Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 113 987
  • 938
  •   1
Отговори
# 765
Този списък го има явно само в София

Относно оплакванията и жалбите - не заблуждавайте жената, Общината не е контролен орган. Тя не се занимава с междусъседски спорове, ревизия на касиера и т.н. Общините и държавата отдавна са абдикирали и директно те пращат в съда при неспазване на закона. Жалбите до кметствата и КЗП са  губене на време. Нека в темата споделяме само опит и наистина изпробвани методи, които действат. Останалото е само теория на вероятностите и чесане на клавиатурата.

Последна редакция: вт, 12 юли 2016, 12:30 от Dream Team

# 766
  • София
Не мога да намеря списък на домоуправителите за Младост /по примера за Илинден на vasilevtmnewsm78

# 767
Не мога да намеря списък на домоуправителите за Младост /по примера за Илинден на vasilevtmnewsm78

И аз не можах...казаха, че всеки район си поства списъците по собствено желание

# 768
  • Варна
Явно само някои са качени в сайтовете. Всяко кметство си води такъв и при запитване трябва да може да отговори на въпросите ви като собственик и участник в ЕС.

# 769
Хей, това последното не важи ли и за професионалните домоуправители. Макар и да има сключен договор с такъв регистрацията в общината е за максимум 2 години. Когато изтече, може да се вземе друго решение на ОС. Това за проблемите посочени по-горе...
Тук Законът е малко хлъзгав - до избирането на следващ домоуправител от ЕС, старият продължава да изпълнява функциите си. А кога ОС на ЕС ще избере друг домоуправител е въпрос на организация на самите етажни собственици. Защото не вярвам професионалният домоуправител да организира събрание за смяната си с друг.
Инициативата е по общия ред - собствениците на 20% от идеалните части могат да инициират такова събрание.

# 770
Този списък го има явно само в София

Относно оплакванията и жалбите - не заблуждавайте жената, Общината не е контролен орган. Тя не се занимава с междусъседски спорове, ревизия на касиера и т.н. Общините и държавата отдавна са абдикирали и директно те пращат в съда при неспазване на закона. Жалбите до кметствата и КЗП са  губене на време. Нека в темата споделяме само опит и наистина изпробвани методи, които действат. Останалото е само теория на вероятностите и чесане на клавиатурата.
Списъкът го има задължително във всяка община. Иначе кметовете подлежат на глоби (колко биват глобявани кметовете е друг въпрос, но все пак, криво ляво, гледат да го спазват). Списъкът е с публичен достъп и при много общини е публикуван и на интернет страницата им (ако я поддържат редовно).

А относно оплакванията и жалбите - точно общината е контролен орган. Редът е описан съвсем ясно в ЗУЕС, чл.57, ал.3 и 4.
И силно се съмнявам, че много хора ще се юрнат да споделят опит от налагане на наказания на домоуправители - това по никакъв начин не е толкова масово явление, че хората да споделят опита си от него във форума. А и тук не става дума за "междусъседски спорове", а за неспазване на определени от Закона задължения.

# 771
Точно от Общината ни казаха да се обърнем към съда

А такъв публичен списък в интернет страницата на кметството няма  Peace Може да го пише в закона, но той не се спазва от общинарите, а ние искаме фирмите да са коректни  ooooh! Затова човек е принуждаван да стигне до другата крайност...да спре да плаща като останалите

# 772
  • Тра-ла-ла
На мен са ми давали такова инфо на място в деловодството

# 773
На мен са ми давали такова инфо на място в деловодството

В деловодството няма как да ти откажат, но онлайн да се види...се броят на пръсти общините, които го публикуват

# 774
Някой да е правило застраховка етаж на собственост?

# 775
Някой да е правило застраховка етаж на собственост?
Ако сте с фирма, вероятно го има някъде в услугата.

# 776
Моите два лева не са били лихвата за две неплатени такси, а за масло за асансьора. Peace

# 777
  • София
Момичета, можете ли да ми пратите на лични евтини и коректни фирми за домоуправление в София? Видях, че има само черни списъци и че не се прави реклама в темата.

# 778
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
пренасям от друга тема, защото си мисля, че ще е от полза на повече хора  Peace

искам да благодаря на Арч-р за включването. и ако може да се представи  Blush да знаем как най-рационално да го използваме  Grinning

С удоволствие ще се представя:
• архитект на свободна практика;
• хоноруван преподавател в УАСГ от 20 години;
• вещо лице към Софийски градски съд;
• член на два районни експертни съвета по устройство на територията (РЕСУТ);
• активист на Камарата и Съюза на архитектите в България.
.....
Ще се радвам да съм ви от полза.
Моля, предложете най-рационалния начин за комуникация.
Засега съм оставил имейл и телефон за връзка: ilinsimi@mail.bg и 0887 99 42 36.
Очаквам вашите въпроси.  Simple Smile

в темата се обсъждат въпроси, които вълнуват обитатели, собственици и/или членове на управителни съвети на ЕС.
ние сме лаици, четем и се опитваме да си помагаме.

още на първа страница сме декларирали, че не правим реклама на платени домоуправители и препоръки за такива трябва да се обсъждат на лични, за да спазим правилата на форума.

мисля, че няма да е нарушение, ако сложим информацията и твоите координати в началото на темата, а който желае професионална помощ да се обърне директно към теб.

ако имаш желание можеш да продължиш да следиш темата и да помагаш със знанията си и съвети  Hug за което аз лично ще съм благодарна  Hug

един много специфичен въпрос към всеки, който може да помогне  Hug

блока е от два входа, има нещо като вътрешен двор, който се явява покрив на 11 гаража (не е потвърдено, но май са направени след построяване на блока). част от гаражите са собственост на собственици от блока, чест от тях са продадени на външни лица.
гаражите имат свое управление, документирано с протоколи.

налага се ремонт на "вътрешния двор" - разбит е бетона и асфалта отдавна го няма, а в гаражите тече.
как трябва да се разделят разходите за ремонта?

ако се направи само нова настилка ще е по-евтино и ще трябва да се поеме от всички, според идеалните части;
ако се изпълнят хидроизолационни дейности е по-скъпо и деленето само според идеални части идва някак несправедливо спрямо собствениците без гаражи.

Blush някой да е чувал за таива случаи? как се е процедирало? закон? решение на съд?
Благодаря  Hug

# 779
пренасям от друга тема, защото си мисля, че ще е от полза на повече хора  Peace
Така е. Искам и тук да благодаря на Arch-R за изключително изчерпателния отговор на мое запитване, което му пратих по електронна поща. Запитването ми се отнасяше до определянето на това кои части са общи и как се взима решение за разпореждане с тези части тогава, когато тези части не са общи за всички имоти в една етажна собственост, а само за част от тях.

един много специфичен въпрос към всеки, който може да помогне  Hug

блока е от два входа, има нещо като вътрешен двор, който се явява покрив на 11 гаража (не е потвърдено, но май са направени след построяване на блока). част от гаражите са собственост на собственици от блока, чест от тях са продадени на външни лица.
гаражите имат свое управление, документирано с протоколи.

налага се ремонт на "вътрешния двор" - разбит е бетона и асфалта отдавна го няма, а в гаражите тече.
как трябва да се разделят разходите за ремонта?

ако се направи само нова настилка ще е по-евтино и ще трябва да се поеме от всички, според идеалните части;
ако се изпълнят хидроизолационни дейности е по-скъпо и деленето само според идеални части идва някак несправедливо спрямо собствениците без гаражи.

Blush някой да е чувал за таива случаи? как се е процедирало? закон? решение на съд?
Благодаря  Hug
Доколкото разбирам, това не е една етажна собственост, а две. Ако наистина е така, то се процедира по чл.18 ЗУЕС. Важното от чл.18 в случая е, че се излъчват равен брой представители от всяка етажна собственост за участие в съвместното събрание. Идеята е да се защитят интересите и на двете етажни собствености. Необходимо е и постигането на мнозинство от две трети.

Аз също се интересувам от този казус, т.к. съм в позицията да имам подземно паркомясто в паркинг, където нямам друга собственост, така че ще следя развитието по въпроса при вас, ако имаш възможност да го споделиш тук впоследствие.

Общи условия

Активация на акаунт