Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 106
  • 938
  •   1
Отговори
# 690
  • оттам, откъдето започва България
При нас аварииното осветление в кабината е 35 лв. Още 100лв имаше за това, което трябва да направят в шахтата. Обясниха ми, че за шахтата за нас е по-евтино, защото фабрично сме имали пуснат някакъв кабел, който до сега не се е използвал, но го имало. На места, които трябвало да изграждат всичко на ново, можело до 500лв. да излезе всичко.
А дадоха ли ви подробен документ за всички части, които са вложили, като стойност, както и за цената на труда.  newsm78

# 691
  • София
Здравейте, купихме си апартамент в сграда на 1-ви етаж. Ще се налага ли да плащаме за асансьор при положение, че не го ползваме newsm78 Тричленно семейство сме с 9-годишно дете.

# 692
  • Бургас
може и да не плащате, но мисля, че трябва решение на Общото събрание

# 693
  • оттам, откъдето започва България
При нас на 1-ви и 2-ри етаж не плащат за асансьор такса, защото не го ползват, но за ремонт задължително плащат.

# 694
  • София
Някой може ли да ми обясни за санирането на блоковете.Искам да купя апартамент ,на който му предстои саниране на блока. newsm78

С няколко думи:
Хубаво е, че ще се санира - това спестява пари на собствениците.
Но трябва да се гледа какво се прави - да не се претупа!

Проблем има ако някой собственик откаже да даде достъп за оглед или ако се наложи да се работи нещо около прозорци примерно.... тогава общо взето се връщат пари - похарчените до момента ....
... засега други такива "проблеми" не съм видял аз лично...

Абсолютно вярно! Трябва си затегнат контрол по време на изпълнението, защото евентуално, ако някой откаже достъп до имота си във връзка с ремонта, всички се задължават солидарно с  парите за изпълнените  строително- монтажни работи до момента на разваляне на договора ( ако се стигне до там). За мен санирането е добро нещо, но трябва да има човек, който да е от страна на собствениците и който да движи нещата с разбиране. Логично е за това да му се плати някаква сума от всички, които не са взели участие по никакъв начин и е възможно да има протокол, където да е решено колко ще му се плаща. Трябва да проверите, защото, ако е така, вие също ще трябва да извадите някой лев. Не вярвам сумата да е фоляма, но правата и задълженията се прехвърлят от стария на новия собственик при покупко- продажба.

# 695
Здравейте ,
налага ни се да остъклим терасата.
От една година има много гълъби и положението е нетърпимо.
От това което четох за новия закон от 2016г е , че трябва само да свикаме събрание и 51% от собствениците да са съгласни - така ли е ?  Rolling Eyes

# 696
Здравейте ,
налага ни се да остъклим терасата.
От една година има много гълъби и положението е нетърпимо.
От това което четох за новия закон от 2016г е , че трябва само да свикаме събрание и 51% от собствениците да са съгласни - така ли е ?  Rolling Eyes

Май при смяна на фасада, трябва и одобрен архитектурен проект!?

# 697
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
една страница по-назад е обяснено с подробности  Peace
иска се:
съгласие от всички;
архитектурен проект;
разрешение от общината.

имам спомен, че съм чела за промяна - вече няма да разрешават работи по фасадата "на парче": или всички усвояват балконите, или никой; или всички топлоизолират или никой и т.н. Peace

# 698
Може ли линк - нищо не видях  Rolling Eyes

Това което аз намирам в интернет от промяната в закона от 2016г  е :
 Занапред фасадите на блоковете ще могат да се променят само ако 51 % от съседите в блока дадат съгласието си или пък се получи разрешение на общините.
Т.е. или едното или другото  Thinking

# 699
иска се:
съгласие от всички;
архитектурен проект;
разрешение от общината.

имам спомен, че съм чела за промяна - вече няма да разрешават работи по фасадата "на парче": или всички усвояват балконите, или никой; или всички топлоизолират или никой и т.н. Peace

И кой ще ги спре?  Thinking  Не съм забелязала някой да е спрял да топлоизолира

# 700
За текущ ремонт на асансьора на човек ли се събира...имаме изгоряла част

# 701
  • София и там където не се пуши
Идеални части на собствениците би трябвало

# 702
По закон е идеални части, но според мен не е правилно. Возят се хора, а не апартаменти и проценти. Лично мнение. Както си го решите на ОС на ЕС.

# 703
  • при късмета
От фирмата поддържаща асансьора, ми сервираха, че от юли таксата става 10лв. на етаж. Имаше и по-високи такси за двускоростните асансьри. От 54 на 90лв. ще отиде. Разликата ми се струва голяма, почти двойно. Нямало да има допълнителни услуги, влизащи в таксата, вдигали я защото отивали по ДДС и трябвало още хора да назначават. Иначе съм доволна много от тях, реагират бързо и като се наложи ремонт го правят качествено.
Да споделите в кои фирми сте вие и при какви условия, става въпрос за Люлин в София

# 704
Много аз плащам 50лв , и съм много доволна -8 етажен блок сме

Общи условия

Активация на акаунт