Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 30

• 63 261
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте,

Нова съм тук и бих желала да ви попитам за БХС-то, че нещо съм се притеснила. В 20 г.с. съм и не съм правила нито БХС, нито ранна ФМ. Докторът ми от ЖК ме уверява, че всичко е наред и че няма смисъл тъй като било само статистика и единственото точно нещо е амнио-то. Преди няколко дни бях на ФМ в 20 г.с. и ми казаха, че абсолютно всичко е наред, ще си имаме момиченце и че няма място за притеснение. Но, говорих си аз с някои познати и се оказва, че те са си правили БХС-то и ранната ФМ, та аз взех, че се притесних. Искам да попитам всички ли си правят БХС и дали си струва сега да отида на късен БХС (който доколкото знам е до 20 г.с. макс)?

# 511
  • София
Здравейте,
понеже съм на 37 години и се замислям сериозно за амниоцентеза. Звънях да си запазя час в Майчин дом, но се започна едно прехвърляне от телефон на телефон. Моля ако някой си е запазвал час да ми каже на кой точно телефон може да се случи това. искам да ангажирам доц. Димитрова, но от нея разбрах че в генетичната лаборатория се записват часове, те пък ми казаха че в отделението на доц. Димитрова, там пък че с нея трябва да се свържа и се получи един затворен кръг. Предварително ви благодаря.

# 512
  • Телиш/Плевен
Embrya, аз не съм правила БХС именно защото съм на мнение, че е статистика. Резултатите са в този вид:
Скрит текст:
ВАШИЯТ РИСК за болест на Даун е 1 от 100 000 бременни
ВАШИЯТ РИСК за болест .... е 1 от 100 000 бременни
...
Тези резултати се водят добри, но на мен никой не може да ми гарантира, че няма да съм точно аз тази една от 100 000 бременни. ФМ е напълно достатъчна според мен. Peace

# 513
БХС и ФМ, се правят съвместно за да са точни резултатите. При ФМ се прави ежографски скрининг, оглеждат се органите, взимат размерите на нухалната гънка и носната кост. Те., заедно с резултатите от БХС, годините на маийката, се нанасят на комп.програма, която ви изчислява риска за тризомиите.

# 514
  • Телиш/Плевен
БХС и ФМ, се правят съвместно за да са точни резултатите.
Всъщност нито едно от двете, та даже и двете заедно, не дават точен резултат. Винаги може да стане грешка при измерването или да излезе по-висок риск заради възрастта на майката (примерно). А в същото време бебето да е напълно здраво. Или обратния случай - отлични резултати и на двете изследвания, а бебето се ражда със синдром на Даун (примерно). Ако ще си говорим за точност - амниоцентезата е такова изследване. Там няма измервания и статистики, само категоричен резултат, тъй като се изследва амниотичната течност. Само че май амниоцентеза не се прави току-така, трябва да има причина за нея. Лош БХС е една такава причина.

# 515
Здравейте,

Нова съм тук и бих желала да ви попитам за БХС-то, че нещо съм се притеснила. В 20 г.с. съм и не съм правила нито БХС, нито ранна ФМ. Докторът ми от ЖК ме уверява, че всичко е наред и че няма смисъл тъй като било само статистика и единственото точно нещо е амнио-то. Преди няколко дни бях на ФМ в 20 г.с. и ми казаха, че абсолютно всичко е наред, ще си имаме момиченце и че няма място за притеснение. Но, говорих си аз с някои познати и се оказва, че те са си правили БХС-то и ранната ФМ, та аз взех, че се притесних. Искам да попитам всички ли си правят БХС и дали си струва сега да отида на късен БХС (който доколкото знам е до 20 г.с. макс)?

Отиди и направи ФМ.
Аз БХС не съм правила.

# 516
Здравейте,
понеже съм на 37 години и се замислям сериозно за амниоцентеза. Звънях да си запазя час в Майчин дом, но се започна едно прехвърляне от телефон на телефон. Моля ако някой си е запазвал час да ми каже на кой точно телефон може да се случи това. искам да ангажирам доц. Димитрова, но от нея разбрах че в генетичната лаборатория се записват часове, те пък ми казаха че в отделението на доц. Димитрова, там пък че с нея трябва да се свържа и се получи един затворен кръг. Предварително ви благодаря.

Ако нямаш други причини освен възрастта, не е нужно да правиш амниоцентеза. Направи си само БХС + ФМ.
Амниоцентезата се прави с причина само.

# 517
  • Русе
Здравейте,
вчера видях 2 тлъсти хубави черти след 2 дни закъснение (според телефонно приложение) После повторих теста (ШУър Чек) и пак същия резултат  newsm44
Последната ми менструация започна на 04/07/2015. Вървя нормално, 5 дни. За целия юли само няколко пъти сме обичали , защото постоянно се мъкна с бартолинит (имам записан час за септември за изследвания и операция). Не съм пила лекарства, само седящи вани със смрадлика/лайка и мазане с ихтиол отвреме навреме. Цикъла ми  леко се удължи след като спряхме да се пазим (от 28 стана 29-30 дни), а предполагам антибиотиците, които изпих първите 3 месеца от годината заради бартолинита са оказали влияние. Не съм следила овулация, защото опитваме едва от февруари и реших да не се натоварвам от началото. Та, въпросите ми са:
Кога мога да отида на лекар да потвърди бременност и да види всичко ли е наред? Мислех да направя днес кръвен тест, за да мога горе-долу да преценя, но се успах, а следобеда няма да мога.
Може ли скапания бартолинит да окаже някакво влияние върху бременността? Знам, че лекар ще ми отговори най-добре, но търся някой с опит да ми сподели нещо.
Благодаря предварително и късмет на всички

# 518
На преглед след 2-3 седмици отиди, а за бартолинита наистина не мога да помогна, можеш да се обадиш на първо време на личния си лекар да ти каже мнението си по темата, все пак е медицинско лице.

ПП Честито!   bouquet

# 519
БХС и ФМ, се правят съвместно за да са точни резултатите.
Всъщност нито едно от двете, та даже и двете заедно, не дават точен резултат. Винаги може да стане грешка при измерването или да излезе по-висок риск заради възрастта на майката (примерно). А в същото време бебето да е напълно здраво. Или обратния случай - отлични резултати и на двете изследвания, а бебето се ражда със синдром на Даун (примерно). Ако ще си говорим за точност - амниоцентезата е такова изследване. Там няма измервания и статистики, само категоричен резултат, тъй като се изследва амниотичната течност. Само че май амниоцентеза не се прави току-така, трябва да има причина за нея. Лош БХС е една такава причина.

БХС+ ФМ- това е скрининг метид, не диагноза. Съвреммените дават по - точна интерпретация на реУлтатите, но пак повтарям това е скрининг- т.е попадаш в рискови групи, ако има съмнения задължително се прави амниоцентеза. Тя дава 100% достоверност. Амниоцентезата е инвазивна процедура и се пристъпва към нея, само ако има рискови фактори, скрининга е съмнителен или дава пол.резултат и възрастта на майката е над 35год . Колкото по - висока е възрастта ма майката, толкова по- голям е риска, това е доказано. Тук имах друго в предвид, по повод чуденето дали да се прави само БХС, само ФМ, или и двете, или кое е по важно. За да има достоверност в резултатите се правят и двете.

# 520
  • София
ФМ няма общо с генетичните болести и не се припокрива с амниоцентезата. ФМ задължително ще си направя , но там освен дебелината на нухалната транслуценция, както и за оценка на феталната носна кост друго свързано с генетични аномалии няма да открие, а с увеличаване на възрастта се увеличава и вероятността за тях. БХС е една статистическа величина която освен да те обърка още повече не знам какво и е предназначението. така или иначе на мен със сигурност ще ми излезе голям риск. Ако някой знае реда за записване на анмиоценетеза моля да се включи.

# 521
"Някои от най-често срещаните усложнения са кървене, инфекция на околоплодния мехур, болки ниско в корема, опасност от загуба на плода и други."

Това по повод амнио-то.

# 522
  • София

Цитат
"Някои от най-често срещаните усложнения са кървене, инфекция на околоплодния мехур, болки ниско в корема, опасност от загуба на плода и други."

Това по повод амнио-то.

Напълно ми е ясно, че има усложнения и вероятност за аборт и повярвай ми не ги пренебрегвам, но процента за вероятност от хромозомни заболявания е по- голям за моята възраст която ще е 38 когато раждам. Не съм решила 100% дали ще правя амнио, но искам да си запазя час при при добър специалист и ако реша категорично да съм сигурна, че ще го направа в добри ръце.

# 523
diskan, прощавай ако ще те помоля да се повториш, но какъв е рискът ти от БХС, за да се подложиш на амнио? Питам, защото една моя колежка беше на 41 когато забременя та и изкараха ангелите с този тест и си направи амнио. Тя също беше много уплашена, но разказа, че процедурата въобще не е била болезнена, но се е проточила малко по-дълго, защото бебето трябвало да бъде в някаква поза, за да вземат проба. В крайна сметка има си прекрасно момиче, а след амниото нямаше никакви проблеми

# 524
  • СОФИЯ
Дори и само голямата възраст на майката е достатъчна причина за амниоцентеза, поне така твърдят лекарите.

Да но само ако има причина за това  Peace
На 40г. и няма да правя амиоцентеза защото няма риск от Даун.
Лекарите да си гледат работата и да не ни плашат с това БХС и амиоцентези  Mr. Green Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт