Частни училища - информативна тема 8

• 64 417
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Това със седенето на чина по 7-8 часа е очевидно, едва ли има здравомислещ човек, който да не е наясно. Но пък, майсторски го използват, за да си пробута стоката.

# 301
Мче аз откога го казвам, че за мен е изключително сбъркано децата от началното училище да са на училище по цял ден. Ние навремето имахме по 4 часа училище на ден и през останалото време си играехме навън; аз преди 7-ми клас не си спомням изобщо да съм учил по каквото и да било извън училище, пишех си домашните за максимум, ама максимум половин час и останалото време ритахме топка, целехме се с фунийки, карахме колелета или дори просто стояхме пред блока и си приказвахме. Е, други времена бяха, ама като гледам и как всички ССФ са преуспели, не бих казал, че сме били по-прости или по-неуки, отколкото са сега с това стоене в училище по цял ден.

Това със седенето на чина по 7-8 часа е очевидно, едва ли има здравомислещ човек, който да не е наясно. Но пък, майсторски го използват, за да си пробута стоката.
А то чунким в държавните училища не е същото? И там правят занимални и стоят децата по цял ден. Даже в ЧУ поне има повече спорт, може и да е аматьорски, ама се движат децата, а в ДУ търкат чиновете по 10 часа и си губят времето в занималните.

А, и няколко поста по-напред ти каза, че каквото и да си говорим, ставало дума за пари. Това е един от лафовете, които изключително много мразя, а вторият лаф, който ненавиждам е "if you are so clever, where is your money"
И с двата не съм съгласен изобщо и въобще не става дума за пари и съм удивен колко хора и от познатите ми, и от колегите ми считат, че е нормално да си купят кола за 20+ бона, а не е нормално да плащат такса за добро училище на детето си. И парите за образование ВИНАГИ се изплащат многократно.

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 11:12 от Татко Мецан

# 302
  • София
В такъв случай тази тема изобщо не трябва да съществува, защото една от атракциите на ЧУ е именно стоенето по цял ден на училище, включително извънкласни занимания. Но каквото и да си говорим, това си е цял ден на училище. Може да има басейн, тенис, арт и какво ли не, но всъщност детето не си е вкъщи след училище, независимо, че пак може да си ходи на извънкласни занимания. Изобщо не би трябвало да има целодневно обучение, независимо в държавни или частни училища, занимални и пр.

Мецане, винаги става въпрос за пари. И аз не ги харесвам цитираните от теб изречения, но това е положението. Това, което се плаща в ЧУ за извънкласни занимания се плаща и от децата в ДУ, защото тези занимания винаги са на частно, дори в читалището се плаща такса, колкото и да е символична.  В ЧУ се плаща за комфорта да го качиш на бусчето сутрин и да го посрещнеш привечер, и повече да не се занимаваш.

# 303
  • София
Да, и ако може и жените да не работят и да си гледат децата до 12-13 годишна възраст. Добре дошли в 17 век.

# 304
  • София
Това, последното, каква връзка има?

# 305
Да, и ако може и жените да не работят и да си гледат децата до 12-13 годишна възраст. Добре дошли в 17 век.

И ако може да е многоръкия Шива - по едно и също време едното на плуване в Лозенец, а другото на английски в Центъра... щото видиш ли ЧУ си продавали стоката.

# 306
  • София
Ми, тогава защо въздишате по евтини статийки като цитираната? Няма как да си малко бременна. Няма как дете да тича свободно и в същия момент да е по цял ден на училище, пък дори с басейна.

# 307
  • София
Разбира се, че може: добра и просторна материална база на ЧУ, с басейни, голям двор, кортове. Може, ако иска. Ако ЧУ иска само и единствено печалба, не може, да.

# 308
  • София
Да, така е.

# 309
Ми, тогава защо въздишате по евтини статийки като цитираната? Няма как да си малко бременна. Няма как дете да тича свободно и в същия момент да е по цял ден на училище, пък дори с басейна.

Ай стига. Нито статийката е евтина, нито ти си все права. Всичко може. И има места където го има или поне се стараят и има добра воля да го постигнат.

# 310
  • София
Ти пък, какво се впрягаш, все едно ти си я писала тази статия! Обясних защо е евтина, и направо си е манипулативна отвсякъде. Дори не зная какво общо може да има тази статия с ЧУ.

# 311
  • Sofia
Според мен много се изопачават нещата. Не са само черни и бели.
Детето е в училище най вече през студените месеци. Тичане навън след училище не може и да се случи в истинския му смисъл защото и да ходи 1/2 ден после има уроци или е студено...така че дали училището е цял ден или 1/2 е все тая от гледна точка но това колко време ще остане за свободна игра.
Малката е по цял ден на градина, ходи на допълнителни спортни занимания след това (сега по 4 пъти в седмицата, а зимата е по повече) и пак след това оставаме мин 1 час да играе на вънка. Това ще продължи и в училище.
Никой не е казал че трябва с часове да се играе просто всичко трябва да е балансирано и децата ще са добре.
Крайностите винаги водят до проблеми в поведение...решението е по средата като тази среда е различна за всеки. Просто трябва да я намериш.  Peace

# 312
В такъв случай тази тема изобщо не трябва да съществува, защото една от атракциите на ЧУ е именно стоенето по цял ден на училище, включително извънкласни занимания. Но каквото и да си говорим, това си е цял ден на училище. Може да има басейн, тенис, арт и какво ли не, но всъщност детето не си е вкъщи след училище, независимо, че пак може да си ходи на извънкласни занимания. Изобщо не би трябвало да има целодневно обучение, независимо в държавни или частни училища, занимални и пр.

Да, това е едната атракция. Другата е по-добрата база, а третата - високо мотивираните учители, защото са по-добре платени.
От прочетено тук и наблюдавано навън разбрах: базата на много ЧУ е скапана, а заплатите на учителите не са такива, че да могат те да се съсредоточат върху обучението на "малкото деца в клас", защото тези учители са принудени да работят с още три пъти по толкова ученици (школи, ДУ), за да им стигнат парите до края на месеца.

Тези два мита ми се разбиха през последните няколко години. А целодневното обучение след трети клас ме довърши.

И друго, но то касае и много ДУ: занемаряване на общообразователните предмети. После тези деца влизат в елитни гимназии и в девети клас са напълно безпомощни, когато трябва да ги надграждат, и то на чужд език. Ако тази тенденция продължи, ще падне нивото на тези предмети в елитните гимназии, а това ще е много жалко. В момента нивото на преподаване по тях е високо, а неподготвените деца си помагат с частни уроци и/или с преписване на контролните. Децата, които не са се концентрирали до 7-ми клас само върху БЕЛ и мат., а са учели здраво по всичко, нямат този проблем.

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 11:47 от Химикал

# 313
  • София
Ти пък, какво се впрягаш, все едно ти си я писала тази статия! Обясних защо е евтина, и направо си е манипулативна отвсякъде. Дори не зная какво общо може да има тази статия с ЧУ.
Хм, аз също четох статията сутринта, не видях реклама, дори и евтина не ми се видя, по-скоро засяга други страни, като САЩ например, където се прекалява с диагностицирането на този проблем /и това е по лични впечатления и на познати и приятели, живеещи там/. При нас този проблем все още не съществува, поне не в тази степен, макар че това доста бързо може да се промени, както проблема със затлъстяването, например. Защото на мен ми е важно и какво ядат децата в училище, което, забелязвала съм, въобще не притеснява голяма част от пишещите тук.  Simple Smile
А иначе има доста общо статията и с ЧУ, и с ДУ, точно толкова, колкото и спора "що е математика и има ли почва у нас", който се проточи на около 10 стр. поне. Wink

# 314

Обяснението ти е смешно и неприемливо, поне за мен. Аз разбрах съвсем други неща от тези, които ти изтъкна. И всъщност повтаряйки като мантра колко е евтина и манипулативна няма как да я направиш такава.  Peace Пет пари не давам нито коя е програмата, нито коя е авторката. Написаното е много вярно и ми припомни някои реални случки с моето дете.

И не се впрягам. Но се чудя какъв ти е проблема, че така яростно нападаш текста?

Общи условия

Активация на акаунт