БИО / органична и натурална козметика - 5

• 120 984
  • 759
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Благодаря , Maria_I   bouquet.
Аз ще я пробвам  Peace
Скрит текст:
Ако може и от всяко по колко слагаш  Praynig

Както е писала dolce miele - по една (или 2, 3, колкото искаш) супена лъжица от всичко (аз съм писала в поста равни части от всичко).

# 136
В Пловдив Натура Сиберика също са на цена 17 лв  #Cussing out . Маските бяха свършили. Щели да зареждат отново есента.

# 137
В Пловдив Натура Сиберика също са на цена 17 лв  #Cussing out . Маските бяха свършили. Щели да зареждат отново есента.
Това за кой магазин важи? Макар, че предполагам цените ще са еднакви за целия град.... newsm78

# 138
Линде, защо не пробваш да си направиш домашен.Едно момиче беше споделила рецептата( не се сещам дали в тази тема  newsm78).Може да се включи с точните пропорции  Praynig.Аз в момента съм със зеленото Виши ,но не съм доволна и ще пробвам домашната рецепта  Peace

Ще трябва специално да купивам всяка съставка, а и не е сигурно че ще ми се получи, затова предпочитам готово. Ще поизчакам, ако някой има някакви отзиви, и без това сега няколко дена ще се мажа само с масло от карите с лавандула - то ми най-успокояващо и лечебно за всичко.

Аз бях писала за домашен дезодорант, съставките са само 3 и лесни за набавяне: кокосово масло, сода за хляб и царевично нишесте. Смесват се и готово, ако се държи на стайна температура е течно и трябва да се разбърка преди намазване. Може ако имаш да капнеш етерично масло по избор за разкош. Само да уточня, че непосредствено след епилация на мишници малко щипе от содата, в този случай препоръчвам мазането да става без разбъркване на сместа (за да не попада много сода върху кожата).
Понеже ми изтриха подигравателния коментар (напълно заслужен, между другото!) - нека го обясня научно защо тази "рецептичка" е уникално тъпа и опасна: кокосово масло - то се продава САМО за хранителни цели, и при закупуването му в други опаковки най-вероятно е с изтекъл истински срок на годност. Като всяко масло то гранясва, в тази рецептура няма антиоксидант. То също запушва и порите на кожата. Гадно и мазно.
Содата за хляб (натриев бикарбонат) няма никакво отношение нито към бактериите, които причиняват неприятния мирис, нито към потоотделянето. Прави точно това, което сте написали - алкализира кожата и щипе, което в никакъв случай не е желателно за кожата - здравата кожа има рН 5-5.5!
Нишестето - това за хранителни цели е бъкано с бактерии - милиони колонии/грам! Те се убиват при неговото варене при готвене, но тук това няма как да стане. Козметичните нишестета са гама-стерилизирани и не се продават по магазините. Те наистина абсорбират вода и мазнини, но тук риска от бактериална зараза на кожата е колосален. Още повече, че го добавяте към масло, вода във въздуха колкото си искаш!
Писането на домашни рецепти за козметика е почти толкова опасен, както разпространението на рецепти за нарктици!!!
Спрете да се правите на всичкознаещи - не сте - има си професионалисти и органи, които ги контролират! Купувайте си добрите продукти, като не ви хареса Мара, не значи, че всичко Марии (Честит им Имен Ден) не стават за нищо!

# 139
dolce miele, за съжаление в Пловдив само в Берьозка се продава тази марка.

# 140
Абсолютно подкрепям CI във всяка една дума - казвала съм го в предишните 2 теми поне и то не веднъж! Но няма кой да те чуе - като си го била направил сама (или култовото - доверен човек ми го е направил), значи е безопасно - ами не е така. Най-лошото е, че в повечето случай такива продукти се купуват от майки и се ползват върху децата им, уж, че са по-безопасни, не осъзнавайки какво могат да причинят на себе си и децата/семейството.
На пазара има достатъчно бюджетни био и натурални марки - да не говорим, че често дори са по-евтини от тези домашни боламачи (в повечето случай).
Едно е да си забъркаш хума с вода/мляко например за маска, съвсем друго е да смесваш, примесваш, продаваш незаконно и т.н.
Компаниите инвестират милиони в оборудване и суровини, ама не - вкъщи, с купата и лъжицата, където преди малко е ядено с нея, е по-добре - каква логика  Shocked
И факт е, че продуктите, ползвани в козметиката, нямат нищо общо с тези, които продават в магазините
Да не говорим в случая за гениалната идея да се слага чисто масло срещу изпотяване - това е все едно да мажеш косата с олио против омазняване

Последна редакция: сб, 15 авг 2015, 23:18 от Holly Pink

# 141
ina-mina , Натура Сиберика има и в Балев Био маркет в Мол Пловдив. Но цената е почти 20 лв. Peace Пак добре, де- поне могат да се закупят лично не на едно, а на две места... Grinning

# 142
dolce miele, благодаря, че ми каза. Не съм ги виждала, но и аз минавам транзит от там де, взимам каквото ми трябва и излизам.  Mr. Green 20 лева за шампоана специално е висока цена, в сравнение с онлайн магазините, където са по 14, 60.

# 143
  • Пловдив
Без да искам да се заяждам, затова и много обмислях дали да пиша нещо. Точно за конкретния домашен дезодорант незнам, но знам много т.нар "био" и други козметики как ги правят и нямат нищо общо със спазването на някакви хигиенни норми, а да не започваме и темата, че голяма да не кажа цялата индустрия е направена така, че почнеш ли да ползваш нещо трябва да вземеш и друго и попадаш в един омагьосан кръг, от който няма как да излезнеш

# 144
dolce miele, благодаря, че ми каза. Не съм ги виждала, но и аз минавам транзит от там де, взимам каквото ми трябва и излизам.  Mr. Green 20 лева за шампоана специално е висока цена, в сравнение с онлайн магазините, където са по 14, 60.
Къде ги има тези цени от 14,60 лв? Shocked Аз онлайн подобна цена видях само за Облепиха Сиберика, а не за Натура Сиберика... Thinking От около 17 лв за натура Сиберика онлайн не съм виждала по-евтино... Rolling Eyes

# 145
Ами, който не чете като мен..  ooooh! Аз си купих Облепиха за 17 лева, а Натура беше 17.50, каквато е цената и в онлайн магазините. Извини ме, че те подведох.   bouquet А каква е разликата между тях, освен, че Натура са сертифицирани, има ли разлика в качеството им?   Thinking

# 146
  • Варна
Да не говорим в случая за гениалната идея да се слага чисто масло срещу изпотяване - това е все едно да мажеш косата с олио против омазняване

Ами да, идеята е гениална, мазнината се отмива с мазнина, не съм пробвала за коса, но предполагам, че един по-мазен продукт би помогнал за регулиране на отделянето на мазина. Аз например ползвам именно масло за мазната си кожа (в случая не домашно направено, а от марка био козметика). След няколко дни ползване омазняването на кожата ми се регулира и забравих какво е лъщяща кожа. Докато всички матиращи кремове на известни марки правят обратното - матират временно и след няколко часа лъсвам като тиган с олио.

Относно аргументите на CI, има резон в тях и смятам да ги използвам, за да подобря рецептата, но все пак това не прави продаваната в магазините козметика по-добра. Смятам, че кокосовото масло е много по-безобидно от разните производни на петрола, с които са бъкани болшинството козметични продукти и които много повече запушват порите. И не, не е мазно и гадно, попива добре в кожата и не оставя мазни петна по дрехите. Нишестето като е толкова опасно, то тогава не пречи сместа да се нагрее до кипване и след това да се съхранява в хладилник, като се прави малко количество (дезодорант от по 1 с.л. от трите съставки стига за 2 седмици), за да няма време за колосално размножаване на бактериите.  И като цяло всеки сам си преценява - за мен рискът от бактериална зараза (каквато не ми се е случвала за 2 месеца ползване именно на такъв дезодорант) е по-приемлив от риска от рак на гърдата, който носят съдържащите алуминий дезодоранти.

# 147
И риска, разбира се, тези бактерии да са от опасен щам и да ви довършат бързо и сигурно за няколко дни  Peace
Поне предупреждавайте какви са опасностите (наясно съм, че преди поста на СI не го знаехте - затова е и добре да знаете какво правите, преди да го направите) - след като всеки сам си преценява, добре е поне да знаят и какво може да се случи с подобен вид експеримент момичетата, които биха направили това. И добре е да знаят, че авторката на рецептата предпочита да хване бактериална зараза, т.е. едва ли не проповядва следното - правете сместа момичета, може да се заразите с нещо, ама нали не е рак, спокойно.  Peace
Интернет е бъкан с такива рецепти, не е нещо ново и предполагам не е ваша авторска рецептата, така че всичко по-горе го казвам образно. Не го казвам само към вас, а въобще към хората, които публикуват и разпространяват такива рецепти, които могат да са опасни.
И още нещо - да, маслата запушват кожата. Това зависи най-вече от кожата, но все пак, цитирам за кокосовото масло:
Скрит текст:
Coconut oil is considered to be fairly comedogenic.

# 148
  • София
Здравейте, присъединявам се към редиците на ползващите био козметика. Все още изчиствам стари продукти с химии, но повечето са на привършване и им търся подходящи заместители.
Относно дезодорантите - преди няколко години открих т.нар. камък-дезодорант, иначе казано кристален дезодорант. Потя се, но няма миризма. За известно време го бях забравила, но наскоро го открих и започнах да го ползвам отново. Много съм доволна - в най-големите жеги изобщо не мириша на пот, за разлика от околните, ползващи какви ли не марки дезодоранти...
В момента съм се сдобила с кокосово и какаово масло, смесих ги на водна баня и ги използвам като лосион за след баня. Единствения недостатък, който съм открила досега, е че кожата остава мазна доста време, след като се намажа. Има ли нещо, което мога да прибавя, за да попива по-бързо в кожата? Иначе ухае божествено и усещам кожата си по-мека и не толкова суха, както преди.
Наскоро си купих шампоан на Bentley Organics с нар, доволна съм, макар че след него задължително трябва да използвам маска за коса, иначе става много суха. Ще експериментирам и тук, но като свърша и второто шише.
Взех си околоочен крем на Alverde, нощен крем за чувствителна кожа пак на Alverde, доволна съм, макар нощния да ми идва малко мазничък. Околоочния е страхотен и мирише на билки.
Почистващото средство за момента е ежедневен ексфолиант на Himalaya Herbs. Мисля да го сменя, защото съвсем е на привършване.
Като на човек с много суха кожа и с атопичен дерматит, ми е почти забранено (силно нежелателно е) да използвам сапун. В момента съм с измиващото олио на Uriage, което много ми харесва. Има ли подобен био заместител? Накупила съм си и разни душ-гелове уж без сапун, на друга марка, но не ми е проблем да ги подаря и разкарам набързо.
Ще съм благодарна на всякакви препоръки.

# 149

Ами да, идеята е гениална, мазнината се отмива с мазнина, не съм пробвала за коса, но предполагам, че един по-мазен продукт би помогнал за регулиране на отделянето на мазина. Аз например ползвам именно масло за мазната си кожа (в случая не домашно направено, а от марка био козметика). След няколко дни ползване омазняването на кожата ми се регулира и забравих какво е лъщяща кожа. Докато всички матиращи кремове на известни марки правят обратното - матират временно и след няколко часа лъсвам като тиган с олио.

Относно аргументите на CI, има резон в тях и смятам да ги използвам, за да подобря рецептата, но все пак това не прави продаваната в магазините козметика по-добра. Смятам, че кокосовото масло е много по-безобидно от разните производни на петрола, с които са бъкани болшинството козметични продукти и които много повече запушват порите. И не, не е мазно и гадно, попива добре в кожата и не оставя мазни петна по дрехите. Нишестето като е толкова опасно, то тогава не пречи сместа да се нагрее до кипване и след това да се съхранява в хладилник, като се прави малко количество (дезодорант от по 1 с.л. от трите съставки стига за 2 седмици), за да няма време за колосално размножаване на бактериите.  И като цяло всеки сам си преценява - за мен рискът от бактериална зараза (каквато не ми се е случвала за 2 месеца ползване именно на такъв дезодорант) е по-приемлив от риска от рак на гърдата, който носят съдържащите алуминий дезодоранти.
Не писах ли в тази тема вече два пъти за антиперспирантите и деодорантите? Първите задължително имат алуминиевхлорхидрат, за другите - не. Може и да е в предишната, знам ли.
Деодорантите се грижат да изтрепат бактериите, чиито метаболитни продукти миришат лошо, но нямат задължението да спрат потоотделянето, за което се грижи онова с дългото име. Потта на човека е с кисел характер, и през потните пори могат да проникват соли, какъвто е натриевия бикарбонат. Здравата кожа има кисело рН, и това не е случайно.
С алкализирането на кожата се трепят и някои бактерии, както и се неутрализират някои летливи киселини. НО! Бактериите, които са устойичи са стафилококи, които хич не са безобидни.
Масло се отмива с масло, да, но когато продукта е с отмиване, а тези са с оставане върху кожата. Нямате никакъв антибактериален агент, никакъв антиоксидант - в хладилника не ви ли мухлясва лютеницата за 7-10 дни?
Въобще правенето на козметика е сериозно нещо, не си мислете, че някой иска да ви пробута отрова! Ако има РЕАЛНИ доказателства за опасността от дадена съставка, тя моментално се вади от употреба, както се случи миналата година с тиазолиноновите деривати в оставащи върху кожата продукти. Контактен алерген, и чао!
Нишестетата имат кристална структура и като с такава имат способността да абсорбират вода и мазнини. След 40 градусово нагряване почват да я губят, а над 80 на практика няма нищо от нея. Като го нагреете и получавате малеби или някаква подобна смрад.
Какво попиване на кокосовото масло, кожата да не е някаква марля, че да пуска квото и се сложи? Основната и роля е на бариера... Има филмообразуване, а самото масло като физико-химични качества не се различава много от минералните...
Най-важната тема в козметиката е нейната безопасност.

Общи условия

Активация на акаунт