Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 113 990
  • 938
  •   1
Отговори
# 750
Благодаря!
 bouquet

# 751
При нас наглостта на фирмата домоуправител продължава. От Общината ми отговориха, че не се занимават с това. Чистачката всеки път имитира чистене, но реално не мие, а само минава да се подпише. Няколко пъти сигнализираме фирмата...глас в пустиня. Продължават си по същия начин, защото знаят, че никой не може да им търси отговорност. Корекции по таблицата не се правят, особено пък за старо време, нито за минал месец, нито за текущия. На отсъстващите по за месец два, не им се вземат никакви пари, освен ТАКСАТА ЗА ДОМОУПРАВИТЕЛ, тоест тяхната си. Отказват да издават квитанции, нямали такава практика. Въртим се в омагьосан кръг. Реално нямаме контролен съвет във входа, занимаваме се 2-3-ма души, на другите им все едно.

# 752
  • Варна
При нас наглостта на фирмата домоуправител продължава. От Общината ми отговориха, че не се занимават с това. Чистачката всеки път имитира чистене, но реално не мие, а само минава да се подпише. Няколко пъти сигнализираме фирмата...глас в пустиня. Продължават си по същия начин, защото знаят, че никой не може да им търси отговорност. Корекции по таблицата не се правят, особено пък за старо време, нито за минал месец, нито за текущия. На отсъстващите по за месец два, не им се вземат никакви пари, освен ТАКСАТА ЗА ДОМОУПРАВИТЕЛ, тоест тяхната си. Отказват да издават квитанции, нямали такава практика. Въртим се в омагьосан кръг. Реално нямаме контролен съвет във входа, занимаваме се 2-3-ма души, на другите им все едно.
Защо не разтрогнете договорът с фирмата. Все има някоя клауза за прекратяване на отношенията, но трябва някой от собствениците да се нагърби със задачата да получи съответните документи и точните данни за събрани или дължими суми. А пък после друга фирма може да си наемете...

# 753
Защо не разтрогнете договорът с фирмата. Все има някоя клауза за прекратяване на отношенията, но трябва някой от собствениците да се нагърби със задачата да получи съответните документи и точните данни за събрани или дължими суми. А пък после друга фирма може да си наемете...

Защото не може един или двама от собствениците да го направят. Останалите не искат да се занимават, по-лесно им е да се правят, че отсъстват и да не им събират пари или да си трупат суми.

# 754
Защото не може един или двама от собствениците да го направят. Останалите не искат да се занимават, по-лесно им е да се правят, че отсъстват и да не им събират пари или да си трупат суми.
Струва ми се, че казусът е доста сложен. Може и да греша обаче.
В ЗУЕС е описан само редът за възлагане тоя ангажимент на външна фирма (с мнозинство на собствениците притежаващи над 67% от идеалните части). Оттам нататък е въпрос на договаряне с външната фирма как да стане прекратяването на договора. Най-често договорът се сключва за определен срок, след което се изисква подновяване. Трябва да проверите какво точно пише в договора и какви са клаузите за прекратяването му. Не ми се вярва да е безсрочен.

Но от друга страна, ако съберете мнозинство от над 67% (по аналогия - който възлага, той има правото и да прекрати), бихте могли да прекратите този договор и предсрочно, с някакво предизвестие. Или без предизвестие, ако в договора има клауза за некоректно изпълнение на задълженията от страна на изпълнителя.
Разбира се, може да се обърнете и към Комисията за защита на потребителите (ако не сте асоциация, т.е. юридическо лице, вие сте потребители), но лично аз съм песимист - тая комисия прави всичко друго, само не и да защитава потребителите.
Можете и да ги съдите, но... това е много краен вариант.

# 755
Мислили сме по всички варианти, но се изисква 67% да са съгласни, а на повечето им е удобно да се правят, че ги няма и да не плащат нищо, а останалите добросъвестни съседи да им поемат сметките. Всичко е така измислено, че да ти опъва нервите без никакъв изход от ситуацията.

# 756
  • София
Здравейте, искам да ви попитам, къде мога да пусна жалба, срещу касиерката на входа /става въпрос за входа  на баща ми/. Два пъти се разправям с нея, взима му по два пъти за месеца  такси, отделно сумите са винаги различни и над 5лв, за сам човек.Като и поисках да ми сметне ток,чистачка и за квото там събира пари, за да видя откъде се събират тия 5-6-7лв, тя се развика и хлопна вратата. После отишла при баща ми да го заплашва с полиция,че съм ходела у тях. Сега пак измислила някъв ремонт,дето струвал незнам си колко и му искала 19лв. Той казал, че не може да и ги даде, пък и дори домоуправителя не ги е плащал тия пари, че и половината вход...Тя го заплашила, че ще ни съди,щяла да дойде с адвокат и прочие приказки....Татко е възрастен,болен и много притеснителен, и сега като го знам има да се притеснява и да го мисли,въпреки че го успокоявах. И понеже единия вариант е да я хвана тая и да я оскубя където я срещна, та дайте ми друг, където да се оплача, ама и ревизия да и направят на тази измамница.Целия вход е дигнал ръце от нея, ама всеки си трае и не му се разправя.

# 757
В районното кметство в отдел "Етажна собственост" дали няма да ви помогнат?

# 758
  • София
Нямам идея, затова и се обръщам към вас.
Благодаря за предложението, ще се поразровя да видя дали там е мястото. Peace

# 759
Здравейте, искам да ви попитам, къде мога да пусна жалба, срещу касиерката на входа /става въпрос за входа  на баща ми/. Два пъти се разправям с нея, взима му по два пъти за месеца  такси, отделно сумите са винаги различни и над 5лв, за сам човек.Като и поисках да ми сметне ток,чистачка и за квото там събира пари, за да видя откъде се събират тия 5-6-7лв, тя се развика и хлопна вратата...
Домоуправител има ли там?
Ако има, първо към него може да се обърнете с оплакване.
Касиерът не може да си измисля какви такси трябва да се плащат, защото таксите в етажната собственост се определят от Общото събрание и се записват в Правилник за вътрешния ред, или най-малкото в протокол от събрание, на което това е решено. Може да изискате този документ от домоуправителя. Ако няма такива решения на Общото събрание на етажната собственост, събирането на пари от живущите е незаконно.

Разбира се, дори и да няма решение на Общото събрание, в общите части се правят някакви разходи, които някой трябва да плати. Един от моите имоти (подземен гараж) е в етажна собственост, в която няма нито касиер, нито домоуправител - там сме натоварили един младеж да се занимава с плащанията, като веднъж годишно му даваме по 5-10лв, според очакваните разходи през годината, с които той плаща сметките ни за ток. Има ги фактурите, има ги и платените сметки - нямаме спорове. Това обаче е частен случай.

Но щом при вас има определен касиер на етажната собственост, със сигурност този, който го е определил (Общото събрание), трябва да му е казал (с решение, документирано в протокол) и точно какви суми да събира. Така че проверете го това при домоуправителя. Ако нещата не стоят така, както съм ги описал, споделете пак, ще го мислим иначе, защото има и други начини (които не включват оскубване, макар че ако държите, това също е вариант Simple Smile ).

# 760
...без никакъв изход от ситуацията.
Ами накиснали сте се с тоя външен домоуправител, факт.
А и той е в по-изгодна позиция от вас, т.к. разполага с юрисконсулти подръка.
Пък като знам колко трудно се събира кворум за решение с квалифицирано мнозинство в етажната собственост, аз правя всичко възможно да отклоня закрепостяването ни (точно така) с всичко такова. Не разбирам онези, които с лекота посягат към "сдружение", или пък към договор с външна фирма.
Между другото, срещал съм във форума спорадично теми за некоректни професионални домоуправители - може би трябва да е нещо по-постоянно, под формата на "черен списък".

# 761
  • София
Домоуправител има ли там?
......................
Домоуправител има, от както се помня си е той, един палячо, дето за нищо не става, нищо не знаел, че и е трудно да го откриеш. Според съседите и баща ми, той си е в комбина с касиерката, която живее в съседен блок, и която не получава никаква сума за изпълняваната от нея дейност. Но явно си е на далавера, щом толкова години  си седи касиерка. Графиците, които разчертава и залепя за ден, долу  на таблото, представляват едни драсканици, в които трудно виждаш какво пише.Факт е, че на всеки  апартамент, сумата е различна, но не според броя членове  на семейството, че и на стотинки завършват. Където и да съм живяла до сега, винаги съм  плащала всеки месец едни и същи суми, по 2-3лв на човек. А тази освен всичко, събира и допълнително по 1лв, всеки месец, че като се наложи ремонт, да има каса от която да се плати...Е да де, ама като се наложи пък тя събира пари за  ремонта и дефакто тези левчета къде отиват?
  А относно скубането, това е такъв тип жена, която с удоволствие да я оскубеш, щот освен лъжи и викане от нея друго  не получаваш. Просто  не  желая да притеснявам и засрамвам баща ми, а много ми  се иска тази да си го получи, ама много добре  да  си го получи...Да и звънне на вратата някой и да и каже..."Ние сме от общината, идваме да ви направим ревизия!" Еми голям кеф ще ми е, честно. Mr. Green

# 762
  • София
Е ли законно ако не си платиш таксата този месец, следващия да ти начислят лихва? В случая- 10 лв. ми е месечната такса, левче лихва.
ако сте го приели на общо събрание - става законно ... инък ... не

# 763
Домоуправител има, от както се помня си е той, един палячо, дето за нищо не става, нищо не знаел, че и е трудно да го откриеш. Според съседите и баща ми, той си е в комбина с касиерката...
Има някакво решение.
Първо, проверете в общината дали наистина този е домоуправител, и ако да, то за какъв срок. Във виртуалното деловодство на всяка община има списък с управителите на етажни собствености по райони. Пример (напосоки) за ж.к. "Илинден":
http://www.ilinden.bg/domoupraviteli/spisk-na-domoupravitelite-r … zues/ilinden.html

После, ако считате, че не е изпълнил някое от задълженията си - чл.56 от ЗУЕС гласи:
"Член на управителен съвет (управител), член на контролен съвет (контрольор), който наруши или не изпълни задълженията си по този закон, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв."
Т.е. подавате оплакване в общината, примерно, че не си изпълнява задълженията да съхранява протоколите от заседанията на общото събрание (в случая този протокол, в който е записано какви са определените от общото събрание месечни такси), каквото задължение има по чл.23, ал.1, т.3 от ЗУЕС.

А докато не се установи със сигурност какви суми е определило общото събрание да се събират всеки месец от обитателите, ви съветвам да спрете да плащате. Въобще, ако се окаже, че няма такова решение, много трудно се доказва (и пред съд) каква точно сума се дължи от всеки обитател, което прави събирането на такива задължения много трудно. Не е хубаво това, но ако собствениците не си подредят сами къщичката, нещата в етажната собственост ще буксуват.

# 764
  • Варна
Хей, това последното не важи ли и за професионалните домоуправители. Макар и да има сключен договор с такъв регистрацията в общината е за максимум 2 години. Когато изтече, може да се вземе друго решение на ОС. Това за проблемите посочени по-горе...

Общи условия

Активация на акаунт