Раждане в Майчин Дом - София (2 тема)

• 290 201
  • 1 737
  •   1
Отговори
# 1 305
Здравейте, аз също съм се насочила да раждам в Майчин дом, но следя бременността си на друго място. Моята лекарка ми препоръчва д-р Ивет Райчева. Моля ако има някоя от вас родила при нея да даде мнение.

# 1 306
Здравейте!
Имам колебания коя от двете болници да избера-Токуда или МД.
Още ми е рано, но проучвам въпроса за да съм по-подготвена.
Следя се в МД, доктор Атанас Чернев. Ходя и при доц. Карагьозова и доц. Тюфекчиева.
Записвам се да следя за мнения, защото имам много въпроси и неща,които не са ми ясни.
Доц. ми каза, че може секцио по желание, избираш екип, което е 900 лв, по последни данни от сайта.
Това значи ли,че 900 лв е за раждането, и отделно нещо друго плаща ли се и какво-освен престоя?
Как става ангажирането на определен лекар за раждане? Можете ли да препоръчате добър екип за секцио?
Много съм раздвоена,чувала съм най-различни мнения и само хубави неща за Токуда. Много ми е важно, грижата, даването на навременна информация и доброто отношение, което малко се съмнявам дали ще получа в МД.
За Токуда съм чувала само хубави неща.
Зная, че е много относително и всеки ще ми каже различно, но е хубаво поне да имам някаква първоначална информация.
При кой лекар евентуално планираш за Токуда? и аз като теб съм с тази дилема в момента..с едно раждане в Токуда пред 2012, където всичко беше наред, условията са отлични, но сега съм на кръстопът, т.к лекарката, която ме следи  и на която доста вярвам, е в МД. До момента мнението на почти всички е, че като професионализъм и неонатологични грижи МД е по-добре, но като условия има забележки.

# 1 307
Нямам идея, доктори в Токуда не познавам.Просто ще се ползвам със значителни привилегии и отстъпки евентуално, защото фирамата, в която работят има договор с тях. И ще трябва да проуча.
В МД познавам Чернев-младши, при него се следя и доц.Карагьозова,както и доц.Тюфекчиев,при която си ходя от години и на която имам най-много вяра.Тя е сред ръководните кадри в МД.
С нея и с Карагьозова ще говоря за раждането когато му дойде времето, да видим и те какво ще кажат. Дори съм склонна да избера една от двете ако има такава опция.
Условията-ясно, не сме на хотел, все ще изтърпя, обаче мен отношението, грубостта и това че може да не ме погледнат, ме притеснява сериозно. Не съм от хората, които обичат да стоят в неведение, да си просят информация и грижи.Много държа да се отнасят добре с мен.
Въпреки всичко всеобщото мнение, че там са най-големите и опитни специалисти, може би ще наклони везните към МД.

# 1 308
Момичета, прекарах 1 месец в Майчин дом и успешно родих на 16.11.2016 момиченцето си - 2440 гр. и 46 см. Извадиха я в 34 седмица заради големи миоми, които можеха да доведат до руптура на матката (раждането ми е 4-то секцио с миомектомия, мн тежко беше). Благодарение на проф д-р Ангел Димитров и д-р Бела Фръндева аз и детето сме добре, те ни спасиха и ще съм им вечно благодарна. Впечатленията ми са съвсем пресни  Simple Smile

Ще се опитам да бъда обективна, но все пак споделям свое лично мнение  Peace Майчин дом е мястото, където трябва да отидете, ако имате проблемна бременност, предстои тежко раждане, предвиждат се усложнения. За безпроблемна бременност и очаквано нормално раждане или обикновено секцио - никога не бих препоръчала Майчин дом. Ще се опитам да обясня защо. Едва ли можете да си представите колко на конвейр е всичко там. Влизате просто като малка бурма в голяма машина, тя ви подхваща и вашия глас изчезва оттук нататък. Ще бъдете изследвани, преглеждани, препращани без обяснения насам - натам, няма да имате точна информация почти за нищо, което се случва с вас. Да, персонала са големи професионалисти! Но там има десетки родилки едновременно, сума ти заплетени случаи, ще ви бъркат понякога една с друга, няма да знаете изобщо в един момент какво се случва. Има постоянно спешни случаи, пред родилните зали седи някой и вика постоянно: "Освободете за спешно секцио", "Излизайте, идва спешен случай"! Има реална вероятност да бъдете забързани да родите просто за да освободите място за нещо спешно. Ще обикаляте по кабинети като интернист, ЕКГ и т.н. заедно с оюе 10 -15 забързани и притеснени жени, ще се щурате по коридорите... Деня на изписването ми се проточи от сутринта до 15.30 - тогава ни изписаха, след като аз вече бях пред нервна криза, докато събера 100-те необходими документа, висях права след тежка операция с часове по опашките. Това няма кой да ви го спести, дори да сте с връзки или избор на екип. Тръгнах си първа, защото съм от друг град и се молих цял ден да ми оправят документацията. Постоянно се случва отчаяни акушерки да викат как изолатора е пълен и да се чудят къде да сложат следващата родилка с инфекциозна болест. Акушерките за бебенцата са големи сладурани, аз бях на 12 етаж и искам специално да ги поздравя  bouquet Другите също са ОК. Но - давам пример. Казват ми - утре ви изписваме. Аз задействам хората да си ме взимат и т.н. След буквално 2 часа идва една сестричка и ми казва, че ми е назначен АБ за още 3 дена  Shocked Питам защо? Без причина, левкоцитите ми били 14, ама то до 22 било нормално. Търся лекарка, питам какво става - ами той антибиотика си ми бил назначен от раждането, ама можело и без него, ама аз да подпиша, че си отивам на своя отговорност и го отказвам  Crazy Питам защо ми казаха официално на визитацията, че ме изписват - ами защото то можело да ме изпишат  Crazy Казвам, че ако е за здравето ми, ще седя! Отговор: ама защо да седите, то ви няма нищо, подпишете се само ooooh! ooooh! Писна ми ужасно, накрая в епикризата ми пише, че съм си тръгнала, отказвайки предложеното ми лечение!!! Защо да си причинявате всичко това newsm78

Раждала съм 2 пъти в частни болници и 2 пъти в държавна. Няма ли проблем - идете си в частната да ви гледат като принцеси и да си ви е ОК.  Peace Или поне в по-малка държавна, където няма да има подобно напрежение

Последна редакция: ср, 23 ное 2016, 11:11 от Bianka_b

# 1 309
Благодаря Bianka_B за полезната информация. Тъй като и при мен е на кантар дали всичко ще е ок или ще има усложнения, в зависимост от това ще избера болницата в последния момент

# 1 310
Здравейте, предстои ми раждане през месец януари 2017 или по-рано, тоест точно по празниците, в МД. Доколкото разбрах, скоро предстои ремонт на следродилното отделение на 7 ет. Дали някой знае нещо повече, притеснява ме, че и без друго в болницата ще е лудница по това време и ремонтът да не ограничи съвсем изборът на стая...

Здравей,
на мен също ми предстои раждане през месец януари 2017. Насочила съм се към Майчин дом. Имаш ли някакви  наблюдения за добри доктори за естествено раждане?

# 1 311
Здравейте, предстои ми раждане през месец януари 2017 или по-рано, тоест точно по празниците, в МД. Доколкото разбрах, скоро предстои ремонт на следродилното отделение на 7 ет. Дали някой знае нещо повече, притеснява ме, че и без друго в болницата ще е лудница по това време и ремонтът да не ограничи съвсем изборът на стая...

Здравей,
на мен също ми предстои раждане през месец януари 2017. Насочила съм се към Майчин дом. Имаш ли някакви  наблюдения за добри доктори за естествено раждане?
и без избор на екип да си всички доктори са добри

# 1 312

Здравей,
Здравей, Дени КГ, за Майчин дом изборът ми е д-р Ирена Шикова, при която се следих от самото начало и е много добър специалист и човек. Не е от най-известните имена за болницата, но има достатъчно опит и знания; предполагам, че други майки с пресни впечатления след естествено раждане  ще ти препоръчат и други лекари.

# 1 313
Момичета, прекарах 1 месец в Майчин дом и успешно родих на 16.11.2016 момиченцето си - 2440 гр. и 46 см. Извадиха я в 34 седмица заради големи миоми, които можеха да доведат до руптура на матката (раждането ми е 4-то секцио с миомектомия, мн тежко беше). Благодарение на проф д-р Ангел Димитров и д-р Бела Фръндева аз и детето сме добре, те ни спасиха и ще съм им вечно благодарна. Впечатленията ми са съвсем пресни  Simple Smile

Ще се опитам да бъда обективна, но все пак споделям свое лично мнение  Peace Майчин дом е мястото, където трябва да отидете, ако имате проблемна бременност, предстои тежко раждане, предвиждат се усложнения. За безпроблемна бременност и очаквано нормално раждане или обикновено секцио - никога не бих препоръчала Майчин дом. Ще се опитам да обясня защо. Едва ли можете да си представите колко на конвейр е всичко там. Влизате просто като малка бурма в голяма машина, тя ви подхваща и вашия глас изчезва оттук нататък. Ще бъдете изследвани, преглеждани, препращани без обяснения насам - натам, няма да имате точна информация почти за нищо, което се случва с вас. Да, персонала са големи професионалисти! Но там има десетки родилки едновременно, сума ти заплетени случаи, ще ви бъркат понякога една с друга, няма да знаете изобщо в един момент какво се случва. Има постоянно спешни случаи, пред родилните зали седи някой и вика постоянно: "Освободете за спешно секцио", "Излизайте, идва спешен случай"! Има реална вероятност да бъдете забързани да родите просто за да освободите място за нещо спешно. Ще обикаляте по кабинети като интернист, ЕКГ и т.н. заедно с оюе 10 -15 забързани и притеснени жени, ще се щурате по коридорите... Деня на изписването ми се проточи от сутринта до 15.30 - тогава ни изписаха, след като аз вече бях пред нервна криза, докато събера 100-те необходими документа, висях права след тежка операция с часове по опашките. Това няма кой да ви го спести, дори да сте с връзки или избор на екип. Тръгнах си първа, защото съм от друг град и се молих цял ден да ми оправят документацията. Постоянно се случва отчаяни акушерки да викат как изолатора е пълен и да се чудят къде да сложат следващата родилка с инфекциозна болест. Акушерките за бебенцата са големи сладурани, аз бях на 12 етаж и искам специално да ги поздравя  bouquet Другите също са ОК. Но - давам пример. Казват ми - утре ви изписваме. Аз задействам хората да си ме взимат и т.н. След буквално 2 часа идва една сестричка и ми казва, че ми е назначен АБ за още 3 дена  Shocked Питам защо? Без причина, левкоцитите ми били 14, ама то до 22 било нормално. Търся лекарка, питам какво става - ами той антибиотика си ми бил назначен от раждането, ама можело и без него, ама аз да подпиша, че си отивам на своя отговорност и го отказвам  Crazy Питам защо ми казаха официално на визитацията, че ме изписват - ами защото то можело да ме изпишат  Crazy Казвам, че ако е за здравето ми, ще седя! Отговор: ама защо да седите, то ви няма нищо, подпишете се само ooooh! ooooh! Писна ми ужасно, накрая в епикризата ми пише, че съм си тръгнала, отказвайки предложеното ми лечение!!! Защо да си причинявате всичко това newsm78

Раждала съм 2 пъти в частни болници и 2 пъти в държавна. Няма ли проблем - идете си в частната да ви гледат като принцеси и да си ви е ОК.  Peace Или поне в по-малка държавна, където няма да има подобно напрежение
Много изчерпателна информация, за която съм ти признателна! Проблемът е, че понякога раждането се обърква и дори бременността да е била съвсем безпроблемна, накрая става нещо и пак се опира до МД, но вече в критична ситуация. Ясно е, че няма как най-натоварената специализирана AГ болница да предложи специално внимание на всички, но пък за нас, като пациенти, това също е много важно, затова я има и дилемата частна болница vs. МД  Simple Smile

# 1 314
  • София
Аз раждах естествено в МД и съм безкрайно доволна. Всичко си ми обясняваха, дори за момент не са ме пришпорвали да забързат раждането (прекарах в предродилна и родилна зала общо 26 часа). Не съм усетила никаква болка, с изключение на 3 контракции (но това си е късмет и висок праг на болка, и не мога да го обещая на друг) Родих с една едничка инжекция Бусколизин за точно 15 минути. Нямам идея кой ми е бил в екипа, понеже за тези 26 часа се смениха безбрпй екипи и нямаше как да ги запомня всички. А екипът от самото раждане .... Ами за тези 15 минути бях съсредоточена в самото раждане и се концентрирах в него, а не в имената, но всичко ми обясняваха през цялото време. Каквото и да си говорим, това е най-голямата и утвърдена АГ болница в България и съответно там са най-добрите специалисти. Колкото и да е сложна ситуацията по празниците (аз родих на 27.12.2013), персоналът се отнася прекрасно, но определено не търпят капризи, защото са достатъчно заети. Относно стаите, ако не ви е финансов проблем и има свободна стая, вземете си съвсем самостоятелна. В нея се възстановявате много по-бързо и не ви надува главата "съквартирантката". Моето дете се роди с някаква инфекция и си постояхме в МД. Първоначално бяхме в двойна стая, но навръх Нова година нервите ми не издържаха и се преместих в самостоятелна. За няколко часа спокойствие, все едно бяха минали 2-3 дни.
За лукс не може да става и дума, но пък родилните зали са прекрасни и модерни, а самостоятелните стаи са с климатик, кабелна, хубав диван и нова баня. Какво повече трябва за едно раждане - възможно най-добрите специалисти и нормални условия. За да ви гледат като царици, отидете на СПА, раждането е нещо съвсем различно, но все пак всеки си избира сам.

PS: Който ще ражда по празниците да се приготви емоционално за малко по-дълъг престой, понеже има официално НЕРАБОТНИ дни и лабораториите работят със закъснение, но не е болка за умиране още ден-два.

# 1 315
PS: Който ще ражда по празниците да се приготви емоционално за малко по-дълъг престой, понеже има официално НЕРАБОТНИ дни и лабораториите работят със закъснение, но не е болка за умиране още ден-два.
Това в частна болница няма как да се случи... родих миналата година в Надежда, изписването беше точно на Коледа. И понеже се изненадах как една майка тук сподели, че е чакала по опашки пред кабинети за документите, аз не съм събирала/попълвала документи, всичко беше подготвено и дори изписването стана по-рано от уговорения час.

# 1 316
Естествено че в частните болници дават всичко наготово. Но в Майчин дом се редиш на около 8 места на опашка, за да си вземеш епикризите твои и на бебето, болничните, регистратура 2 пъти за заверки и отпечатъци, каса (на касата единствено може да се нареди и мъжа ти, но иначе обикаляш лично) и т.н.

# 1 317
Ами няма как.Организацията им куца.Бумащина си е.В частните не е така,всичко е изрядно и уредено.Но да кажен,че не това е най-важното.Просто е изнервящо да чакаш по опашки.
Аз май в крайна сметка към МД ще се насоча,дай Боже да имам късмет.Някой да сподели ако може как протича секциото там?По-добре ли е да избереш екип и как се избира?Отиваш и се уговаряш ли?
Аз слушах една акушерка.Тя като приказка го разказваше.По нехни думи на всеки час-два след операцията идват да те наблюдават,вкл.и доктора,който си избрала идвал.Дават да си вземеш обезболяващи,престоя е 7 дни.Намало смисъл от екип така каза-всички са добри.
Три дни преди това те приемат за изскедвания.Чудя се.защо толкова се стои?Какво толкова ще ти правят.?

# 1 318
Miss_Bingley, ами ще видиш  Peace Три дена преди това ти точат 3-4 пъти кръв, обикаляш различни кабинети - сама по нощница из коридорите  Mr. Green - ЕКГ, Интернист, ЕКГ, ендокринолог и т.н. След секцио си 24 часа в реанимация (аз бях няколко часа повече, ама моя случай беше доста тежък и различен). След реанимация те качват или безплатно на 7 етаж, където сте по 3-4 жени в стая и с обща тоалетна на етажа, или на 12-ти, където вариантите са: по 43 лева на вечер в двойна стая, там сте си 2 жени с бебчетата, има хладилник, ТВ, баня и тоалетна само за вас двете (аз бях в такава, случих на супер съквартирантка и си изкарахме екстра двете). Има единични стаи по 70 лв/вечер и лукс апартамент 140 лв / вечер. На безплатния 7 етаж бебетата го носят на майките само за храненето. На 12-ти ако бебето ти е ОК, си ти го дават почти веднага. Аз въпреки че бях в доста тежко състояние, родих на 16-ти на обяд, на 18-ти сутринта си ми донесоха бебето и си е било плътно с мен. И на 17-ти щяха да ми я дадат още, но тя е родена 34 седмица и 1 ден беше в неонатологията да я проверят как е. Вечер минават да ги изкъпят бебетата и през деня ако имаш нужда сменят пампата, но аз си я оправях сама.

Самото секцио си е наистина песен, ако е просто секцио. Питай още нещо, ако има. Аз не съм взимала никакви допълнителни обезболяващи, въпреки тежката си операция, но много жени искаха и си им даваха или съветваха какво да купят.

Уверявам обаче, че чакането на опашки след секцио е много различно от чакането по опашки по принцип. Превивах се яко аз по опашките, няма къде да се подпреш дето се вика, не е много добре това.

# 1 319
Бианка,благодаря ти. Тези неща горе-долу ги знам,че са така.
Но примерно ако искаш вип стая или двойна,а няма място?Вероярно ако си секцио си избираш дата и резервираш стая.Но всички ще искат на 12,ет. да речем.
Интересува ме също така много ли е страшно секциото?Боли ли много после? Кои доктори,освен прословутия Дяволов са добри оператори?Аз реално бих избрала доц Тюфекчиева,която е изключително добра,но тя  мисля,че не води раждания,а само гениколпгични операции.

Общи условия

Активация на акаунт