Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 113 942
  • 938
  •   1
Отговори
# 795
  • при късмета
Не всички са служители на топлинен счетоводител все пак. И не навсякъде може да се взима вода от общи помещения. За тока и при нас имаше проблем. Само, че имаше консумация в мазе. Ами просто махнахме бушона.  И на стълбището ако е голяма сметката, може да постоите без осветление докато някой изпищи. А специално за кражба на ток и полиция идва и до там сме опирал

# 796
Значи си крадат хората и според теб и не са манипулации на монополистите това.
За едно ги хванеш друго измислят и  така.

# 797
За топлофикация - крадат си хората. Има и немалко спекулация от монополиста (за да оправдаят абсурдно високите сметки за сградна инсталация), но и доста кражби има.
Брат ми се занимава понякога с вътрешни ремонти по поръчка на различни хора и е имал случай на имот, в който е било направено подово отопление, свързано към нерегламентирано хоризонтално отклонение от вертикалните тръби. Това отклонение е неоткриваемо за неспециалисти, защото се намира под нивото на пода. После тия неща се пишат като "сградна инсталация" и се плащат от всички в сградата.
Ако инсталацията се преработи в хоризонтална и на всеки апартамент се сложи топломер, тия кражби ще изчезнат. Затова според мен решението да се спре централното парно в сгради с вертикална инсталация (сега това е по-лесно, защото по ЗУЕС се иска решение 50+1%) и да не се пуска, докато не се преработи тая инсталация в хоризонтална. В един блок в Пловдив ЕВН го направиха и се видя, че не е никак скъпо - на имот около 300 лв.
Вода също може да се краде по подобни начини, но поне там сметките не са чак толкова високи и съответно мотивацията на крадците не е кой знае колко голяма.
И ток се краде, но тук е най-трудно, особено в блоковете режим на етажна собственост.

# 798
...а екстрата "хидроизолация" да се плати само от гаражите, но не знам дали е законово издържано. търся тълкуване, решение от дело, или друг подобен документ...

Не мисля, че ти трябва тълкувателни решения да четеш, трябва ти решение, което съседите ще приемат, за да осъществите мероприятието.
...
Та въпроса не е до кое е законово, а до пари, което е проблем междусъседски.

Именно, проблемът е, че е междусъседски.
Ако се опасявате от това, че някой от съседите ви може да обжалва решението на общото (или съвместното) събрание в съд, то трябва да го направите изрядно.
С други думи, първо трябва да вземете решение за извършване на такъв ремонт във всяка отделна етажна собственост. Това е решение за извършване на полезни разходи и трябва да се вземе с голямо квалифицирано мнозинство в отделните етажни собствености - чл.17, ал.2, т.3 ЗУЕС.

В това събрание на отделните етажни собствености трябва да се вземе решение "дали" и "с какви параметри" съответната етажна собственост ще се включи в този ремонт. Когато имате такова решение (и то е положително), тогава правите съвместно събрание, където пак трябва да вземете решение със съответното цитирано по-горе мнозинство за полезни разходи.

Така е, ако се направи по буквата на закона.
Ако обаче има консенсус между собствениците, че това нещо без съмнение трябва да се оправи и единственият ви спор е коя етажна собственост каква част от ремонта трябва да поеме, тогава действате направо със съвместното събрание. Тук законът не може да каже категорично как да се разпределят разходите - това е решение на съответното мнозинство от собствениците.

Иначе казуси по различни съдебни спорове (но не точно като този) в етажната собственост можеш да погледнеш тук.

Само да добавя - в този случай никоя от двете жилищни етажни собствености не е длъжна да прави този ремонт, защото това нещо не е тяхна обща част. Длъжна е общината, но както се разбра, оттам не ви предлагат съдействие.

Последна редакция: нд, 07 авг 2016, 20:03 от vasilevtm

# 799
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug Благодаря за съветите. линкът не се отваря.

ще чета, ще питам ппак в общината, ще преговарям със съседите... Simple Smile

повечето (несобствениците на гаражи) са на мнение "екстрата" да е за сметка на гаражните собственици;
съвсем естествено собствениците на гаражи са на обратното мнение  Laughing

а общината не само не съдейства, а последно се чу за предписание за ремонт на покритието на площадката Crazy

# 800
Като опре до събиране на пари на никой не му се дават.
До нас един блок си асфалтираха полщадката отпред където паркират, а пред гаражите не е асфалтирано, явно не са се разбрали.

Успех в начинанието.

# 801
 Hug

# 802
Аз пък оставам с впечатление, че вие тука си приказвате някви пълни глупости, които всички ги знаем наизуст, обаче когато някой нов човек ви попита учтиво за съвет и евентуално помощ, никой не му обръща внимание!

Браво, чудесни сте, страхотен форум, наистина!  Peace

Айде сега ма нахранете едно хубаво, разкажете още 73 безсмислени истории за съседите си и си вярвайте, че вие никога и с нищо не сте такива като тях, същите!

А каква е разликата да те подминават по стълбите и да те подминават във форума?! Никаква, просто виждате каквото ви изнася и си плямпате празнотии, на един съседите му такива, на друг родата му била голяма!

То тогава какъв е смисълът да си говорим по същество, нали това е форум, дайте да си пишем истории!?

Поздрави и хубава вечер!
 Embarassed  Confused  Tired  newsm78

# 803
Здравейте,

Бихте ли ме посъветвали как да направя така, че от общината да ни донесат контейнер за боклук?

София, Овча купел, стара част.

Благодаря!
обади се на столичен инспекторат http://inspectorat-so.org/index.php/2013-01-17-11-03-17 и ги попитай.
успех  Peace

# 804
Здравейте! Бих искала да попитам дали някой има информация какво се случва с тръбата на аспиратора, която е прекарана през страничния панел навън (калкан) при одобрен блок за безплатно саниране. Проблемът е, че някои хора смятат, че ще ни я запушат. Вярно ли е?

# 805
вярно е.

забранено е директното отвеждане на комини и димоотводи през стените Peace

Цитат
НАРЕДБА № 1
за обществения ред на територията на Столична община
...
чл. 23. отвеждането на големи количества дим и газове от отоплителни и вентилационни системи през прозорци, врати и отвори в стени, непредвидени за целта в техническата характеристика на сградите.
...

това е за София, но изискванто е на пожарните служби, важи за цялата страна и подобни наредби има въ ввсяка община  Peace

# 806
Добър ден.
Идвам да си сверя часовника по един въпрос - взето е решение на ОС за подмяна на улуците. От събраните пари ще се прибавят още по 125 лв на апартамент, за да се събере сумата за ремонта.
Собственик, който не живее в апартамента си, е поискал да бъде освободен от заплащането на тези 125 лева, позовавайки се онзи член от ЗУЕС /сега не ми се рови/, който урежда освобождаване от разходи, ако някой не живее повече от месец в жилището...
Въпросът ми е - след като ремонта засяга общи части, аз не мисля, че собственик може да се освободи от заплащането му поради неживеенето в апартамента. Освобождаване може за текущи разходи като ток, чистачка и т.н. си мисля аз, четейки закона.

Права ли съм или греша?

# 807
Да. Разходите за ремонт на общи части се изчисляват според % идеални части за всеки собственик. Заплащат се от всички.

# 808
Права ли съм или греша?
Права си. Това са разходи за ремонт, а не за поддръжка на общите части. Тук няма значение дали имотът се ползва, или в него никога не е стъпвал човек - разходите са дължими от всички собственици, пропорционално на идеалните им части от общите части.

(Понеже на всяко събрание, на което става дума за ремонт и пари, на мен ми се налага да го обяснявам на някой недоразбрал, обяснявам го така - това е обща част, тя е собственост на всички ни, затова когато я ремонтираме, все едно ремонтираме имота на всеки от нас, собствениците на имоти в сградата. И още - никой собственик в СЕС не може да се откаже от обща част, която е неделима по естеството си и/или по предназначението си, каквито са стълбището, фасадата, покрива и улуците, централните части на инсталациите, носещите стени, входните врати и др. От друга страна, общи части, които по предназначението си обслужват само част от имотите, напр. вертикалните водопроводни щрангове, минаващи през само част от имотите, може да се уговори да са общи само за собствениците на тези имоти и съответно само тези собственици да се грижат за поддръжката им. Справка за това - Закон за собствеността, чл.38)

# 809
Аман!
Пробвах всякак и форумът съсипва линка. Явно защото адресът е на кирилица. Ще пробвам да го сложа като текст - копирай това в скобите в адресното поле на браузъра:
( www.етажнасобственост.bg/category/съдебна-практика/ )

Общи условия

Активация на акаунт