Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 643
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
"Балък" (експрешно-сушено) пуешко, в коментарите пише, че и с пилешко става.
https://www.youtube.com/watch?v=wjTyXw9yvbw
Става за 3 дена (1 ден суха марината с коняк + 2 дена отлежаване в хладилника). Иска ми се да го пробвам, но има известни разминавания в рецептата. Някой да е попадал на подобна рецепта?

# 631
Момичета искам да ви питам имам шунковар на Тескома -пластмасов.
Имам два въпроса, искам да правя създарма ще стане ли в нея? (идеята ми е да я наблъскам вътре и да побърна уреда надолу да изтекат излишните течности.
И второ дали ще стане от свинско ?

# 632
"Балък" (експрешно-сушено) пуешко, в коментарите пише, че и с пилешко става.
https://www.youtube.com/watch?v=wjTyXw9yvbw
Става за 3 дена (1 ден суха марината с коняк + 2 дена отлежаване в хладилника). Иска ми се да го пробвам, но има известни разминавания в рецептата. Някой да е попадал на подобна рецепта?

Балък на турски е риба, при нас знаеш какъв е смисъла, а руското балык е по-скоро пастърма (имат и друга дума пастрома), но употребяват тази за пилешко или пуешко, което не се суши продължително време, а остава по-влажно някак си. Най-често се прави (поне по тяхните сайтове е така) като мариноват месото и го запичат във фурната на около 120 С
За съжаление не ми се отвори линка дето е даден в Тубата, за да съм от полза...
Ако мога, ще го видя, ще обясня ..., но кажи точно какво те смущава в рецептата

Последна редакция: сб, 28 ное 2015, 12:47 от Батето

# 633
Момичета искам да ви питам имам шунковар на Тескома -пластмасов.
Имам два въпроса, искам да правя създарма ще стане ли в нея? (идеята ми е да я наблъскам вътре и да побърна уреда надолу да изтекат излишните течности.
И второ дали ще стане от свинско ?

За саздърмата най-добре е да погледнеш ЕЙ ТУКА
в ШУНКОВАРА изобщо не може да стане саздърма, а още по-малко от свинско...

# 634
Колеги, гледам, че в брошурата на Кауфланд фигурира намален този термометър за месо. За тези дет още не са се сдобили с такъв. Аз поръчах моя, същия, заедно с шунковара от амазон.

http://www.amazon.de/EDELSTAHL-FLEISCHTHERMOMETER-FLEISCH-BRATEN … 2JFZ7MEDJ1T42SED8

# 635
А в Кауфланд как е?

# 636
Благодаря много за отговора, а темата за домашните мезета тази година къде е?

# 637
Благодаря много за отговора, а темата за домашните мезета тази година къде е?

не знам - мен си ме вълнуват шунките и подобните - пък за другите мезета пиша о.доста често и можеш да ги видиш на ей тука

# 638

Не знам как е в кауфланд, просто го видях в брошурата на тройно по-ниска цена, та реших да споделя, ако някой има нужда...

# 639
цената на термометъра ще е 6 и нещо лв.
Сега да дам отчет за моя първи опит.
Сварих марината 300мл. вода, сол, пудра захар, млян чер пипер, дафинов лист и бахар. Варих докато се редуцира на около 100мл. Охладих и накиснах 1кг. св. месо от бут което, бях надупклала. Първите няколко часа го мариновах в тенджерка и после прехвърлих в шунковара и те така около 24ч. сложих заедно със студената вода на котлона и тук вече обърках работата. заблудих се че температурата на месото трябва да е 80гр. и така да се вари 2ч., а то трябвало да е на водата. Стана вкусно но, прилича малко на сварено месо. пробите ще продължават. Grinning

# 640
  • София
Здравейте, ето и моята първа шунка.

http://prikachi.com/images.php?images/946/8494946B.jpg

Направена е от 1200г месо, 1/3 смляна свинска плешка и 2/3 ситно нарязани пилешки гърди. Варих я на индукционен котлон на степен 5 от общо 9 степени, 2,5 часа в плик за печене и кутия от прясно мляко. Доволна съм от резултата, стана на вкус като купешките. Следващият ми опит ще е с хамбургски салам.

# 641
  • София
Здравейте, ето и моята първа шунка.

http://prikachi.com/images.php?images/946/8494946B.jpg

Направена е от 1200г месо, 1/3 смляна свинска плешка и 2/3 ситно нарязани пилешки гърди. Варих я на индукционен котлон на степен 5 от общо 9 степени, 2,5 часа в плик за печене и кутия от прясно мляко. Доволна съм от резултата, стана на вкус като купешките. Следващият ми опит ще е с хамбургски салам.

А къде намери кръгла кутия от прясно мляко  Thinking

# 642
  • София
Нямам кръгла кутия за мляко  Laughing, сложих първо плика за печене в кутията, като една част от него стърчеше, после напълних със сместа, притиснах, завързах, варих и за моя изненада след като извадих шунката се оказа че се е получила кръгла.

# 643
Нямам кръгла кутия за мляко  Laughing, сложих първо плика за печене в кутията, като една част от него стърчеше, после напълних със сместа, притиснах, завързах, варих и за моя изненада след като извадих шунката се оказа че се е получила кръгла.

направо си е станала като в шунковар, браво!

# 644
цената на термометъра ще е 6 и нещо лв.
Сега да дам отчет за моя първи опит.
Сварих марината 300мл. вода, сол, пудра захар, млян чер пипер, дафинов лист и бахар. Варих докато се редуцира на около 100мл. Охладих и накиснах 1кг. св. месо от бут което, бях надупклала. Първите няколко часа го мариновах в тенджерка и после прехвърлих в шунковара и те така около 24ч. сложих заедно със студената вода на котлона и тук вече обърках работата. заблудих се че температурата на месото трябва да е 80гр. и така да се вари 2ч., а то трябвало да е на водата. Стана вкусно но, прилича малко на сварено месо. пробите ще продължават. Grinning

а снимка ще видим ли?

Общи условия

Активация на акаунт