?Въпроси всякакви за СО?

• 1 847 108
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 11 805
Редно е. Тя е обичала този човек. Това, което не е редно, е моралистката позиция на държавата по темата. Както и по много други теми, свързани с инвитро, от които прякото следствие е по-малко деца.
Моралистката позиция на държавата се опитва да угоди на масовото мислене, което е, че оплодена яйцеклетка е дете, абортът му дори на 2-3 седмици реална възраст е "убийство"и т.н. Вероятно държавата смята (с някакво основание), че народът масово така мисли.

А ако тръгнем в този ред на мисли - какво е ин витрото? Не ин-витро инсеменацията, а истинското ин-витро - какво е ако не създаване на дечица (ембриони) в колба, под микроскоп? И "родителите" на ембриончетата решават какво да правят с "излишните" (защото повечко се правят) - дали да се изхвърлят, замразят и т.н. Дори неуспешен опит за ин-витро е свързан с доста подобни деца в колба (според възгледа, че оплодена яйцеклетка е детенце).

Истината за мен е, че масата се страхува от всяко по-различно и по-непознато нещо. Страхува се, че може да им се случи на тях, затова най-добре да се замете под килимчето всичко, което не е абсолютно средностатистическо и със самото си съществуване заплашително разширява брутално тесния ни кръгозор.... Не че нас нещо ни касае, ама сме против другите да правя аборт, ин-витро, каквото там. Да клонират кучетата си примерно. Както направила американската Лили Иванова и местните традиционалисти припадат от ужас.

# 11 806
  • Пловдив
Така като гледам, държавата - и не само нашата! - поддържа именно "убийствената" позиция, а не оная, която е против "аборта" на ембриони. Та малко не те разбрах.

# 11 807
  • при късмета
Може и да не иска ОТМЯНА на наредбата, а просто ПРОМЯНА. Защо непременно да иска да отмяна?

# 11 808
  • Пловдив
Питай адвокатката, не мен, тя каза, че смята това за единствен подходящ вариант за действие. Аз отговарям конкретно на мнението на Салсиша за 99-те процента, каквито всъщност нямаше в предаването. А ВАС промени не прави, прави ги министърът, с когото жената вече се била срещала с оптимистични прогнози от негова страна, но без резултат дотук.

# 11 809
Моралистката/традиционалистката позиция е винаги вътрешно неконсистентна. Ин-витро е кофти per se, ама ако се прави ин-витро - сигурно трябва да се набутат всичките  2-3-5 (колкото се получат) витални ембриони, че иначе съвсем убийство. Ама ако починал един от донорите - ауу, не може, как така ще растат без баща, айде в кошчето. Пък ако майката е починала и бащата реши със сурогатна майка да ги прави на деца - тогава сигурно ще има масови протести.

Това са клетки някакви, далеч от момента дори да приличат на човешко същество. Каквото искат да си правят с тях, само да не отглеждат хора за добив (жътва?) на органи.

# 11 810
Момичета. във всички сериозни университети в последните години се появява специалност "Биоетика". Това е специалност, чиято цел е да дава научни отговори на въпросите, които тук се обсъждат последните страници. От тази гледна точка темата е за Клюкарник. Сриозно по въпроса, чрез подобни специалност се цели научен подход при разрешаване на спорове, които все по-често възникват и са следствие на преплитането на постиженията на медицината, границите на морала и отразяването им в закона - въпросът, което се разглежда; имаме ли прав да редактираме гени на ембрион, дете, възрастен; клониране; та даже до гмо и т.н. Разбира се, няма лошо да си разсъждаваме и всеки да си казва мнението, но това, едно че е свободно съчинение, а второ е доста тънък момент за регулация, без единен подход в световен мащаб.

За "моралистката" - проблемът не е в колегата, нито в ситуацията, а в теб. Приятно общуване, споделеност, дори флирт, не са грехове, нито изневяра. Аз, например, редовно общувам с мъже, при това приятно, а другото ми име е "флиртаджийка", но на този етап, нито имам необходимост да се влюбвам, нито желание, нито с такава цел подхождам. А на теб ти се иска, това е проблемът. Така че мен, ако питаш, карай подред - първо разреши собствените си проблеми, а после мечтай за друг. Щото иначе битката е обречена на страдание за всички и най-много за теб и детето, независимо от развръзката.

# 11 811
Аз пък никак не разбирам този страх, че едно дете щяло да расте без баща - в едни други времена мъжете толкова често са умирали по време на война, жените - при раждане, че отглеждането от един родител си е било норма, пък на - човечеството е оцеляло. Сега - дали е добре, е друг въпрос, но идеални ситуации в живота рядко съществуват. Специално в този случай никакъв етичен проблем не виждам аз, законът какво казва обаче е друг въпрос.
Нормално е жената да иска поне дете да има от този мъж, още повече че щом са стигнали до инвитро, вероятно има и репродуктивни проблеми.

# 11 812
Анонимната дето държиш на семейството си - от последните ти постове смятам, че е най - добре с въпросния колега да останете близки приятели. Прекалено си слаба, нерешителна, страхлива. Не се познаваш себе си и не знаеш какво искаш. Факта, че по лична карта си 40+ не променя факта, че емоционално си на 15 - 20.
Пожелавам ти да се случи най-доброто за теб, което няма как да стане докато не се изясниш сама със себе си.
Успех!

# 11 813
Понеже доста са анонимните и за да няма объркване, нека аз да съм Задръстената анонимна. Два случая ме провокираха да пиша тук. Наскоро загубих много близък човек. Съвсем случайно видях, че в чата на една от групите ми по интереси друга дама е публикувала снимки на този човек, придружени с информацията за него – кой е, какви са ни отношенията и пр. Вярно, че от доста години сме в тази група, комуникираме всеки ден и мога да кажа, че сме надскочили беглото познанство. Знаем се кои сме, какви са ни семействата, споделяме някои проблеми. Но в случая въпросната особа нито ме беше питала, нито сме говорили преди това. Просто е решила да сподели с останалите от групата, взела снимките от профила ми във фейсбук (които аз бях споделила от друга публикация). След около десетина минути постовете й бяха изтрити, явно някой е направил забележка, или може би тя да се е усетила. Определено не ми стана приятно, не мисля, че е етично. Но все пак, може и да е сметнала, че сме си достатъчно близки в групата и затова така да е постъпила.
Вторият случай, който ме накара да се замисля дали аз не греша, е свързан с форума. Останах без работа и с достатъчно свободно време започнах да прекарвам част от времето си, преглеждайки различни теми.  Повече чета, отколкото да пиша. Позната, която е доста активна във форума, започна да „споделя“ различни подробности за другите съфорумци. Пиша „споделя“, защото си позволяваше да копира и да праща като съобщения скрийншотове на личните съобщения, които си е разменяла с тях; снимки, които са й пращали или пък е взела от профилите им във фейсбук. Наясно съм, че всеки понякога може да поклюкарства. Но едно е да покажеш снимка на Пена, която тя е пуснала във форума, друго е да разпращаш снимката на Пена, която тя е показала само на теб. В добавка с всички подробности за Пена – каква е, мъжът й, децата, любовницата на мъжа й, любовника на Пена, какви пари получават, къде живеят . И още, и още… И всеки опит за париране от моя страна водеше до спорове и сръдни. Докато накрая спряхме да комуникираме. Естествено, защото аз съм злобна, досадна и задръстена.  Сега, като чета постовете й в различните теми, се чувствам гузна. Щото в темата възхвалява Пена, ама иначе в частен разговор не пропуска хубаво да я оплюе. И като знам всичко това, аз се чувствам като съучастник. Естествено, не мога да пиша на Пена за това. Пък и кой ли ще ми повярва, не съм активен участник в темите, не споделям пикантни подробности от живота ми… Но съм сигурна, че така , както аз знам за житие-битие на Пена, останалите са информирани и за моето житие-битие.
И ето затова си мисля, че съм задръстена. Уча детето, че това, което някой ти е споделил, си остава скрито. Не се разгласява, дори и да се скарате с този човек. Все пак в даден момент сте били близки, били сте приятели. Той ти се е доверил.
Обаче тези две случки ме разколебаха. Двете дами нямат нищо общо помежду си, не се познават. Но и двете действат по идентичен начин. Може би наистина съм задръстена, закостеняла. Хайде, за мен вече е късно да се променям, ама поне да променя възпитанието на детето, докато е време. Ще е добре да чуя мненията ви. Къде бъркам?

# 11 814
Бъркаш в това, че се занимаваш със селянии и клюкарстване, че си разпращаш снимките на виртуални познати, както и друга информация.
Бъркаш в това, че не уважаваш личния си живот и пространство, но очакваш другите да го уважават.
Бъркаш, че не спазваш хигиена на общуване и контакти.

# 11 815
За казуса на "задръстената анонимна" - лицемери, клюкари и интриганти винаги е имало и винаги ще има, не е до възпитание, отвътре им идва. В момента вероятно си по-разколебана, защото си без работа... Прекалено много мисли им отделяш. Разбира се, че не се споделя споделеното - ако си порядъчен човек. Режи по-храбро и отрано хора, които не ти харесват или се опитват да те въвличат в някакви чужди драми, щом не ти е приятно. Няма какво да се чувстваш гузна. Пази си личните данни и снимките, има много недобронамерени хора.

# 11 816
Бъркаш с това, че не изтипосваш потребителката позволяваща си да предава информация и  лични снимки и ЛС на други потребители. Такива е хубаво да се изкарат на мегдана и да си получат бановете.

# 11 817
Съмнява ме да има бан за подобно поведение, ще се наложи да затворят форума. Flutter

# 11 818
Съмнява ме да има бан за подобно поведение, ще се наложи да затворят форума. Flutter
И да няма банове това е недопустимо по правилата на форума и ако е добре известна потребителка е хубаво да се знае коя е. Аз поне искам да знам Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 мар 2018, 02:37 от Анонимен

# 11 819
Аз искам да знам кой има толкова свободно време като цяло. Това звучи направо като работа на пълен работен ден.

Общи условия

Активация на акаунт