?Въпроси всякакви за СО?

• 1 847 364
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 11 310
  • Варна
Пък той ако толкова му е зор, да започва дело за припознаване - ама някак съм сигурна, че няма. Бащите, които искат да са бащи, не тръгват с ДНК теста напред.
И на мен така ми се струва. Вместо да опита с добро той се мята на заплахите. Такива кретени често си остават само с тях - ако номерът мине.

# 11 311
Игнорирай го. Съмнявам се да заведе дело за бащинство. Ако все пак  го направи му кажи, че ще искаш най-високата издръжка и ако не я плаща ще го пращаш на съд. Ще се откаже моментално Grinning

# 11 312
  • София
Къде е Абсурт, да види абсурдната ситуация, че преди вменяваше вина на авторката, че детето ще има баща мечта едва ли не и се е трогнал.
Блокирай го, игнорирай го. Типичен тормозник. Хем не ще и не може да поене отговорностите си, хем иска да му правиш евала.
Нека си започва дело, ама ще мине бая време, докато станат всички процедури и ще се откаже, защото много отговорно ще му се види.

# 11 313
Здравейте!
Реших да не отварям специална тема, а да пиша тук - виждам, че доста и различни теми се обсъждат. Исках да споделя, стана ми тъжно тази вечер.
Накратко: преди 25 дена станах майка на момиченце. Детето носи моите имена, с таткото се разделих след като разбра, че съм бременна. Известно време след раздялата имаше много караници, като последните месеци от края на миналата година прекратихме всякакви контакти. До ден днешен. Бях решила, че ще се справя като самотна майка, а т. н. баща, напълно го бях изключила. Нищо не търся и нищо не искам от него. Разбрал, че съм родила от наша обща позната, днес се обади с претенцията, че иска да дойде за почивните дни да видел детето. В различни градове живеем. Искал да си прави тест за бащинство, макар, че бил сигурен на 90%, че детето е от него, искал да го припознае, че даже искал да изгради връзката баща-дъщеря като идвал поне 2 пъти месечно в къщи. Аз разбира се съм можела да си търся друг мъж или да си правя друго семейство. На целия този абсурд, отговорих -НЕ. Не очаквах, но ме заплаши със съд. Семейство нямало да бъдем, ама той можел да бъде дистанционен баща. Желаел да поддържаме нормални отношения.
Той беше този, който се раздели с мен, защото забременях, не искаше детето.
Въпросът ми е: Защо според Вас този човек не ме остави да си изградя истинско семейство и не се махне един път завинаги, при условие, че нищо не искам от него?
P.S. Извинявам се, ако съм допуснала грешки, пиша от телефона си

Защото е мухльо.
Иначе какво мисли ние не можем да знаем.
Кажи му, че след като те е зарязал бременна - няма право на никакви права.
Кажи му пък ако толкова иска, да си завежда дело за припознаване. Ако му стиска и после да се приготви да плаща издръжка.

# 11 314
Игнорирай го. Съмнявам се да заведе дело за бащинство. Ако все пак  го направи му кажи, че ще искаш най-високата издръжка и ако не я плаща ще го пращаш на съд. Ще се откаже моментално Grinning
+1000. Гледай си детето и живота и не се занимавай с идиоти.

# 11 315
  • при късмета
За съжаление има пълното право да заведе иск за бащинство. Това дали ще го направи ли само заплашва е съвсем друг въпрос. Срока за това е 3 години мисля и единствения ти шанс е да го размотаваш докато изтече. Ако върши работа да не му обръщаш внимание, прави го известно време. После го размотавай с теста щом толкова държи на него. Изобщо действай както прецениш, че да го изпусне. Не може да ти иска пари за нищо, ако иска да предприема мерки трябва сам да си осигури финансите, а само теста е доста по-скъп от самото дело. Нека му стане ясно, че сам ще ги поема, това има голяма вероятност да го откаже. За никаква издръжка недей да имаш претенции предварително. И ако видиш, че ще заведе дело ти започни да държиш на теста, но той да го плати. Ще загуби хем време, хем пари.
В много неприятно ситуация си и сега ти се виждат много 3 години, но единствения начин да се отървеш от него завинаги е да няма дело за бащинство в този срок.
Консултирай се за всеки случай с адвокат, защото мисля, че закона казваше, че тези 3 години са от научаването, а той е уведомен от началото на бременността и срока тече от тогава, та не ти остава много.

# 11 316
Срокът от три години е за оспорване на бащинство. Да го припознае може до навършване на 18-годишна възраст на детето. И не е нужно да завежда дело и да е чрез съд. Просто отива при нотариус, подписва декларация и готово. Общината е длъжна да уведоми майката, която има три месеца, за да обжалва. Ако не го направи, след трите месеца, припозналият го се вписва в акта за раждане като баща.

# 11 317
  • при късмета
В такъв случай е в доста по-не изгодна позиция. Дано малоумника само си говори

Мислех, че срока от 3 години е и за припознаване. До пълнолетие на детето поставя майка, която е видяла, че от бащата нищо няма да стане и е по-добре без него, в много кофти ситуация. По-лошото е, че няма механизъм да противодейства в такъв случай и закона е отнел тази възможност. Ужас

# 11 318
Аз винаги съм на мнение, за такива рипащи индивиди - ако иска да я съди, нека да я съди. Дори само ДНК не е достатъчно за да получи родителски права - трябва да докаже и съществуване на нормална връзка и т.н. Само че, такива простаци обикновено нямат толкова акъл, пари, мотивация, затова започват и свършват със калпави заплахи.

# 11 319
Всъщност са му нужни само 20 лв. и час свободно време. А тукашният "баща" не реве за родителски права, че да води дела и да доказва нещо. В така описаната ситуация, майката е в неизгодна позиция. Но пък щом я плаши със съд и тест, явно стреля с халосни патрони и не се е интересувал как всъщност става. Дано само да я плаши.

# 11 320
Дори само ДНК не е достатъчно за да получи родителски права - трябва да докаже и съществуване на нормална връзка и т.н.

Няма такова нещо. Докаже ли се бащинство, съдът ще даде право на контакти и бащата ще си е баща, без да разпитва има ли нормална връзка, няма ли. Но и аз мисля, че въпросният индивид едва ли ще тръгне по съдилища. Авторката, когато успееш да се включиш, кажи какви са твоите намерения и желания, за да се мисли какво можеш да направиш. 

# 11 321
Чудя се, ако успее да го убеди, че детето не е от него, дали няма да го откаже?

# 11 322
Когато човек опитва да предотврати някакви бъдещи беди, дали знае към какви други се е запътил...  Дали и останалите знаят?

# 11 323
  • Варна
Всъщност са му нужни само 20 лв. и час свободно време.
Това значи ли, че всяка "самотна" майка е заплашена във всеки един момент от възможността да се появи някой откачалник, да отиде при нотариус и да се пише баща на детето и, дори и изобщо да не е такъв? И после тя трябва да се мъкне по съдилища и да доказва обратното.

# 11 324
  • при късмета
Всъщност са му нужни само 20 лв. и час свободно време. А тукашният "баща" не реве за родителски права, че да води дела и да доказва нещо. В така описаната ситуация, майката е в неизгодна позиция. Но пък щом я плаши със съд и тест, явно стреля с халосни патрони и не се е интересувал как всъщност става. Дано само да я плаши.
Да де, така излиза. Но пък 18 години да си на тръни дали няма да предприеме нещо, никак не е добра перспектива.

Наистина ли няма абсолютно никакъв вариант в закона, майката да отстои в акта за раждане да е само тя? Оставам с убеждението, че бащата ако припознае детето, щом от общината бащата директно се вписва в акта за раждане, а нея само я уведомяват, то обжалването ѝ няма големи шансове акта да остане в предишния си вид

Общи условия

Активация на акаунт