Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-4

• 76 647
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте!

Продавам апартамент във Варна, за да купя в София.
В София е по-скъпо, разбира се.
Притеснението ми е друго -
че в София апартаментите поскъпват по-бързо и ако чакам много, покупателната ми способност ще намалее с времето.
Моля запознатите с пазара в двата града да кажат - да бързам да продавам във Варна, макар на по-ниска цена или да чакам по-изгодна?
Става ли разликата София - Варна по-голяма или се запазва?

# 526
  • София
Много зависи от кварталите, в които продавате и ще купувате.

# 527
Ние апартамента си го купихме и имаме нот. акт за него. Сега ще изтеглим пари за ремонта му, т.к. той е на шпакловка. За целта го ипотекираме, той си е наш. При продажбата имаше данъчна оценка, брокерката ни ни я даде, но тя беше май месец и се оказа валидна до юни. Просто ужасно..

да, и ние сме правили така данъчна оценка на собствен имот, в нашия случай имаше ипотека върху него, но за да увеличим ипотеката (т.е. обезпечението на банката) с цел друг заем - пак се учредява нова, макар и допълнителна и се вади нова данъчна оценка. С тази бланка от една страница си подавате молба.

# 528
да, и аз не можах да разбера как купувач ще вади данъчна оценка за имота, който ще купува, може би не сме разбрали Thinking ... но ако е такъв случая, данъчна оценка трябва да си извади продавача
Но пък в нашия случай, ако сменя партидите сега, при положение, че вече имаме нотариален акт, а вземем ключове от апартамента след ... примерно един месец .. това ще означава ли аз да платя последните им сметки, т.е. от сега до влизане във владение?
E, имах предвид след влизането във владение също, да. Защо ще получите ключ след 1 месец?

Shinebox, сега те разбрах, искаш данъчна оценка на собствения си имот. Отиваш в данъчното и попълваш, чак толкова много данни не са....  Grinning

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 11:06 от Анонимен

# 529

Защо ще получите ключ след 1 месец?

защото собствениците на апартамента живеят още там и си вписаха срок за изнасяне 20 дни  Rolling Eyes

# 530
Здравейте. Влизам в темата с един може би доста тъп въпрос, но не знам къде да го задам. Попаднах в сайта на ДСК Банк на Продажби през публични продани, въпроса ми е всеки ли може да участва, има ли смисъл изобщо и обявената начална цена много ли се увеличава на самия търг, как се случват нещата? Извинявам се отново за невежеството.

# 531
  • оттам, откъдето започва България
Всеки може да участва, но прочети повече за публичната продан. При нас цената се вдигна само с една стъпка, т. е. 3 000 лв.

# 532
  • София
Имам един въпрос относно един парцел - като адрес го няма в имотния регистър, няма го и в "актуалния" списък на общинските имоти. В такъв случай - той все пак общински ли се води? И мога ли да го закупя от общината?  newsm78

# 533
Извинявам се за спама, но ако някой търси квартира, освобождавам страхотна  за семейство в старата част на Овча купел. Тристаен , изложение И/Ю, напълно обзаведен ( има съдомиялна даже), ново строителство, собствен двор, в който може да се паркира и децата играят без да се налага да ги наглеждам, хазяите също са супер. Цената е 550 лв , като в нея е включена таксата за поддръжка. Ако познавате някой, който търси, пишете ми на лични.

# 534
Здравейте!

Притеснението ми е,
че в София апартаментите поскъпват по-бързо
и ако чакам много, покупателната ми способност ще намалее с времето.
Моля запознатите с пазара в двата града да кажат - да бързам да продавам във Варна, макар на по-ниска цена или да чакам по-изгодна?

Говорим за еквивалентни квартали.

Тоест, ако септември взема 50 000 от продажба във Варна и имам нещо набелязано в София, ще мога да го купя. Но ако  напролет осъществя продажбата във Варна, набелязаното в София вече ще е по-скъпо. Така ли е?
С една дума - да бързам ли да продавам във Варна?
Конкретизирам, искам да купя двустаен в София.

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 22:32 от white flower

# 535
Здравейте!

Притеснението ми е,
че в София апартаментите поскъпват по-бързо и ако чакам много, покупателната ми способност ще намалее с времето.

Говорим за еквивалентни квартали.

Според мен разликата не е чак толкова голяма. Дай малко детайли, в кой квартал на Варна продаваш и къде в София търсиш.

# 536
  • софия
Здравейте, имаме етаж от къща в София, кв Левски, 70 кв и двор 150 м плюс гараж плюс 1/2 подземна част която са 2 стай в който може да се живее. Етажа е 2 последен, отдолу живеят роднини.
Трябва да го продам, не мога да го поддържам, покрива и тавана са започнали да се рушат, къщата е стара но запазена, от голяма агенция дойдоха и направиха оценка на имота 30 000 е , като сделката можела да мине на 23, много малко ми се вижда, верно че е етаж и за ремонт, но и с двор и гараж newsm78, хич не ми се струва изгодно да го продавам, но нямам възможност да влагам пари в него. Чудя се какво да правя.Роднините искаха да го купят, но не им отпуснаха кредит.
Моля за съвет

# 537
Продавай го на първия срещнат докато все още някой дава пари за жилище в тоя умрял квартал. Отделно, че става дума за полуразрушен втори етаж от къща - да не искаш милион да ти дадат?

# 538
  • In the shadows of my mind
Разгледай идентични обяви в района на жилища от твоя тип (етаж от къща, с двор и т.н.) - провери с брокер на каква цена горе-долу се сключват сделките (тъй като офертните цени по обявите не са цените, на които реално се продават жилищата) и ще се ориентираш каква е цената, която може да търсиш и да очакваш. Възможно е да е по-голяма от тази, която са ти дали, но е възможно и да е същата - т.е. трябва да се примириш и с идеята, че може би имотът не е толкова ценен, колкото си мислела, че е. Важното е да знаеш обаче, че купувач винаги ще намериш, дали бързо или по-бавно въпрос на късмет, но трябва да продаваш умно и да си в час с пазара.

Аз да споделя, че решихме да се оглеждаме и в други квартали различни от Младостите, където по принцип се оглеждахме. Нещо се ядосах на Младостите - безкрайно са завишени и според мен вече изкуствено надути цените в района...  Crossing Arms Харесвам Младостите, но ще предпочета същите квадратури и състояния в Лозенец вместо там...  #2gunfire

# 539
  • софия
Благодаря ви за отговорите.
streetz, къщата се намира на една тиха уличка наоколо има хубави стегнати къщи не е гадната част на Левски.
Другото което е се замислям да го постегна давам под наем и гараж има, но трябва да предприема нещо, че е грехота така да се руши.

Общи условия

Активация на акаунт