Частни училища - информативна тема 8

• 64 413
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
  • В офиса
Да се включа в офтопика Simple Smile Моите ходят пеша до училище и до кварталното читалище. По принцип каката води малкия, но е имало случаи, когато тя не е на училище и той е ходил сам. Също и на каратето му - когато часовете не съвпадат с нейните народни танци, ходи сам (е, и двете извънкласни форми ги прекъснахме през зимата, но това е детайл някакъв) Играе сам с приятели в квартала. На 8 години е. Приятелчетата и те са му на толкова.

# 331
  • София
Според мен в София това също е индивидуално - има по-спокойни квартали, и по рискови такива. Peace

# 332
А някой да има повече информация или отношение за тази идея за ново училище (това е този, който популяризира системата JumpMath за България):
http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/iavor-dzhonev-i-bydeshte … ilishteto-6035125

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2015/04/17 … -_napravi_si_sam/

# 333
Изборът или смяната на жилището в името на доброто образование също е добра идея. Дори не знам като пари дали не излиза по-евтино от седем години ЧУ. Заедно с гледачката.

# 334
Мче аз откога го казвам, че за мен е изключително сбъркано децата от началното училище да са на училище по цял ден. Ние навремето имахме по 4 часа училище на ден и през останалото време си играехме навън; аз преди 7-ми клас не си спомням изобщо да съм учил по каквото и да било извън училище, пишех си домашните за максимум, ама максимум половин час и останалото време ритахме топка, целехме се с фунийки, карахме колелета или дори просто стояхме пред блока и си приказвахме. Е, други времена бяха, ама като гледам и как всички ССФ са преуспели, не бих казал, че сме били по-прости или по-неуки, отколкото са сега с това стоене в училище по цял ден.

...

Това ме напомни нещо.
Преди два дни търсех детско игрално филмче по Ю тюб на български . Исках хем да гледа нещо на български ,хем да е за детския живот преди време.
Та ,попаднах на "Деца играят вън". Гледайки филма се налагаше да обяснявам неколкократно следното:

-защо това дете е навън само на 5 -6-8 години и кой го води на у-ще
- защо когато се е загубило не е знаело адреса си
-как говори с непознати
- как не слушат учителя и се подиграват на куцането му
- как децата играят навън пред блока и ходят да плуват сами
-как къртят мозайка от държавен обект и удрят момиче  в час
-как стоят сами в къщи и се катерят по балкони, бягат от час и гледат кино без билет
-как говорят за родителите си
-как родителите водят детето за забавления интересни само за тях
-как се шътка постоянно на детето
и т.н.

Мерси от такава свобода ,възпитание и образование.

# 335
  • София
Поне половината неща са художествена измислица и хиперболизация.

# 336
Поне половината неща са художествена измислица и хиперболизация.

Нима? Явно си расла в друга България .
Филмите отразяват действителността тогава ,но аз лично бях позабравила и бързо си припомних онова леляно време ...

# 337
  • София
Че ти на колко години си?
Това не е документален филм. Достовервн може да е дотолкова, воколкото е достоверен литературен събирателен хиперболизиран образ.

# 338
Четеш ме като дявола Евангелието.

Казах ,че филма ми припомни какво беше -ключ на врата, прибиране сам, стоене сам у дома с часове, игра пред блока , пионерчета и чавдарчета с униформи и т.н. Аз не бях точно така ,защото имах майка начален учител,която ме водеше и прибираше до 4ти клас с нея и съм била у дома с нея слеобедите първите 4 класа само първа смяна ,но помня ясно какво беше за брат ми и приятелите ми наоколо с работещи по цял ден родители .
Гоня 40те ,а не 20те ,защо?

# 339
  • София
Едва ли си влизала на кино без билет, постоянно са ти шъткали, катерила си се по тераси, да не говорим за отношение към родителите и пр. Може да сме играли навън, да сме скитали по обекти, и то не смеехме много-много, защото ни гонеха, но не сме имали поведение като от тези филми. Действителността беше доста по-скучна, а децата не бяха/бяхме хитри и оперени като измислени от сценаристи.

# 340
Едва ли си влизала на кино без билет, постоянно са ти шъткали, катерила си се по тераси, да не говорим за отношение към родителите и пр. Може да сме играли навън, да сме скитали по обекти, и то не смеехме много-много, защото ни гонеха, но не сме имали поведение като от тези филми. Действителността беше доста по-скучна, а децата не бяха/бяхме хитри и оперени като измислени от сценаристи.

Забравяш пола си Mr. Green Ти имаш спомени на момиче, а при момчетата беше малко по-различно Wink Знам за какви щуротии са наказвали брат ми и, вервай ми, съвсем са като на филма, че даже и по-разнообразни и изобретателни дивотии имаше.

# 341
Последното нещо на света, което изпитвам, е някаква симпатия към онова време, обаче поне половината от изброените неща са всъщност положителни, например:

-защо това дете е навън само на 5 -6-8 години и кой го води на у-ще

-как говори с непознати
-
- как децата играят навън пред блока и ходят да плуват сами

-как стоят сами в къщи и се катерят по балкони, бягат от час и гледат кино без билет

и т.н.

Т.е. сами са били навън, защото е било безопасно, а бягането от час, киното без билет и прочее са нормални момчешки щуротии, които трябва да се преживеят, по-скоро ненормално би било детето да е като робот, само да папка, да учи и да слушка.

А в наши дни ако искате, и на Луната си пращайте децата сами, аз не бих оставил дете 2-ри клас да ходи само от Руски паметник до 18-то училище, което всъщност хич не е чак толкова близко и с всички опасности, които дебнат по улиците, хеле пък района около 18-то.

# 342
  • Където ми покаже сърцето
Здравейте,благодарение на вас и вашите теми,защото всичко гледам от разстояние успях да сведа училищата за синът ми,който ще бъде в 4-ти клас до две-"Св.Георги Софийски" и "Азбуки".Разликата обаче в цената между двете училища е голяма и моля за вашето мнение кое според вас училище е за предпочитане.Избрах тези училища заради по-спокойна среда,по-индивидуално отношение,липса на гонка за зубрене и състезание и сравняване на децата,добра материална база,нейтив учители,забрана за носене на електронни джаджии и телефони и липса на будки за всякакви нездравословни закуски.За всеки случай прибирайки се в БГ като вариант съм си оставила и Дойче шуле.С трите училища съм провеждала само телефонни разговори и личните срещи ми престоят през месец август,като до тогава трябва и да лицензираме дипломата на детето.
Според вас кое училище е за предпочитане-"Св.Георги" или "Азбуки"?

# 343
  • Sf
Калинка, точно днес се сещах за теб, какво ли си избрала.  Simple Smile

Ако трябваше да избирам между точно тези две училища, то бих избрала Азбуки. В Св. Георги концентрацията от мутро-родители и родни величия от всякакъв калибър за мен е много над допустимата ми лична норма.

# 344
  • Sofia
калинка ние бяхме се спрели на Свети Георги, но ни отпадна като вариант като вдигнаха таксата. Записахме я в Азбуки.
От това което аз съм проучила и според мен има няколко основни разлики:

Свети Георги:
- базата им още се строи, но пък са казали че ще е готова за Септ 2015
- значително високи такси
+ обучението е главно на английски
+ / - униформи (зависи от гледната точка)
+/- типа деца които посещават (зависи от гледната точка)
+ имат стипендии

Азбуки много ми хареса. Решихме да е там тъй като е най-близко до това което търсим и е на достъпна цена.

Ако се замисляте да плащате по-високите такси на Св. Георги аз бих проверила и Англо-Американстака академия (AEA) и Англо-Амриканскито у-ще (ААS). В АЕА правят отстъпки в таксите пък и вече предлагат и БГ диплома. Ако имах средствата тези у-ща биха ми били фаворити (AAS, AEA в тази последователност).

Просто зависи какво търсите, но според мен тези училища също отговарят на изброените от теб критерии.

Общи условия

Активация на акаунт