Частни училища - информативна тема 8

• 64 402
  • 739
  •   2
Отговори
# 630
МИТ не знам какво е, мислех си да не е Масачузетсия Технологичен Университет, ама защо е това И тогава - то е университет, а не институт.
Извинявам се за офтопика, но университетът MIT е именно Massachusetts Institute of Technology, двата термина не си противоречат.

По темата: частното училище не се избира само заради по-добрата подготовка, а поне по още две причини:
- по-добра логистика и организация (транспорт, храна, извънкласни активности, база - всичко това позволява на родителите, които работят, да не се превръщат в пъдари и развозвачи)
- по-добра среда - с всички минуси от подбора на ЧУ, децата в тях са си именно това - "подбрани", няма я палитрата от кварталното училище. А и дори по 20 бройки да са в клас, което не е случаят в повечето частни училища (при нас в Питагор са по 16, споменаха се класове по 13, 14, 15 другаде), това пак не се доближава до навалицата в държавните, особено по-"вървежните".
Точно преди минути си говорех с познат, чиито деца са в долепеното до 1 АЕГ средно училище - съжалявам, че не знам номера му - по 30+ са в клас.

# 631
  • София

Точно преди минути си говорех с познат, чиито деца са в долепеното до 1 АЕГ средно училище - съжалявам, че не знам номера му - по 30+ са в клас.

112 ОУ, не е долепено до сградата на АГ, а делят една и съща сграда двете училища.  Peace
Подобни са цифрите и за други предпочитани държавни училища - 125-то, 119-то, вероятно 31-во и т.н.

# 632
  • на път
Не съм срещала наскоро информация какво се случва със "Свети Георги"? Успяха ли да завършат сградата си и там ли започна учебната им година?

не успяха, минах оттам вчера и е още на груб строеж
откриването е на двор на къща съдейки от снимките
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1182304648450158.10737 … 268769&type=3

# 633
  • София
Скрит текст:
За тези приемни изпити в СС, като чета, много ми напомнят нещо четено преди години. Конкурс за някакъв висок пост в научен институт, избран е съвсем посредствен кандидат и двама от най-добрите учени се явявят да искат обяснение на комисията как така. Председателят казва - да видим условията. Първото условие беше да се владее чужд език. Вашият колега знае руски.
Ама как, казва първият учен, аз знам английски и немски. Ами да, скача възмутен вторият, аз знам френски и английски! Не един, а по два езика.
Да, но - казва председателят - отговаря ли колегата ви на първото условие? Отговаря.
Второто условие - да има научна титла. Той е старши асистент.
Да, ама аз съм професор! - казва първият кандидат. Аз пък съм доцент! - казва вторият. Да, казва председателя, ама колегата ви отговаря на условието, нали? Има титла.
Третото условие е да има публикации, той има две статии в еди-кое списание. Ами аз имам 10 учебника издадени - казва професорът. Аз имам 8 сборника - казва доцентът.
Да, ама колегата ви отговаря на условието, има публикации, казва председателя.

А четвъртото условие, казва Председателят - беше кандидатът да се казва Иван Петров Иванов.
Някой от вас двамата да отговаря на това условие?!

Татко Мецан, това е сладък виц  Laughing/поне аз съм го чувала като виц/, но не е такъв случаят с подбора на децата в СС.

# 634
Изкушавам се да попитам: а какъв е случаят?
Защото цитираните случаи много наподобяват написаното от Мецан (да го премем условно за една метафора Wink )...

# 635

Татко Мецан, това е сладък виц  Laughing/поне аз съм го чувала като виц/, но не е такъв случаят с подбора на децата в СС.

Абе има си и изключения.  Mr. Green Вероятно не всички, но доста са избрани по този начин. Със сигурност тази година има такива, които са били под долната черта по резултати и са в петата паралелка. Иначе защо ще отварят такава след като подбора е приключил и е ясно, кои са приети? И моята дъщеря беше съвсем малко точки под чертата(ако и бяха оставили истинските точки директно си беше влязла с 1-2 точки под максимума). Казаха, че била на косъм. Но там при психолога се бил получил проблем.  Mr. Green По тази логика трябваше да ни се обадят с покана за прием.  Mr. Green
А и трудно ще повярвам, че някой родител би признал, че е вкарал детето си с протекции. Всички ще твърдят, че няма такова нещо. Въпросния човек за който разказах по горе беше предложил на мъжа ми да се обади на Керкова и да уреди среща.  Mr. Green Друг познат още февруари си беше говорил с нея и беше имал опция за СС въпреки негативните резултати. Имаше и намеци от друго място да се изчака до септември. Можело да се отвори възможност.  Mr. Green

Та за следащите години да си знаят родителите и ако ги влече да бутат натам децата.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2015, 15:32 от Анонимен

# 636
  • София - Рим и обратно
О, със сигурност има защо да се предпочете ЧУ, особено ако цената не е космическа и неоправдана. Аз, най-вече се плаша от извращението, наречено занималня в ДУ. И то, защото вече веднъж съм го преживяла с голямата ми дъщеря Sick. В частното училище заниманията най-често са на блокове, вземат урока и непосредствено след това правят упражнение и затвърждават, след което минават на следващ предмет. А в ДУ - учат нещо сутринта, ядат мазна баница от лафката, щото в стола храната им е гадна, следобед уж пишат домашно, ама вече дори не помнят за какво е идело реч, а вечер - всичко наново с мама до 10 часа, щото домашните са писани-недописани... ooooh! За работещ родител това е непосилно. Ако си си вкъщи, може - прибираш си детето на обяд, хапва вкъщи топла храна, почива и сяда да учи.

# 637
  • София
Защото цитираните случаи много наподобяват написаното от Мецан (да го премем условно за една метафора Wink )...

Интересно, защо когато стане дума за Света София, някои потребители предпочитат да четат избирателно и се върти една и съща мантра - как всички в това училище са 'по-равни", как децата там са подложени на тормоз, играят си с бъдещето им и т.н.
Когато обаче се изрази мнение различно от горното, то бива заклеймено като "тролско" и въпросния родител, осмелил се да каже добра дума за училището бива обвинен, че заблуждава и едва ли не откровено лъже.

Е мога да ти кажа какъв е нашия случай, въпреки че съм го споделяла в една от старите теми.
Детето ми отиде с идеята да види дали ще и хареса. Не сме я готвили специално, отиде със уменията си придобити основно в ДГ. След пробния ден детето каза, искам в това училище (за нас Света София беше резервен вариант), разказа подробно какво са правили, какво са я питали, какви игри са играли, какъв е бил обяда. Прибра се усмихнато и весело.
Детето го приеха в Света София и при нас и съдбата реши къде ще я запишем - не я приеха в училище номер 1 в нашия списък.
И за да няма недоразумения - съвсем нормални работещи хора сме. Нямаме собствен бизнес, "наемни работници" сме, личната ни кола е на 10+ години, нямаме познати в министерства или в училището.

Имаше по-напред въпрос за помагалата - в Света София всички помагала, тетрадки, водни бои, лепила.... се осигуряват от училището. От нас поискаха единствено комплект моливи и екип за спорт.

# 638

Интересно, защо когато стане дума за Света София, някои потребители предпочитат да четат избирателно и се върти една и съща мантра - как всички в това училище са 'по-равни", как децата там са подложени на тормоз, играят си с бъдещето им и т.н.
Когато обаче се изрази мнение различно от горното, то бива заклеймено като "тролско" и въпросния родител, осмелил се да каже добра дума за училището бива обвинен, че заблуждава и едва ли не откровено лъже.

Е мога да ти кажа какъв е нашия случай, въпреки че съм го споделяла в една от старите теми.
Детето ми отиде с идеята да види дали ще и хареса. Не сме я готвили специално, отиде със уменията си придобити основно в ДГ. След пробния ден детето каза, искам в това училище (за нас Света София беше резервен вариант), разказа подробно какво са правили, какво са я питали, какви игри са играли, какъв е бил обяда. Прибра се усмихнато и весело.
Детето го приеха в Света София и при нас и съдбата реши къде ще я запишем - не я приеха в училище номер 1 в нашия списък.
И за да няма недоразумения - съвсем нормални работещи хора сме. Нямаме собствен бизнес, "наемни работници" сме, личната ни кола е на 10+ години, нямаме познати в министерства или в училището.

Имаше по-напред въпрос за помагалата - в Света София всички помагала, тетрадки, водни бои, лепила.... се осигуряват от училището. От нас поискаха единствено комплект моливи и екип за спорт.

Май ти четеш избирателно и доста интересно преиначаваш думите на доста хора в името на собствената ти теза. Никой не е казал, че всички деца са приети с протекции, а че има такива деца. Което пък от своя страна категорично се отрича от защитниците на СС в тази тема. Пак под формата на мантра. Според вас приемът е абсолютно прозрачен.  Mr. Green Другата мантра е щом училището е частно може да си прави каквото си иска.  По мое лично мнение бройката на тези деца прогресивно се увеличава. И напрактика тези деца са приети за сметка на много други, включително и моето. И именно заради такива деца използват елементарни похвати като коригиране на точки в теста и включване на "психолог". И объркавния (уж случайни) като при summmertime. Това пък тяхното е направо гавра. summmertime при нас доста се забавиха с резултатите та явно са имали време да не направят грешка като при вас.  Mr. Green

Детето ти мисля тази година беше прието или миналата. Позволи ми изобщо да не ти повярвам, че не сте го готвили. Като човек минал през това и знаещ  какво съдържа теста ти казвам, че 60%-70% от тестовите задачи са извън заучаваното в градините. Като тип(може да съдържа подобни задачи, но нивото им е 2 нива поне над тези от учебните помагала в градините) и начин на поднасяне на задачите.  

Последна редакция: чт, 17 сеп 2015, 16:20 от Анонимен

# 639
  • София
Извинявам се, но какво означават съкращенията: ФЛ, ПУК, СС, ПБ и МИТ?
МИТ не знам какво е, мислех си да не е Масачузетсия Технологичен Университет, ама защо е това И тогава - то е университет, а не институт.
MIT = Massachusetts Institute of Technology = Масачузетски Технологичен институт, в ИТ средите известен като МИТ, един от петте най-престижни университета в САЩ за обучение по компютърни науки

Някой може ли да сподели след ремонта в СС какво се е подобрило? Някой има ли лични впечатления?

За св.Георги току що видях постнати снимки на страницата им във ФБ и като гледам са си в старата сграда (къща), а като гледам строежа не мисля че скоро ще стане готово.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2015, 16:35 от adelina_bg

# 640
Нама ли някъде примерни тестове на тези СС да видим що за чудо са?

# 641
Нама ли някъде примерни тестове на тези СС да видим що за чудо са?

Няма! Събирали са ги от доста места. Гледай най-трудните в Моливко и Азбука на мисленето (поне втора книжка). Задачата за ориентация не можах да установя от къде са я взели.

Добър тренинг дават и Крокотак и Ръка за ръка, но само като тренинг.

Примерно в учебниците на Просвета за детските градини изобщо липсват подобен тип задачи.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2015, 16:27 от Анонимен

# 642
  • София

От наблюденията, които имам върху училището /вече 10 години, с едно завършило го дете и второ - понастоящем там/, правя извода, че случаят не е такъв защото:

Болшинството от родителите не са, да ги наречем, "масово известни" /имам предвид, напр. политици, високопоставени държавни служители, общоизвестни големи бизнесмени или популярни в публичното пространство личности, които се предполага, че разполагат с голям властови и/или PR ресурс/, а просто интелигентни и добре реализирани в професионалната си сфера хора. Напр. в класовете на децата ми, родителите бяха/са: юристи, лекари, икономисти, хора, работещи /не собственици/ в банки, фармацевтични компании или имащи свой, в повечето случаи, не особено голям бизнес.  Всъщност, за всичките тези години, се сещам само за няколко деца общо /бивши или настоящи възпитаници на училището/ на общоизвестни хора: Плевнелиев, Емил Кюлев, Елена Петрова, Стефка Костадинова, Антон Станков и още един политик, за чието име не се сещам /не, че има нещо лошо да има деца на политици и известни или богати хора, нито може да се направи някакъв извод от това/. Може и да пропускам някой, но така или иначе, болшинството родители не са "по-равни" и не разполагат с някакви възможности за влияние , за да може да се приеме, че са вкарали децата си в училището "по втория начин". Наред с това, имам две познати семейства, със значително по-големи финансови възможности от нашите, чиито деца не бяха приети. Нямам и спомен, някой да ни е питал при кандидатстването какво работим.

Та, на база тази информация, придобита от лични наблюдения, казах, че случаят в СС не е такъв /т.е., че децата не се избират според влиянието и/или парите на родителите си/. Не твърдя, че няма изключения, както каза Блис и не мога да го твърдя, тъй като не съм "в кухнята" на училището.

В интерес на истината, никога не съм знаела какви тестове правят на децата за ПУК и как точно правят подбора. На въпроса "Какво правихте днес?" /след деня, прекаран в училището/ и двете деца отговориха: "играхме, рисувахме, обядвахме и решавахме някакви лесни задачи". За точки и психологически тестове разбрах от тази тема. От училището просто ми казаха, че са приети /поне така беше до преди 5 години/ и аз не съм се интересувала какви тестове са правили. Затова, не знам как се прави подбора, но впечатленията ми са, че е като цяло успешен - създават се хубави и задружни класове, децата се справят на доста близко ниво /разбира се, не еднакво/ и няма някакви междуличностни конфликти или изцепки /или поне аз не съм чувала за такива/. Това не означава, че не с допускат грешки при подбора.  Със сигурност има такива и няма как да няма. Все пак, това са 5-6 год. деца и не можеш със сигурност да предвидиш как ще се развие това дете на база един ден впечатления от него. Та, със сигурност има неприети деца, които биха се справили чудесно и биха се чувствали прекрасно в училището. Има, макар и рядко, и приети такива, които в последствие не се справят. Имам две познати деца, на които договорите не бяха продължени поради тази причина - едното след ПУК, а другото  - след 3 клас. Но впечатленията ми са, че подборът с прави според децата, а не според родителите и като цяло е добър.

Стана малко дълго, но попитахте Simple Smile

# 643
  • София
О, със сигурност има защо да се предпочете ЧУ, особено ако цената не е космическа и неоправдана. Аз, най-вече се плаша от извращението, наречено занималня в ДУ. И то, защото вече веднъж съм го преживяла с голямата ми дъщеря Sick. В частното училище заниманията най-често са на блокове, вземат урока и непосредствено след това правят упражнение и затвърждават, след което минават на следващ предмет. А в ДУ - учат нещо сутринта, ядат мазна баница от лафката, щото в стола храната им е гадна, следобед уж пишат домашно, ама вече дори не помнят за какво е идело реч, а вечер - всичко наново с мама до 10 часа, щото домашните са писани-недописани... ooooh! За работещ родител това е непосилно. Ако си си вкъщи, може - прибираш си детето на обяд, хапва вкъщи топла храна, почива и сяда да учи.
Това все едно аз съм го писала!  Peace Абсолютно се припокрива с моето мнение.

# 644
По темата: частното училище не се избира само заради по-добрата подготовка, а поне по още две причини:
- по-добра логистика и организация (транспорт, храна, извънкласни активности, база - всичко това позволява на родителите, които работят, да не се превръщат в пъдари и развозвачи)
Е те това е Причината ( с главна буква). Както и да не искат да си го признаят някои това е с най-голяма тежест. Пък дали извънкласната дейност "по калъп" - да става за всички - е по-добра от така наречения taylor made вариант всеки сам да си преценява.
- по-добра среда - с всички минуси от подбора на ЧУ, децата в тях са си именно това - "подбрани", няма я палитрата от кварталното училище. А и дори по 20 бройки да са в клас, което не е случаят в повечето частни училища (при нас в Питагор са по 16, споменаха се класове по 13, 14, 15 другаде), това пак не се доближава до навалицата в държавните, особено по-"вървежните".
В цитираното от теб по-долу 112 училище средата е не по-лоша. Да не говорим за местоположението. Почти никой от околните квартали, ако има вариант кой да му гледа детето, не би сменил 112-то за някое снобарско ЧУ.
Не е долепено, а делят една и съща сграда. И да са 30+ в клас не е чак толкова лошо нещо. Да, не е най-хубавото, но не е и болка за умиране.

Общи условия

Активация на акаунт