Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 275
  • 938
  •   1
Отговори
# 450
Моля ви спешно за препоръка за ВиК фирма за ремонт - за София. Нещо тече долу в мазето, Соф. вода казаха, че не било към тях...  ooooh!

В този час, най добре оставете нещата на самотек и утре на светло, по смелите да слязат и да уточнят повредата и щетите

# 451
Моля ви спешно за препоръка за ВиК фирма за ремонт - за София. Нещо тече долу в мазето, Соф. вода казаха, че не било към тях...  ooooh!
Ние с тази фирма си сменихме щранговете. За друго не сме ги ползвали, но извършват и други ремонти.

# 452
##bvlgari## благодаря Simple Smile
няма щети все още, само една локва засега...

# 453

В нашата сграда се нанесоха квартиранти(по-точно 1 брой) .
Докато бяхме в почивка са сменили стъклата на външната врата и един от прозорците със затъмнени такива.
При въпрос към персонала по поддръжка, ми казаха, че въпросът е деликатен и жената, която ще живее е охранявана по този начин. Това обаче създава дискомфорт тъй като по стълбите е тъмно като през нощта и не влиза никаква дневна светлина.
Въпросът е, че това е наемател и не е имало събрание, на което да се реши този въпрос свързан с общи части на собствениците.
Към кого следва са подам жалба или да изпратя запитване как се действа в този случай.
Предварително благодаря за всички идеи и предложения.
Към домоуправителя естествено - но по подразбиране -"При въпрос към персонала по поддръжка"
явно става дума за затворен комплекс, тогава към управлението.
Нищо не пречи да сложат и ламарини примерно.
Да, така и направих, но отговора не ми хареса - щял да провери и да ми звънне ???!!! Мисля , че иска да ме мотае и затова търся съвет към кого понатам да се обърна ?

# 454
Най-вероятно към арменския поп  Confused на събрание на ЕС би трябвало да се постави въпроса и да се гласува. Нооо - щом става въпрос за "охранявана" личност, които се знае какви са.... забрави и прости  Confused

# 455
  • София
##bvlgari## благодаря Simple Smileму
няма щети все още, само една локва засега...
aко е тръбa сложете ремонтнa скобa.

# 456
Това не са ли общи части? Кой е взел това "деликатно" решение?
Като е толкова охранявана да си ТУри ламарини на нейния си прозорец!

# 457
Имам едно въпросче:
Ако до покрива на сградата се стига само и единствено през един апартамент на последния етаж, а не от общите части, може ли да не се дава право на живущите да не минават през апартамента?

Не, не можете да спрете достъпът до покрива, който е обща част. Но това касае само и единствено случаите, когато става въпрос за неотложен ремонт, оглед от специализирана институция или нещо подобно. Ако съседът от н-тия етаж е решил да си кичне антената на покрива бихте могли да му откажете достъпът поне докато събере подписи за съгласие от поне 55%? от собствениците на апартаменти във входа. Ако обаче ги има (става въпрос за проценти от идеалните части, а не от броя апартаменти) тогава трябва да се осигури достъп. Между другото ако собствениците на другите апартаменти на последния етаж имат течове от покрива те имат право да извършат ремонт за своя сметка (т.е. трябва да им се осигури достъп до покрива). Средствата за този ремонт или се възстановяват след решение на Общото събрание или се приспадат от дължимите суми за вход.

# 458
  • при късмета
Имам едно въпросче:
Ако до покрива на сградата се стига само и единствено през един апартамент на последния етаж, а не от общите части, може ли да не се дава право на живущите да не минават през апартамента?

Не, не можете да спрете достъпът до покрива, който е обща част. Но това касае само и единствено случаите, когато става въпрос за неотложен ремонт, оглед от специализирана институция или нещо подобно. Ако съседът от н-тия етаж е решил да си кичне антената на покрива бихте могли да му откажете достъпът поне докато събере подписи за съгласие от поне 55%? от собствениците на апартаменти във входа. Ако обаче ги има (става въпрос за проценти от идеалните части, а не от броя апартаменти) тогава трябва да се осигури достъп. Между другото ако собствениците на другите апартаменти на последния етаж имат течове от покрива те имат право да извършат ремонт за своя сметка (т.е. трябва да им се осигури достъп до покрива). Средствата за този ремонт или се възстановяват след решение на Общото събрание или се приспадат от дължимите суми за вход.
Теоритично, ако на съсед от последния етаж му тече и той реши да извърши ремонта и после да си търси парите, не трябва ли да има решение на ОС да извърши ремонта именно той, а не фирма да речем и тогава да започва ремонта изобщо? Даже за авариен ремонт пак трябва да се реши кой да го прави, според представените оферти, а съседа би трябвало да е наравно с офертите.
Т.е. и съсед да реши да извърши ремонта трябва да е решено това предварително

# 459

Румен Янков, можеш ли да ми обясниш, ако има някаква авария по вертикален щранг на територията на апартамента и няма готовност за цялостна подмяна, възможно ли е такава скоба да спаси положението?
Подлежат ли на ремонт старите, поцинковани тръби, или ако има проблем, трябва да се подменят неотложно?
И последно, вярно ли е, че животът на една поцинкована тръба е 20, максимум 30 години, защото аз смятам, че има доста жилища, чиито тръби много кратно надхвърлят тази възраст.

# 460
  • София
Ремонтната скоба може да се сложи единствено на тръба.Не може да се сложи на тройник, муфа и т.н.Обикновено се затлачват тръбите на топлата вода. Поцинкованите тръби могат да се ремонтират но излиза по скьп ремонта отколкото на полипропилена.

# 461
Благодаря, Румене!
Моля, ако може някой да коментира моя казус.
Живеем от близо две години в ЕПК блок. Правихме ремонт на банята, сменихме си тръбите след водомера, всички уреди, плочките. Искахме да сменим и вертикалните щрангове(само ние), но със съседката отдолу човек не може да се разбере по никакъв начин. Не дава съгласие да й се пробива тавана, за да се хванат нашите тръби с нейните, била правила скоро ремонт и т.н.
Тъй като домоуправителят ни успокои, че може би ще се сменят щранговете на целия бло, оставихме старите временно. Скоро научихме, че  част от съседите не са съгласни и пълна смяна на щрангове няма да има. Някои си били сменили в апартамента, други щели " да изживеят дните със старите", с трети...не може да се преговаря по никакъв начин. Отказаха включително и безплатна смяна, тъй като блокът ни е одобрен по прогрмата за саниране и имаше такава възможност.
Та стана ми ясно, че сами трябва да се оправяме, но остава проблемът със съседката отдолу.
Така и не разбрах, какво толкова трябва да се пробива при нея, нужно ли е да се кърти тавана й( нейните тръби са сменени в рамките на апартамента й)?
Другото, което ме притеснява е, има ли смисъл да си сменим щранговете индивидуално, което ще ни излезе над 400 лв. в банята, и още толкова в кухнята, при положение, че тези над нас са стари. Съгласна съм да сменя моите, готова съм да разбивам, да дам толкова пари, но като си помисля- по вертикалата един етаж е с нови, два етажа със стари, после пак етаж с нови, после пак стари и така 16 етажа- лепено, кърпено-ново в старо, пластмаса в метал...е какъв е смисълът от това?
Ясно е, че ако потекат старите тръби на съседа отгоре, ние пак ще бъдем наводнени, независимо, че сме си сменили нашите...
Моля ви, кажете ми как се  процедира в този случай? Има ли начин да се принудят несъгласните да се съгласят за цялостна смяна?
Имаме многократни случаив блока на течове, наводнения, спукани тръби, мокри тавани и стени.
Моята стена и таванът на коридора откъм банята, скоро бяха наводнени, изля се вода отнякъде, станаха мокри петна. Ходихме, гледахме, видим проблем няма, никой не признава. Слава Богу, явно е било еднократно и стената съхне, но е ясно че е въпрос на време да се пробие някоя тръба...
Дали да си разбиваме новата баня, за да сменяме само нашите щрангове, не е ли безсмислено?
Засега нямаме проблем, но тръбите са на 35 години, може да се случи всеки момент...

Последна редакция: вт, 15 мар 2016, 03:20 от Анонимен

# 462
Преди известно време коментирахме този казус, тогава моят отговор беше следния:
Цитат
Убедете съседите си, че е добре за всички да си смените щранговете:
1. ще имате чиста вода, а не ръждива, която захабява дрехите и съсипва миялни и перални машини;
2. ако имате много високи сметки за общо потребление, това означава, че има стари и неработещи водомери. Откакто ние си сменихме тръбите и се подмениха и отчетоха водомерите на всички, нещата драстично се промениха.
3. убедете съседите, че много зачестяват авариите с ръждясалите тръби;
4. ние сме много доволни от фирмата, която избрахме, за три дни приключиха в 15-ет ет. блок, 67 ап. и ни струваше 160 лв. на щранг/топъл+студен/ с немски тръби, има и по-евтини варианти;

Иначе няма смисъл само вие да си смените тръбите.

# 463
Нямам никаква надежда, че ще постигнем разбирателство някой ден, при положение, че ни предложиха  безплатна смяна на щрангове и те отказаха. Shocked Какво остава да плащат...
Аз знам какво ще стане, накрая ще се стигне до някаква огромна авария, ще се наводним всички и тогава ще клекнат, може би...а тогава може да не клекнат. Пълно е със самотни пенсионери над 80 г, които са категорични, че ще си изкарат остатъка от дните с тези тръби, после внуциите за му мислели.
Можете ли да ми кажете какво точно се прави при съседите при смяна щранг? Много ли трябва да се разбива в тавана им?

# 464
Няма смисъл да сменят само при вас.

Общи условия

Активация на акаунт