Песен за огън и лед - 20 "A reader lives a thousand lives..."

• 40 774
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Синята роза не беше ли свързана с Лиана? От там и връзката с Джон.

# 286
  • Варна
Синята роза не беше ли свързана с Лиана? От там и връзката с Джон.

Не само с Лиана.
Историята на Баел барда: Лорд Старк му казва да си пожелае нещо и той избира да вземе една от сините рози в ЗХ. Лорд Старк се съгласява. На другия ден обаче Баел  си е тръгнал с дъщеря му.
Т.е. синя роза= момиче Старк.

# 287
Заповядано му е единствено да държи Речен пад, нищо повече. Вярно, че тук и Роб допуска грешка, като не дава изрични нареждания да не напуска замъка.
Не ме разбирайте погрешно и аз харесвам Едмур, като герой, даже много, но специално тук вината е повече негова, поне според мен.

И отделно към този момент май не се обсъжда нов брак с Фрей, идеята я дава Кейтлин чак накрая на главата.

Според мен също се отнася за Джон синята раза, още един намек за Р+Л.
Обаче ако се погледне по-дълбоко на нещата , наистина синята роза не символизира само Лиана, а всички момичета Старк. Санса не я виждам там, но Аря защо не.
 Или може би дъщерята на Рикард Карстарк  Thinking

Последна редакция: пт, 26 юни 2015, 20:40 от Оберин Мартел

# 288
Заповядано му е единствено да държи Речен пад, нищо повече. Вярно, че тук и Роб допуска грешка, като не дава изрични нареждания да не напуска замъка.
Не ме разбирайте погрешно и аз харесвам Едмур, като герой, даже много, но специално тук вината е повече негова, поне според мен.

Въобще не е негова и е кристално ясно защо, и по неговите думи от цитата, и от твоите

# 289
А така, някой да защити любимия ми Едмур. Падна горкия в капана. Grinning

Относно синята роза, която Дани видя във видението си да разцъфва на Вала ми е малко странно. Нали сините рози са символ на жените Старк. Защо синята роза ще символизира Джон?

До този момент в книгите свързвахме сините рози с Лиана. Дори историйката на Манс трябваше да подсети Джон, че в съвсем близкото минало е имало открадната девойка Старк....ама той нищо не знае!
Останалите видения на Дани имат смисъл до момента. Защо обаче ще свързваме Дани с друго девойче от род Старк? Тя видя кралете на Вестерос, а това я касаеше като кандидат кралица. Джон е крал в известен смисъл, въпреки че самия той не го знае. Джон е син на Лиана, и е на Вала. Това е синята роза според мен. И е неин роднина. Дали е съперник или съюзник, ще видим.

# 290
  • Варна
На четенето във Финландия, Мартин е прочел една от вече четените глави на Баристан. Crossing Arms
Няма да ни пусне нищо ново този човек..

П.П. Нямаме анкета за темата. Идеи?

Последна редакция: пт, 26 юни 2015, 21:42 от Хексе

# 291
  • Вестерос
Любим умрял герой?  Thinking

# 292
  • Варна
В какъв смисъл умрял? Thinking Laughing

Мислех си за любим женски образ, но мисля,че Аря ще отвее всички. Няма харизматични жени в сагата. При мъжете имам поне трима любимци, но с жените е мъка...

# 293
  • Вестерос
 Laughing Laughing е как , как умрял  Laughing Едард, Роб, бла бла, истински  Laughing

# 294
  • Варна
Може анкетата да е "татко на годината" - ама в обратния смисъл  Mr. Green. Баща, който най се е провалил с децата си.
В тази връзка, някъде мимоходом някой беше споменал за Тарли-баща и как бил отрицателен герой. Хм, иде ми да поспоря, въпреки че не сме го "виждали" освен през очите на Сам, който е очевидно и разбираемо предубеден. Ако на Нед му се беше паднал такъв син като Сам, той как ли би реагирал?

# 295
Ако на Нед му се беше паднал такъв син като Сам, той как ли би реагирал?
Интересно.
Нед има дъщеря, която е всичко друго но не и дама, каквато и се полага да бъде. Но не я наказва или мрази за това. Даже и взима учител по "танци".
Синовете наследници обаче са друго нещо. Със сигурност Нед нямаше да му хареса Роб да бъде като Сам, но не вярам да постъпи като Рандил. Той дори и Джон не искаше да праща на вала преди да навърши пълнолетие и да може сам да прецени.
П.П.
Може ли да избереш цитаделата и да се откажеш от наследство без да ходиш на вала?

# 296
Какво означава дете като Сам?
Сам е тормозен от малък и е силно травматизиран. Затова е така страхлив и яде като разпран. Баща му е явен садист и си е избрал удобна беззащитна жертва.

Не мисля, че мейстер Емон е бил приковаван с окови към стена, защото е изявил желание да стане мейстер.
По този начин Сам се отказва от правата си на наследник, и не е имало нужда да бъде пратен на Вала. Но на него му е отнето правото на избор.
И Регар е четял непрекъснато, обичал песни и музика и е бил меланхолично дете. Никой не го е тормозил заради това. Не е къпан в кръв, нито е бил системно пребиван за да стане мъж.

Мейстери има от най-големите родове, този при Мандърли е някакъв Ланистър. Не е срамно и недостойно.
Рандил Тарли не е в ред.

Едит:
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Maesters

Последна редакция: сб, 27 юни 2015, 11:25 от Deziderata

# 297
  • Варна
Рандил издеватестваше над Сам само докато му се е родил втория син. Ако е имал само Сам и е искал синът му да е "истински мъж", поведението му е обяснимо (не оправдано, разбира се). Също, ако смята майстерите за нищо повече от слуги (все пак е от Предела, където е и Цитаделата и може и да знае нещо, което ние не знаем), ще смята че това занятие е недостойно за човек от рода му.
След като Дикон ли беше се ражда, Рандил зарязва опитите да "възпита" Сам.
Не знам дали може някой да се откаже от наследство, майстер Емон примерно заминава за Вала, след като му предлагат короната, защото все някой може да се опита да го използва. Може Рандил да предлага черното на Сам, като има същите опасения - за да подсигури наследството на втория си син.
А колкото до Регар, в Историята Ерис твърде малко е привързан към него и твърде много към Визерис. Може точно в характера на Регар да се крие това или пък в параноята на Ерис или най-вероятно и в двете  Simple Smile

# 298
Поведението на Рандил е екстремно. Едно е да изпитваш неодобрение и неприязън, издевателствата над малко дете са друго нещо.

Това дори Руус Болтън не го прави, но при него кой знае как стоят нещата...

# 299
  • Варна
Баща му е явен садист и си е избрал удобна беззащитна жертва.

Чак пък явен садист... Rolling Eyes
С Дикон всичко е наред, изглежда, че и с дъщерите му. Съобразява се с жена си..
Много честолюбив е и е способен на крайности за да запази авторитета си.
Според мен има репутация на воин/военачалник и се стреми да не показва слабост. Както и държи наследника му да бъде човек, който ще изгради репутация като него. Затова не се съгласява Сам да стане майстер - това би навредило на репутацията му. Явно смята майстерите за слаби хора, а презира всяка проява на слабост. Воин на Вала е друго нещо. Сам е чувствително дете и явно е бил подложен на натиск от Рандил, което обаче има обратен ефект.

Та така..

Общи условия

Активация на акаунт