Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 113 960
  • 938
  •   1
Отговори
# 780
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
три етажни собствености са (два входа и гаражите), двора е общ, т.е. ползва се общо.

проблемът тук е кой какво и колко да поеме  Confused

за входовете, това е само двор и може да мине евтино с бетон;

гаражите държат на хидроизолация, но да е за сметка на всички, т.е. те да платят най-малко, защото са с най-малки идеални части  Tired

самият "двор" пък е собственост на общината, но тя категорично не се ангажира с финасиране в каквато и да е форма и какъвто и да е процент;

голяма галимация  Tired

в друг форум попаднах на тема за нещо подобно, но не се пише от 2013.
ще взема да я издиря, да се регистрирам и там и да я "събудя"  Crazy ако не ме бият, може пък да помогнат  Peace

# 781
самият "двор" пък е собственост на общината
Да разбирам ли от това, че общината също така е собственик и на терена, на който са блокът с двата входа, както и гаражите, а трите етажни собствености всъщност са само с право на строеж?

Ако случаят е такъв, то поддръжката на този "двор" е задължение на общината.
Но след като тя не се ангажира с това, може да го направите и вие.

В този случай аз бих постъпил така - организирам съвместно събрание на етажните собствености (чл.18 ЗУЕС) с дневен ред за разпределяне на разходите по ремонта. При това тоя ремонт в никакъв случай не се явява неотложен или необходим от гледна точка на двете етажни собствености на сградата с жилищни имоти - това за тях са само "полезни разходи".
Може би ремонтът се яввява като необходим за гаражите - тук не мога да съм категоричен, но за идеята ми, която описвам тук, това няма голямо значение.

На самото събрание предлагате разходите да се разпределят по следния начин:
1.За онези ремонтни дейности, по които всички са съгласни, че са необходими, разходите се поделят съобразно идеалните части от общите части на всички етажни собствености.
2.За онези ремонтни дейности, за които настоява само едната етажна собственост, се разпределят само между собствениците в тази етажна собственост съобразно идеалните им части от общите части.
За тая цел ще ви трябват и оферти, които да са с разбивка по описаните по-горе две пера.

И все пак... как точно ще определите идеалните части от общите части в тоя случай, имате ли идея?

Встрани от темата е, но има хидроизолация и Хидроизолация...

Последна редакция: пт, 05 авг 2016, 22:04 от vasilevtm

# 782
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
да, целият терен е собственост на общината. и да  Tired няма да поеме нищо.

етажните собствености са стари, улегнали, с домоуправители, които помнят как през 1972  "Гуцанови са измамили Буцанови за ...", но не са събирали пари за фонд ремонт до сега  Blush

точно това е идеята: основната част да се заплати от всички, според идеалните им части, а екстрата "хидроизолация" да се плати само от гаражите, но не знам дали е законово издържано. търся тълкуване, решение от дело, или друг подобен документ.

в нотариалните актове на апартаментите, гаражите и магазините са си написани идеалните части, макар и там да е малко странно. Апартаменти с еднаква площ са с различни идеални части, а общата площ на етажите се различава драстично, нищо, че по фасадата не личи половин етаж да липсва  Laughing

# 783
Не мисля, че ти трябва тълкувателни решения да четеш, трябва ти решение, което съседите ще приемат, за да осъществите мероприятието.
След като подхода е за гаражите и те основно ползват този двор и предполагам се паркират вътре и коли, тези, които не го ползват ще дадат голям отпор, и не мисля че има начин да ги задължите, а ЗУЕС не съм сигурно че може да се ползва за обосноваване на решение за ремонт на нещо, което не е собственост на живущите - терена е на общината и го правите на добра воля- така да се каже.

Разбирам, че общината не е против, но пари не дава, нито пък ще ви се набърка и ще държи правилно ли сте си разделили разходите например.
Та въпроса не е до кое е законово, а до пари, което е проблем междусъседски.

# 784
Здравейте ,
оказа се че проблема с етажната ни собственост който смятах за маложавен не е такъв.
Става въпрос за отчитането на водомерите на всички обекти.Има ли начин да задължим всички собственици на обитаеми жилища, офис и магазини да предоставят на етажната собственост достъп до водомерите , защото е сигурно ,че такъв се отказва на служител на ВиК , а от разпределение се разпределя  в зависимост от потреблението на апартаментите, което означава че такива с голямо потребление ще платят повече.
Живяла съм няколко години със заблуда че се разпределя по равно на всички  ooooh!

# 785
Няма начин да ги задължиш.
Така е не се разпределя по равно на всички, един колега дълго време се разправя с подобен казус със Софийска вода, начисляваха му повече допълнително повече отколкото е изразходил, след първата жалба мина на 50% отгоре на неговото потребление и после и някаква сума му приспаднаха от Софийска вода, но поне година се разправяше с тях ходеше и ги бомбардираше с жалби.

# 786
Здравейте,

Бихте ли ме посъветвали как да направя така, че от общината да ни донесат контейнер за боклук?

София, Овча купел, стара част.

Благодаря!

# 787
  • при късмета
Здравейте ,
оказа се че проблема с етажната ни собственост който смятах за маложавен не е такъв.
Става въпрос за отчитането на водомерите на всички обекти.Има ли начин да задължим всички собственици на обитаеми жилища, офис и магазини да предоставят на етажната собственост достъп до водомерите , защото е сигурно ,че такъв се отказва на служител на ВиК , а от разпределение се разпределя  в зависимост от потреблението на апартаментите, което означава че такива с голямо потребление ще платят повече.
Живяла съм няколко години със заблуда че се разпределя по равно на всички  ooooh!
Имаше такъв проблем и при нас. Имаше ОС само по въпроса. Взе се решение трима души от входа да минем да засечем водомерите, предишната вечер, от посочената от ВиК дата. И при нас имаше такива, които повече от година не бяха "засичали" инкасаторите, не били всъщи, минавали през работно време, предавали данни по интернет и прочие оправдания. Казахм, като не можете вие, ние ще минем, ще засечем водомерите и на другия ден, като дойде инкасатора предаваме целия протокол.
Протокола от събранието, с копие от подписите на присъстващите беше залепен на видно място, седмица преди това, заедно с обявената дата на минаването. На скътаващите се и предаващите неверни данни по интернет им стана ясно, че няма къде да идат. Ако откажат и измислят оправдания си признават, че лъжат. Всички ни пуснаха и засекохме 100% от водомерите. Имаме и 3 необитаеми апартаменти, и те бяха предупредени и минаха да отворят да запишем данните.
Водата ни излезе буквално до литри, не само кубици.
Дори и така, да знаете, че ще има някаква обща вода. Това е поради факта, че от ВиК записват само пълните кубици, без литрите. Например, ако водомер показва 10 кубика и половина (500литра), те записват само 10. По този начин излизат пак някакви кубици отгоре за разпределяне, но са по-малко от кубик. Аз си направих труда да сметна само литрите (защото ние записвахме пълните данни, заедно с литрите) и ми излязоха около 26 кубика разлика от общия водомер и засеченото.

И лошото е, че ако дойдат реални сметки за едно засичане, за старо време няма кой да ти върне надплатеното. Т.е. измамниците си плащат, това, което са изхарчили и скрили от ВиК за старо време, но при засечено на всички общата вода ще е много малко. А за старо време, обща вода вече платена не преизчисляват

# 788
 ма ко благодаря ти , да видим утре дали ще успеем и ние това да направим, не е редно сметнах за година от разпределение 9 кубика не ми е за 20 лв ,ама все едни и същи плащаме,и ремонт на асансьора предстои 1300 лв , да видим какви ще ги договорим , а има такива които с месеци не са плащали на входа разходите.Не ги притеснява че са изложени на таблото постоянно, а и част от тях и утре няма да се появят.

# 789
  • при късмета
При теб за година 9 кубика, а аз на 1 фактура съм имала 7 кубика, допълнителна, обща вода, + моята. Положението беше станало страшно. Края на 2014 сменявахме вертикални щрангове, та щат не щат, засякоха всички. Положението временно се оправи. След 4 засичания, т.е. година, пак започнаха такива разлики. Писма писахме да ВиК, отговаряха ни само, че общата вода ни е повече от нормалните 20% плюс засеченото и до там.
Хамалогия е за организиране и за тези, които минават по апартаментите, но няма друг начин. Няма да имат възможност да се оправдават, че си предават реалните данни сами или други оправдания, защото който се противи да пусне комисията от входа да запише данните, ще е очевидна, че си крие реалните показатели.

# 790
Не искат ли не можеш ги задължи и ние имаме едни дето очевидно крадат парно, и то рода три апартамента, ходят си гордо години вече и не им пука.
И да се вземе решение на ОС, като каже няма те пусна нищо не можеш да направиш

# 791
Не искат ли не можеш ги задължи и ние имаме едни дето очевидно крадат парно, и то рода три апартамента, ходят си гордо години вече и не им пука.
И да се вземе решение на ОС, като каже няма те пусна нищо не можеш да направиш
За такъв случай решението е кардинално - спирате парното.
Тогава няма да има какво да крадат.

# 792
Това нали знаеш, че не става със самосиндикално решение, а и да не го ползвам, такса мощност си ми остава плюс инвестиция в нови варианти на отопление и топла вода.

# 793
  • при късмета
С топлофикация нещата не стоят точно така. Те засичат веднъж годишно. Разликата от общия топломер се надчислява само на незасечените абонати. Другите си плащат според засичането. Т.е. изравнителната сметка им се изчислява на тази база. Така, че няма как да крадат парно, спрете да се връзвате на манипулациите на монополистите. Ако не пускат инкасатора за изравнителната сметка, всички ще се разпредели на тях.
На миналогодишното засичане от Топлофикация при нас, не засекоха само един абонат. Тя се вясва рядко, апратамента е почти необитаем. Изравнителната сметка й дойде с 900 лв. доплащане.
За това има и срок за обжалване и корекции. Ако не си съгласен със сметката, показваш какво си плащал през годината и сравняваш с изравнителната сметка. Пускаш си за корекция, ако имаш основание и ако са пропуснали да надчислят всичко, само на тези, за които нямат реалните данни, тогава ще го направят

# 794
Не е баш така, въпросните са служители на Техем, и например как 4 членно семейство, което си живее в апартамента има сметки за топла вода едните 6лв, други 8лв, и още сума ти неща, не ми се пише надълго и нашироко, обаче си краде народа и то здраво, колкото и да ти е чудно.
Правят си паралелни инсталации за вода от мокрите помещения между етажите-, разбрахме след едно наводнение, дърпат ток от стълбището и още много такива.
А пък тия дето се оплакваха за корекции, следващите сметки им идваха в пъти повече, та чак се съдиха.
А такса мощност тогава от какво се формира, ако всички отворят.
Не си се разправяла затова ти изглежда толкова прости нещата или не си попадала на съседи катили, с които няма оправия.

Последна редакция: нд, 07 авг 2016, 14:16 от zari65

Общи условия

Активация на акаунт