?Въпроси всякакви за СО?

• 1 847 158
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 11 625
Акт за раждане е произход, родителски права е правото да отглеждаш и възпитаваш детето. Кое е морално и кое не, закона не трябва и не казва, затова се водят дела. Ако това, че Х е написан в акта за раждане, създава само проблеми, може да се реши с дело за родителски права.

Не, не е произход, защото се сменя, когато се осинови детето. А осиновяването не е произход. Също и не се водят дела кое е морално пък точно, ами кое е законно.

Направо се чудя що не са ви затрили още. Това дето го обсъждате няма особена връзка със заглавието, да не говорим, че всички си чешете клавиатурите, а на авторката отдавна спря да й пука.

Заглавието е Въпроси за семейни отношения. Ние обсъждаме семейния кодекс. Който май има връзка със семейните отношения.

# 11 626
Дами, наистина е време да приключите дискусията по темата. Трия последващи свързани постове.

# 11 627
Здравейте. Искам да се допитам до вас, за да разбера дали имам шанс по някакъв начин да помогна на майка си да живее по-добър живот и ако да - как.
Накратко, историята е следната: Баща ми почина преди няколко години и майка ми остана сама. Имаше 3 години до пенсия и след като се пенсионира миналата зима, ние ѝ купихме малко жилище в нашия град и тя се премести тук. Бързо си намери приятелки и среда, твърди постоянно, че се чувства щастлива и това, че се е преместила в нашия град е било най-доброто, което е можело да ѝ се случи.
Дотук добре, но аз се притеснявам за нея и начина на живот, който води. Живее доста нездравословно и някак безинициативно. Идеалният ден за нея е да пие кафе и пуши цигари по цял ден, да гледа телевизия и да се рови в Интернет. Тя и така живее през повечето време - прави си сутрин една огромна кана филтър кафе и по цял ден е с кафето и цигарите на терасата. После малко телевизия, Интернет и евентуално да иде до магазина да си напазарува. Когато е хубаво времето поне седи навън със съседките, а в лошо време понякога ги кани на гости.Ще питате какво лошо има. Проблемът е освен постоянното кафепиене и пушене (може би тук аз имам травма, защото баща ми също пиеше много кафе и пушеше и накрая почина от инфаркт), че тя води като цяло нездравословен живот. Например, купихме ѝ чисто нова хубава печка, когато се премести преди година. Познайте дали е използвана дори веднъж по предназначение. Яде само кренвирши и вафли, освен ако не ѝ набутаме насила от нашата готвена храна. Пресни плодове и зеленчуци - абсурд, само когато се храни у нас. Тук може би трябва да кажа, че това не е новост - тя цял живот е била така. Например, с нея и баща ми никога не сме се хранели заедно, освен на празници, свежа салата пак само по празници се ядеше, готвеше се 1-2 пъти в седмицата и по половин седмица се ядеше 1 ястия за обяд и вечеря. Т.е. тя действително няма някакви изградени навици по отношение на храненето и готвенето, но ми се струва, че перманентна диета кафе-цигари-кренвирши-вафли вече е съвсем прекалена.
Отделно, че се справя много зле с домакинството, уж все чисти (или поне така казва), а все не ѝ е изчистено. Аз я познавам много добре и знам, че тя по природа е много мързелива и инертна. Никога нищо не ѝ се прави, никъде не ѝ се ходи, гледа колкото се може да спести дори минимално усилие и това е цял живот или поне тази част от него, в която съм расла с нея. Знам също, че човек на почти 63 г. е трудно тепърва да го промениш, но все пак малка промяна дали не е възможна? Поне по отношение на здравословния живот. Иначе тя е още млада пенсионерка, да чукна на дърво засега няма здравословни проблеми, няма и финансови проблеми, изобщо има всички предпоставки да води смислен и качествен живот.

# 11 628
Не можеш да дирижираш живота на другите. Остави я, за нея това, което прави, може да е смислено. А това със здравословния живот си е тормоз.

# 11 629
  • Варна
Майка ти е голям, зрял човек. Изградила си е ежедневието така както на нея й харесва. Не виждам причина да се опитваш да го промениш по твоите разбирания. Те не са нейни. Пък и едва ли ще успееш. Сама казваш, че тя е така цял живот. Не си трови нервите, не си влошавайте отношенията с напразни опити да я накараш да живее по твоя начин.

# 11 630
  • София
На 63 години ще я учиш на здравословен живот? Няма как да стане. Човек ако сам не реши да си промени живота, не можеш насила да го накараш.

# 11 631
Всъщност аз не искам да дирижирам живота ѝ, нито да доминирам или нещо подобно. Да я уча на веган-еко-био рецепти на 63 - пази боже.
Но поне да я стимулирам отвреме-навреме да си измие една ябълка или да си нареже домат и краставица, примерно?

# 11 632
Освен вие да й носите като й ходите на гости? И пак няма гаранция, че ще ги изяде. Ако някой ми е дал, примерно, нар, но не съм си го купила аз, когато ми се е прияло, ще го оставя да изсъхне и няма да го докосна...

# 11 633
Всъщност аз не искам да дирижирам живота ѝ, нито да доминирам или нещо подобно. Да я уча на веган-еко-био рецепти на 63 - пази боже.
Но поне да я стимулирам отвреме-навреме да си измие една ябълка или да си нареже домат и краставица, примерно?

Ми носи ѝ по някоя торба със зеленчук/плод. Едва ли ще я изхвърли?

Има си такива хора, които остават на ниво тийн хранене и цял живот си карат така. Могат да се променят само евентуално при някой медицински проблем и наплашване от лекар. А понякога и това не води до промяна.

# 11 634
  • при късмета
Тъкмо се е пенсионирала и най-после по цял ден прави каквото иска и няма задължения по които да тича ежедневно. Остави я да се нарадва на пенсионирането, така да се каже.
А за хранителните навици, надали ще може изобщо нещо да я кара сама да яде плодове и зеленчуци на тази възраст. Не можеш да направиш друго, освен да приготвяш салати и да има плодове, като ви идва на гости или да носиш като ходите. Само това

# 11 635
За такова нещо можеш да стимулираш децата си. Майка ти е възрастен човек и има право да живее или да се самоубива както иска, когато поиска и ако изобщо иска. Ти нямаш право да ѝ се месиш в нейните избори.

# 11 636
Нося винаги готвено, него поне го яде. Плодове и зеленчуци носех преди, раздава ги на комшиите. Бременна съм в момента и нямам възможност толкова да готвя и нося, с малкото бебе после пък съвсем не знам как ще е в началото, затова и съм разтревожена.
Не искам да ѝ развалям рахата от най-хубавите пенсионерски години, но пък не искам и да я загубя без време, както се случи с баща ми, който водеше същия начин на живот.

# 11 637
Не можеш ли да я накараш и тя да готви , вместо вас , например. Да и оставяш пари за продукти и да я молиш за някакво ястие . За двигателната активност , трябва сама да го осъзнае.

# 11 638
Разбирам те, и моята майка живееше така и не завърши добре. Но докато не дойде вътрешна мотивация, борбата е безсмислена. Peace Други пък живеят хипер-здравословно и пак не са останали вечни. Каквото му е писано на човек...

# 11 639
Анонимка, остави майка си на мира, тя си е много яка бабка, като чета какво пишеш за нея - не е рухнала след смъртта на баща ти, ами си живее живота, остави я да си пуши и пие кафе, не можеш да вземеш единствените кефове на един стар човек, който няма как да намери смисъл в здравословния живот. И си чисти собственото жилище, на майка ти явно ѝ е добре в безпорядък.

Общи условия

Активация на акаунт