?Въпроси всякакви за СО?

• 1 847 248
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 11 490

Да те римляните са се сцепили от разводи.
Определяне на бащинство има в много древни религии и законоподобни неща, но са свързани с друго, не с лигавщините на някакъв нещастник. Същото важи и за 300та дни.

Ами сцепили са се, разводът е бил нещо често срещано, съответно са се решавали и съдбите на децата.

Добре...

Разводът се уреждал от обичайноправните норми, бил рядкост в древен Рим и става с изрази като "Върви си" и т.н.

# 11 491

За да не се случват такива "бащинства" , трябва да има промяна в законодателството. Обсъжда се вариант , ако майката иска да ражда от някого , а той се дърпа , да няма възможност за дела и даняма право да  го осъжда за издръжки. Защото и много такива жени има , намерят някого , оплоди ги той и после се започва със задълженията му. И обратното, както в този случай. Някой си чакал , отричал , унижавал бъдещата майка , пък сега , когато се е родило здраво и право дете , взело че му се събудило бащинското  чувство. И то, дистанционно. Няма кой да ме чуе , за да се направи законодателна промята: още след зачеването , при нотариус , майката- да се задължи да не търси бащинство , ако той се опъва да е баща , а бащата- да подпише отказ от бъдещи права да се "цани" баща. Чисто  и коректно.
Това просто е ужасно- някакъв си там, да заявява права дистанционно . Щото нали , законът е на негова страна. Все едно дете се гледа само с двуразни месечни посещения. Ами че той ще му е по-чужд от всеки приятел на майката , с който детето ще общува. Баща бил. Не мога да приема такава яростна защита на този индивид. Като не е искал детето , не го е искал. А не- днес не го искам , утре го искам. И майката стои мирно, защото той щял да участва в живота му. Така се участва то.

Абсолютно съм съгласна с поста ти. И би трябвало така да бъде.
Не може през ден на някой да му щуква да иска дете, пък после да не иска. Като не иска, да може по закон да се спретне един документ, че се отказва от всякакви права над детето, а майката да няма претенции за издръжка. Много главоболия и нерви биха се спестили на много хора.
А това, че 50 годишен се държи като 15 годишен инфантилен гъз и не знае къде го сърби и иска или не иска семейство си е лично негов проблем. Би трябвало след една определена възраст всеки човек да носи отговорност и да взима самостоятелни решения.

ps. Елора,
Скрит текст:
не го защитавам, а пояснявам възможна мъжка гледна точка. За разлика от Вас аз няма как да имам категорично мнение за човек, когото не познавам и който не е написал 1 дума по обсъжданите въпроси. За другото - тъжно и глупаво е да трябва да обяснявам, когато използвам ирония/сарказъм и в голяма степен се обезмисля това изразно средство тук явно.
Аз коментирам даден казус по постовете на авторката. И съм в правото си да определям някой като гъз предвид постъпките.
И мерите с двоен аршин. Което пък не очаквах от вас.
Тук рядко се появява отсрещната страна, но съм Ви срещала да изказвате категорично мнение за някой без да се изказал по темата и да чуете другата гледна точка.
Това е форум, а не съд все пак. Отсрещната страна рядко се включва.
Тъжно е и глупаво да се нарича мъж това същество, но всеки с представите си за мъж.

# 11 492
  • София
Sharky*, ами ако детето не иска да вижда майка си, защото примерно е много обидено, че не му е дала сладолед за закуска? Недейте с подобни примери, детето не може да решава, законът е измислен адекватно, ако единият родител (може и да е майката) не действа в интереса на детето, не е добър родител и т.н., законът му отнема права и ги дава на другия родител. Понеже страните очевидно са пристрастни, се решава от външна инстанция това.

Най-добрият вариант би бил да се разберат като зрели хора, мислещи за интереса на детето, но за съжаление не го правят и вината за това не е само у мъжете.

И отново с малко патос - отказвам като мъж да нося колективна отговорност/вина за какво бил или не бил направил нечий (екс)съпруг за детето си! Още повече, че ако не е имал думата при решението дали детето да бъде записано в държавно или в "елитно" частно училище, не виждам защо очаквате да носи отговорност за 50% от плащанията за решения, които Вие сте взели сама. Ако е имал думата и е бил съгласен, значи е постъпил некоректно, но отново - не можем всички да носим отговорност за неговите дейстивя.

Училището го е избирало детето. Детето е кандидатствало, не майка му. Детето е било лишено от възможността да учи в избраното от него училище. На едната страна на кантара е образованието, на другата - вила. Всеки с ценностите си.

И понеже заговорихме за "елитни" училища. Като родители основното ни задължение е  да възпитаме и изучим децата си така, че  да се справят по-добре, когато пораснат и станат самостоятелни. Колкото по-качествено образование дава училището, толкова по-големи са шансовете на децата ни за по-добра реализация.

# 11 493
Родителя е длъжен да осигури образование на детето си, но не и да плаща частни училища, нито да му купи ферари. Нека да не прекаляваме все пак.

# 11 494
  • София
Доста прекалено ми се струва да се слага в една чиния ферарито и образованието. Или някои хора не правят разлика, нали и двете струват много пари.

# 11 495
Доста прекалено ми се струва да се слага в една чиния ферарито и образованието. Или някои хора не правят разлика, нали и двете струват много пари.

В същата чиния е. Или според тебе, всички които децата им учат в държавни училища, са деца в риск, защото майка им и баща им не мизерстват, за да е лапето в частно? Твоето дете къде учи?

# 11 496
  • София
Кое от трите ми деца?

Бащата мизерства без оправена вила, да.

Последна редакция: нд, 25 фев 2018, 18:04 от Sharky*

# 11 497
Кое от трите ми деца?

И трите.
Моето е в държавно училище. И няма да тръсна 20к паунда на година за частно никога. Ако иска да учи в платен колеж след време - може да си работи 20те позволени часа и да си кандидатства за финансиране, за университет също. И ако не е доволен, че няма да ръсна стотици хиляди да отиде, където му е кефнало да си кара вишото - това си е лично негов проблем.

Същото важи и ако иска да си направи сватба в Дубай, или да си купи имение в Холивуд.

# 11 498
Кое от трите ми деца?

И трите.
Моето е в държавно училище. И няма да тръсна 20к паунда на година за частно никога. Ако иска да учи в платен колеж след време - може да си работи 20те позволени часа и да си кандидатства за финансиране, за университет също. И ако не е доволен, че няма да ръсна стотици хиляди да отиде, където му е кефнало да си кара вишото - това си е лично негов проблем.
Не смятам, че няма да тръснеш 20К паунд ана година, защото смяташ, че не е редно и имаш някакви принципи в опозиция към частното добро образование, а защото ги нямаш и търсиш причина да омаловажиш постиженията на другите родители.

Шарки, 100%+

# 11 499
Мисля, че този спор е безсмислен. Аз имам четири деца и не бих могла в момента да ги дам всичките в частни училища, дори и при най-добро желание. Слава Богу, в нашия град дори няма такива училища Simple Smile Достатъчно пари литват за школи и уроци дори и с държавното образование.

# 11 500
  • при късмета
[quote author=tays link=topic=855590.msg36340898#msg36340898
Знам за случай , в който майка с "баща неизвестен" , когато детето беше на 10 години , в катастрофа умира. Детето е в интензивно. И заради застраховката ,бащата го припознава. В този момент. Бабата и дядото не можаха нищо да направят. Не съм проследила случая докрая , но да , истински е.
[/quote]

Ужас

# 11 501
Кое от трите ми деца?

И трите.
Не смятам, че няма да тръснеш 20К паунд ана година, защото смяташ, че не е редно и имаш някакви принципи в опозиция към частното добро образование, а защото ги нямаш и търсиш причина да омаловажиш постиженията на другите родители.

Шарки, 100%+

Е имам ги, не съм безработна и едва ли ще бъда, нито съпруга ми, но няма да си лиша домакинството от почти половината доход, защото да ходи малкото в частно училище, това е абсурдно! Sweat Smile
Но ги нямам в излишък - да и да ги имах пак нямаше да ги дам, защото всеки трябва да знае от къде изгрява слънцето и как се появяват парите.

# 11 502
...
Е имам ги, не съм безработна и едва ли ще бъда, нито съпруга ми, но няма да си лиша домакинството от почти половината доход, защото да ходи малкото в частно училище, това е абсурдно! Sweat Smile
Но ги нямам в излишък - да и да ги имах пак нямаше да ги дам, защото всеки трябва да знае от къде изгрява слънцето и как се появяват парите.
Бях права, че просто нямате възможност, а не е че не искате детето да е в Оксфорд примерно Simple Smile

# 11 503
  • София
Естествено, че отговорността е колективна, когато детето е планирано като в казуса. И става именно забременил я и я заебал.
Не знам защо бгтатко дава примери за фалове, изхлузвания и сексуалния си живот с транзитни момичета. Тук иде реч за планиране на съвместен живот и контрата е авторката, защото тя износва двтето.

За частните заведения съм на мнение, че ако има човек акъл в главата, ще добие нужното и в държавно. Самата аз никога не съм ходила нито в частно училище/детска градина/университет, нито на частни уроци.

Но приравняването на образование с ферари е неуместно. Едното е лукс, другото е инвестиция в бъдещето на детето ти.

# 11 504
И срамно ли е да нямаш възможност? Аз винаги съм плащала на гледачки, частни занимални, частни уроци. Но да са ми в момента децата да частно училище / градина / ясла ми е абсолютно невъзможно. Докато мога да правя всичко останало за тях, не ме притеснява никак.

Общи условия

Активация на акаунт