Частни училища - информативна тема 8

• 64 414
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Вече обясних защо е манипулативна. Запозната съм с ХАДВ, с диагностиката, със свръхдиагностиката, с тичането навън и пр., и именно затова в статията е приложен един евтин трик да се закачат едно за друго неща, които нямат причинно-следствена връзка, само и само да се вмъкне вътре името на една програма. Детето с ХАДВ, ако щеш денонощно да го оставиш да тича, то ще тича, защото мозъкът му има нужда от външна стимулация, за да се вдигне, така да го наречем, общият фон на активност, при тях е биология, така им е устроен мозъкът. Но те нямат полза от постоянното тичане, а трябва да бъдат обучавани в повишаване на концентрацията, а ако е нужно и невролог/психиатър прецени, може и медикаменти да се дават. Но това няма общо с обикновените деца, на които просто им омръзва да стоят дълго време на едно място и имат нужда от физическо движение, защото това им е в природата и възрастовите особености. Активното внимание е 15 минути, а при по-малките деца може и едва 5 минути да обхване. С възрастта активното внимание се повишава, също и способността за превключване между задачите. Те просто имат нужда от повече игра, нищо особено и нищо уникално, което трябва да ни го каже авторката на статията. Това е рекламен трик, нищо повече! Пардон, казват му ПР - не рекламираш директно, а се хващаш за някакви твърдения, слагаш социална ангажираност и гледаш твоето и името на стоката да са болднати и правилно вмъкнати.

# 316
Мче аз откога го казвам, че за мен е изключително сбъркано децата от началното училище да са на училище по цял ден. Ние навремето имахме по 4 часа училище на ден и през останалото време си играехме навън; аз преди 7-ми клас не си спомням изобщо да съм учил по каквото и да било извън училище, пишех си домашните за максимум, ама максимум половин час и останалото време ритахме топка, целехме се с фунийки, карахме колелета или дори просто стояхме пред блока и си приказвахме. Е, други времена бяха, ама като гледам и как всички ССФ са преуспели, не бих казал, че сме били по-прости или по-неуки, отколкото са сега с това стоене в училище по цял ден.

Това и в момента е възможно да се случва и се случва. Просто много голяма част от родителите не позволяват да е така. Моят син не е стъпил и час повече в училище след звънеца на последния час някъде около 12.30 на обед. И при хубаво време прекарва часове навън да рита футбол. Но дори и да е лошо времето, по-добре е да почива в къщи, да прочете нещо, да поиграе дори на плейстейшън, отколкото да търка седалките на чина и да се надвиква с децата.

За мен пък един от недостатъците на ЧУ е, че нямат възможност за полудневна форма на обучение от, да речем, втори или трети клас нататък. Че дори и от първи.

Olive, не е съвсем така с базите - базата на Дорис Тенеди е прекрасна.

# 317
  • София
SZA, по моите критерии е нормална, както и тази на БШ. Виждала съм ги отвътре и двете /както още 4 училища - Питагор, СС, Климент Охридски, ПБ/. Хубави са, да /тези двете/, но чак лъскави не са. Нищо изключително, просто нашите критерии вече са силно занижени. Това би трябвало да са нормални сгради за частно училище. Повече от ДУ имат по-хубави бази от частните що се отнася до площ, разположение на класните стаи спрямо светлината, сгради, дворове, просто им трябва сериозен ремонт.
И аз съм за полудневно обучение, но пък признавам, че няма как да си гледам детето следобяд, повечето бълг. родители работят и двамата по цял ден, малко са тези на половин работен ден или пък с работно място у дома, и са малко тези с баби и дядовци. Че аз и сега наемам бавачка, за да посреща детето от училище в 17 ч. - плащам ЧУ, транспорт от ЧУ, и бавачка до към 18-18,30...
В този смисъл за мен ЧУ е облекчение с целодневното обучение.

# 318
Повече от ДУ имат по-хубави бази от частните що се отнася до площ, разположение на класните стаи спрямо светлината, сгради, дворове, просто им трябва сериозен ремонт.
И аз съм за полудневно обучение, но пък признавам, че няма как да си гледам детето следобяд, повечето бълг. родители работят и двамата по цял ден, малко са тези на половин работен ден или пък с работно място у дома, и са малко тези с баби и дядовци. 
   newsm10
  Освен това, аз често се хващам, че нямам подход да обяснявам на 8-годишното си дете, по начин, който да е достъпен за него и не мога да му бъда полезна за домашните, колкото един педагог и човек, който е обучен да работи с деца. Изнервяме се взаимно, особено за  състезателни задачи, двамата с баща му сме завършили МГ, но и двамата сме безпомощни да обясним на нивото на 8 годишен. Много знаем и всичко е фасулско, ама от нашата уста не излиза разбираемо Wink

# 319

Това и в момента е възможно да се случва и се случва.  Моят син не е стъпил и час повече в училище след звънеца на последния час някъде около 12.30 на обед. И при хубаво време прекарва часове навън да рита футбол.

Ама как го постигате това? С баби и дядовци ли? Сега е невъзможно да оставиш малко дете да се прибира само от училище, както е невъзможно да го оставиш да играе само навън. По наше време аз още от предучилищната се прибирах сам в къщи, ключа си носех на врата и даже съм го оставял и под изтривалката, в наши дни това е абсолютно немислимо, играех сам навънка и даже като беше студено, се пързаляхме пък с шейни и се замеряхме със снежни топки. Затова е и целодневното стоене на училище, защото родителите са на работа, а децата не могат да стоят сами /освен дето и по закон е забранено, но и без закона е просто немислимо/.

# 320

Това и в момента е възможно да се случва и се случва.  Моят син не е стъпил и час повече в училище след звънеца на последния час някъде около 12.30 на обед. И при хубаво време прекарва часове навън да рита футбол.

Ама как го постигате това? С баби и дядовци ли? Сега е невъзможно да оставиш малко дете да се прибира само от училище, както е невъзможно да го оставиш да играе само навън. По наше време аз още от предучилищната се прибирах сам в къщи, ключа си носех на врата и даже съм го оставял и под изтривалката, в наши дни това е абсолютно немислимо, играех сам навънка и даже като беше студено, се пързаляхме пък с шейни и се замеряхме със снежни топки. Затова е и целодневното стоене на училище, защото родителите са на работа, а децата не могат да стоят сами /освен дето и по закон е забранено, но и без закона е просто немислимо/.

Ами трудно го постиганахме Simple Smile Докато беше в първи клас, аз работех на половин работен ден. После се наложи да тръгна на работа на пълен ден, а таткото си остана у дома. После включихме едната баба (от 3-ти клас) да идва по обяд (но живеят близо). В 4-ти клас вече се прибираше и сам и седеше по малко сам (но училището е буквално залепено за блока ни), както и ходеше на допълнителните занимания по немски и софтбол в училище сам. Това беше и една от причините да изберем училището до нас (не е ЧУ, ДУ, но се води добро ДУ).

А освен това имаше доста логистика и покрай воденето на английски, математика, на плуване и на тенис. Но пък ние никога не се е налагало да "се занимаваме" с него за уроци или нещо, свързано с училище.

Сега надничам тук заради малкия, но като чета, може би пак ще изберем варианта с близкото училище...

# 321
Вие сте постигнали съвършенството, ама сериозно го казвам, без ирония, но ние не можем така. И двамата сме на работа по цял ден, а бабите са на по 300 км оттук. Вярвам, че поне 90% от пишещите в темата са в нашето положение.

# 322
Сега е невъзможно да оставиш малко дете да се прибира само от училище.

Сериозно???
Явно много са се променили нещата за 5 години, откакто хлапето беше 2-ри клас.
Сам си е ходел и на училище от 2-ия срок на 1-ви клас, и на школа по английски без това да е притеснило него или нас.

Редакция - грешка, изсилих се - от 2-ия срок на 2 клас, не на 1-ви.

# 323
С два транспорта на час път от дома, код?

# 324
С два транспорта на час път от дома, код?

Ами не, необходимо е малко съобразяване от страна на родителите. Тъй като живеем на Руски паметник, алтернативите за училище 1 - 4 клас бяха 20, 41 и 18-то.
И трите, подбрани така, че да са му удобни за ходене, а не по някакви амбиции и класации.
Не са много местата за живеене, около които в рамките на километър, два да няма училище.

# 325
Само че, ако си в Дружба първа част на блок разстояние от циганските блокове и съответно в училище съотношението ромски-български деца е 70 към 30, идва вариантът с двата рейса.

П.П. Не сме били ние в тази ситуация, но е абсолютно реална.

# 326
Само че, ако си в Дружба първа част на блок разстояние от циганските блокове и съответно в училище съотношението ромски-български деца е 70 към 30, идва вариантът с двата рейса.

П.П. Не сме били ние в тази ситуация, но е абсолютно реална.

Съгласен съм, но... подобна ситуация трябва да е предшествана от вариант с продажба и смяна на жилището Simple Smile

# 327
Код,
и ние сме в този район и 41-о (което ни е кварталното държавно) изисква пресичане на едно от най-натоварените кръстовища в София. Като стане 2-рия срок на първи клас, ще ти кажа дали е подходящо за деца на тази възраст да минават по този маршрут. Макар да не ходи на училище там.

По мои наблюдения още от 90-те години масово се водят децата поне до 4-и клас дори в кварталното училище (с редки изключения, когато е наистина точно срещу дома). Твоето явно е било някакво голямо изключение.

# 328
Твоето явно е било някакво голямо изключения.

Лъжеш се, 80% от съучениците му в 18-то тръгнаха по това време самостоятелно на училище - края на 2-ри, началото на 3-ти клас.
Оживените кръстовища в центъра на града са едно от най-безопасните места за пресичане, просто имат светофари!
И да му е по-удобно по 20-ти април и пешеходната през Ботев, просто ще му се каже да минава през 5-те кьошета или Македония и се елиминира проблема.

ПП - Поправих се в горния пост - 2-ри срок на 2 клас, не на 1-ви.

Руски паметник няма светофари Grinning Аз говорех за Македония, де. В 18-о не знам, но имаме много познати дечица от махалата, които завършиха сега 1 и 2-ри клас в 41-во и нито едно не е ходило само. Както и да е, да не изпадаме в поредния излишен офтопик.

Така е, Руски Паметник е гадна работа за пресичане.

Последно от мен по темата- да продадеш панелка в краен квартал, за да се намърдаш до Докторския паметник, не става само с мислене и замяна. Това вече от личен опит.
Не ми вменявай неказани неща, още повече в шега. Да продадеш панелка в Дружба 1 и да купиш такава в Дружба 2, където няма циган и е нормален квартал става с мислене и замяна, въпреки, че нямам личен опит.

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 15:13 от kodbg

# 329
Руски паметник няма светофари Grinning Аз говорех за Македония, де. В 18-о не знам, но имаме много познати дечица от махалата, които завършиха сега 1 и 2-ри клас в 41-во и нито едно не е ходило само. Както и да е, да не изпадаме в поредния излишен офтопик.

Общи условия

Активация на акаунт