Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-4

• 76 829
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
За продажбата на жилище е много важно цената, която пускате да е реална. Колкото и пари да сте вложили в даден имот почти никога не може да си ги избиете.
Важна е самата презентация и поднесената информация в обявата. Снимките, които са направени също са много важни. Аз в рамките на 1месец продадох (по-малко) и закупих ново (по-голямо) жилище. Вярвайте ми, че докато търсех новият ни дом, попадах на снимки, на които има закачени килоти, мръсни и разхвърляни стаи ooooh! Е, не ме привлякоха.
От другата страна, като продавач изпипах текста, снимките и цената - апартамента беше 65кв. (двустаен) в Бургас, продадох го за 15дни, като се има в предвид, че живея в Ямбол и много пъти не успях да отворя апартамента.
Един съвет към продавачите: преди снимките изпипайте апартамента, добавете в описанието вличко, което има в близост (денонощни магазини, денонощни аптеки, спирки, детски заведения, училища и т.н. и т.н.) и най-важното искайте реалните пари, които могат да се вземат Peace
Аз лично отказвах да давам на агенции комисионна и си търсех чистите пари Peace така и накрая от мен не се взе и стотинка.
Не виждам защо искат да ми вземат пари, не си го обяснявам. Доста голям интерес има и без тях, та... ако искат да си ги търсят от куповачите - да, но от продавача да се искат ТЦ.
Разбира се говоря за тези от продавачите, които сами пускат обявите си, а не когато собственика търси помощ от фирма. Тогава да. Много мразех като ми се обадеха и .. "добър ден имаме клиент, вашата комисионна към нас е 3%.." - ама чакай сега, не стига, че ти ме търсиш, ами и пари ми искаш.
Пари на агенция само веднъж съм дала и повече няма да повторя

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 13:28 от m@mmakЪти

# 406
Здравейте всички  Hug

По темата за вдигане на обявена вече цена: преди години харесахме и договорихме един апартамент за покупка от обезщетен от строителя собственик. Аз бях много бременна, буквално бяхме пред сделка. Освен, че решиха да вдигнат цената с 10 хиляди евро, преди да ни съобщят, се покриха и не вдигаха телефони. Беше доста неприятно, защото бързахме и като ни загубиха така времето, се размина напълно покупката ни на онзи етап.

Сега ни предстои да продадем апартамента, който малко по-късно купихме. От тогава семейството нарасна значително и го сменяме с по-голям. Категорично не искам да чувам за агенция, защото сделката, която току що финализирахме беше с брокер. На предварителен договор взеха огромна сума от двете страни и от там нататък не свършиха нищо. Дори не ги бях ангажирала да ми търсят нещо, харесах обява, звъннах и от този момент вече си имах посредник. Както и да е, въпросът ми е: има ли изобщо обяви от собственик и хората дали им се доверяват? Аз докато усилено търсих преди няколко месеца, не намерих нито една обява от частно лице, всичко през агенции.

Другата ми чуденка е за цената на имота. Разбирам, че за да се продаде, трябва да е адекватна и не съм сигурна дали обявите на подобни имоти в района могат да ми бъдат ориентир. Има много, чак странно евтини, някои малко по-евтини от желаната от мен цена и няколко по-скъпи. Чак сега си давам сметка, че цените явно са спаднали от преди няколко години, защото апартаментът, който продаваме го купихме преди точно 5 години на шпакловка и замаска, след това сме направили всичко - настилки, стени, тавани, бани (с керамично корито и кабина, Grohe смесители, тоалетни с плавно затваряне на капаците) ... както и много подобрения - инверторни климатици Мицубиши във всяка стая, вградена кухня, вградени гардероби в коридор и спалня, камъни по первазите, щори със слънцезащитно фолио, комарници ... или с две думи - правили сме си го като за нас и само да имаше още една стая, изобщо нямаше да се замисля да го сменяме. Гледайки пазарните цени, се оказва, че примамлива цена би била около тази, която платихме за апартамента на шпакловка и замаска  Sad Sad Sad Опасявам се, че ако сложим по-висока цена ще направим услуга на останалите, както споделя

Един надценен имот носи ползи на другите имоти на пазара и активно помага за продажбата им. Какво прави купувачът....просто сравнява всички предложения и обикновено е доста по-информиран от продавача, защото следи пазара месеци преди продавачът да реши да излезе с имота си на пазара. А брокерите също знаят всички имоти, познайте, колко от тях ще предложат на купувачите си застоял имот..."НЕЩО МУ ИМА" е първото, което се набива в главата и кара купувачът да го прескочи като предложение.
Един застоял имот носи само загуби за собственика му.

Посъветвайте ме дали е добра идея да извикам оценител да ми направи пазарна оценка, защото не съм убедена колко е реално пазарна. Това, че са го оценили на ХХХ стойност, означава ли, че трябва продажната ми цена да бъде в този диапазон?

# 407
  • София
Ние сме в същата ситуация - продаваме апартамент за по-голям. И аз не искам да работя с брокери, пуснала съм обява като частно лице. Обаче частни лица не се обаждат, обаждат се агенции, които започват разговора с процента си комисионна, дори не се разбира имат ли реален клиент за нашия квартал, или набират обяви. Второ обаждане не последва.
 Когато си купувач все ти е висока цената, когато си продавач - искаш да продадеш на максималната. Имам усещане, че трудно ще се срещнем по средата.
 Пазарна оценка от вещо лице не вярвам да е напълно реална, едва ли ще оцени  качеството и стойността на всичко вложено в апартамента, може да е по-точна за апартамент на Ш/З. Например - подови настилки, включват самата настилка, материалите за полагането й, труда на майстора - всичко това има най-различни стойности, но за купувача е просто направена настилка...

Последна редакция: пн, 27 юли 2015, 12:28 от Vayana

# 408
  • София
Да има обяви от собственик. В началото на месеца пуснах обява за продажба. На другия ден вече имах договорени 3 огледа всичките без агенции. Вярно, че през целия ден ми се обаждаха агенции и най-нагло ме питаха в обявената цена да ли им е включен хонорара.  На втория ден до обяд имах още 2 огледа и спрях огледите, защото се обадиха от първите огледи, че искат да купуват. Направихме малък пазарлък - свалихме малко от цената и почнах да подготвям документите и те техните, защото искаха да купуват с ипотека. Междувременно се обадиха още 3 които бяха на оглед и обявиха, че искат да купуват. Сега 20 дена по-късно чакам да се одобри кредита. Следяла съм пазара, мисля, че обективно съм оценила апартамента си  и съм отчела недостатъците му. При огледите съм била абсолютно честна и коректна. Нито една агенция не ми е довела клиент за оглед, а няколко ми изкопираха снимките и ги пуснаха за предлагане. Бях бясна, защото  ги публикуваха с подвеждаща информация. Изведнъж апартамента порасна с 10 м2, стана с лукс с дизайнерско обзавеждане и естествен паркет, цената не са вдигали. Реално предлагах апартамента 2 дни. Освен късмет мисля, че и цената която обявих ми помогнаха да се справя толкова бързо. Спестих на бъдещите клиенти комисионна, която те могат да използват за по-полезни неща. Направихме среща с адвокат и те от своя страна се консултираха с адвокат за предварителния договор.  

# 409
  • София
Това звучи като приказка  Simple Smile Не знам какъв апартамент си продала, но щом си успяла за 2 дни и си имала няколко заявки за оглед на ден е бил доста евтин...

# 410
  • София
rozibozi поздравления! много добре звучи всичко ... може би цената е била супер ОК за купувачите Peace
истината е, че цената на имота е толкова, колкото са склонни да дадат за него Rolling Eyes колкото и труд и финанси да си вложил вътре ... няма гаранция ... може би ако имаш време да чакаш, би могъл да постигнеш и по - добра цена, но ... и това може да е нож с две остриета !!,,

# 411
  • София
А ми не е бил доста евтин. Просто отчетох реално колко струва. Реших, че е по-добре да не правя ремонт и да го предлагам на по-висока цена. Всеки влиза и предпочита да си го освежи или ремонтира по свой вкус. Ние си купихме къща, нова - живяно е в нея 1 година, ами пак правихме ремонт, някои неща запазихме, някои ремонтирахме да станат по-наш вкус. Точно затова купувача гледа просто настилка. Един харесва едно, друг друго. Купихме къщата с кухня - ами мерси, ще я махам, защото не ми харесва, една такава свежа, шаренка, искам да си избера кухнята по мой вкус. Да взехме и двата климатика с къщата, но аз си имам мои климатици, които са по-хубави.

# 412
Благодаря на всички за мненията  bouquet

Когато си купувач все ти е висока цената, когато си продавач - искаш да продадеш на максималната. Имам усещане, че трудно ще се срещнем по средата.

Аз пък бях мечтан купувач. Харесах си апартамента по снимки, звъннах за обявата, брокерът ме заведе да видя имота (почти единственото, което направиха от агенцията + предварителен договор). Един бегъл оглед и взехме решението (доста прибързано, признавам си) Не сме преговаряли за цена, защото брокерът настояваше, че продавачите са непреклонни за цената, а по същото време имаше още един оглед, за който казаха, че също били потенциални купувачи. На следващия ден оставихме стоп капаро, а на по-следващия подписахме предварителен договор и оставихме 10% от стойността на имота. Не намалихме и стотинка от цената, въпреки, че имаше забележки вкл. някои трудни за оправяне - счупени плочки от настилката в коридора. Седмица по-късно видях обява на същия апартамент от друга агенция, с 2000 евро по-ниска от нашата и смятам, че не бяха откраднали обявата, защото разполагаха с други снимки  Sad 

rozibozi , твоята история наистина звучи идилично  bouquet Изумена съм колко са нахални агенциите, постовете ви ще са ми от полза да очаквам такива обаждания и да знам как да реагирам  Thinking И за мен в имота са важни стаите, големини, разположение и др. И в нашия нов дом има скоро правена кухня, която обаче на мен не ми допада и ще е по-трудоемко да се прави нова, отколкото ако е празно.

# 413
  • In the shadows of my mind
tickles и Vayana, може ли да споделите какво продавате, район, цена?   bouquet Може и на лични Simple Smile

# 414
разбира се, ако някой се интересува Grinning Тъй като знам, че всеки си таргетира някакъв район, а и нашия не е от най-желаните квартали в София, започвам с тази информация.

Апартаментът, който ние ще продаваме се намира в Люлин-8, до метростанция Люлин, в новите кооперации зад Билла

# 415
  • София, Bulgaria
Томева, дано стане бързата продажба. Но защо в обявата лъжат за типа строителство.
Сградата си е чиста панелка, няма тухла и ПК. 9ти, последен етаж....

Не е панелка, ПК е т.е. желязобетонна конструкция с тухли, както строят днес, ходила съм да го видя имота с клиенти, хубав е...

# 416
  • София, Bulgaria
Томева, дано стане бързата продажба. Но защо в обявата лъжат за типа строителство.
Сградата си е чиста панелка, няма тухла и ПК. 9ти, последен етаж....

Не е панелка, ПК е т.е. желязобетонна конструкция с тухлени стени подобно на строителството днес. Ходих да го видя с клиенти апартамента.... хубав е ... нищо, че е на последен етаж...отгоре не е директен покрив.

# 417
  • На земята, която е всъщност звезда.

860 евро/кв.м. при положение, че ще се правят кухня, баня, антре/коридор, смяна на дограма, пребоядисване? И отделно такси и комисион...мммм, не на тази цена.

# 418
Томева, ти би ли го купила?
Помисли и си отговори честно. Защото аз съм се парила с подарен, последен етаж, под въздушна възглавница.
Не препоръчвам на никого подобна авантюра. Е, ако имат много излишни пари и нерви за разправии със съседите надолу по  етажите.

# 419
  • София, Bulgaria
Томева, ти би ли го купила?
Помисли и си отговори честно. Защото аз съм се парила с подарен, последен етаж, под въздушна възглавница.
Не препоръчвам на никого подобна авантюра. Е, ако имат много излишни пари и нерви за разправии със съседите надолу по  етажите.

Сега, ще Ви кажа как разсъждавам аз, но първо да вметна, че аз съм фен на НС, но ....ако имам 50000 Евро/ т.е трябва да направя сделка за 46-47000 Евро, за да покрият всички разходи/  и трябва да купя с тях имот, какви са ми възможностите? а/ в източни райони 2-ст панел за ремонт....не благодаря, по-добре този. б/ 2-ст НС в Овча купел или Люлин...Надежда..., не,  не са моите квартали. в/ маломерно, еднопространствено ..... малко е ... и за лични нужди и за инвестиция наемът няма да отговаря, но да речем, ако го търся за инвестиция...мога да намеря нещо в Ст.град и ще ми носи добър доход...но до там.
Аз лично ако трябва да избирам бих избрала последен етаж... винаги съм живяла на последен етаж, а и много хора го предпочитат, да покрива е нещо, за което е добре да се помисли, но едни съседи отгоре могат да направят повече проблеми...както се вижда във входа етажната собственост е много добре организирана, колко са такива добре ремонтирани поддържани входове. Така, че ако имам 50 000 Евро този апартамент е добра възможност, но аз знам много добре какво друго мога да купя с тези пари, за това го оценявам по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт