Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 648
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 8 504
При мен рехавостта беше от каймата  Peace Не се разпадаше, беше някак меко и въздушно, а ако е с повече свинско месо и малко кайма, а не 50:50 кайма и пиле - би било по-"стегнато"  Blush

Значи увиваш, връзваш от единия край, после започваш от другия край да притискаш за уплътняване и чак тогава го навиваш и връзваш и него. Не знам дали го обясних правилно.

# 121
  • Мнения: 12 382
Да се похваля, че си получих чешкия шунковар седмица по-рано от очакваното, доволна съм от Goldensales, добър посредник се оказаха, бързи и точни, а и цената, на която ми излезе - 42 лв. ми хареса. Ще ги следя и занапред, за да купя още един за родителите ми, а вероятно и други желаещи ще се появят. Grinning Но така или иначе, няма да мога да го изпробвам скоро, че са ни се насъбрали пътувания и почивки.. А и не съм ви изчела, все не намирам време и за това. Но при първа възможност ще пробвам все пак нещо импровизирано или някоя рецепта от книжката.

# 122
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Изпуснах ви. мМят шунковар е на гости, да го пробват. Simple Smile

# 123
  • Мнения: 2 152
Изпуснах ви. мМят шунковар е на гости, да го пробват. Simple Smile

Джемма ,   welcome винаги можеш да помогнеш със съвет или мнение - както виждаш при нас е от интересно все по-интересно

# 124
  • Мнения: 557
Здравейте! Страхотни постижения и идеи имате! Аз самата все още съм безшунковарна, но правя опити с варените колбаси по руски рецепти. Днес успях да документирам един от опитите (извинете лошото качество на снимките); много сухо се получи, макар че материалът е свински бут; цветът (не се вижда достатъчно добре на снимките) ми хареса, блед, но естествен някакси, а вкусът е супер, макар и сухичко да стои. Не изчаках достатъчно дълго да престои в хладилника и при рязане се разпадаше на парчета.
Скрит текст:

# 125
  • Пловдив
  • Мнения: 735
Аз самата все още съм безшунковарна, но правя опити с варените колбаси по руски рецепти.
Скрит текст:

fractal и аз скоро няма да имам шунковар, та да помоля за рецептата за варените колбаси.
Сега, като чета темата се сетих, че някъде при мама имам прибрани две книжки за домашно консервиране на месо от време оно  newsm78 Ще ги изровя като си ходя, че покрай тази тема много се зарибих. А и предпочитам да знам какво слагам в устата си.

# 126
  • Мнения: 2 152
Здравейте! Страхотни постижения и идеи имате! Аз самата все още съм безшунковарна, но правя опити с варените колбаси по руски рецепти.

Здравей и на тебе! Давай смело с рецептата - в края на краищата си говорим и за всякакви домашни колбаси.  bouquet

# 127
  • София
  • Мнения: 13 704
Аз само да споемня, че последното парче роле, което направих в шунковара го ставих да изсъхва в хладилника съвсем умишлено. Ами..много ми хареса  Wink

# 128
  • Мнения: 2 152
Аз само да споемня, че последното парче роле, което направих в шунковара го ставих да изсъхва в хладилника съвсем умишлено. Ами..много ми хареса  Wink


Ами, покажи го де и кажи как го направи, че моето не се получи ... и затова си мълча

# 129
  • Мнения: 2 391
Бяхме на почивка и предварително направихме и замразихме няколко шунки, за да може да си ги носим с нас, тъй като не купуваме купешки колбаси. Пътуваха 500км в хладилна чанта.
Ами нито вида им се развали, нито вкуса. Бяха си чудесни и вкусни и както винаги свършиха бързо! Simple Smile
 Peace

# 130
  • Мнения: 2 152
Пътуваха 500км в хладилна чанта.
Ами нито вида им се развали, нито вкуса. Бяха си чудесни и вкусни и както винаги свършиха бързо! Simple Smile
 Peace


Пилешката ти шунка като първи опит изглеждаше Ваауу в сравнение със свинската, а опита ти с мариновани чушки, а сетне с маслинена паста някак си не ги отрази.
Сега ме убеждаваш пореден път, че може и да се замразява и Дядо Хаджия ще е доволен, че питаше за по-дълго съхранение.
Очакваме да споделиш повече опит, че всички трупаме опит (ето при мен един път се получава хубава стегната и на цвят добра, друг път се разпада и нещо сякаш пропущам ...)

# 131
  • Мнения: 2 391
 Blush Забележката приета!
Последния месец имах много ангажименти, пътуване и липса на време ....та едва вчера изчетох последните ви над 100 коментара и споделени опити. Чета ви, че и аз от вас се уча и вдъхновявам.
Отпуската свърши обаче, така че ще намеря време да споделя в идните дни. Имам снимки от всички опити.  Wink

# 132
  • София
  • Мнения: 13 704
Аз само да споемня, че последното парче роле, което направих в шунковара го ставих да изсъхва в хладилника съвсем умишлено. Ами..много ми хареса  Wink


Ами, покажи го де и кажи как го направи, че моето не се получи ... и затова си мълча
Ще покажа.. просто нямах време тия дни. Снимала съм. Ще снимам и изсъхнало.

# 133
  • Мнения: 2 152
Чудесно и за двете   bouquet

# 134
  • Мнения: 13
един въпрос към всички..... при правенето  на шунка с метален шунковар задължително ли е използването на найлонов плик ?

Общи условия

Активация на акаунт