Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 562
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
нищо не слагам, режа я студена и става доста тънко

# 541
С рязането специално не съм имала проблеми, но нямам машина, за да преценя.
Извадих си тази с горчицата, екстра е - много ми се доближава на вкус до купешката шунка, така че съм много доволна (горчица плюс една лъжица кисело мляко, плюс солчица). Реже се нормално, не се разпада, утре на дневна светлина ще я снимам.

# 542
  • в 1001-та нощ
Ама това е задължителната част от технологията!

Съгласна съм, но с нетърпелив мъж ... наложи се да има показно - защо заготовката отлежава Simple Smile Аз очаквах нещо с овкусяването да не е наред, но не - оказа се проблем в консистенцията  Laughing

# 543
  • в 1001-та нощ
А слагате ли нитрат/нитрит? Моята цел е да ги избегна, дори с цената на шунка, която режем едро.

Не е нужно да се слагат - за да е добра спойката е достатъчно да се бърка поне 10 минути с робот и да отлежи поне 24 часа в хладилник Simple Smile

# 544
  • София
А слагате ли нитрат/нитрит? Моята цел е да ги избегна, дори с цената на шунка, която режем едро.

А за какво се слага нитрита? Мислех, че е само за цвета... и бактериите... какво общо има с консистенцията?

Последна редакция: чт, 05 ное 2015, 17:17 от katiABV

# 545
Май не се изразих ясно. Разбирам, че нитратите и нитритите нямат общо с консистенцията. Идеята ми беше, че аз никога не оставям шунката да отлежава повече от няколко часа, защото се опасявам, че липсата на нитрати и нитрити ще повлияе на трайността й и ще се развали, дори да я държа в хладилника, докато отлежава. Надявам се сега беше по-ясно.

Но и получих отговор на въпросите си - авно тук си държите шунката да отлежи, независимо дали й слагате консервант, и пак не се разваля за един ден. Така че следващия път и аз така ще действам - благодаря!

# 546
  • София
Технологията на обработка, която включва 48 часа уплътняване, термична обработка, последващо шоково охлаждане и заключително зреене, изключва необходимостта от каквито и да са консерванти Нитритите се слагат за удължаване срока на съхранение на готовия продукт. У нас специално не се нуждаем от това, защото шунката изчезва до 48 часа максимум.

Специално за нитритите! Не бива да бъдем крайни. Когато те са добавени в подходящо количество не са въобще вредни за организма. През лятото и есента, чрез плодовете и зеленчуците придобивате не малко количество нитрити.

# 547
Технологията на обработка, която включва 48 часа уплътняване, термична обработка, последващо шоково охлаждане и заключително зреене, изключва необходимостта от каквито и да са консерванти Нитритите се слагат за удължаване срока на съхранение на готовия продукт. У нас специално не се нуждаем от това, защото шунката изчезва до 48 часа максимум.

Специално за нитритите! Не бива да бъдем крайни. Когато те са добавени в подходящо количество не са въобще вредни за организма. През лятото и есента, чрез плодовете и зеленчуците придобивате не малко количество нитрити.

Много точно си го обяснил.
Нитритната сол е консервант и запазва при това хубавия цвят. В много малки количества не е вредна. Знам, че е разрешена в ЕС - 0,6% от обема на солта, която се слага. Но дали е така не ми е ясно.
Пък и това, което си правим, свършва твърде бързо, за да мислим за консерванти и съхранение с месеци, без да се разваля.

А иначе, да се похваля с едно изделие, което направих случайно:
страхотен домашен деликатес със свински врат

# 548
Супер, но според мен е можело да пропуснеш кренвирша. Wink

# 549
Всеки си преценява за нитратите. Аз опитвам да ги изключа от менюто си, включително и като обработвам плодове и зеленчуци преди консумация и като купувам био такива.

Смятам, че вредата от нитритите и най-вече нитратите е силно подценена. Моето образование не е такова, но майка ми и свекърва ми се занимават с темата академично, едната като биолог, а другата като лекар, и това е една насоките на техните проучвания. Предстои да се публикува мета анализ за връзката между консумацията на обработено с нитрати и нитрити месо и различните злокачествени образования на отделителната система. Именно тази информация ме накара да си купя шунковар поначало. Това, че ЕК все още не ги е забранила за мен не е достатъчно основание да ги допускам в менюто си, след като има премного данни за вредността им.

И да се върна на темата: планирам да експериментирам със сушене на салами и луканки без нитритна сол. Ще видим какво ще се получи, мисля да ги суша в хладилник и да им сложа повечко сол. Надявам се да станат.

# 550
  • София
Всеки си преценява за нитратите. Аз опитвам да ги изключа от менюто си, включително и като обработвам плодове и зеленчуци преди консумация и като купувам био такива.

Смятам, че вредата от нитритите и най-вече нитратите е силно подценена. Моето образование не е такова, но майка ми и свекърва ми се занимават с темата академично, едната като биолог, а другата като лекар, и това е една насоките на техните проучвания. Предстои да се публикува мета анализ за връзката между консумацията на обработено с нитрати и нитрити месо и различните злокачествени образования на отделителната система. Именно тази информация ме накара да си купя шунковар поначало. Това, че ЕК все още не ги е забранила за мен не е достатъчно основание да ги допускам в менюто си, след като има премного данни за вредността им.

И да се върна на темата: планирам да експериментирам със сушене на салами и луканки без нитритна сол. Ще видим какво ще се получи, мисля да ги суша в хладилник и да им сложа повечко сол. Надявам се да станат.

И в необработените и така наречени био плодове и зеленчуци има нитрити. Нитритите са естествено образувани от различни минерали в природата. Аз пък смятам, че вредата от нитритите е силно надценена.

По въпроса за сушените колбаси питайте Батето, той има специално открита тема тук за тях.

# 551
Супер, но според мен е можело да пропуснеш кренвирша. Wink

точно в момента нямах друго под ръка - даже му се учудих доста (май щерката го е домъкнала - тя от време на време се облажва)-исках да е "по-цветен".

Макарон, не искам да минавам за спец в сушените суджуци, луканки и др.п., макар че често ги правя. Не е необходимо да ги сушиш в хладилника - времето застудява (може на терасата - покрити с марля) и да си ги духа ветеро.
Сега е топличко през деня и затова вечер изнасям една партида на терасата, а сутрин си ги прибирам ... съхнат си нормално.
Могат да се сушат и в сушилнята за плодове - като ползваш само вентилатора.
Ако всичко това те притеснява, сложи ги в стая дет не се ползва, отвори прозореца и ползвай обикновен вентилатор да ги одухва.
А подробности можеш да видиш в блога ми, тъкмо пуснах публикация за суджуците и за бонфилетата.
Консервант слагам захар, а понякога и витамин С.

# 552
  • София
Пренасочи момичето към другата тема де.

# 553

Темата за ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА ли имаш предвид, че за друго се не сещам?

# 554
Темата за ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА ли имаш предвид, че за друго се не сещам?
От тази тема видях една идея за свинско контрафиле, сушено на парното и вече трета зима пак ще започнем да си приготвяме редовно. Само чакам да увеличат малко парното, че сега е по-слабичко. Не ми се рови в момента в темата за точната рецепта, но ще я опиша на кратко - 2 дни филето стои обилно осолено (аз ползвам едра хималайска) в хладилника. Третият ден се слага на парното, аз увивам в хартия за печене и след това във вестник, като преди това го овалвам с подправки, оставя се и не се пипа! Четвъртият ден  просто се обръща от другата страна и пак се оставя и след 24 ч. е готово! Оставя се да се изстуди, но ние и веднага сме го пробвали..
Иначе имам и дехидратор, но не съм пробвала на него да суша месо..

Общи условия

Активация на акаунт