Университети в Германия и в други държави с немски език 4

• 61 370
  • 765
  •   1
Отговори
# 720
Интересно, ако трябва да се чака настаняване по нормалния ред, колко ли години ще отнеме?! Ние май ще проверим,  Mr. Green
Ние определено ще търсим квартира, родата ще помага, ще гарантира там, каквото трябва. Стая с хазаи била 150 евро, разбрах. Чудя се дали да се насочим към околностите на унито или да е нещо по линията на метрото?!  Thinking

newsm78  Бланка как може да намерим стая за такава цена,даже и да е с хазяи.Гледаме наемите който за безумни,квартири на чужденци дават трудно,а на нас ни трябва нещо от края на септември до края на октомври,защото са ни дали общежитие днес от 01.11 до 31.01 като след това не ни обещават нищо.Не знам какво да правим времето лети а за нас има все още много неизвестни.Момичета съвет къде да отседне девойката за този 1 месец?    Praynig                             

# 721
Не може да нямате някоя съученичка от предния набор, която учи в берлин и има общежитие.Децата са помогливи, все някой ще я приюти за месец. Ще и плати половин наем за стаята, ще се справи.
Ако чуя нещо ще ти пиша на лични Simple Smile Търсете познати да я приютят.

# 722
Не може да нямате някоя съученичка от предния набор, която учи в берлин и има общежитие.Децата са помогливи, все някой ще я приюти за месец. Ще и плати половин наем за стаята, ще се справи.
Ако чуя нещо ще ти пиша на лични Simple Smile Търсете познати да я приютят.
Да имаме едно познато дете и са и обещали, че може да отседне при нея от 23-до края на месец септември,но после не може,поне в началото ще има къде да е,но после трябва да се оправя сама.Не може да нахалстваме да остане за повече,щом тя не и е предложила този вариянт,все пак и тя е на общежитие и стаята е доста тясна за двете им,така че я разбирам.

# 723
  • Варна
Момичета,  ние бяхме уредили квартира, преди да ни дадат общежитието. Оставихме другото момче само и сега то си търси съквартирант/ка. Обявил е в Помощ за кандидатстване. Казва се Ivan Nenchev и е много мило момче, ще бъдат съученици със синът ми в ХТВ. Уговорките са до 4-5месеца за квартирата. Цената е 350евро на човек с включени разходи, самостоятелна къщичка 62кв.,2.5 стаи, пълно кухненско оборудване.

# 724
Да, видях тази обява за 350 евро и ми се видя висока цена, защото братовчедът казал, че стаите били от 150 евро. Не знам на какво да вярвам, явно на място ще си покаже какви са реалните неща. Човекът живее в Берлин от 25 години, разчитам на него, че е достатъчно наясно. Все пак е женен там, има деца, включително студентка. Когато видим как са нещата и има възможност да помогнем с покрив - моментално ще пиша, но засега и аз просто нямам идея какво ще се случи. Претръпнах вече да мисля и пресмятам от разстояние и с минимум база данни. Студентката и през ум не й минава да звъни или да се моли за общежитие, едва я накарах да напише един имейл на унито за да пита какво става със записването й. Като й подпали там на задника, да се оправя, не знам немски, за да я оправям повече оттук нататък.

# 725
  • München, Deutschland
Студентката и през ум не й минава да звъни или да се моли за общежитие, едва я накарах да напише един имейл на унито за да пита какво става със записването й. Като й подпали там на задника, да се оправя, не знам немски, за да я оправям повече оттук нататък.

И при нас има едно същество от този вид вкъщи, та майка ми ходи, нз да я записва ли, някакви документи ли да й вади... За България, де. Ама няма оправия, сама няма да подхване.  ooooh!

При вас е още малка, имаш шанс. Grinning

# 726
Здравейте, с голямо търсене успях да открия един сайт,където може да накарам моята дъщеря да им пише за ето това общежитие-сигурно е частно не знам ,някой ако има някаква информация за него или коментари ще съм много благодарна,аз не говоря немски и няма много да помогна ,но като цени ми звучи доста добре ето за това става дума http://berlin-studentenwohnheim.de/

# 727
  • Варна
Бяхме писали на всички частни общежития в Берлин, ВСИЧКИ! Отвсякъде върнаха любезно, че нямат места, не знам сега как е
По повод на младежите-и моят е от същата партия на мързелА #Cussing outно му намерих цаката-казсам му какво искам на немски, той ми го пише на файл, а аз го ползвам по предназначение...

# 728
При нас не е мързел, а тотално нежелание да се стегне и да се вземе в ръце. Или там ще се оправи, или ще се прибере - това вече си зависи от нея. Но малко почна да ми писва, де, та затова ви облъчвам и аз тук с негативната си енергия  Mr. Green  Има деца, които са така амбициозни, така нахъсени, така наясно какво исках, как го искат, а мойто - медузче  Heart Eyes

За настаняването в общежитие да кажа - като съм чела съвети как да се отиде да се реве с куфарите пред немските лелки, не съм го вярвала и съм го приемала като някакъв отчаян вариант. Но сега пред очите ми няколко души с лекота бяха настанени с този похват. Та си мисля следното - ние си викаме, че пред немските лелки минават българските циркове, обаче всъщност те по този начин отсяват наистина отчаяните хора в безизходица - и им помагат. Щото който наистина е на зор, ще иде с куфарите, иначе ще го е срам. Така лелките правят неформално пренареждане на списъка - който може, се оправя сам, който не може - те го оправят.

# 729
  • София
   Честито на всички новоприети за общежитие! Много късмет на всички, които очакват!

heliana71 моят син също ще бъде в HTW. Общежитието му се намира до стария кампус на университета. Лекцийте му обаче, ще бъдат в новия кампус, който се намира на няколко спирки с трамвай, доколкото разбрах.
   Мога ли да попитам за Берлин, ако се купи седмична карта за транспорт, тя еднократно ли се валидира преди първото качване или трябва за всяко превозно средство да се валидира както у нас?
И друго, дали някой знае, ако носиш по-голям куфар, за него изискват ли някакъв билет както при нас, или може само с картата за транспорт на човека?

# 730
  • София
kara.k, билетът/картата се валидират само при първо качване. За куфара - не зная как е регламентирано таксуването на багаж в ГТ, но от моя личен опит при проверка на контрола в метрото не искаха билет за куфара. Сигурно някъде са описани правилата, но от телефона ми е трудно да ровя по сайтовете. Embarassed

# 731
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Ох, говорете ми, говорете. Успокоих се, мислех че само моята щерка е спокойна и чака всичко в последния момент. Само че аз говоря свободно немски, та още докато готвехме документите звънях по университетите да разпитвам. И мейли диктувах, и т.н.
А за общежитието - ако не бях вдигнала телефона по ваш съвет, нямаше да се уреди нищо.

За немските лелки мисля че те просто си гледат спокойствието и не обичат някой да ги притиска, затова решават проблемите на тези, които са по-настоятелни.

Дъщеря ми получи тези дни информационните брошури на университета с пълни подробности за всичко, включително информация по битови въпроси, вадене на банкови сметки, адресна регистрация и т.н. Страхотна организация. Като се сетя за дезорганизацията в УНСС,  ooooh! и как не се знаеше нито кога ще са лекциите, нито сесия, нито конспекти за изпити.

# 732
Резервен вариант за Берлин- има хостел, който предлага дългосрочно пребиваване, т.е минимум два месеца срещу 220 евро на месец. Разбира се не си сам в стая. Ако някой се интересува ще пусна линк. Дъщеря ми е в Берлин от днес, подслонена до края на месеца. До тогава трябва да се е справила с жилищния проблем, и не само с него.

# 733
  • София
Моята девойка до вчера ходеше единствено на работа. Днес й беше последният работен полуден, след което взела, че за  няколко часа свършила онова, което размотава и отлага от дни/седмици. Отишла е в НАП, разгеле, накрая е подала Декларация 7, внесла си е осигуровките за септември, дала си е  очилата за смяна на стъклата, купила си е 2 чифта обувки... Та лека-полека се събужда.
 И аз имам разни въпросчета за пустия му градски транспорт, ама ще ги изясним на място. Дано само заради недочитане да не ни глобят. Към семестриалния билет има и допълнително плащане от 193 Евро за семестъра, което вече позволява да ползваш  транспорта по всяко време. Ако не си купи човек втория, е силно ограничен във времето за ползване, пак може да пътува с  транспорта,  но  в определен, много неудобен  часови интервал между 18 часа  вечер и 6,00 сутринта.  Ок, този допълнителен билет ще си го закупи и вероятно от 01.10 ще може да го ползва. До тогава си правех сметката за някаква карта, с която могат да се придвижват двама едновременно (тъкмо за нас) в рамките на 4 дни срещу различни суми за отделните зони от цялостната транспортна мрежа. Уж относително изгодна, ама не съвсем.. Цената е ОК, ама и тук се оказва, че стартовият час е 9 сутринта. За преди това и билетчета за еднократно пътуване ли следва да купим? Mr. Green  То да се ориентирам в тази  тяхна схема е по-трудно отколкото беше  целогодишното ми ровене по сайтовете на унитата. Но поне страницата им е страхотна, даваш си начална точка, задаваш и целта си като адрес/спирка и системата мигновено  ти "изплюва" различни опции за придвижване, включващи и ходене пеша, и ползване на транспортните средства. Отделно калкулира и времето, необходимо за придвижване при различните варианти. Та поне ако не друго,  вече виртуално знам достатъчно варианти за придвижване до общежитие, гара, автогара, Щудентенверк, библиотека, уни, менза, спортен комплекс, Икеа. Обявихте ли ме вече за тотално бъгната?
Дид, и аз съм очарована от инфото и орагнизацията  на страницата на унито. Преподаватели, кабинети и приемни часове,  програми, разписания,  регламенти и дати на изпити,  начални и крайни дати на семестри, програми за ориентация и подпомагане  на зайци и още тонове полезна информация на едно място. Като знам  иначе любимата  ми 91НЕГ как ъпдейтва страницата си  точно 3 пъти годишно - за да обяви стартовия час на учебната година и за да качи програмите за двата срока - малко ме напушва смях.  То не е смешно всъщност, тъжно е..А от днес вече имам още едно откритие. Унито има фейсбук страница, в която се качва също всичко актуално като новини и се отговаря на задалите въпрос почти веднага. Simple Smile

# 734
  • Русе
Но поне страницата им е страхотна, даваш си начална точка, задаваш и целта си като адрес/спирка и системата мигновено  ти "изплюва" различни опции за придвижване, включващи и ходене пеша, и ползване на транспортните средства. Отделно калкулира и времето, необходимо за придвижване при различните варианти. Та поне ако не друго,  вече виртуално знам достатъчно варианти за придвижване до общежитие, гара, автогара, Щудентенверк, библиотека, уни, менза, спортен комплекс, Икеа.

Извинявай, за коя страница става въпрос? На вашия университет? Или някаква общогерманска?

Общи условия

Активация на акаунт