Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 132
  • 938
  •   1
Отговори
# 645
♥ HAPPY ♥

Май може да се сметне като нарушение по някои от тези точки в закона

Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:

4. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;
11. спазват санитарните и хигиенните норми;

# 646
Такива разпоредби за комфорта и спокойствието на живущите няма, но виж как да ти вземат парите, колкото щеш  ooooh! Съседите -потърпевши нямат никакви права, няма на кого да се оплачат, но ако трябва тях да ги съдят, всичко става по бързата процедура  Mr. Green

За тези неща ОС приема вътрешен правилник на входа и домоуправителя следи да се спазва от всички.

# 647
Такива разпоредби за комфорта и спокойствието на живущите няма, но виж как да ти вземат парите, колкото щеш  ooooh! Съседите -потърпевши нямат никакви права, няма на кого да се оплачат, но ако трябва тях да ги съдят, всичко става по бързата процедура  Mr. Green

За тези неща ОС приема вътрешен правилник на входа и домоуправителя следи да се спазва от всички.

Интересно как ще стане това, като аз на нашия "домоуправител" не съм му виждала очите  Mr. Green

# 648
  • София
Не мисля да се обяснявам, интересуваше ме само има ли наредба или законов акт Simple Smile
Аз лично не намерих

Трябва да се живее в разбирателство. Тарикатите рано или по-рано си намират майстора Wink

# 649
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не мисля да се обяснявам, интересуваше ме само има ли наредба или законов акт Simple Smile
Аз лично не намерих

мисля, че го има в примерния правилник, със сигурност го има в пожарникарската наредба  Peace
за София е изведено в Наредба  Peace

НАРЕДБА № 1
за обществения ред на територията на Столична община

Цитат
Глава четвърта
Експлоатация и опазване на общинските имоти, предназначени за общо ползване

Чл. 11. (1) На територията на СО се забранява:
...
23. отвеждането на големи количества дим и газове от отоплителни и вентилационни системи през прозорци, врати и отвори в стени, непредвидени за целта в техническата характеристика на сградите.

# 650
привет Simple Smile моля ви за отзиви за фирма „Вход Мениджър“ ООД и евентуално доволни клиенти на други фирми, освен тези за които се коментираше преди седмица.

# 651
Привет, моля спешно за тълкуване на следното:
"Фонд "Ремонт и обновяване"
Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(2) Средствата във фонда се набират от:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната."
Така... Имам 1% идеални части, по закон излиза, че най-малко трябва да платя 4,2лв месечно. Е, съсед с 10% 42 лв месечно ли ще плаща? Ако се плаща ремонт на обща част на стойност 1000лв, по закон аз дължа 10лв, а той -100лв,т.е. ако всеки собственик плаща по 5 лв на месец за този фонд няма да е коректо спрямо мен.
 Питам ако пък имам 0,5% и сме 30 собственика и 0,5% = 4,2 лв на месец, то според мен сумите годишно събрани за ремонти ще са колосални. Как се процедира?
Благодаря

# 652
Собственик с 10% - 5 лв.
С 20% - 10 лв.
Вие сте с 1% - давате 4,20.

# 653
  • Варна
Идеята е, че трябва да се събира минимум 4,20 на месец от собственик. А на ОС може да бъде гласувана по голяма сума. Това да бъде съобразена с процента е малко трудно, ако се събират всеки месец, защото ще е различна сумата за всички, а няма конкретен разход който да се дели. При нас е определена друга твърда сума, а при ремонти  се разходват според процента.

# 654
Благодаря за бързите отговори. Моля за пояснение какво се има предвид с "при ремонти  се разходват според процента". Чисто математически винаги някой ще има да взима (1%) и някой ще има да дава, ама се съмнявам, че ще даде...Идеята все пак е да се намери някакво работещо и най-вече справедливо решение.
Примерът на lorenca е за мен крайно неприемлив. Не знам доколко е законосъобразен, но е неприемлив.
Причините са, че в действителност нещата не са толкова прости. Апартаментите са 32 и %-те са от 0.6 до 30. Което е чисто "технически" спънка. За мен лично е неприемливо да имаш 1%, а да плащаш като за 9%, както излиза от примера. Все пак ако не се събират сумите месечно, а се плаща за конкретен ремонт няма да платя 9%! Да приемем, че както винаги законът е облагодетелстващ  имащите когато става въпрос за плащане на сметката... Е, питам когато става въпрос за права произтичащи от % собственост на общите части (гласуване, решения, бъдещи надстроявания или собственост върху парцела, дивиденти от наем на рекламна площ или предоставяне на място за съоръжения на мобилни и/или кабелни оператори и т.н.) тогава аз 9% ли ще получа или 1?!?!? законът какво казва в тази посока?!?
Очевидно дори и не дотам законосъобразно изводът е че за да е справедливо сумите за ремонти трябва да се събират пред предстоящите такива съобразно %-те общи части.
Ще съм благодарен на примери на практически приложени решения на подобни въпроси.

# 655
  • София
Привет, моля спешно за тълкуване на следното:
"Фонд "Ремонт и обновяване"
Чл. 50. (1) Общото събрание на собствениците или на сдружението създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
(2) Средствата във фонда се набират от:
1. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната."
Така... Имам 1% идеални части, по закон излиза, че най-малко трябва да платя 4,2лв месечно. Е, съсед с 10% 42 лв месечно ли ще плаща? Ако се плаща ремонт на обща част на стойност 1000лв, по закон аз дължа 10лв, а той -100лв,т.е. ако всеки собственик плаща по 5 лв на месец за този фонд няма да е коректо спрямо мен.
 Питам ако пък имам 0,5% и сме 30 собственика и 0,5% = 4,2 лв на месец, то според мен сумите годишно събрани за ремонти ще са колосални. Как се процедира?
Благодаря

Аз го тълкувам така:
Иска се минимум 1% от МРЗ да се събира от собственик (или апартамент е по-точно казано в случая), а не че се иска да се събира една минимална работна заплата. Ако са 10 апартамента примерно - в единия случай ще се събират 420 лв. (или ап. 1 от примера по-долу ще трябва да дава 21 лв.) а в другия 84 лв. (ап. 1 ще дава 4,20 лв.) - кое е по-логично според вас незнам Wink
Аз специално процедирам така:
Намираме кой апартамент е с най-малко идеални части и него го заковаваме на 1% от МРЗ.
Останалите апартаменти съобразно идеалните си части се преизчисляват.
Пример:
Имаме 10 апартамента (сбора от ид.ч. трябва да е 100% или около 100%):
ап. 1 има 5%
ап. 2 има 6%
ап. 3 до 8 имат по 10%
ап.9 - 14%
ап.10 - 15%
Решение:
ап. 1 е с най-малко идеални части - значи той ще плаща 1% от МРЗ.
ап. 1 има 5% и плаща 4,20 лв., следователно за 1% се получава 4,2/5=0,84 лв. - това ни е коефициента.
И смятаме, както следва
ап. 1 - проверка Wink - 5*0,84=4,20 лв.
ап. 2 - 6*0,84=25,20 лв.
.......умножаваме % по коефициента....
ап. 10 - 15*0,84=12,60 лв.
Сбора на всички вноски ни дава 84 лв. - Тази сума се събира на месец от тези 10 апартамента.

Надявам се, че не съм сгрешил ... хехехе  Wink

Всичко си е обяснено в закона, но е трудно за разбиране понякога Wink ... но нали и адвокатите трябва да имат работа ...

# 656
  • София
Скрит текст:
Благодаря за бързите отговори. Моля за пояснение какво се има предвид с "при ремонти  се разходват според процента". Чисто математически винаги някой ще има да взима (1%) и някой ще има да дава, ама се съмнявам, че ще даде...Идеята все пак е да се намери някакво работещо и най-вече справедливо решение.
Примерът на lorenca е за мен крайно неприемлив. Не знам доколко е законосъобразен, но е неприемлив.
Причините са, че в действителност нещата не са толкова прости. Апартаментите са 32 и %-те са от 0.6 до 30. Което е чисто "технически" спънка.
За мен лично е неприемливо да имаш 1%, а да плащаш като за 9%, както излиза от примера. Все пак ако не се събират сумите месечно, а се плаща за конкретен ремонт няма да платя 9%! Да приемем, че както винаги законът е облагодетелстващ  имащите когато става въпрос за плащане на сметката... Е, питам когато става въпрос за права произтичащи от % собственост на общите части (гласуване, решения, бъдещи надстроявания или собственост върху парцела, дивиденти от наем на рекламна площ или предоставяне на място за съоръжения на мобилни и/или кабелни оператори и т.н.) тогава аз 9% ли ще получа или 1?!?!? законът какво казва в тази посока?!?
Очевидно дори и не дотам законосъобразно изводът е че за да е справедливо сумите за ремонти трябва да се събират пред предстоящите такива съобразно %-те общи части.
Ще съм благодарен на примери на практически приложени решения на подобни въпроси.

[/quote]

Хехехе ... да ти имам мисленето... не разбрах какво не можеш да си обясниш.... дай го по-конкретно въпроса.
Процентите са си проценти - половин процент да имаш - за толкова плащаш и толкова ти е гласът, както и 30% да имаш - плащаш си като за 30% и гласът ти е като за толкова.

Сумите за ремонти няма как да се събират след ремонтите, защото няма да има с какво да се плати!?

Приложно решение? Ето го: в ЗУЕС е заложено да се събират пари за ремонт, за да не се окаже, че няма пари ако се наложи аварийно някой ремонт примерно. А по принцип обикновените ремонти се планират кога да се направят, залагат се срокове за събиране на оферти.. започва се да се събира някаква сума, за да може, като дойдат офертите да решите и да започнете ремонта и да досъберете останалата част от сумата. Не може да приемете оферта за ремонт на ВиК, което е примерно 10 хил. лв. и парите да ги съберете за 2-3 месеца, колкото е срока на валидност обикновено на офертата. След 3 месеца офертата ще е друга и пак трябва да се събира ОС и .... нещата се проточват по този начин ...

Домоуправителя ви трябва да ви ги обясни тези неща - след като се е заел да я върши тази работа, трябва и да разбира от нея Wink ... инък Шарлопов ще го уволни! Wink - и друго - той трябва да разбира от нея и да си върши работата, но и трябва да му се плаща затова Wink .... за едното мерси само да я върши човек работата - благодаря!

# 657

.................. Всичко си е обяснено в закона, но е трудно за разбиране понякога Wink ... но нали и адвокатите трябва да имат работа ...
Обяснено е в закона, но законът е скапан и този казус е още едно потвърждение за това. Не е нито справедливо нито правилно ако си с 1% идеална част да плащаш 4.20лв и друг собственик с 5% да плаща по-малко от 21лв.

# 658
Съвсем примерен ми е примерът.
И Мечо подобни по-точни изчисления прави.
Интересно ми е стълбище и покрив като за 0.1% идеални части ли ползвате - от време на време летите.

# 659
Съвсем примерен ми е примерът.
И Мечо подобни по-точни изчисления прави.
Интересно ми е стълбище и покрив като за 0.1% идеални части ли ползвате - от време на време летите.
Стълището и покрива не случайно се наричат общи части и ползването им също е уредено в този закон. Ти притежаваш % идеални части от общите части, което не означава, че ползваш точно толкова, колкото притежаваш.

Общи условия

Активация на акаунт