Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 105
  • 938
  •   1
Отговори
# 705
Абонаментната такса за асансьор плаща ли се от временно отсъстващите през лятото, по закон не беше ли половин такса? При нас фирмата не им взима пари, но в същото време си иска таксата за домоуправител? Не мерят ли с двоен аршин ситуацията? Абонамента си е абонамент, независимо дали живеят или не

# 706
Dream Team Не знам на някой да му спестяват месечна такса, заради това, че е отишъл на ваканция. Мисля, че само aко жилището е необитаемо или ако се промени броя на обитателите, тогава трябва да подаде писмено уведомление при домоуправителя, които да установява нещата по домова книга и тогава се правят корекции... Нещо такова.

# 707
  • София
От фирмата поддържаща асансьора, ми сервираха, че от юли таксата става 10лв. на етаж. Имаше и по-високи такси за двускоростните асансьри. От 54 на 90лв. ще отиде. Разликата ми се струва голяма, почти двойно. Нямало да има допълнителни услуги, влизащи в таксата, вдигали я защото отивали по ДДС и трябвало още хора да назначават. Иначе съм доволна много от тях, реагират бързо и като се наложи ремонт го правят качествено.
Да споделите в кои фирми сте вие и при какви условия, става въпрос за Люлин в София

Ооооо .. такива пък как ме дразнят .... като, че ли всичко им е позволено...
вие им кажете да ви дадат официална оферта и съберете още оферти от други фирми и на гласуване на общо събрание ще решите...
и нищо няма да им плащате... разгледайте си договора...
Към момента таксите са между 8 и 12 лева на етаж...

# 708
  • София
Много аз плащам 50лв , и съм много доволна -8 етажен блок сме

при вас пък е ниска цената - определено услугата им не е качествена .... идват само ако е спрял асансьора сигурно....

# 709
Dream Team Не знам на някой да му спестяват месечна такса, заради това, че е отишъл на ваканция. Мисля, че само aко жилището е необитаемо или ако се промени броя на обитателите, тогава трябва да подаде писмено уведомление при домоуправителя, които да установява нещата по домова книга и тогава се правят корекции... Нещо такова.

Таксата за асансьор на обитател ли се събира? От фирмата казаха, че който се обади, че ще отсъства, не му събират пари за нищо, само за  такса домоуправител  Mr. Green #Crazy

# 710
  • София
Абонаментната такса за асансьор плаща ли се от временно отсъстващите през лятото, по закон не беше ли половин такса? При нас фирмата не им взима пари, но в същото време си иска таксата за домоуправител? Не мерят ли с двоен аршин ситуацията? Абонамента си е абонамент, независимо дали живеят или не

Дали сте 1 или 5 човека в апартамента - мисля, че е справедливо да се плаща, когато те няма повече от месец, една такса (ОС може да реши и половин такса да е) - така е и законното положение. А в крайна сметка - както сте го решили по събранията - и както сте направили договора.
Фирмата не я касае абонамента на асансьора, но вероятно е записала в договора ако никой не живее, че се плаща една такса, за това е така при вас.
...

# 711

Дали сте 1 или 5 човека в апартамента - мисля, че е справедливо да се плаща, когато те няма повече от месец, една такса (ОС може да реши и половин такса да е) - така е и законното положение. А в крайна сметка - както сте го решили по събранията - и както сте направили договора.
Фирмата не я касае абонамента на асансьора, но вероятно е записала в договора ако никой не живее, че се плаща една такса, за това е така при вас.
...

При нас не плащат никаква такса , когато отсъстват временно по за 2-3 месеца. Нищо не е записано в договора и нищо не е решено на ОС. Смучат си от пръстите. Хората си вземат единствено собствената си такса, дори и на трайно неживеещите, защото правили екселска таблица, а тя изисква много труд  ooooh! Оказа се, че процесът за смяна или оплакване от фирми е много муден и неефективен...Но ако трябва да си вземат техните пари, ще те съдят до дупка. Щом закона го позволява, нормално е, нали сме тъпи овце

# 712
Аз не мисля така. Ако ти си фирмата която е проф. домоуправител например би ли се съгласила да не получаваш пари за таксата си от временно отсъстващи? Дали хората са постоянно там или не не би трябвало да има значение, работата на проф. домоуправител си е същата и за 20 апартамента и за 19 или 18. Неправилно е да си представяме, че етажната собственост е нещо като хотел, и ако сме отсъствали няколко дни или месеци не сме длъжни да плащаме за фонд ремонт и за домоуправител. ЕС е все пак нашия дом непрекъснато докато сме собственици и си изисква поддръжка.
Направо откачам вече като почнат да се правят сцени за някакви дребни мизерни пари - 10-15лв на месец, честно  ooooh! една безработна (щото е неграмотна) глупачка вчера буквално ме изкара от нерви.... не й било достатъчно чисто, не искала да плаща за чистачка ..... ти да видиш... а се къпе сигурно веднъж на 2-3 месеца и вони на кочина  Sick

# 713
Аз не мисля така. Ако ти си фирмата която е проф. домоуправител например би ли се съгласила да не получаваш пари за таксата си от временно отсъстващи? Дали хората са постоянно там или не не би трябвало да има значение, работата на проф. домоуправител си е същата и за 20 апартамента и за 19 или 18. Неправилно е да си представяме, че етажната собственост е нещо като хотел, и ако сме отсъствали няколко дни или месеци не сме длъжни да плащаме за фонд ремонт и за домоуправител. ЕС е все пак нашия дом непрекъснато докато сме собственици и си изисква поддръжка.
Направо откачам вече като почнат да се правят сцени за някакви дребни мизерни пари - 10-15лв на месец, честно  ooooh! една безработна (щото е неграмотна) глупачка вчера буквално ме изкара от нерви.... не й било достатъчно чисто, не искала да плаща за чистачка ..... ти да видиш... а се къпе сигурно веднъж на 2-3 месеца и вони на кочина  Sick

А ти ако си на мястото на съседите на уж отсъстващите, би ли се съгласила ти да поемаш тяхната абонаментна такса за асансьор плюс разходите за ток, защото сметките са 2 месеца назад, а не за текущия, когато са ползвали осветлението и асансьора?  newsm78 Thinking

# 714
  • при късмета
Защо сметките да са 2 месеца назад?

# 715
Сметките за ток са по-ниски летните месеци.

Dream Team, Вие всеки месец различна абонаментна такса за асансьор ли плащате?

Такса домоуправител, асансьор, почистване, касиер са фиксирани всеки месец. Сумата за ток се мени.
Броя живущи през времето също се мени, затова и сумите, събирани във фонд "Управлиние и поддържане" са плаващи всеки месец като обща сума, но не и на живущ, тя е предварително изчислена по средни годишни ст-ти от предходната година, например, съобразно разходите на входа и гласувана на ОС.
Затова, ако през летните месеци пет апартамента от входа са необитаеми и дължат 1/2 такса от сумата, която дължат, когато са обитаеми, или ако са с един или двама души по-малко през този период и съотв. отново дължат 1/2 такса, общата сума, която ще събере касиера, ще бъде по-ниска, но това по никакъв начин няма да се отрази на джоба на останалите живущи/съседи.

# 716
Ние не събираме средно аритметична стойност...единствените постоянни  такси са за чистачка, домоуправител плюс минималното за захранване на касата и асансьор. Затова и всеки месец са различни, особено ако някой се обади по телефона и каже, че идните 3 месеца щял да бъде на вилата. Тогава не плаща нищо...поемат го останалите апартаменти. Не смятам, че е честно

# 717
Dream Team не те разбрах какво питаш. Мнението ми е, че независимо от това дали хората отсъстват или не трябва да си плащат сумите за фонд ремонт и домоуправител и касиер.

Доколкото си спомням в Закона пишеше, че ако се отсъства повече от 30дни се плащат 50% от разходите за за ток и асансьор. А разходите за управление не се плащат само ако си в имота по-малко от 30дни за година.

# 718
  • София
Скрит текст:
Направо откачам вече като почнат да се правят сцени за някакви дребни мизерни пари - 10-15лв на месец, честно  ooooh!
една безработна (щото е неграмотна) глупачка вчера буквално ме изкара от нерви.... не й било достатъчно чисто, не искала да плаща за чистачка ..... ти да видиш... а се къпе сигурно веднъж на 2-3 месеца и вони на кочина 
Скрит текст:
Sick
[/quote]
Hahaha....има ги такива ...  опитвай се да не хабиш нерви с такива идиотски случаи! Обясни и простичко - ОС е решило така да бъде! И дообясни, че ОС може да реши и други неща - да осъди някой за това или онова ... или да го изгони от блока ....

# 719
Dream Team не те разбрах какво питаш. Мнението ми е, че независимо от това дали хората отсъстват или не трябва да си плащат сумите за фонд ремонт и домоуправител и касиер.

Доколкото си спомням в Закона пишеше, че ако се отсъства повече от 30дни се плащат 50% от разходите за за ток и асансьор. А разходите за управление не се плащат само ако си в имота по-малко от 30дни за година.

При нас има хора, които цяла година не обитават апартаментите си, празни са, няма и наематели. На тях им вземат такса домоуправител плюс 1 лев за касата. На останалите, които се обадят, че ще отсъстват 2-3 месеца, през този период не им начисляват нищо освен таксата за фирмата и този 1 лев. Въпросът ми е, редно ли е вторите да не плащат такса за асансьор, а в същото време да им искат такса домоуправител.

Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).

Общи условия

Активация на акаунт