Раждане в Майчин Дом - София (2 тема)

• 288 182
  • 1 737
  •   1
Отговори
# 1 650
Да. И нещо да се почерпят.
Ок.Благодаря.

# 1 651
  • София
Момичета,носите ли цветя за акушерката при изписване на бебето?
Ние само почерпка им занесохме,леко изненадващо ми изписаха бебето от неонатологията и всичко стана мнооого бързо.
Моето бебенце прекара 13 дни там и като носех памперси и кърпички взимах по нещо от сърце и за персонала.

# 1 652
И аз занесах почерпка- безалкохолни, сладки, бонбони и питка, но цветя не сме носили. Близнаците ми бяха в неонатологията 3 седмици и като цяло бях доволна от персонала там.

# 1 653
Ние пък нищо не сме носили. Раждах без избор на екип, а и не съм получила някакво отношение заради което да искам да изкажа благодарност. Нямам оплаквания все пак, хората си вършеха работата професионално. Мама беше много учудена как така без цветя/почерпка Laughing. Момичетата, които ги изписваха заедно с мен, също не носеха нищо Rolling Eyes

# 1 654
  • offshore & overseas
Ние занесохме почерпка в неонатологията (а май и цветя, но не помня). Малчунчо стоя 45 дни там и отношението и грижите бяха страхотни, та каквото съм занесла, е било от сърце. Heart Eyes

# 1 655
Мами, назад в темата се споменава, че вече са открили зала за изписване. Има ли наистина такава или е проект? Още ли бебета се мятат в ръцете на таткото в коридора?

# 1 656
Раждах юли 2016г. и лежах на 12-ти етаж. Помпата медела беше с две маркучета. Имаше две тенджери, в които слагаха стерилизирани шишета, накрайници и диафрагми. Отделно имаше само измити такива, с които можеш да се изцеждаш за облекчаване. А, тези от тенджерите могат да се ползват за цедене на кърма, която после да дадеш на бебето. Но, трябва да му я дадеш и да върнеш консумативите, а не да ги складираш в стаята, защото имаше случаи на невърнати накрайници и шишета. Аз си взимах от кухнята или от стаята с акушерките стерилизирани стъклени шишета и си пресипвах, за да я дам на бебе. Нищо не съм хвърляла. Това е най-ценната кърма, коластра и преходно мляко. По принцип да знаете, че на стайна температура кърмата може да стои няколко часа, а в хладилник до няколко дни за разлика от адаптираното мляко, то или се дава до 30-60мин. или се хвърля.

# 1 657
Мами, назад в темата се споменава, че вече са открили зала за изписване. Има ли наистина такава или е проект? Още ли бебета се мятат в ръцете на таткото в коридора?

Има зала, в която преобличат бебетата. Майките също се обличат там. Ремонтирана е и нова.
Бебетата се дават пред вратата.  Специална зала не съм видяла, а и не си го представям, защото на 5 изписвания съм била там и винаги са изписвали по много бебета, има много роднини, безумно ще е всички да са вътре или ако се изчакват, то ще е нужно много време.

# 1 658
  • offshore & overseas
Скрит текст:
Раждах юли 2016г. и лежах на 12-ти етаж. Помпата медела беше с две маркучета. Имаше две тенджери, в които слагаха стерилизирани шишета, накрайници и диафрагми. Отделно имаше само измити такива, с които можеш да се изцеждаш за облекчаване. А, тези от тенджерите могат да се ползват за цедене на кърма, която после да дадеш на бебето. Но, трябва да му я дадеш и да върнеш консумативите, а не да ги складираш в стаята, защото имаше случаи на невърнати накрайници и шишета. Аз си взимах от кухнята или от стаята с акушерките стерилизирани стъклени шишета и си пресипвах, за да я дам на бебе. Нищо не съм хвърляла. Това е най-ценната кърма, коластра и преходно мляко.
По принцип да знаете, че на стайна температура кърмата може да стои няколко часа, а в хладилник до няколко дни...
Точно така. Това се дължи на антисептичните и антимикотични св-ва на майчиното мляко.

Затова здраво, доносено бебе може да се храни с изцедена кърма, която е стояла на стайна Т (22-25 градуса по Целзий) до 2-3 часа. В хладилник кърмата може да се държи до 48 часа, а във фризер от 3 до 6 месеца. За недоносените е горе-долу същото, но с повишено внимание. Така и не разбрах дали е 100% вярно, но май в някои болници дори стерилизират (!!) предоставяната от майките кърма, преди да я дадат на хранените там недоносени бебета.

Оообаче по принцип няма смисъл ако бебето е непрекъснато при майката, да му се дава допълнително изцедена кърма:

1. Първо, защото по този начин има опасност бебето, получавайки млякото си и от шише, да не успее да изсуче достатъчно мляко от майчините гърди и да се стигне до недобро изпразване на гърдите, вследствие на което майката да влезе в омагьосан кръг на сучене и доизцеждане без край, или пък до запушване на каналче/та (особено в началото, когато има физиологично свръхпроизводство).

2. Второ, защото едно сучещо от самото начало бебе си получава всичкото мляко (коластра, преходно/смесено мляко и същинска кърма), от което има нужда, стига да суче на поискване.

3. И на трето, но не на последно място, даването на кърма с биберон не е добра идея, зради опасността от т.нар. nipple confusion, отказ на бебето да суче от гърда.

Естествено, както пише в лекарствените листовки за нежеланите лекарствени реакции, това са реакции, които не всеки получава. При някои майки кърменето може да продължи успешно, независимо от неблагоприятния старт и грешките, които са направили.

Както и да е, радвам се, че за електрическата помпа вече редовно има консумативи, предоставени от МД. И аз така помня, че на нея могат да се изцеждат 2 майки едновременно. Доколкото съм наясно, тя може да се използва от всички родилки в болницата, не само от онези, които лежат на 12 етаж.

Ако бебето ми се роди в срок и няма никакви проблеми, бих си избрала настаняване на 12 етаж и изобщо не бих използвала помпа (различна от бебето Laughing). Но всеки си знае. Peace

Последна редакция: пт, 24 мар 2017, 13:49 от Мяуче

# 1 659
Помпата освен за облекчаване служи и за стимулация. Аз нищо не хвърлях, защото бях след секцио, детето  ми беше 2 дни и половина в кувьоз и трудно стартирахме, кърмата ми слезе бавно. Понеже исках да го кърмя, избягвах да му давам от адаптираното мляко, поради тази причина той прекарваше по 10 часа на гърда спейки и ядейки, през останалото време бях на помпата. На 7-тия ден ни изписаха само на кърма с леко надаване. И до днес е само на кърма, вече е на 8 месеца. Тъй като съм му давала от шише рядко (главно в болницата) към днешна дата не може да се храни от шише и не приема АМ, което ми връзва ръцете доста. Но захранвам успешно, така че... вижда му се края на моето кърмене.

А, колкото до часовете - кърмата в хладилник (но не на вратата) издържа до седмица. Лично съм тествала... на стайна Т издържа много повече от 2-3 часа, друг е въпросът дали ще я дадете на детето.

# 1 660
  • offshore & overseas
Още малко оф топик.
Скрит текст:
Помпата освен за облекчаване служи и за стимулация...
В началото рядко има нужда от стимулация (обикновено към 3-я ден след раждането спонтанно настъпва физиологична хиперлактация, докато производството се нагоди спрямо нуждите на бебето), но все пак зависи от ситуацията. Във Вашия случай бебето първоначално изглежда не е било „на лице“. Аз писах за случаите, когато бебето е при майката.

Иначе в момента все още кърмя трето си дете (3+ години), при това малкият се роди много недоносен, в 27 г.с.+6 дни, така че отлично знам какво значи изцеждане за стимулиране и поддържане на лактацията (45 дни го правих нон-стоп). Нашият младеж ок. 30 дни беше хранен със сонда, а ок. 7 дни - с шише, но си бях навила на пръста, че приберем ли се у дома, шише няма да помирише (както не са помирисвали и сестрите му). Така и стана, макар и трудно - успяхме.

Кърменето на поискване естествено е и обвързващо, но ние майките по принцип сме си обвързани с бебенцата, защото отделянето от мама е плавен процес, не става мигновено след раждането. Но колкото е „връзващо“ това, толкова е и освобождаващо и облекчаващо на моменти (например до захранването, а и малко след това, винаги, при всички обстоятелства, храната на бебето е в теб, не трябва да се приготвя, топли и пр.)

Аз съм от дългокърмещата порода Laughing, та затова вероятно звуча малко по-нахъсано, но доста ползи съм видяла от кърменето, и за себе си, и за децата, така че не пропускам да го отбележа с благодарност. 

...А, колкото до часовете - кърмата в хладилник (но не на вратата) издържа до седмица. Лично съм тествала... на стайна Т издържа много повече от 2-3 часа, друг е въпросът дали ще я дадете на детето.
Аз имах предвид колко време е годна да се дава на бебе, не колко ще издържи преди да се вкисне или пресече.

# 1 661
Ами нас вчера ни изписаха.Зала няма,има стая за преобличане на бебетата.И да,изкарват директно в коридора при регистратурата.
Също не виждам смисъл от специална зала-би настанала страшна суматоха.
Това с хвърлянето на коластрата е безумие.Що количество се изхвърли от момичетата там...Абсурдно е!Накрая ни казаха да си измием помпите под гореща течаща вода и си взехме стерилни шишета и си я давахме-няма да я хвърлям я.
Иначе раждането и престоя минаха много добре.Аз съм като цяло много доволна.Що чудесии бях изчела за МД,а то изобщо не се оказа вярно.Безкрайно съм доволна.!
Не е лукс,но попаднах на такава златна докторка,при която още десет деца да имам,при нея ще ги родя😊Всичко друго се търпи и не е изобщо толкова зле,а за децата се грижат много добре.

# 1 662
Каролин Бингли, честито бебе, да е живо и здраво, да си хапва и да спинка  Hug А защо са изхвърляли коластра след като имат право на избор и могат да я дават на бебето си?  Rolling Eyes И би ли споделила името на лекарката, от която си толкова доволна, ако искаш и на лично?  Simple Smile

# 1 663
Ами не е като да имат избор, защото няма къде да си стерилизират помпите и е много тъпо.
Това на 7-мия етаж. А ако бебето не засуква добре, все пак е по-добрия вариант да си му даваш коластра, но там едва ли не нямаш тази възможност.
 И така-цедяхме се и хвърляхме. Накрая се принудих и измих и напарих хубаво помпата и си дадох от стерилното шише.
Доктор Сузана Нашар е докторката, при която избрах да ражадм и цял ден няма да ми стигне да я хваля тази жена. До живот ще съм й благодарна! Всяка бременна приятелка оттук нататък при нея ще пращам.
Раждането беше продължително, но леко, родих без почти никаква болка, аз която изпитвах неописуем ужас и страх от нормалното раждане, след като родих, казах на мъжа ми, че още 10 деца мога да му родя, ако иска. Simple Smile

# 1 664
Мхм, заради подобни неща се колебая там ли да родя.. На 12-ти етаж дано да е по-добре в това отношение. А при тази лекарка лесно ли може да се вреди човек да ражда или е пълен графика й? Също така на каква възраст е, долу - горе, и отворена ли е към желанията на майката, разбира се, ако всичко е наред и не съществува риск?  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт