Да преправим старите мебели с любов - тема 29

• 152 944
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
Здравейте! Моля, ако някой знае къде в Пловдив мога да намеря вакса за паркет osmo да сподели bouquet

# 406
  • гр. София
....................

Танче, пистолет, после лентов шлайф, а може - пистолет, препарат Дунав и шкурка.

И боята от вратата ли по същия начин махахте боята? Интересува ме най-вече за летвичките, които разделят стъклото на по-малки сегменти.

# 407
  • В градината...
да, ето го пистолетът в действие
Скрит текст:
показвам, за да се види как лесно пада боята на големи люспи /а тази беше доста наслоена/. Остатъците отдолу ги минахме с Дунав /зелените/. И накрая с фина шкурка за заглаждане. А за летвичките този начин е задължителен, защото там се наслоява най-много боя. Само с шкурене е абсурд.

# 408
  • гр. София
да, ето го пистолетът в действие
Скрит текст:
показвам, за да се види как лесно пада боята на големи люспи /а тази беше доста наслоена/. Остатъците отдолу ги минахме с Дунав /зелените/. И накрая с фина шкурка за заглаждане. А за летвичките този начин е задължителен, защото там се наслоява най-много боя. Само с шкурене е абсурд.

Shocked Какви големи и най-вече дебели люспи!!!!!!!!! Аз съм пробвала веднъж да махам стара боя с пистолет, който купих спец. за това, и ставаше едва - едва. Накрая се отказах. Пробвала съм и с Дунав. За него пък човек трябва да се зареди с n на брой четки - косъма пада от препарата, а боята горе долу. Един плот на скрин минавах с Дунав, на места свали добре боята, на места си остана.

# 409
  • В градината...
Дунав е за доизчистване, а само с него трябват големи количества и търкане яко с телена четка.
А с пистолета си има техника, свиква се. Първо нагрявам по-голяма зона леко, после доближавам пистолета да духа точно пред шпаклата. Самата шпакла също загрява и става лесно. Но в началото си е трудничко. Като цяло, доста ни отне да изчистим 5 врати, особено на местата с орнаменти. Но си струва отвсякъде. Все си говорим с мъжа ми, че няма на кого да платиш да ти я свърши тази работа, даже да имаш пари, защото е страшно пипкава.

# 410
perunika, имаш предвид пистолет с горещ въздух ли? Би ли препоръчала такъв, моля ти се

# 411
Аз пък си мисля, че много зависи каква боя точно се сваля.Скоро се занимавах и аз с една врата, която е сигурно на повече от 100г. и боядисвана незнайно колко пъти. Горните пластове долу-горе падаха, но най-старото беше някакъв кошмар. То се лигави като дъвка, лепи по шпатулата.В крайна сметка махнах боята, но на много места дървото е нагорено и потъмняло от пистолета, и вратата пак ще се боядисва.

# 412
perunika, имаш предвид пистолет с горещ въздух ли? Би ли препоръчала такъв, моля ти се
Аз купих най-евтиния и върши работа. На Green tools - 28лв.

# 413
  • В градината...
И нашите врати отдолу бяха с боя, която като се нагрееше, ставаше лепкава.
За пистолет най-много сме давали 25 лв. Изгорихме 2, но после ги заменяхме, в магазините им дават гаранция и - айде нов.
Естествено, че си е труд, ако не беше, всеки би се хванал.

Момичета, гледате ли fineliving, има страхотни предавания за преправяне  Peace

# 414
Момичета, гледате ли fineliving, има страхотни предавания за преправяне  Peace
Почти само него гледам, страхотно ме разтоварва и пълни с идеи!

# 415
  • На брега
Споделям едно добро попадение за сваляне на боя от трудни и фрезовани участъци. Спрей е, не мирише много и не разлага до лепкава желеобразна каша боята. За 12,50 сме го взимали. Много е удобно, но заради цената го ползвам рядко.

# 416
perunika,извинявай,че по любопитствах и разгледах целия ти албум.Домът ти е прекрасен,толкова уютно местенце си сътворила,поздравления.На мен скрина много ми допадна Simple Smile

# 417
  • София
NovaTema, можеш ли да ми кажеш откъде си купила този спрей?

# 418
  • София
3ори, благодаря за снимката. Междувременно поддържала ли си паркета с масло? Изтърквания и надрасквания в определени участъци, могат да се коригират локално.
Ако не си изциклила и омаслила вече, споделям подробна информация за омасляване на под... Blush
Имах възможност да проверя две марки, които се предлагаха паркетни масла наблизо, затова мога да споделя само за тях. Затварям в скрит текст. Наистина е досадно подробно и няма смисъл да натоварвам тези, които не са на тема паркет bouquet. На другите - успех с преобразяването на пода Peace
Скрит текст:
Маслата Milesi и Osmo. Започвам с Осмо, защото от консултанта им получих по-подробна информация. В случай, че нямаш представител/консултант в твоя град, предавам дословно.
Сигурно знаеш, маслата за под са различни от маслата за мебели. Водят се твърда вакса, защото образуват твърд защитен филм върху пода, защото той е подложен на сериозно натоварване.
Маслата са безцветни и цветни, а също така и с различен ефект на покритието - гланц, сатен и мат.
Най елементарното и евтино омасляване е с безцветно масло. За да е качествено и устойчиво във времето омасляването, от безцветното се нанасят поне 2 ръце, а още по-добре 3. Първата ръка дърпа повече масло и за нея отива по-голямо количество. След нея дървесината настръхва и трябва да се заглади с фина шкурка. Второто/последното се явява финиш. При подове от мека дървесина, като чам, разхода е по-голям.
Цветните масла съдържат безцветно масло за основа и някакъв пълнител за цвят. Те са по-неустойчиви заради пълнителя и затова след/върху цветно масло се нанася безцветно. Цветното се явява основата (един вид байца, който ти дава цвета на пода). Безцветното отгоре отново се нанася на 2 ръце.
Повече ръце от цветното (или използването на повече материал) ще ти дадат по-плътно покритие с цвят върху дървесината.
За ефекта - бяло, изтъркано или бяло с прозиращи жилки на дървото се нанася първо бяло масло, изчаква се да изсъхне и се шлайфа малко. Преценяваш си колко старателно да шлайфаш за да изкараш този ефект на изтъркано. След нанасянето на масло с цвят, отгоре нанасяш безцветно. Препоръчаха ми да си е по системата за нанасяне на безцветно - поне 2 ръце.
Да обобщя - за цветен под се нанася първа ръка с избрания цвят и още две ръце с безцветно. За помещение около 30 квадрата примерния разход е 1,5 л цветно и 2,5 безцветно. Това е препоръчителния. За реалния мога да ти споделя на лични след седмица Mr. Green.
Когато омасляваш пода е добре той да не полиран идеално, а да е завършен със шкурка номер 100 или най-много 120 за по-добра адхезия/прилепване.
Трябва да се изчака добре между различните ръце и да си предвидиш поне 3-4 дни за омасляване, ако е влажно и хладно-повече. Консултанта ми показа пример на недостатъчно изчакване между първата ръка (с цвят) и втората (с безцветно). Въпреки, че изглежда изсъхнало, ако нанесеш безцветен слой върху цветна основа, тя се размазва малко в дълбочина и се получава някакъв замазан, акварелен ефект върху пода. По препоръки на консултанта и според неговия личен опит (той работи и изпълнява поръчки с тези масла) е добре да се изчакат 24 часа, а не 8-12, както го дават. Но при нас климата е влажен и може тази препоръка да е съобразена с нашите условия.
Според опита на този консултант, пода може да се оцвети с байц на водна основа и после само да се омаслява с безцветно.
Отново по негови наблюдения - омаслен паркет би могъл да бъде изциклен дълбоко и след това лакиран, ако някой не желае повече омаслен под. По-проблемно било, ако се премахне лака от стар. лакиран под и след това се омасли, защото имало вероятност лака да е проникнал неравномерно в порите и после маслото да ме прави добро покритие в някой участъци.

Консултантите на Милеси не препоръчват байцване преди омасляване с техните продукти, защото, цитирам маслото "щяло да се надигне". Техните масла също имат много хубави разцветки. Пълнителят им е повече и имат по-голям разход. Консултанта им не знаеше какъв е разхода и ми даде примерен разход 100 мл/м2... Не ми препоръча /или поне той не знаеше/ за някаква система на нанасянето, като при Осмо - цвят+безцветно. Тези масла са доста, доста по-евтини (примерно, маслото им за декинг е 16лв). Ако гониш цена и имаш интерес, можеш да пишеш и разпиташ подробно, защото консултантите им хич ги няма.
Нагоре коментирахме шлайфането на фрезовани повърхности. Има разни шлайфащи гъбички и меки ленти с които значително се улеснява труда, но пак е трудно. Mr. Green

Аз с много голямо закъснение, но все пак да кажа... Горната подробна информация, от консултанти ли е, от какви е, не разбрах, категорично не е вярна. Пролетта омаслявах дъбов паркет с безцветно масло с твърда вакса Осмо, т.е. мъжът ми де, понеже обеща, че няма да ми вземе пари, за разлика от паркетаджиите. Няма нужда от никакво зашлайфване с фина шкурка след първата ръка, нищо не настръхва, директно се маже втората. за нашия паркет 2 ръце си бяха напълно достатъчни, говорим за 35 годишен добре изсъхнал паркет.

С цветно Осмо мазах легло от чам, ново, поръчах си го без покритие, за да си го направя какъвто цвят искам. Също няма нужда от междинно щлайфане между ръцете, директно 2 слоя и става идеално, няма нужда от трети безцветен, финиш или както там го водят. Именно заради междинното шлайфане се отказах от окончателно от лак и избрах маслото.

Разходът си е като обозначения на кутията, даже дойде малко по-икономичен. 1 л. за около 30 м2 на една ръка, в описанието го даваха за 24м2.
Надолу имаше и за нанасянето. Абсурдно ми се вижда, да се слага голямо количество и да се обира излишното с парцал. Първо, ще е голямо разхищение, маслото все пак е скъпо. Второ, цветното ми беше махагон и го нанасях супер бързо и тънко, защото много дръпваше чамът и да не стане прекалено тъмно. Може затова на "майсторите", дето правили 6 пъти паркета, да не им се е получавало, но те са дебели глави де. На мен паркетаджиите ми обясняваха, че маслото за нищо не ставало и нямало да ми се получи паркетът. Получи се идеално и не е мръднал, нито подът, нито леглото. Нанасяхме го на тънък слой с твърда четка.
За цветен под на сайта са си дали хората - една ръка цветно и една ръка базцветно отгоре. Peace

# 419
  • На брега
solima, ММ го донесе, но няма как да го питам. За каквото и да го изпратя- той се връща с нещо за автомобили Crazy. Предполагам, че е от най-близкия квартален технически магазин. Точно днес прежалих още малко количество от спрея за да сваля боята от ъгълчетата на стара таблена врата.

Елица, и ние НЕ правихме междинно шлайфане. Информацията е от консултанта преди да омасля и да споделя лични впечатления. Нататък споделях. И на мен разхода ми беше доста по-малък. За мен също беше абсурдно да забърсвам излишъци. Просто нанасяхме по-малко количество, втривахме добре и не ни се налагаше да забърсваме. С четка или с парцалче е въпрос на личен избор. Просто аз не се справям добре с валяче и четка и предпочитам да усещам с ръка. "Цветното" при нас всъщност беше цвят Натурал, което е безцветно+3% бяло масло. Резултата след първият слой не ни допадна много, защото паркета беше доста пъстър и искахме да изравним цвета още мъничко и за това нанесохме втори слой цветно. За финиша или запечатването с безцветно масло върху мебели не съм се интересувала. Интересувах се само за под. Има разлика между двете масла по мои наблюдения. След време (коригирах механични повреди по някой паркетинки) отварях кутията на цветното без проблем, докато безцветното беше образувало жилав и еластичен филм между кутията и капака и така бяха залепнали, отворих доста трудно. И аз се надявам, че 2 ръце са достатъчни. Застраховахме се  Peace. Споделяла съм, че на този под се влиза с обувките... кал, вода, песъчинки...

Общи условия

Активация на акаунт