика, предвиждаща да кажем четирикратно явяване, като всеки път подготовката е насочена към това да се гони максимален резултат само в една секция. За един - два месеца няма да забрави, каквото е знаел, т.е. ще си повиши резултата в секцията, за която се е готвил, но едва ли много ще си понижи, ако изобщо си понижи в другите.Минусът е, че всяко явяване струва парички, нищо не е безплатно при кандидатстването Twisted Evil

Има и една субективна част от САТ 1 - есето. Това, че есето е без никаква граматическа или правописна грешка и че е спазен принципът за структуриране, далеч не гарантира максимален резултат. Въпреки ясно разписаните критерии за оценяване може да ти лепнат и едно 3 или 4 (от 6) без никаква явна причина, ако споделените в есето разбирания, идеи и ценности не съвпадат с американската права линия (да ви прилича на темите от соц времето? Whistling). Тук предполагам, че децата от АК имат здраво предимство и няма да срещнат проблеми.
И да добавя относно есето в новия формат: не влиза в общата оценка, но някои университети продължават да го изискват.
От моя скромен и неуспешен опит със САТ-овете мога да заключа, че учениците на АК няма от какво да се притесняват, ще бъдат достатъчно добре подготвени в училище. От децата, които познавам (не от АК) висок резултат на САТ изкараха тези, които си бяха с високо ниво на английски (например със сертификат СРЕ с А). Някои дори на специализиран курс за САТ не ходиха. Други ходиха на курс и резултатът е според мотивацията.

Последна редакция: сб, 16 апр 2016, 15:14 от mamamilk

# 565

И да добавя относно есето в новия формат: не влиза в общата оценка, но някои университети продължават да го изискват.

Любопитно ми е дали изискват есето от САТ-а. Тогава под каква форма го  изискват и ако си се явил на няколко САТ-а, кое есе искат, щом на него няма оценка.

Да не би да бъркате есето от САТ-а с есетата, които университетите изискват за прием /но те са независими от САТ есето?

# 566
  • София
за есето към САТ става дума.
Ето тук прегледно инфо за промените -  http://sat.ivyglobal.com/new-vs-old/

# 567
  • София
Есето, което е като опция към САТ, е различно от другите есета. Ето списък с университетите, според това дали изискват или не изискват есе към САТ.
https://collegereadiness.collegeboard.org/sat/register/college-essay-policies

# 568
Здравейте ,
сърдечно Ви благодаря , че отделихте от времето си и споделихте мнения за САТ.

bouquet

Докато четях споделеното , че децата от АК в общият случай нямат затруднения с този изпит си помислих " Е чудесно , значи това лято ще е безгрижно за девойката".
Но......... някак не успях да устоя на мисълта да купя все пак The blue book .Обаче  не я намирам  или не зная как да търся. Знаете ли от къде бих могла да я купя или поръчам?

# 569

Общи условия

Активация на акаунт