Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още...2

• 97 138
  • 657
  •   1
Отговори
# 405
Кога е пътуването ? тръгваме в   понеделник 11.09
Да, Лерин е Флорина.
Езерата на Преспа са свързани с едно от най-лошите събития в нашата история. Ослепяване на войниците на цар Самуил и неговият гроб там. Ще ти кажа много по въпроса, но си заслужава на повече от 100%. - моля да напишеш вкл. и откъде да минем и къде да спрем / може и на лични/ - в сряда-четвъртък-ще отделим време
Не можеш да вземеш нищо от вече направени резервации. Следващите... Права си
На Пожарски бани-Позар къде ще нощувате ? Познавам всичко там... хотел Едем - отнякъде ми попадна реклама и ...
Питай за каквото не е ясно по маршрута... До болка ми е познат. - най вероятно ще трябва да се справим сами или в краен случай да задавам въпроси в движение-но не мога да изискам да ми отговаряш веднага. Съпругът ми е шофьора - но утре пристига от чужбина...и не съм сигурна дали е проучил маршрута, съответно да задава въпроси
Благодаря за отзивчивостта ти за пореден път и ..... с риск да прекаля си запазвам правото отново да питам  да Гърция

# 406
  • София
tky
Цитат
тръгваме в   понеделник 11.09

Съвсем скоро, наистина няма време. В понеделник и аз ще съм в Гърция, но съвсем друга посока...
Затова бързам да ти отговоря.

Цитат
моля да напишеш вкл. и откъде да минем и къде да спрем / може и на лични/ - в сряда-четвъртък-ще отделим време

Минавате границата и се насочвате към Лерин. След това се отправяте към зимния курорт Бигла-Вигла. Пътят е планински, но приятен. След спускането ще ви се открият гледки към езерата.
Посоката ви е Малкото Преспанско езеро, показвам ти карта... от границата...
Стигате до понтонен мост където може да има малко пазарче. Минавате моста и сте вече на остров Ахил. Там всичко е маркирано като посоки. Важното е да отидете до Basilica Agios Achillios където е гроба на Самуил.
Ще ти покажа малко снимки да ти стане ясно:
Florina, Лерин
Не е нужно да минавате през града, следвайте табелите...
Bigla-Florina
Показвам ти този албум не толкова заради курорта, а да видиш пътя и да решите дали ви устройва.
Small Prespa Lake, Prespes
Пристигате до езерото....
Agios Achillios Island, Prespes
Минавате на острова...
Basilica of Agios Achillios
Вече сте на Базиликата...
Няма да ти разказвам историята, винаги се разстройвам. Прочети в нета ако вече не знаеш...
Не пропускайте това:

Това е гроба на Самуил. Не ми се говори за състоянието му...

Ако имате време може да отидете след това и до Голяма Преспа и по точно до Psarades-Нивици.
От красивото селище се вижда голяма част от Преспа. Както гръцката така и македонската и албанска част.
Psarades, Нивици, Prespes
И тук приключвате с езерата. Дори има къде да се спи... КАРТА

Цитат
хотел Едем - отнякъде ми попадна реклама и ...

Познавам хотела в самото село. Вечер има къде да се отиде пеша. Средна хубост като за една вечер. Купете си медено вино преди изворите.

Цитат
най вероятно ще трябва да се справим сами или в краен случай да задавам въпроси в движение-но не мога да изискам да ми отговаряш веднага. Съпругът ми е шофьора - но утре пристига от чужбина...и не съм сигурна дали е проучил маршрута, съответно да задава въпроси

Ще се справи, няма проблем. Ако трябва ще пита стига да съм на линия...

Цитат
Благодаря за отзивчивостта ти за пореден път и ..... с риск да прекаля си запазвам правото отново да питам  да Гърция

Питай смело...

# 407
  • София
Може и разходка с лодка по Мегало преспа, да се еидят манастирите горе в скалите. И големия брой пеликани.

# 408
  • София
Може и разходка с лодка по Мегало преспа, да се еидят манастирите горе в скалите. И големия брой пеликани.

Би било чудесно, но не искам да ги насилвам с времето защото после път ги чака Едеса, Пела до Лутра Позар. Няма как ?

# 409
  • София
То е за мас няма. А и хората там разбират български  и може да си говориш без проблем.

# 410
  • София
И в Нивици говорят македоно-български. И дори албански.

tky ако решите да останете за нощувка в района ще пишем още. Но първо осмисли написаното по-горе.

Езерата са защитени от Юнеско...http://whc.unesco.org/en/tentativelists/5864/

# 411
tky
Цитат

Съвсем скоро, наистина няма време. В понеделник и аз ще съм в Гърция, но съвсем друга посока...

Цитат
моля да напишеш вкл. и откъде да минем и къде да спрем / може и на лични/ - в сряда-четвъртък-ще отделим време

Минавате границата и се насочвате към Лерин. След това се отправяте към зимния курорт Бигла-Вигла. Пътят е планински, но приятен. След спускането ще ви се открият гледки към езерата.
Стигате до понтонен мост където може да има малко пазарче. Минавате моста и сте вече на остров Ахил. Там всичко е маркирано като посоки. Важното е да отидете до Basilica Agios Achillios където е гроба на Самуил.
Florina, Лерин
Bigla-Florina
Показвам ти този албум не толкова заради курорта, а да видиш пътя и да решите дали ви устройва.
Минавате на острова...
Няма да ти разказвам историята, винаги се разстройвам. Прочети в нета ако вече не знаеш...
Не пропускайте това:

Ако имате време може да отидете след това и до Голяма Преспа и по точно до Psarades-Нивици.
От красивото селище се вижда голяма част от Преспа. Както гръцката така и македонската и албанска част.

Цитат

Познавам хотела в самото село. Вечер има къде да се отиде пеша. Средна хубост като за една вечер. Купете си медено вино преди изворите.

Цитат
най вероятно ще трябва да се справим сами или в краен случай да задавам въпроси в движение-но не мога да изискам да ми отговаряш веднага. Съпругът ми е шофьора - но утре пристига от чужбина...и не съм сигурна дали е проучил маршрута, съответно да задава въпроси

Цитат
Благодаря за отзивчивостта ти за пореден път и ..... с риск да прекаля си запазвам правото отново да питам  да Гърция

Питай смело...

А дали има човек къде да спи близо до Самуил, мир на прахта му. Блед само ти можеш да помагаш така,хвала!

# 412
  • София
Има хубав хотел в Плати - вила Платитеа , на мегала преспа има хотелче близо до пристана дето тръгват лодките. Със страхотно заведение. Опитайте местния граф или боб там много се гледа , храната е супер евтина.

# 413
Днес заминаваме за Лефкада. Искам да п;опитам , ако някои от вас е ходил... заслужава ли си археологическият музей в Лефкада? Дали е от ранга на този в Полигирос, Халкидики (богат и интересен)? Знам, че не мога да сравнявам с Атинските музеи, но дали има интересни находки?
Знаете ли нещо за градината на поетите?
Къде в Агиос Йоанис са мелниците? Достъпни ли са с автобус от Лефкада? Не сме с кола Sad
Има ли интересна традиционна архитектура в планинските села? Гледам, че до Кария има автобус.
Има ли смисъл от еднодневна фериботна екскурзия до Фискардо (Кефалоня), т.е.: можем ли за 4 часа пеша да видим интересни неща, или да се концентрираме на Лефкада, в  която ще сме 6 дни общо?

Може би вече сте заминали. Трябваше да попиташ навреме. Но аз ще отговоря все пак...
Музеят в Лефкада си заслужава при всички случаи. Разделен на сектори показва много интригуващи експонати поне за мен.

Градината на поетите се намира още при влизането ви в Лефкада. По точно това е парка Bosketo където са изложени доста паметници на изтъкнати автори на словото включително  Аристотел Валоритис.
От едната страна на парка е морето, а от другата няколко хубави хотела.

Мелници може да видите и пеша/такси от Лефкада на плажа Agios Ioannis Beach, около 3 км. Разбрах, че сте без кола, наемете ако ви е възможно.
Колата е неизбежна за разглеждане на Лефкада и още повече Кефалония, както са ти казали.

Което се отнася и за следващия въпрос, селата. За тях много мога да ти кажа, но не се наемам да правя маршрут без кола. За мен ще загубите много време и нерви. Аз лично не се задържам много на плаж и точно това са моите маршрути.
Apolpena, Spanohori, Kavalos, Asprogerakata, Lazarata, Spanohori, Pinakohori, Pigadisani, Karya, Egklouvi, Platystoma, Alexandros, Kolyvata, каньона на Мелиса и т.н. Уникални села, страхотна природа, невероятни църкви и манастири.
Изумителни гледки...Но не го виждам без кола.

Много благодаря! Не е изобщо късно. Информацията ми идва точно навреме.
В такъв случай музеят остава в програмата, а Кефалоня отпада. Ще се концентрираме върху по-подробно разглеждане на Левкада и околности. В тази връзка ми се яви още един въпрос: Циклопските стени част от античния Нирикос ли са?
Ще отидем и до Кария и евентуално, ще наемем кола за един ден. Очевидно, тази екскурзия се очертава като опознавателен тур. За по-подробно разглеждане на повече места, ще дойдем отново.
Съжалявам,че така в движение , уточнявам маршрута и ви форсирам за бърз отговор.
Оше веднъж: благодаря за ценните съвети!

# 414
  • София
Скрит текст:
tky
Цитат

Цитат

Florina, Лерин
Bigla-Florina
Минавате на острова...
Не пропускайте това:

Цитат

Цитат

Цитат

Питай смело...

BobiS1
Цитат
А дали има човек къде да спи близо до Самуил, мир на прахта му. Блед само ти можеш да помагаш така,хвала!

Да, на самия остров Свети Ахил има къде да се нощува, включително таверна. Хотелът не е много известен и трудно се намира в нета. Това е Agios Achillios (Hotel-Tavern).

От тази снимка може да вземете телефона за резервация.
Снимките ми от него ТУК

В Psarades-Нивици също има къде да се нощува, вижда се на снимката ми...Възможностите са няколко.

Другите места за нощувки наблизо са Герман, Лемос, Гражден и разбира се най-много във Флорина.

Скрит текст:
Днес заминаваме за Лефкада. Искам да п;опитам , ако някои от вас е ходил... заслужава ли си археологическият музей в Лефкада? Дали е от ранга на този в Полигирос, Халкидики (богат и интересен)? Знам, че не мога да сравнявам с Атинските музеи, но дали има интересни находки?
Знаете ли нещо за градината на поетите?
Къде в Агиос Йоанис са мелниците? Достъпни ли са с автобус от Лефкада? Не сме с кола Sad
Има ли интересна традиционна архитектура в планинските села? Гледам, че до Кария има автобус.
Има ли смисъл от еднодневна фериботна екскурзия до Фискардо (Кефалоня), т.е.: можем ли за 4 часа пеша да видим интересни неща, или да се концентрираме на Лефкада, в  която ще сме 6 дни общо?

Може би вече сте заминали. Трябваше да попиташ навреме. Но аз ще отговоря все пак...
Музеят в Лефкада си заслужава при всички случаи. Разделен на сектори показва много интригуващи експонати поне за мен.

Градината на поетите се намира още при влизането ви в Лефкада. По точно това е парка Bosketo където са изложени доста паметници на изтъкнати автори на словото включително  Аристотел Валоритис.
От едната страна на парка е морето, а от другата няколко хубави хотела.

Мелници може да видите и пеша/такси от Лефкада на плажа Agios Ioannis Beach, около 3 км. Разбрах, че сте без кола, наемете ако ви е възможно.
Колата е неизбежна за разглеждане на Лефкада и още повече Кефалония, както са ти казали.

Което се отнася и за следващия въпрос, селата. За тях много мога да ти кажа, но не се наемам да правя маршрут без кола. За мен ще загубите много време и нерви. Аз лично не се задържам много на плаж и точно това са моите маршрути.
Apolpena, Spanohori, Kavalos, Asprogerakata, Lazarata, Spanohori, Pinakohori, Pigadisani, Karya, Egklouvi, Platystoma, Alexandros, Kolyvata, каньона на Мелиса и т.н. Уникални села, страхотна природа, невероятни църкви и манастири.
Изумителни гледки...Но не го виждам без кола.

emakara
Цитат
Много благодаря! Не е изобщо късно. Информацията ми идва точно навреме.
В такъв случай музеят остава в програмата, а Кефалоня отпада. Ще се концентрираме върху по-подробно разглеждане на Левкада и околности. В тази връзка ми се яви още един въпрос: Циклопските стени част от античния Нирикос ли са?
Ще отидем и до Кария и евентуално, ще наемем кола за един ден. Очевидно, тази екскурзия се очертава като опознавателен тур. За по-подробно разглеждане на повече места, ще дойдем отново.
Съжалявам,че така в движение , уточнявам маршрута и ви форсирам за бърз отговор.
Оше веднъж: благодаря за ценните съвети!

Радвам се, че четеш...
Да, в Nirikos е имало около 4-5 километра такива стени. Сега се виждат само останки.
Ако искаш да видиш добре запазени Циклопски стени трябва да посетиш Микена и Тирин. Но когато стигнеш до тях ще ти разкажа повече.
Разходката с кола ще е възможно най-доброто. Успех...

Последна редакция: сб, 09 сеп 2017, 23:49 от Bled

# 415
  • София
Bled тази снимка на хотела на острова от кога е?

# 416
Дами прекрасни сте .... благодаря от сърце....Утре тръгваме и живот и здраве като се върна ще пиша

# 417
  • София
Bled тази снимка на хотела на острова от кога е?

Под всяка снимка в албума си пише кога е направена. Тези са "Taken on April 17, 2012".

# 418
  • София
Защото не е актуална тази снимка. Simple SmileSimple Smile

# 419
  • София
Дайте по-актуална. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт