Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 549
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 2 152
Става в него, но трябва да е без температура и да се ползва само вентилатора - подходящ е за суджуците. Буквално за няколко дни са готови ...

# 556
  • Мнения: 12 382
Става в него, но трябва да е без температура и да се ползва само вентилатора - подходящ е за суджуците. Буквално за няколко дни са готови ...
При моят дехидратор няма такава възможност, има копче само за вкл. и изкл., но така или иначе температурата е под 50 градуса, мисля, че ще стане.. ще пробвам някой път, но пак с предварително осоляване 48 ч.

# 557
  • София
  • Мнения: 17 652
Всеки си преценява за нитратите. Аз опитвам да ги изключа от менюто си, включително и като обработвам плодове и зеленчуци преди консумация и като купувам био такива.

Смятам, че вредата от нитритите и най-вече нитратите е силно подценена. Моето образование не е такова, но майка ми и свекърва ми се занимават с темата академично, едната като биолог, а другата като лекар, и това е една насоките на техните проучвания. Предстои да се публикува мета анализ за връзката между консумацията на обработено с нитрати и нитрити месо и различните злокачествени образования на отделителната система. Именно тази информация ме накара да си купя шунковар поначало. Това, че ЕК все още не ги е забранила за мен не е достатъчно основание да ги допускам в менюто си, след като има премного данни за вредността им.

И да се върна на темата: планирам да експериментирам със сушене на салами и луканки без нитритна сол. Ще видим какво ще се получи, мисля да ги суша в хладилник и да им сложа повечко сол. Надявам се да станат.

И в необработените и така наречени био плодове и зеленчуци има нитрити. Нитритите са естествено образувани от различни минерали в природата. Аз пък смятам, че вредата от нитритите е силно надценена.

По въпроса за сушените колбаси питайте Батето, той има специално открита тема тук за тях.


Дай линк, моля?

За нитритите и нитратите: не можах да си намеря токсикологията, сигурно е останала при родителите ми. Или в другия апартамент, не знам. Така че говоря по спомени - от преди повече от 20 години, та може и да греша в някои подробности.- но нитратите се редуцират до нитрити в организма... и те май с хемоглобина се свързват, или нещо подобно.


Така или иначе ги има в зеленчуците. Независимо от това как се правят - ако са истински зеленчуци, няма как да нямат никак.


не

# 558
  • Мнения: 5 473
Благодаря за насоките за другата тема за мезета, ще се преместя там. Имам подходяща тераса, сигурно там ще суша, но ще помисля за такъв уред за сушене. Много ми се иска да ми се получат добре.  chef

Офф топик за нитратите, макар че не ми се искаше наистина да вляза в такава дискусия
Скрит текст:
Линкове към статии за нитратите ще публикувам, но малко по-късно днес или уикенда, понеже в момента нямам достъп до академична база данни. С удоволствие ще подкрепя твърденията си, но източниците, които ползвам, са от академични журнали с платен достъп, нямам доверие на разни популярни сайтове. Мета анализът за вредата от нитратите не е публикуван към момента, работи се по него, не бих искала да давам подробности, защото би било некоректно към тези, които са посветили последните 2 години на това, а и финалната статистическа обработка не е готова. Иначе какъв е механизмът на влияние на нитрати и нитрити не разбирам, не ми е това образованието и не мога и искам да влизам в такива дискусии, обръщам внимание само на методологията на съответната статия и на изводите. 

Последна редакция: пт, 06 ное 2015, 16:10 от Макарон

# 559
  • София
  • Мнения: 8 503
В ЕС се допуска нитритна сол дори и за детски и бебешки продукти в строго определени количества.  Ще видите всякакви статии в нета както за положителни така и за отрицателни мнения. Всеки да си преценява сам.

# 560
  • Мнения: 47
Здравейте!
Много ми харесва тази тема и я следя с кеф!
Поздравления!
Запалихте ме и сега си чакам шунковара от Германия, за да почна да ходя по вашите стъпки.
Междувременно ако паднат под нулата градусите мисля да си направя и филе "Елена".

# 561
  • Мнения: 1
искам и аз да си купя един  шунковар - но не зная от къде
давайте предложения моля

# 562
  • Мнения: 133
Здравейте, дружина!

Само да споделя, че направих шунка от 100 % телешко смляно (нямаше почти никаква мазнина по него), чесън, пресован, бахар, чер пипер, 1 с.л. царевично нишесте, водичка. Всичко на око, но все пак съм правила няколко шунки вече. Стоя 36 часа преди и 24 след. Много внимавах да не надвиша 72 градуса вътре в месото и се получи с прекрасен колбасов мирис. Едно таковка хем като на суровко миришеше, хем не беше сурово. Режеше се направо на прозрачни филийки. Нямам снимка, че го излапахме дорде се сетя.

Пиша горното, защото все съм се чудила как ще стане с нетлъсто месо - та стана супер! Имаше и страхотно желенце по долния ръб.

Чудя се дали ще стане добре, ако не изливам водата след варенето, а оставя така в хладилника. В долната част при желенцето беше по-влажничко и сочничко. Някой да е пробвал?

# 563
  • София
  • Мнения: 17 652
Снимай другия път - и мери количествата, не за себе си, а за таквиз като мен неумели, като ми пристигне устройството да има какво да пробвам...

# 564
  • София
  • Мнения: 8 503
...100 % телешко смляно (нямаше почти никаква мазнина по него)...

От каква част беше телешкото? Желе обикновено пуска бута или месо с кокал.

# 565
  • Мнения: 133
...100 % телешко смляно (нямаше почти никаква мазнина по него)...

От каква част беше телешкото? Желе обикновено пуска бута или месо с кокал.

Не знам, но следващия път ще питам.
Благодаря за инфото, ще си искам такова месо, за да ми пуска желе.

# 566
  • Мнения: 253
По темата за нитратите и нитритите - това, което допуска ЕС не е критерий за здравословна храна. Има много статии по въпроса, че все повече лобистки корпоративни интереси се налагат при създаването на нормите на ЕС, допустимите количества на вредните съставки в храните постоянно се увеличават и това, че нещо било в нормите на ЕС въобще не гарантира, че е здравословно.
За мен лично ако някой слага такива неща в домашната си шунка, направо няма смисъл да се хаби да я прави. Но всеки си решава.

# 567
  • Мнения: 2 152

За мен лично ако някой слага такива неща в домашната си шунка, направо няма смисъл да се хаби да я прави. Но всеки си решава.

 bouquet

# 568
  • София
  • Мнения: 438
По темата за нитратите и нитритите - това, което допуска ЕС не е критерий за здравословна храна. Има много статии по въпроса, че все повече лобистки корпоративни интереси се налагат при създаването на нормите на ЕС, допустимите количества на вредните съставки в храните постоянно се увеличават и това, че нещо било в нормите на ЕС въобще не гарантира, че е здравословно.
За мен лично ако някой слага такива неща в домашната си шунка, направо няма смисъл да се хаби да я прави. Но всеки си решава.
Много вярно и добре казано!

# 569
  • София
  • Мнения: 8 503
Днес ми пристигна тази доставка:


Чакам доставка на пет игли с различни размери и предназначение.

Общи условия

Активация на акаунт