Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 494
  • 938
  •   1
Отговори
# 300
Да участваш в сдружението може да се откаже, но после трябва да допуснеш майсторите ако е необходимо... или се лъжа. При нас също искат да правим и да подаваме документи, та се ослушвам и аз за това какво се случва. Та ако има някой да сподели нещо повече  bouquet
не майсторите, а комисията първо ... и то е задължително вече ... след като си се подписал

ние подадохме документи и чакаме засега .... какво да споделя друго - незнам Wink

Не трябва ли всички да са съгласни без изключение?  newsm78

# 301
  • София
Скрит текст:
Разказвам накратко - имаше предложение от една комшийка да дадем под наем едно от общите мазета/ общо 3на брой/Мазето е пълно с разни неща.Та три апартамента бяха против.Казах и и последва нечуван и невиждан скандал - сутринта в 8,10ч. Та тя избухна и ме навря еди къде си.Рано сутринта.Та реши се да се даде мазето,обаче тъй като тя е агитирала бъдещата наемателка ,се почуствала засегната че 3 апартамента са на мнение различно от нейното и казала на жената че няма да го даваме.Аз отивам да говоря с жената да и кажа че сме за и тя едва ли не ме напъди от магазина.Щото се излагаме иди ми дойдеме.
Та сега въпросната скандал женица туку що ми заяви че няма да плаща нито асансьор нито чистач.И кво да я правя сега ? Събрание да викам ли заради глупостите и или кво.Те другите като чуят ще кажат и те не искаме и ние да плащаме.Къде е изхода.Посъветвайте ме.

Повече дипломатичност трябва ... и не трябва да се обещават разни неща, които не е ясно дали ще могат да станат ... особено ако не зависят от вас конкретно.
А това, че някой не е съгласен - какво от това? Прави се събрание и се решават въпросите, като се съблюдава ЗУЕС.
А за да се даде мнение конкретно по вашия случай трябва повечко информация - да се опише какво точно се е случило.

# 302
  • София
Скрит текст:
Да участваш в сдружението може да се откаже, но после трябва да допуснеш майсторите ако е необходимо... или се лъжа. При нас също искат да правим и да подаваме документи, та се ослушвам и аз за това какво се случва. Та ако има някой да сподели нещо повече  bouquet
не майсторите, а комисията първо ... и то е задължително вече ... след като си се подписал

ние подадохме документи и чакаме засега .... какво да споделя друго - незнам Wink

Не трябва ли всички да са съгласни без изключение?  newsm78

отначало трябваше ... после измениха правилата (понеже във всеки блок има по един, двама темерути - за мен са такива) - 5% може и да не са съгласни .... 5% от 100% идеални части се има предвид - така, че може 1, може и повече апартаменти да не са съгласни.

# 303
А ти защо искаш да се откажеш?
Не искам да участвам в сдружението, заради точка 5.1.3 от споразумението за създаване на СС.
Можеш да откажеше.Блока в който живея е одобрен и финансиран.
Мерси. bouquet Какъв % бяха общите части на отказалите се? Кога сключихте договора за финансиране и на какъв етап са строителните дейности?

# 304
  • София
Скрит текст:
Не искам да участвам в сдружението, заради точка 5.1.3 от споразумението за създаване на СС.
Скрит текст:
Мерси. bouquet Какъв % бяха общите части на отказалите се? Кога сключихте договора за финансиране и на какъв етап са строителните дейности?
[/quote]
тази точка гласи: 5.1.3. за извършване на полезни разходи и за получаване на кредити - с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части в сдружението;
Какво притеснително има тук?

# 305
А ти защо искаш да се откажеш?
Блока ни е голям има 76 апартамента. Не зная какъв е % на общите части на ап. които не се съгласиха, като бройки са 2. Договора е сключен април 2015г. Вече мина комисията по огледите, от  април, май  казаха, че започват работа. При нас ще се прави външна изолация, смяна на дограма на апартаменти  /където се налага/ и на общи части , смяна на осветлението във входа със сензорно и  монтиране на слънчеви панели на покрива / енергията ще служи за осветление в общите части/. Покрива го ремонтирахме със собствени средства скоро. Това зная за сега.

# 306
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Барелина, разбирам те  Hug
кредит си е достатъчно стряскаща дума  Blush

за сдружението за саниране не съм се интересувала специално, половинката е подписал за санирането без да пита много-много  Blush
останала съм със впечатление, че при безплатното саниране ЕС няма много контрол върху нещата. друг избира изпълнителя, сключва договора, контролира изпълнението...
за ЕС остава само да върнат парите, ако нещо е направено не както трябва.

а извън безплатното саниране
аз лично не съм наясно, ако ЕС вземе кредит (със или без моето съгласие), какво става, когато продам апартамента. за кого остава кредита? за мен персонално или за новия собственик?
а ако съм нов собственик могат ли да ме задължат за кредит със задна дата. 

# 307
Мечо_Пух, една от съседките иска от години ЕС да вземе кредит 30000лв. (даже беше извадила и от коя банка), защото имала позната строителна фирма, която щяла да даде фактура и да се правели някакви "врътки" с ДДС-то Crazy Нито искам да участвам във взимането на кредити, нито да съм част от схема за "врътки" с ДДС. Имай предвид, че там даже няма домова книга, законът масово не се спазва и изобщо е една дълга и широка. Това са ми притесненията.

st. Dobri  Hug Гледам и аз сега документите за санирането.
По въпроса какво става с кредита:
9.7. При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението се прехвърля на новия собственик заедно с направените вноски и дължимите суми до този момент.

Мама на...?, април 2015г. сте сключили договора, а още не е започнато нищо по строително-монтажните дейности, така ли?

# 308
Скрит текст:
Разказвам накратко - имаше предложение от една комшийка да дадем под наем едно от общите мазета/ общо 3на брой/Мазето е пълно с разни неща.Та три апартамента бяха против.Казах и и последва нечуван и невиждан скандал - сутринта в 8,10ч. Та тя избухна и ме навря еди къде си.Рано сутринта.Та реши се да се даде мазето,обаче тъй като тя е агитирала бъдещата наемателка ,се почуствала засегната че 3 апартамента са на мнение различно от нейното и казала на жената че няма да го даваме.Аз отивам да говоря с жената да и кажа че сме за и тя едва ли не ме напъди от магазина.Щото се излагаме иди ми дойдеме.
Та сега въпросната скандал женица туку що ми заяви че няма да плаща нито асансьор нито чистач.И кво да я правя сега ? Събрание да викам ли заради глупостите и или кво.Те другите като чуят ще кажат и те не искаме и ние да плащаме.Къде е изхода.Посъветвайте ме.

Повече дипломатичност трябва ... и не трябва да се обещават разни неща, които не е ясно дали ще могат да станат ... особено ако не зависят от вас конкретно.
А това, че някой не е съгласен - какво от това? Прави се събрание и се решават въпросите, като се съблюдава ЗУЕС.
А за да се даде мнение конкретно по вашия случай трябва повечко информация - да се опише какво точно се е случило.

Еми случи се че 3апартамента против и 21 за и решихме че ще го дадем.Обаче комшийката скандал вече ходила при жената която иска мазето и кой знае какво и е говорила и жената се отказа.Тази скандалджийка направи всички на луди ,защото трябвало още като ми казала че го искат мазето аз да кажа ок добре и да извадя нещата от мазето и да го дам за два дни.Е не става ,а въпросната комшийка е приятелка семейна и всяка събота и неделя е унас при майка ми.Все пак за тези неща вземат решение всички не само един.И сега тържествено ми заяви че няма да плаща за чистачка и асансьор.И се чудя какво да я правя.Говорих с един позтнат ЧСИ и в общи линии е безмислено за 7,5лв да се занимавам с нея

# 309
  • при късмета
Тогава сложете чипове на асансьора и като не плаща да се качва пеша. Ти си постъпила както е трябвало

# 310
elin12 - напиши и отпечатай едно официално съобщение за случая и го сложи на таблото във входа за да разберат всички - как на събрание проведено на ... в присъствието на представители от ... апартамента с ... идеални части се е решило да се даде помещението под наем (с всички детайли от събранието). Но поради несъгласието на г-жа еди-си-коя и в резултат на действията й спрямо "наемателката'' входът е загубил ежемесечни приходи в размер на еди-колко си лева и т.н.

# 311
  • Варна
elin12 - напиши и отпечатай едно официално съобщение за случая и го сложи на таблото във входа за да разберат всички - как на събрание проведено на ... в присъствието на представители от ... апартамента с ... идеални части се е решило да се даде помещението под наем (с всички детайли от събранието). Но поради несъгласието на г-жа еди-си-коя и в резултат на действията й спрямо "наемателката'' входът е загубил ежемесечни приходи в размер на еди-колко си лева и т.н.
Много добре казано. При нас искаха да сменяме почистващата фирма, защото недоволни, и уж се ангажираха да предложат нова, но досега никой не го е направил. Затова поставихме бележка, че остава старата фирма до нови предложения... да не забравят.

# 312
Здравейте,
дали някъде има описана процедура с мерки за неплащащи съсобственици, т.е. първо се уведомяват устно, после писмено (примерно с писмо с обратна разписка), нотариално заверена покана и т.н.
Идеята е, че спрямо отказващите да плащат в нашата ЕС (както за режийни, така и за ремонти), не са предприемани никакви мерки освен увещаване от страна на домоуправителя и искаме да започнем по ред стъпки в посока събирания на вземанията.

# 313
Здравейте,
дали някъде има описана процедура с мерки за неплащащи съсобственици, т.е. първо се уведомяват устно, после писмено (примерно с писмо с обратна разписка), нотариално заверена покана и т.н.
Идеята е, че спрямо отказващите да плащат в нашата ЕС (както за режийни, така и за ремонти), не са предприемани никакви мерки освен увещаване от страна на домоуправителя и искаме да започнем по ред стъпки в посока събирания на вземанията.
Оф и аз имам един такъв казус.
Говорих с ЧСИ /познат/ и ми каза че трябва дело да се заведе т.е да се отиде в съда ,и от там насетне внасяш по 2% от търсещата се сума.Отделно държавна такса и т.нъ . За 10 лв не знам дали си заслужава да го правя.

# 314
Нова простотия - тече ни покрива .2013 правихме ремонт и от тогава до сега протича 3 пъти.
Бяхме наели фирма която после се оказа че не е фирма а частно лице ,което не може да бъде открито за да си поеме точката в която е упоменато че ако протече има 5 години гаранция.
Понеже тогава се е занимавал друг собственик с това ,сега като търся нито документи имам нито квитанции за материали.Имам един гол договор с два подписа.Телефона е неактивен.
Собственичката която се е занимавала с тази "фирма"  преди агитираше че гарантира за тях че били много свестни ,познавала ги били от нейното село и т.н ,сега вдига ръце и казва че нито ги знае нито ги познава.Съответно и документите трябваше да са в нея ,но сега казва че няма нищо в нея.Едвам договора измъкнах.
Повече от ясно че има далавера и врътки тук.Но свършен фактц.
Сега се чудя дали да ходя да подам една жалба в полицията за измама ?!1
Ще викна друга фирма да ми направи оглед на покрива и да ми издаде документ с какво трябва да се прави.
Друг съвет или някой с опит в такава ситуация?

Общи условия

Активация на акаунт