На море в Турция - тема 38

• 129 761
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Някъде из темите напред бях чела, че ако си със собствен превоз до Анталия, е добре да заредиш след Ялова, където имало бензиностанция със съвсем прилични цени на горивата. До тук добре, ама след Ялова само една бензиностанция ли е, някой знае ли името на тази бензиностанция??

# 601
Ох, колко си права с вечно мрънкащите хора. Според мен те си живеят така живота - оплаквайки се постоянно.
На почивка се отива с усмивка и с розови очила. Дребните неразбории не трябва да ни спъват.
Ако се замислим - Винаги има какво още да се желае и подобри. Но нека не мислим за това,  а за отмората която ни предстои  и пълната забрава за работа .
+110  Hug

Аз по принцип не разбирам смисъла на мрънкането и оплакването, пък камо ли като си тръгнал на почивка. Та за това всички мнения и тук, и из сайтовете ги чета с едно на ум - дали не са от "мрънкащия" тип, защото например на мен ми е все тази за петното в горния десен ъгъл на асансьора  Mr. Green
Айде пък и да скъсаме с овчото робско поведение "Каквото - такова". Прогресът е роден от недоволните. Трябва да разграничаваме основателните критики от изсмуканите от пръстите. Не подкрепям мнението в tripadvisor, че хотелът не струва, защото в началото на март водата в морето била студена и не ставала за къпане. Но не мога да пренебрегна сигнал, че хигиената в хотела е под всякаква критика, не се сервират основни храни в ресторанта или превозвача си мисли, че вози картофи. Искам да чета и плюсове и минуси за хотели. Субективно е усещането кое е приемливо и кое не за всеки един от нас. Нека да има конкретика във всяко оплакване, за да може всеки индивидуално да си прецени дали това е приемливо за него. Ако напиша, че хотел Х изобщо не ми хареса, защото храната е ужасна, всеки ще го разбере буквално. Но ако напиша, че храната е ужасна, защото сервираха само риба и всякакви морски дарове, а аз не ям такива неща, Петър до половин час ще е запалил колата и ще е потеглил натам.
Още един пример - при последното ни пътуване направихме "бунт" в автобуса и накарахме стюардесата да спре видеото и да изгаси всички светлини в автобуса - не фаровете, а тези между седалките. Спахме като къпани през целия път, къде слизахме да почиваме, къде не. Стюардесата каза, че това й се случва за пръв път. Ето, на някой, който не обича да спи в автобус, а да гледа филми, това ще се стори кошмарно пътуване. Други пък ще предпочетат точно този превозвач.
Още веднъж: Не ограничавайте никой да мърмори, а си правете изводи дали изказания негатив не е ваш позитив.

# 602
  • Русе
desinkata_85, няма да се плашиш, не е страшно! Hug Относно лекарствата можеш да си носиш всичко, каквото си искаш без каквито и да било рецепти, особено пък в чекирания багаж.
qq50,
Не ограничавайте никой да мърмори, а си правете изводи дали изказания негатив не е ваш позитив.
Много точно казано! Peace

# 603
Някъде из темите напред бях чела, че ако си със собствен превоз до Анталия, е добре да заредиш след Ялова, където имало бензиностанция със съвсем прилични цени на горивата. До тук добре, ама след Ялова само една бензиностанция ли е, някой знае ли името на тази бензиностанция??
И ние като вас, даже май щяхме да пътуваме по едно и също време... И нас ни вълнуват подобни въпроси, тъй че ако някой има инфо, ще съм много благодарен! Разбира се, всичко е относително и нещо, което е било миналата година, може тази година да не е така или въобще да го няма. Все пак си мисля, че бензиностанциите в Турция съвсем не са нарядко и ще имаме достатъчно избор. А и като гледам все повече цената на бензина в Турция се доближава до тази у нас.

# 604
          Здравейте! Някой може ли да ми каже дали трябва декларацията, подписана от бащата, че детето ни може да напуска страната с мен, трябва да бъде преведена на турски език ?
          В самата декларация няма упоменат срок на валидност,текстът е взет от сайта на МВнР.Датата на декларацията е 27.03.2015 г.Има ли в такъв случай срок на валидност или е безсрочна?

# 605
Цвети, тази декларация мисля че я гледат само на българската граница, така че с превод на турски език не ти трябва.
Отсреща, чуждата страна не се вълнува толкова.
Нека и някой друг  да сподели.

# 606
  • в две хубави очи; - музика - лъчи
.....тази декларация ..... я гледат само на българската ......................... чуждата страна не се вълнува ...............
пътувахме последно за нова година в турция - и е така - не трябва превод - само българската митница се интересува от малките български граждани - турците не се интересуват
са сведение само - аз нося - декларация оригинал нотариално заверена + копия два три броя и акта за раждане оригинал + копия два три броя
давам само копията

# 607
  • Русе
qq50-с коя агенция пътувате?Ние пътуваме с Емералд и в автобуса освен 2 шофьори и един водач друг персонал няма,а ти пишеш,че сте имали и стюардеса(те не са ли само в самолетите) или аз съм назад с материала??

# 608
qq50-с коя агенция пътувате?Ние пътуваме с Емералд и в автобуса освен 2 шофьори и един водач друг персонал няма,а ти пишеш,че сте имали и стюардеса(те не са ли само в самолетите) или аз съм назад с материала??
С няколко агенции съм пътувала и във всеки автобус има освен двамата шофьори и стюард, който ни говори по микрофона, помага ни при граничния контрол, обявява почивките, брои колко човека са в автобуса, разпределя ни по хотелите, пуска-спира филми по видеото, грижи се за комфорта на пътуващите и т.н. Не съм сигурна, че професията се нарича точно "стюард" или водач, придружител, екскурзовод ... Винаги е имало трети човек. Написах "стюардеса", за да се разграничи ясно от водача (шофьора) на автобуса.

Последна редакция: пт, 31 юли 2015, 14:47 от qq50

# 609
Нарича се водач на групата. Обикновено е от ТА - може да е служител, може да е на хонорар... Освен информация около самото пътуване - спирки, почивки, водят до рецепция, дават инфо за локалната фирма, инфо-срещи....

Транспортните фирми имат т.н. "стюарди" или "стюардеси" - ако например предлагат напитки, опаковани храни и т.н. Но, май вече отдавна няма, или по-скоро, ако има, те са по автобусните линии за Европа.

# 610
  • Бургас
С няколко агенции съм пътувала и във всеки автобус има освен двамата шофьори и стюард, който ни говори по микрофона, помага ни при граничния контрол, обявява почивките, брои колко човека са в автобуса, разпределя ни по хотелите, пуска-спира филми по видеото, грижи се за конфорта на пътуващите и т.н. Не съм сигурна, че професията се нарича точно "стюард" или водач, придружител, екскурзовод ... Винаги е имало трети човек. Написах "стюардеса", за да се разграничи ясно от водача (шофьора) на автобуса.
Всъщност това не е стюард, а водач на групата, който е представител на ТА и отговаря за това да ви заведе и настани в хотела.

# 611
Може ли малко информация за курорта Чешме - септември ще бъдем там . Предпочитам хора да споделят техните преживявания за този край на Турция и какво има в този район. Предварително ще им бъда признателна.

# 612
jfjallen,
miss july,
Ще ми се разсърдите ли много, ако продължа да го наричам стюард? Не върви да напиша "водача на групата" изкарваше от едно долапче студена минерална вода и продаваше на последователите си.

# 613
  • Beyond the stars
Ох, колко си права с вечно мрънкащите хора. Според мен те си живеят така живота - оплаквайки се постоянно.
На почивка се отива с усмивка и с розови очила. Дребните неразбории не трябва да ни спъват.
Ако се замислим - Винаги има какво още да се желае и подобри. Но нека не мислим за това,  а за отмората която ни предстои  и пълната забрава за работа .
+110  Hug

Аз по принцип не разбирам смисъла на мрънкането и оплакването, пък камо ли като си тръгнал на почивка. Та за това всички мнения и тук, и из сайтовете ги чета с едно на ум - дали не са от "мрънкащия" тип, защото например на мен ми е все тази за петното в горния десен ъгъл на асансьора  Mr. Green
Айде пък и да скъсаме с овчото робско поведение "Каквото - такова". Прогресът е роден от недоволните. Трябва да разграничаваме основателните критики от изсмуканите от пръстите. Не подкрепям мнението в tripadvisor, че хотелът не струва, защото в началото на март водата в морето била студена и не ставала за къпане. Но не мога да пренебрегна сигнал, че хигиената в хотела е под всякаква критика, не се сервират основни храни в ресторанта или превозвача си мисли, че вози картофи. Искам да чета и плюсове и минуси за хотели. Субективно е усещането кое е приемливо и кое не за всеки един от нас. Нека да има конкретика във всяко оплакване, за да може всеки индивидуално да си прецени дали това е приемливо за него. Ако напиша, че хотел Х изобщо не ми хареса, защото храната е ужасна, всеки ще го разбере буквално. Но ако напиша, че храната е ужасна, защото сервираха само риба и всякакви морски дарове, а аз не ям такива неща, Петър до половин час ще е запалил колата и ще е потеглил натам.
Още един пример - при последното ни пътуване направихме "бунт" в автобуса и накарахме стюардесата да спре видеото и да изгаси всички светлини в автобуса - не фаровете, а тези между седалките. Спахме като къпани през целия път, къде слизахме да почиваме, къде не. Стюардесата каза, че това й се случва за пръв път. Ето, на някой, който не обича да спи в автобус, а да гледа филми, това ще се стори кошмарно пътуване. Други пък ще предпочетат точно този превозвач.
Още веднъж: Не ограничавайте никой да мърмори, а си правете изводи дали изказания негатив не е ваш позитив.

Кой говори за овчо примирение  newsm78

Просто не обичам безцелно мрънкане без да се предприема нищо, колкото да си мрънкаме.
За коментарите съм съгласна - чета и преценявам дали на мен ми пречи. (Петното в горния ъгъл на асансьора с 2мм диаметър, вярвай - не ме интересува).
Мрънкащите, които съм срещала аз - са тези, които не знаят къде отиват и не са си дали труда да прочетат и ред. Примерно мрънкаме ,че интернета се плаща при условие,че ясно е записано в офертата на самия хотел. Мрънкаме,че е далеч от града, при условие,че никъде никой не е казал или написал,че е близо. И т.н., и т.н.

Не знам за другите, но аз не тръгвам на почивка, за да търся петната по ъгълите на коридора, тръгвам с идеята, че ще ми е хубаво   Sunglasses

# 614
Скрит текст:
+110  Hug

Аз по принцип не разбирам смисъла на мрънкането и оплакването, пък камо ли като си тръгнал на почивка. Та за това всички мнения и тук, и из сайтовете ги чета с едно на ум - дали не са от "мрънкащия" тип, защото например на мен ми е все тази за петното в горния десен ъгъл на асансьора  Mr. Green
Кой говори за овчо примирение  newsm78

Просто не обичам безцелно мрънкане без да се предприема нищо, колкото да си мрънкаме.
За коментарите съм съгласна - чета и преценявам дали на мен ми пречи. (Петното в горния ъгъл на асансьора с 2мм диаметър, вярвай - не ме интересува).
Мрънкащите, които съм срещала аз - са тези, които не знаят къде отиват и не са си дали труда да прочетат и ред. Примерно мрънкаме ,че интернета се плаща при условие,че ясно е записано в офертата на самия хотел. Мрънкаме,че е далеч от града, при условие,че никъде никой не е казал или написал,че е близо. И т.н., и т.н.

Не знам за другите, но аз не тръгвам на почивка, за да търся петната по ъгълите на коридора, тръгвам с идеята, че ще ми е хубаво   Sunglasses
Аз говоря за "овчо примирение". Аз говоря за "робско поведение". Аз роптая срещу принципа "Каквото-такова". Който не е доволен от нещо, е напълно свободен да го изкаже. И обратно - който не е доволен от нещо, трябва да го каже. Не ми харесва някой да ограничава другите да изказват недоволството си, само защото това били неща, от които не се интересува. Щом на някой му е направило впечатление петното в асансьора, нека да го напише. Защо го ограничаваш? Защо му забраняваш да си изкаже мнението? Инфантилно е да мислиш, че само Иво чете мненията тук и прави препоръки за подобряване на работата в туристическата си агенция. Много агенти синхронизират знанията си за хотелите от тук. Окуражавам всички да пишат от какво не са доволни в почивките си. Пишете и от какво сте доволни. Не затаявайте нищо!

Последна редакция: пт, 31 юли 2015, 13:59 от qq50

Общи условия

Активация на акаунт