Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 113 875
  • 938
  •   1
Отговори
# 915
Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост (Загл. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)

Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).

Да, точно така. Възнаграждението на касиера, и абонаметна такса за асансьор спадат към разходите за управление и поддържане на общите части. Изредени са в §1, т.11 ДР ЗУЕС.

Ако пребивава до 30 дни за календарна година - нищо не плаща по закон!  Тоест отсъствието е продължително, 11 месеца в годината трябва да не живее там.

Ако отсъства повече от 30 дни - плаща половината от тези разходи, трябва да има тук решение на ОС, не става автоматично по силата на закона, както е в хипотезата на ал.2 Peace Плаща половината, но само за времето на отсъствие, не за цялата година. Например ако отсъства 2-3 месеца, за тях плаща половината от таксата за асансьор и касиер. За останалото време, когато живее там, на общо основание заплаща тези такси в пълен размер.

# 916
Скрит текст:

Ето целия ЗУЕС.

# 917
Вижте, ако всички (100%) в етажната собственост са съгласни да се прави нещо, то се прави и законът се държи настрана.
Проблем възниква само тогава, когато има поне един, който не е съгласен, а съответно законът се окаже, че е на негова страна. Тогава този "един несъгласен" печели, ако реши да си потърси правата, а останалите пият студена вода и му плащат обезщетение.

# 918
  • София
Скрит текст:
Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост (Загл. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)

Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание с мнозинство повече от 50 на сто от идеалните части от общите части може да реши собственик, ползвател или обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година да заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателят на управителния съвет (управителят).

(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик, ползвател или обитател по ал. 5 заплаща разходите за управление и поддържане на общите части на сградата в размера по ал. 1, когато за самостоятелните им обекти е предвиден отделен вход.

(7) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател.

Става ясно, че необитаващ жилището собственик е освободен ПО ЗАКОН,  ex lege, от заплащане на разходите по чл.51, ал.1 ЗУЕС, тоест от всички разходи за управление и поддържане на общите части, в които разходи влизат и разходите за управител и касиер.
Това го казвам по повод това възражение:

Абе хора, съвсем ясно го обяснихме по-горе.

1. Разходи за управление - НЕ, не се плащат от собственик, който не обитава постоянно жилището си /обитава го до 30 дни в годината/ ! Той не плаща за чистачка, не плаща за асансьор, не плаща осветление в стълбището. По закон не плаща.

Тези разходи за управление се плащат и изчисляват според БРОЯ НА ОБИТАТЕЛИТЕ.

...................
Разходи за управление са за домоуправител и касиер, а не за "чистачка, асансьор, осветление в стълбището". Обитавано или не жилище, домоуправител и касиер РАБОТЯТ И ЗА НЕГО.[/u]
[/quote]
[/quote]
А аз по-горе споменах кое е справедливо според мен (една такса да се плаща от неживеещите) - сега няма да търся законови положения.
Само това ще вметна - Събират ли се пари за ремонт? - Да! ... -  значи на касиера му плащат живеещите, и не му плащат неживеещите, за събирането на тези пари. ... и други такива нещица има ...

# 919
Ти ако искаш търси и чети закона...
Но не е зле да сме запознати с него, пък нека си коментираме после дали е справедлив или не.

# 920
  • София
Скрит текст:
В много входове са освободени живущите на първи етаж. При родителите ми също.
Ако останалите са съгласни, си мисля, че може да го гласувате на общо събрание, знам ли...

Ние нямаме асансьор - един въпрос за каране със съседите по-малко Mr. Green

Имаме една съседка, която не обитава апартамента си, идва си за малко да го нагледа. На последното събрание се е позовала на чл.51, ал.2 ЗУЕС и е обяснила, че няма да даде пари за ремонт/подмяна на улуците. Вчера разбрах, че е искала и със задна дата да й се върнат парите, които е давала Rolling Eyes
Само че тя не прави разлика между разходи за ремонт на общи части, от които разходи не може да се откачи, и разходи за управление и поддържане на общи части, от които действително е освободена по силата на закона. Та можем да й върнем само парите за тока, не и останалите за ремонтите...

Ние събираме по 10 лева, от които се плаща ток за стълбището, остатъка отива във фонд ремонт.  Но нямаме две каси...редно е да уточним и да си запишем в следващ протокол на ОС, че по 1 ще лев събираме за ток, а по 9 лв. за фонд ремонт. По-чисто ще е така..
Не сме оправили и размера на таксата за ремонти, да е според ид.части на всеки апартамент. Сега събираме по-равно ..
[/quote]
Ами какво чакате Wink - вие специално сте в час със законите - би трябвало да го поставите като точка от ОС и да го решите... в момента някои са прецакани, другиоблагодетелствани

# 921
Благодаря...ще го оправим това, както вече писах...

# 922
Съжалявам не се изразих ясно... Закона го знам, но той не работи. Питах как е при вас.

стига с тоя Закон... знам го, но не ме грее... колко са осъдените по него....
трябва ми нещо разумно и убедително.

......
 Ако отсъства повече от 30 дни - плаща половината от тези разходи, трябва да има тук решение на ОС, не става автоматично по силата на закона, както е в хипотезата на ал.2 Peace Плаща половината, но само за времето на отсъствие, не за цялата година. Например ако отсъства 2-3 месеца, за тях плаща половината от таксата за асансьор и касиер. .....

това като се случи някъде ми кажете... да дойда да го видя....

# 923
При нас фирмата домоуправител събира таксата си на апартамент, а не на обитател. Такова понятие като писмено уведомление за нея въобще не съществува, всеки може да се обади и да каже, че ще отсъства и му се спират всякакви такси без тяхната  Mr. Green Само тези две неща са достатъчни, за да ги оборят в съда

# 924
  • София
Скрит текст:
Съжалявам не се изразих ясно... Закона го знам, но той не работи. Питах как е при вас.

Ако отсъства повече от 30 дни - плаща половината от тези разходи, трябва да има тук решение на ОС, не става автоматично по силата на закона, както е в хипотезата на ал.2 Peace Плаща половината, но само за времето на отсъствие, не за цялата година. Например ако отсъства 2-3 месеца, за тях плаща половината от таксата за асансьор и касиер. .....

[/quote]

[/quote]

Чакам да дойдеш Wink ... при нас - няма ли те - плащаш за 1 човек... там ли си - плащаш за колкото човека сте.

# 925
Скрит текст:

[/quote]

Чакам да дойдеш Wink ... при нас - няма ли те - плащаш за 1 човек... там ли си - плащаш за колкото човека сте.
[/quote]

А за чистачка? Тя не прескача площадката пред апартаментите, в които не живеят хора

# 926

......

Да права си, закона е уж да урегулира отношенията, но няма ли разбирателство и има ли някой катил си прави каквото иска.

За таксите, откакто дъщеря ми я няма , за нея плащам само лятото три месеца когато е тук и е във ваканция, през останалото време не плащам нищо. Незнам дали въобще има решение на ОС по тоя въпрос, но по тоя въпрос в нашия вход засега не е имало проблем.
Устно уведомяваш домоуправителя, ако ще отсъстваш повече от три месеца и той не събира пари за този период.

За междусъседските отношения смятам, че издребняването много вреди и води до едни безкрайни спорове, чистачката кой колко цапа, асансьора кой колко ползва.

А тоя съд и да го размахвате колко входове съдят съсед, сигурно са единични случаи, то от някой хора едва се  събират таксите, пък остава да почне да се събира за адвокатски хонорар и държавна такса и ако се проточи делото на всяка инстанция.
А за прецакването всеки в нещо е прецакан като се тегли чертата .

# 927
  • София
Скрит текст:

......

Да права си, закона е уж да урегулира отношенията, но няма ли разбирателство и има ли някой катил си прави каквото иска.

За таксите, откакто дъщеря ми я няма , за нея плащам само лятото три месеца когато е тук и е във ваканция, през останалото време не плащам нищо. Незнам дали въобще има решение на ОС по тоя въпрос, но по тоя въпрос в нашия вход засега не е имало проблем.
Устно уведомяваш домоуправителя, ако ще отсъстваш повече от три месеца и той не събира пари за този период.

Скрит текст:
За междусъседските отношения смятам, че издребняването много вреди и води до едни безкрайни спорове, чистачката кой колко цапа, асансьора кой колко ползва.

А тоя съд и да го размахвате колко входове съдят съсед, сигурно са единични случаи, то от някой хора едва се  събират таксите, пък остава да почне да се събира за адвокатски хонорар и държавна такса и ако се проточи делото на всяка инстанция.
А за прецакването всеки в нещо е прецакан като се тегли чертата .
[/quote]
Трябва да е писмено уведомление - два-три реда (от кого, за какво) и подпис и дата.
Защото после като попитат управителя защо тези пари ги няма в касата и оня е забравил???
По закон е писмено.

# 928
Доколкото схванах, хората не ги интересува как е по закон...

# 929
Доколкото схванах, хората не ги интересува как е по закон...

Хората се интересуват единствено от собствения си интерес  Peace

Общи условия

Активация на акаунт