Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 613
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 2 152
Заканил съм се тази зима да експериментирам с цял бут или поне няколко огромни парчета

# 526
  • Мнения: 738
Аз в момента с интерес събирам информация за ей-този звяр за обработка на мръвки в саламура:
http://www.amazon.de/STARTERSET-STARTERKIT-SCHINKEN-SELBER-P%C3% … =Kochschinkenform и мисля да се сдобивам с такъв.

# 527
  • Мнения: 2 152
Аз в момента с интерес събирам информация за ей-този звяр за обработка на мръвки в саламура:
http://www.amazon.de/STARTERSET-STARTERKIT-SCHINKEN-SELBER-P%C3% … =Kochschinkenform и мисля да се сдобивам с такъв.

Доколкото разбрах от гугъл-превода, това е някакъв комплект за овкусяване и мариноване. По-добре го разясни за какво става реч....

# 528
  • Мнения: 738
Като цяло е бидонче за киснене на шунки и други меса, но все още разучавам трябва ли ми таквоз нещо или напротив. Ако правилно схващам, в него се правят малотрайни шунки, точно от рода на "магазинската" варена шунка и подобни.
Въпросът е дали има нещо по-специално в бидончето или си е съвсем обикновен пластмасов бидон. Че за саламурата се използват специфични солни смеси е ясно, но оттам нататък...
Доколко и самите смеси са смислен избор също е интересен въпрос (някои от предлаганите соли за обработка в шунковара определелено не радват мозъка)...
Та така - в момента събирам предимно въпроси, на които търся отговори.
 Rolling Eyes

# 529
  • София
  • Мнения: 17 652
На мен лично ми мяза на най-обикновен бидон, може би много мъничък... Ама това на външен вид, де.

# 530
  • Мнения: 738
10 литров си е, не е баш мъничък. Но и на мен ми мяза, да - в който случай не ми се дават 30 евро да проверя дали е така. Така че съм се запретнала да поровя. Ще докладвам, когато науча нещо ново.

# 531
  • София
  • Мнения: 8 504
10 литров си е, не е баш мъничък. Но и на мен ми мяза, да - в който случай не ми се дават 30 евро да проверя дали е така. Така че съм се запретнала да поровя. Ще докладвам, когато науча нещо ново.

Ками а какво всъщност му е предназначението на този бидон. Херметизира ли, предпазна от външно влияние или ... Щото разните му там стартери може да си ги намериш и тук. Например стартера за луканка, който е напълно от естествени продукти струва 3.90 за 10 кг. месо.

# 532
  • Мнения: 738
Имам едно тихо подозрение, че е просто бидон с капак и вътре се прави саламура и се държи месото в нея - а-ла кисело зеле - но още събирам инфо и подробности. Във всеки случай на такива мисли ме навежда каквото намирам на несъедобни езици.

# 533
  • Мнения: 12 382
И аз смятам, че е просто съд.

Мислех, че става като формуваната шунка - и може да се реже на тънко на машината за хляб и колбаси. Не е ли така?
Домашната шунка в повечето случаи МОЖЕ да се реже на тънко! При мен на най-тънко се реже шунка от изцяло пилешко месо на кубчета (без значение гърди или филе) и шунка от месо на кубчета и мляно месо в съотношение поне 8:2, без значение от вида на месото. Имах опит за шунка от свинско (не помня вече какво беше) само на кубчета, но не можеше да се реже на тънко, ронеше.. Трябва да се има предвид, че тънкото рязане зависи и от това дали има добавки като маслини и пр., и разбира се зависи от ножа, машина за колбаси нямам. Все още не съм пробвала само с мляно месо, защото до тук ни харесва в посоченото по-горе съотношение и се усеща и вижда месото. Бих пробвала и тип мортадела, но не знам дали ще мога да смеля толкова фино на каша месото..

# 534
  • Мнения: 253
Надявам се и аз някой ден да опитам да правя шунка. Засега само ви завиждам. Mr. Green
Да задам един въпрос, който се извинявам, ако е обсъждан преди - Колко е трайността на такава домашна шунка без консерванти, натриев нитрит и други подобни боклуци?
Благодаря предварително! bouquet

# 535
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Десетина дни, доколкото знам.

# 536
  • Мнения: 5 473
Тези от вас, които не слагат нитрат и нитрит в сместа, също ли я държат да отлежи? Аз досега не съм, защото се тревожа, че като липсват консерванти различни от трапезна сол, ще вкисне преди да я сваря даже. Но знам ли...

# 537
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
Отдавна не съм влизала, но да споделя, че последната шунка правих без да отлежи и се разпадаше - което никога не ми се е случвало преди. Разликата е само в отлежаването Simple Smile

# 538
  • Мнения: 2 152
Ама това е задължителната част от технологията!

# 539
  • Мнения: 5 473
А слагате ли нитрат/нитрит? Моята цел е да ги избегна, дори с цената на шунка, която режем едро.

Общи условия

Активация на акаунт