БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 60 086
  • 735
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 1 147
На мен ми харесва, но наистина не е като белия боб, накак по-блудкав е. Препоръчаха ми го, защото бил богат на вит., минерали и фибри, и не причинява подуване на корема. 

# 61
  • Мнения: 10 585
Ако наистина става въпрос за боблеща, и на нас не ни се понрави.
Предполагам, затова се готви с толкова много продукти. Само боблеща сварена е отврат.

# 62
  • София
  • Мнения: 1 147
Това намерих - http://zdravoslovni-hrani.net/bob-mung и спирам, темата не е за този боб и се извинявам за отклонението. Пробвахме го, едва ли ще повтаряме редовно предвид цената.

# 63
  • Мнения: X
Ако наистина става въпрос за боблеща, и на нас не ни се понрави.
Предполагам, затова се готви с толкова много продукти. Само боблеща сварена е отврат.
Аз с много зеленчуци и подправки го готвех и сменях води -ама тричавият вкус си оставаше и затова не повторих. Инак е лесен за отглеждане и доста плодовит.  Инак боб  и леща обичам -ама това съчетание хич -не .

# 64
  • Мнения: 115
 въпроса ми е малко по-специфичен,но се надявам някой да отговори:мога ли да си смеля брашно от елда сама?и трябва ли да я правя нещо предварително-миене,сушене,препичане на тиган и т.н...

# 65
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Моля посочете рецепта за удачен сладкиш с орехи !
Имам и ябълки.


Търсих по нета, но на вас имам повече доверие за удачни рецепти.


Благодаря передварително  bouquet
http://vinagi-vkusno.blogspot.com/2012/10/blog-post_13.html
Това много се харесва вкъщи. Преодбладават обаче ябълките, орехите са 1/2 чаша

# 66
  • Мнения: 8 583
http://pep-4o.blogspot.com/2014/09/blog-post.html?m=1
Размразила съм два пакета печени чушки и мисля да направа по горния линк. Колко време издържат в хладилник? Или по-добре да стерилизарам? То ще излязат два големи буркана и мисля, че до 20 дни ще ги изядем. Ама да не се развалят се чудя.

# 67
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 584


Моля посочете рецепта за удачен сладкиш с орехи !
Имам и ябълки.


Търсих по нета, но на вас имам повече доверие за удачни рецепти.


Благодаря передварително  bouquet
http://vinagi-vkusno.blogspot.com/2012/10/blog-post_13.html
Това много се харесва вкъщи. Преодбладават обаче ябълките, орехите са 1/2 чаша
Много вкусно звучи този сладкиш, и аз ще се възползвам от рецептата Wink.

Любимият ми сладкиш с ябълки е този на Фукла, аз слагам и орехи след ябълките, но не смлени, а начупени. Ето линк към сладкиша:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=237883.0

# 68
  • Мнения: 3 452
Някой да знае как се правят коктейлните череши.

# 69
  • Мнения: X
Някой да знае как се правят коктейлните череши.
 не се копира линка
Скрит текст:
Цитат
Да си направим коктейлни череши

  

  
Коктейлните череши, които се използват за декорация на различни видове коктейли, както и за декориране на сладкиши и торти.

Коктейлните череши, известни още като череши мараскино, се приготвят сложно, когато се правят при заводски условия. Плодовете се киснат в специален разтвор с различни химикали, за да станат по-плътни и да имат лека прозрачност.

След дълги дни на обработка с различни химични вещества, плодовете се киснат в захарен сироп с аромат на бадеми и се оцветяват в наситен червен или зелен цвят с хранителни бои.

Коктейлните череши могат лесно да се приготвят в домашни условия. Необходими продукти: 450 грама череши, 700 милилитра ликьор Мараскино или друг прозрачен ликьор, захар на вкус.
Коктейлни череши

Ликьорът Мараскино е най-подходящ за правенето на коктейлни череши, защото се прави от вишни мараскино, които се раздробяват заедно с костилките, което дава на ликьора бадемов аромат. За приготвянето на коктейлни череши ще ви трябват стъклени буркани с херметично затваряне.
Паста с Черешка

Бурканите се напълват с измитите и предварително почистени от костилките череши. Вместо череши можете да използвате и вишни, става много вкусно. Залейте плодовете с ликьор, така че да се напълни бурканът почти до горе. Добавете захар или захарен сироп, направен от захар и вода, които кипват до леко сгъстяване на течността, а след това тя се охлажда.

Оставете бурканите на хладно за 2 до 4 седмици. Коктейлните череши, направени в домашни условия, се съхраняват в хладилник около 4 месеца.

Можете да направите коктейлни череши и по друг начин. Необходими продукти: 600 грама череши, 60 милилитра вода, 120 грама захар, 2 супени лъжици ликьор мараскино или бренди. При липса на ликьор той се заменя с водка.

Черешите се измиват и се подсушават, отстраняват се костилките. Водата се кипва със захар, вари се до получаването на сироп, като непрекъснато се бърка до разтваряне на захарта. Сиропът се охлажда.

Черешите се нареждат в буркани. Ликьорът и сиропът се смесват и с тази смес се заливат плодовете. Затварят се с херметични капачки и се оставят на тъмно и хладно място. След три месеца черешите са готови за консумация.

# 70
  • Мнения: 1 775
Търся наистина изпитана рецепта на картофи по селски на фурна. Предните пъти не се получиха сякаш, а веднъж правих и бяха идеални. Не я откривам, но май не бяха варени предварително, а в повечето рецепти така ги правят... Ще имам гости и ги искам перфектни.  

# 71
  • Германия
  • Мнения: 1 091
Здравейте!
След няколко дни ще правя торта за рожден ден. Тъй като няма да имам много време, се спрях на такава с готови блатове. За крем ще използвам заквасена сметана с течен шоколад, а между блатовете ще поръся с натрошени ядки. Такава торта съм правила и преди и знам крайния резултат. Simple Smile
Иска ми се обаче тортата да не е чисто шоколадова, а да има плодов елемент, за да е по-лека. Мислех си да направя средния блат със сметана, смесена със сладко от ягоди. Въпросите са следните:
Ако използвам заквасена сметана, ще се получи ли добра консистенция на крема? Няма ли опасност да стане много течен?
Ако използвам обикновена(бита?) сметана, ще бъде ли сполучлива комбинацията от два вида сметана в една торта?
(Знам, че това е доста субективно, но може би някой тук вече е правил нещо подобно и може да даде насоки.)
Много ще се радвам на отговорите ви!
Благодаря предварително!

# 72
  • Мнения: 125
аз да се похваля - днес за първи път пържих цаца. Преди да започна изчетох сумата му и коментари по въпроса - обаче мисълта да вися над тигана 40минути и да обръщам и да си играя с рибка по рибка....не ме привлече много .
Маслена баня в касеролката ( 1/3 беше водичка - другото олио) - много добър заместител на фритюрника - вадиш с надупчената лъжица като са готови и мяташ другата порция - 2кг цаца за половин час бяха готови 
станаха разкошни. Но определено трябва да се ядат веднага - тези които останаха за 20 минутки вече бяха омекнали

# 73
  • Мнения: X
аз да се похваля - днес за първи път пържих цаца. Преди да започна изчетох сумата му и коментари по въпроса - обаче мисълта да вися над тигана 40минути и да обръщам и да си играя с рибка по рибка....не ме привлече много .
Маслена баня в касеролката ( 1/3 беше водичка - другото олио) - много добър заместител на фритюрника - вадиш с надупчената лъжица като са готови и мяташ другата порция - 2кг цаца за половин час бяха готови 
станаха разкошни. Но определено трябва да се ядат веднага - тези които останаха за 20 минутки вече бяха омекнали
Нанизват се рибки на дървено шишче и се овалват в брашно и каквото искаш и после се слагат така да се пържат - лесно се обръщат и вадят.

# 74
  • Мнения: 398
Здравейте момичета и момчета!
Отдавна не бях правила хляб в хлебопекарката и днес направих перфектната тухла. Хлябът беше на стандартната програма, но не се изду и отвътре е тестен (вероятно маята е проблемът). Моля за съвет- има ли начин да го използвам или да заминава по етапен ред?
Желая на всички приятен ден!

Общи условия

Активация на акаунт