Университети в Германия и в други държави с немски език 4

• 61 381
  • 765
  •   1
Отговори
# 735
  • София
 Колди, става дума за  страницата на VGN, организацията, отговорна за транспортната мрежа в Нюрнберг и околността.

# 736
Резервен вариант за Берлин- има хостел, който предлага дългосрочно пребиваване, т.е минимум два месеца срещу 220 евро на месец. Разбира се не си сам в стая. Ако някой се интересува ще пусна линк. Дъщеря ми е в Берлин от днес, подслонена до края на месеца. До тогава трябва да се е справила с жилищния проблем, и не само с него.
Скрит текст:
Може ли за всеки случай линк,на нас може да се наложи ако не намерим квартира да отседне в хостел.Благодаря!

# 737
а кое уни визирате със страхотната стратица,че не мога да съобразя, уф - и кой град, простете, забравих.  Embarassed

# 738
Дид, и аз съм очарована от инфото и орагнизацията  на страницата на унито. Преподаватели, кабинети и приемни часове,  програми, разписания,  регламенти и дати на изпити,  начални и крайни дати на семестри, програми за ориентация и подпомагане  на зайци и още тонове полезна информация на едно място.
предполагам, че Русалка има предвид това в Нюрнберг, където е дъщеря й.
Аз имам точно обратното впечатление от сайта на КИТ.
и само за информация на следващите випуски - днес пристигна заветното писмо от КИТ - повече от седмица, след като се е записал Mr. Green. Пуснато е на 03.09.2015 - ако трябваше да го чакаме, досега да съм избушила.

# 739
А нашето още не е дошло Simple Smile / от ТУ Берлин/
Ни съ оплаквай Simple Smile

# 740
  • Варна
pergola, mama Tin - децата за специалност без квоти ли кандидатстваха?

Леле, гледам какво чудо е намирането на общежитие. Засега дъщеря ми се е засилила за Кьолн или Аахен, но си мисля дали да не се ориентира към някакъв град с по-малък жилищен проблем. То има ли такива въобще?

# 741
pergola, mama Tin - децата за специалност без квоти ли кандидатстваха?
Моето да, а май и сина на Пергола също е в специалност без квоти.

# 742
да - без квоти
независимо, че документите му пристигнаха на 15.07.2015, явно са започнали да ги преглеждат на 01.09.2015.
Другото, което ме уби беше, че когато е отишъл в УНИ с втория комплект документи /мами от следващите випуски - предвидете си поне едно резервно копие/, вместо да му разпечатат нов екземпляр  бешайнинг.../квото-там Mr. Green/, са му казали, че ще му го изпратят по пощата на адреса на квартирата. И действително - сутринта им е дал адрес - следобед го е получил в квартирата - каква е идеята, така и не разбрах.

# 743
  • Балчик-Сливен
Влизам в темата с молба-ако някое  от децата има учебници за подготовка на TestDaF и са вече излишни-моля ,пишете ми на лични ,бих искала да ги купя.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2015, 18:07 от Blue Rose

# 744
  • München, Deutschland
Радвам се, че при всички ви вървят добре нещата. Това с изчисляването на маршрутите го има на страниците на всички градски транспорти, има и апове за телефони също, ако примерно си някъде, пък не знаеш как да се върнеш или идеш донякъде.

Не на всички градове са съвсем актуални по отношение на ремонти по пътя или някакви закъснения, но като цяло са доста точни. Има си и ап на дойче бан, който ти дава инфото не само за дадения регион, но и за цяла Германия.  Simple Smile

Много често изчислените маршрути са съобразени с моментни Бехиндерунген, т.е. разни ограничения поради дефектирали влакове, изчаквания, прецакани релси и т.н.

Ако някой не намира линка, да ми каже за кой град и ще му го пратя. Аповете - в ап стора. Simple Smile

# 745
От редовното четене тук останах с убеждението,че е най-удобно да се ползват услугите на Уникредит,но за мое най-голямо съжаление в Аахен, където е приета дъщеря ми, няма нито един клон на тази банка. Ще съм благодарна,ако имащи опит майки го споделят. Колкото до пълномощното,което е необходимо детето да остави,доколкото разбрах е необходимо само за въпросите,свързани с НОИ или да впишем и други държавни институции. Или се обърках от много постове по различни проблеми или не успявам да систематизирам приетата информация. Ако нещо важно пропускам,което трябва непременно да се свърши преди детето да отпътува,моля, дайте ми знак.

# 746
Ivin, в ААхен едва ли ще има Уникредит... Със сигурност обаче има на Хипоферайнцбанк или някое Шпаркасе или на друга банка от групата на Уникредит.
Знам ли, ААхен си е почти Холандия, но все пак е в Германия, невероятно ми се струва да няма...
Уникредит е глобална банка и с времето придоби цяла група немски банки, като можете да погледнете на сайта или да се обадите в клона им в Добрич или най-добре на единния новер на централата в София  с въпроса - кои немски банки влизат в групата на на Уникредит, и като Ви ги кажат поименно,  да потърсите къде е съответния клон на немската банка (не на уникредит) в ААхен.  Отделно гелдаутомата (баномата)  на тази банка ще има и логото на уникредит вероятно, като символ на банковата група, към която принадлежи....

Всъщност ето Ви един адрес на централния клон в Аахен, ако не другаде, поне там със сигурност ще ума банкомат  http://www.stadtbranchenbuch-aachen.de/5853339.html

Препоръчително е да имате пълномощно да оперирате със сметките му в Уникредит-Булбанк - може да се случи да загуби карта, да блокира , всичко може да стане, да можете Вие да реагирате оттук. Иначе нямат основание да Ви дадат никаква информация за неговата сметка.

Последна редакция: пн, 14 сеп 2015, 11:51 от StefanB

# 747
Аз си открих на мое име сметка в Уникредит с две допълнителни карти за щерката. Тя там си откри сметка в Щпаркасе.  Тегли от Уни и си ги внася в нейната.Два- три пъти тегли малки суми  от банкомат на Щпаркасе и вземат такса около 6-7 лв- това. Попитах я защо не си откри сметка в Хипоферайнцбанк. Отговори ми , че  Щпаркасе  била по- удобна и по- "безплатна" .Така и не разбрах идеята. може да имат повече привилгеии като пазаруват .Знам ли  newsm78

# 748
  • София
Аз си открих на мое име сметка в Уникредит с две допълнителни карти за щерката. Тя там си откри сметка в Щпаркасе.  Тегли от Уни и си ги внася в нейната.Два- три пъти тегли малки суми  от банкомат на Щпаркасе и вземат такса около 6-7 лв- това. Попитах я защо не си откри сметка в Хипоферайнцбанк. Отговори ми , че  Щпаркасе  била по- удобна и по- "безплатна" .Така и не разбрах идеята. може да имат повече привилгеии като пазаруват .Знам ли  newsm78

Защото има банки, които за студенти са без никакви такси. Мисля, че Шпаркасе е такава. Освен това имали банкомати навсякъде.

А защо не тегли парите от банкомат на Хипоферайнсбанк ? После ще ги внесе в нейната банка. Всъщност, преди време дъщеря ми отхвърли напълно варианта с Уникредит, защото банкоматите на Хипоферайнсбанк  не били много често срещани и нямало да се занимава да обикаля града заради тях.  Wink Сигурно и на твоята не ѝ се обикаля.  Laughing

# 749
Да, имали само един банкомат в центъра. и за късмет тъкмо като отиде не работеше , защото офиса на банката бил в ремонт. За студенските такси не знам, тя ще кандидатсва догодина живот и здраве,  сега работи. Ама аз си следя темата  Laughing.  Между другото и при тях е много трудно с квартирите. Добре че отиде на уредена. Другите от тайфата им ,които заминаха след тях имаха голям проблем, Спяха по няколко човека в стаята

Общи условия

Активация на акаунт