Отговори
# 270
Облака от горящата трева е с радиация два пъти над нормата. Цезий 137 е измерен с два пъти над нормата само в мястото на пожара. Два пъти е реално нищо като количество-направо незначително и не може да пристигне до Варна...Това не може да създаде проблем даже за пожарникарите, които са гасили горския пожар...

Мда, в бг сайтовете пише 2 пъти над нормата. Пък в чуждите новинарски сайтове пише нещо, което на мен поне повече ми прилича на "10 пъти"... http://www.ibtimes.co.uk/radiation-spike-recorded-after-chernoby … -wildfire-1508955 Но няма значение, 10 ли са, 2 ли са, проблем е сигурно, че няма. Щом и при Милен Цветков така са установили вече съм съвсем спокойна... Защо да ме притесняват някакви дребни разлики от... 800 процента ли се пада това?

ПП. Спаркълс изпревари... Също да кажа по повод цитираното мнение на Герри, че за "проблема" на украинските пожарникари, които гасят, изобщо не ми се мисли... Горките хора.

# 271
Хора-разликата между двата облака-този от горящия реактор и от един горски пожар е огромна.
Облака от горски пожар е ниско над земята, не може да измине големи разстояния и радиацията се разнася бързо в малък радиус. Облака от горящ реактор е плътен, огромен, високо и с радиация в хиляди пъти над нормата.
Облака от горящата трева е с радиация два пъти над нормата. Цезий 137 е измерен с два пъти над нормата само в мястото на пожара. Два пъти е реално нищо като количество-направо незначително и не може да пристигне до Варна...Това не може да създаде проблем даже за пожарникарите, които са гасили горския пожар...

Стига с тези истерии, че ме е заболяла главата от глупости.

Като почне да гори самия реактор тогава се обадете.

Много точно казано от човек, който мисли!

Дано е така, за съжеление западните еколози от много материали на английски които не ми се цитират се притесняват че големи неконтролируеми пожари в района  могат да продължат да разнасят замърсяване

# 272

Мда, в бг сайтовете пише 2 пъти над нормата. Пък в чуждите новинарски сайтове пише нещо, което на мен поне повече ми прилича на "10 пъти"...
може да е развален телефон , но има и друго. Радиацията на едно място където е бил пожара може да е 100 пъти над нормата, а на друго  да няма завишение. Затова стойностите се усредняват и се говори за радиационен фон. Не вярвам да има разлика в съобщенията толкова голяма-по-скоро са взели данни от различни измервания и са търсили сензация, защото колкото повече толкова повече за журналята. Може и да е 10 пъти, не отричам. Но и 10 пъти в някоя от зоните на пожара пак е реално нищо като стойност...сравнено с чернобилския облак.
Зависи също и къде мериш във височина. Естествено, че като сложиш уреда до земята може и 1000 да ти отчете, но вече във въздуха е съвсем различно. Пепелта от пожара е тежка (там са радиационните частици) и е паднала наблизо в околността.

# 273
Аз пък се чудех защо ми светят очите тая сутрин  Laughing . Тамън се чудех кой е виновен , че имам температура и ме боли гърлото - "Чернобил " е виновен !  #2gunfire

Герри много точно и ясно го е написала   bouquet

# 274
Той пожара всъщност не бил потушен все още. А и не е първия. Покрай годишнината от аварията пак имаше.

# 275
[Не вярвам да има разлика в съобщенията толкова голяма-по-скоро са взели данни от различни измервания и са търсили сензация, защото колкото повече толкова повече за журналята.

http://www.snrc.gov.ua/nuclear/en/publish/article/287320
However, an air sample taken in the fire area near the evacuated urban village of Polis’ke contained 2.5×10-3 Bq/m3 of 137Cs, which is one order of magnitude higher than the reference level established in the health and safety standard “Basic Reference Levels, Exemption Levels and Action Levels for Radioactive Contamination of Objects in the Exclusion and Resettlement Zone” for the former populated centers, where specific categories of personnel are staying.

# 276

Може и да е 10 пъти, не отричам. Но и 10 пъти в някоя от зоните на пожара пак е реално нищо като стойност...сравнено с чернобилския облак.
Зависи също и къде мериш във височина. Естествено, че като сложиш уреда до земята може и 1000 да ти отчете, но вече във въздуха е съвсем различно. Пепелта от пожара е тежка (там са радиационните частици) и е паднала наблизо в околността.

Дано е така, Герри.

По повод многобройните постовете срещу "паникьорството", аз пък на паникьорите, които обясняваха неща за КТБ никак не вярвах и им се смеехме вкъщи. Понеже слушахме "официалните опровержения". Пък после съжалихме... А "мизата" там беше все пак много по-малка. Здравето няма цена.  

# 277
Иначе автоматично усредняваните данни за 24 часа към 11 часа са вече публикувани и са ОК
http://eea.government.bg/eea/main-site/bg/output/daily/bulletin-rad.html

# 278
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
[Не вярвам да има разлика в съобщенията толкова голяма-по-скоро са взели данни от различни измервания и са търсили сензация, защото колкото повече толкова повече за журналята.

However, an air sample taken in the fire area near the evacuated urban village of Polis’ke contained 2.5×10-3 Bq/m3 of 137Cs, which is one order of magnitude higher than the reference level established in the health and safety standard “Basic Reference Levels, Exemption Levels and Action Levels for Radioactive Contamination of Objects in the Exclusion and Resettlement Zone” for the former populated centers, where specific categories of personnel are staying.

и от същото място

Цитат
Staff of the Chernobyl Specialized Enterprise conducts survey on the fire-affected territory.  On 30 June 2015, the Ecocentre mobile operational group conducted radiological survey on the following route: Korogod – Dibrova – Kovshilivka – Polis’ke – Lubyanka – Stara Krasnitsa. No significant increase in the gamma exposure dose rate or beta-particle flux density has been found.

Което обяснява защо Украйна не е подала сигнал

# 279
http://www.radmon.org/index.php/alerts

имало е 1ви повишаване известно във софия ако е вярна информацията

# 280

и от същото място

Цитат
Staff of the Chernobyl Specialized Enterprise conducts survey on the fire-affected territory.  On 30 June 2015, the Ecocentre mobile operational group conducted radiological survey on the following route: Korogod – Dibrova – Kovshilivka – Polis’ke – Lubyanka – Stara Krasnitsa. No significant increase in the gamma exposure dose rate or beta-particle flux density has been found.

Което обяснява защо Украйна не е подала сигнал
Притеснителен е цезий 137
However, an air sample taken in the fire area near the evacuated urban village of Polis’ke contained 2.5×10-3 Bq/m3 of 137Cs, which is one order of magnitude higher than the reference level

# 281
  • София (Възраждане)
Моля да не се правят сравнения с КТБ, там батакът си е изцяло български, тук все пак целият цивилизован свят е заинтересован да разбере истината и струва ми се, никой не разчита изцяло на информация на български език.

# 282

не съм много нясно но ми изглежда в пъти по високо  Sofia, Bulgaria
1044CPM on 2015-07-01 09:43:48UTC
1046CPM on 2015-07-01 10:04:12UTC
 1546CPM on 2015-07-01 10:19:42UTC
857CPM on 2015-07-01 10:30:10UTC
855CPM on 2015-07-01 10:40:23UTC

Доколкото разбирам и като гледам другите места границата за алерт е 50 !

# 283
  • София (Възраждане)

ако следите мониторинговите системи ще видите, че завишения има постоянно и то не покрай този инцидент само, картината е доста динамична.

# 284
Моля да не се правят сравнения с КТБ, там батакът си е изцяло български, тук все пак целият цивилизован свят е заинтересован да разбере истината и струва ми се, никой не разчита изцяло на информация на български език.

Ами аз затова преди да си съставя окончателно мнение, ще почакам 2-3 дена - току-виж, казали нещо някои по-гласовити страни. Тоя облак, ако дойде, няма само при нас да стои, я! Това ще е истинска дискриминация.

(неуместен опит за шега, на никоя нация не пожелавам радиация)

Общи условия

Активация на акаунт