Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 613
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
Заканил съм се тази зима да експериментирам с цял бут или поне няколко огромни парчета

# 526
Аз в момента с интерес събирам информация за ей-този звяр за обработка на мръвки в саламура:
http://www.amazon.de/STARTERSET-STARTERKIT-SCHINKEN-SELBER-P%C3% … =Kochschinkenform и мисля да се сдобивам с такъв.

# 527
Аз в момента с интерес събирам информация за ей-този звяр за обработка на мръвки в саламура:
http://www.amazon.de/STARTERSET-STARTERKIT-SCHINKEN-SELBER-P%C3% … =Kochschinkenform и мисля да се сдобивам с такъв.

Доколкото разбрах от гугъл-превода, това е някакъв комплект за овкусяване и мариноване. По-добре го разясни за какво става реч....

# 528
Като цяло е бидонче за киснене на шунки и други меса, но все още разучавам трябва ли ми таквоз нещо или напротив. Ако правилно схващам, в него се правят малотрайни шунки, точно от рода на "магазинската" варена шунка и подобни.
Въпросът е дали има нещо по-специално в бидончето или си е съвсем обикновен пластмасов бидон. Че за саламурата се използват специфични солни смеси е ясно, но оттам нататък...
Доколко и самите смеси са смислен избор също е интересен въпрос (някои от предлаганите соли за обработка в шунковара определелено не радват мозъка)...
Та така - в момента събирам предимно въпроси, на които търся отговори.
 Rolling Eyes

# 529
  • София
На мен лично ми мяза на най-обикновен бидон, може би много мъничък... Ама това на външен вид, де.

# 530
10 литров си е, не е баш мъничък. Но и на мен ми мяза, да - в който случай не ми се дават 30 евро да проверя дали е така. Така че съм се запретнала да поровя. Ще докладвам, когато науча нещо ново.

# 531
  • София
10 литров си е, не е баш мъничък. Но и на мен ми мяза, да - в който случай не ми се дават 30 евро да проверя дали е така. Така че съм се запретнала да поровя. Ще докладвам, когато науча нещо ново.

Ками а какво всъщност му е предназначението на този бидон. Херметизира ли, предпазна от външно влияние или ... Щото разните му там стартери може да си ги намериш и тук. Например стартера за луканка, който е напълно от естествени продукти струва 3.90 за 10 кг. месо.

# 532
Имам едно тихо подозрение, че е просто бидон с капак и вътре се прави саламура и се държи месото в нея - а-ла кисело зеле - но още събирам инфо и подробности. Във всеки случай на такива мисли ме навежда каквото намирам на несъедобни езици.

# 533
И аз смятам, че е просто съд.

Мислех, че става като формуваната шунка - и може да се реже на тънко на машината за хляб и колбаси. Не е ли така?
Домашната шунка в повечето случаи МОЖЕ да се реже на тънко! При мен на най-тънко се реже шунка от изцяло пилешко месо на кубчета (без значение гърди или филе) и шунка от месо на кубчета и мляно месо в съотношение поне 8:2, без значение от вида на месото. Имах опит за шунка от свинско (не помня вече какво беше) само на кубчета, но не можеше да се реже на тънко, ронеше.. Трябва да се има предвид, че тънкото рязане зависи и от това дали има добавки като маслини и пр., и разбира се зависи от ножа, машина за колбаси нямам. Все още не съм пробвала само с мляно месо, защото до тук ни харесва в посоченото по-горе съотношение и се усеща и вижда месото. Бих пробвала и тип мортадела, но не знам дали ще мога да смеля толкова фино на каша месото..

# 534
Надявам се и аз някой ден да опитам да правя шунка. Засега само ви завиждам. Mr. Green
Да задам един въпрос, който се извинявам, ако е обсъждан преди - Колко е трайността на такава домашна шунка без консерванти, натриев нитрит и други подобни боклуци?
Благодаря предварително! bouquet

# 535
  • Испания
Десетина дни, доколкото знам.

# 536
Тези от вас, които не слагат нитрат и нитрит в сместа, също ли я държат да отлежи? Аз досега не съм, защото се тревожа, че като липсват консерванти различни от трапезна сол, ще вкисне преди да я сваря даже. Но знам ли...

# 537
  • в 1001-та нощ
Отдавна не съм влизала, но да споделя, че последната шунка правих без да отлежи и се разпадаше - което никога не ми се е случвало преди. Разликата е само в отлежаването Simple Smile

# 538
Ама това е задължителната част от технологията!

# 539
А слагате ли нитрат/нитрит? Моята цел е да ги избегна, дори с цената на шунка, която режем едро.

Общи условия

Активация на акаунт