Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 535
  • 752
  •   1
Отговори
# 45
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
При мен се получи Камчия с пилешко и чесън  Peace Месото беше на парчета, но при бъркането се раздроби  Peace

С телешко няма да стане точно така  Thinking

По повод забележката за чубрицата на Бонго - да добавя, че при повече джоджен - киселее  Peace

# 46
  • Мнения: 7 779
истината е ,че всеки трябва да си избере подходящите (за неговият език) подправки , да слага по малко и след това да коригира.
според мен нашата чубрица побеждава инд.орехче по аромат. Laughing

# 47
  • София
  • Мнения: 8 502
А изобщо някой правил ли е опит с телешко месо ?

# 48
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Аз съм ползвала само в каймата, т.е. телешка кайма. С телешко месо - не мляно - не Simple Smile Чудихме се - дали ще стане жилаво, но откакто аз пиша - не съм видяла някой да споделя такъв опит  Peace

# 49
  • Мнения: 7 779
може би телешкото месо е по-сухо , а за подобен род мезета се предпочита да са по-влажни и мазни.
иначе може да се опита  Laughing

# 50
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Добре би било да е от младо теле и да е мариновано Simple Smile

# 51
  • София
  • Мнения: 13 703
Ужасни сте! Изядохте шунката и навъртяхте цели 4 страници  Wink
Аз тази седмица ще се включа активно с цяло парче месце  Grinning
Отивам да ви чета....

# 52
  • София
  • Мнения: 8 502
А имате ли идея за по трайно съхранение на шунката. Тази, която се приготвя в къщи е без всякакви химикали-консерванти и е напълно естествено да е по краткотрайна.

# 53
  • Мнения: 329
А имате ли идея за по трайно съхранение на шунката. Тази, която се приготвя в къщи е без всякакви химикали-консерванти и е напълно естествено да е по краткотрайна.
И аз това се чудя... Ние искаме да избегнем консервантите, като селитра и пр, а и дори да използваме селитра, не съм сигурна дали ще е ефективно, тъй като шунката и другите шунковарни мезета са с по-високо съдържание на вода, отколкото сушените мезета, където селитрата присъства. Друг вариант е опушването - но там пък има други минуси. Замразяване - не знам дали няма да се промени структурата на шунката. Май изходът е един - да се приготвя прясно и да се консумира в рамките на една седмица-10 дена; аз все още нямам шунковар и засега правя само от варените колбаси като на Батко; обикновено изчезват преди да са се развалили.  Party

# 54
  • Мнения: 2 152
По въпроса за трайността на този вид мезенца не съм се цамислбял много много, защото за мене смисъла е да си направиш и да си го хапнеш прясно прясно - затова правя и по малко.
Трайността е свързана със слагането на консерванти, чийто върл  противник съм.
Наскоро бях направил малко повече и артиса - сложил съм във фризера. Когато пробвам, ще се отчета. ...

# 55
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Аз също предпочитам по-малко количество, което да се консумира навреме, а после ново и различно - нека има разнообразие  Hug Приготвянето не ми тежи  Blush

# 56
  • София
  • Мнения: 8 502
Представете си, че имате рожден ден и искате да изненадате гостите си с няколко варианта. Да де ама всеки един вариант иска минимум 72 часа за приготвяне. Така се налага ако искате да подготвите поне 3 варианта са разполагате с 9 дена предварително за първия вариант.

Ето затова ви питах дали имате идея за по-дълго съхранение. Някъде в предишните дискусии четох версии за вакуумно опаковане или пък съхранение във фризер, но доколкото разбрах тези варианти още не са изпробвани от никой.

# 57
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 680
Една от шунките престоя около седмица или малко повече, понеже пътувахме - нямаше грам промяна, беше с curing salt  Peace

Ако ще приготвям различни варианти за повод - ще го оставя да отлежават в друг съд и ще ги сваря една след друга - варя, охлаждам на студена вода и в хладилника няколко часа и вадя Simple Smile

# 58
  • Мнения: 7 779
Представете си, че имате рожден ден и искате да изненадате гостите си с няколко варианта. Да де ама всеки един вариант иска минимум 72 часа за приготвяне. Така се налага ако искате да подготвите поне 3 варианта са разполагате с 9 дена предварително за първия вариант.

Ето затова ви питах дали имате идея за по-дълго съхранение. Някъде в предишните дискусии четох версии за вакуумно опаковане или пък съхранение във фризер, но доколкото разбрах тези варианти още не са изпробвани от никой.
приготвяш вариантите един след друг. първият отлежава 24 ч , вторият - 27, третият - 30 ч.  вариш ги един след друг.  не вярвам по-дългото отлежаване да окаже влияние.  вариш общо около 9 ч.
забелязъл съм ,че пилешкото се разваля малко по-бързо отколкото свинското. така ,че ако използваш пил.месо  нека неговата обработка/варене  да бъде последна.

# 59
  • София
  • Мнения: 8 502
Да разбирам ли, че не е задължително да отлежават предварително в шунковара. Аз що останах с друго впечатление ?

Общи условия

Активация на акаунт