Да преправим старите мебели с любов - тема 29

• 152 882
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
karmelita_007 В този форум хората си правят нещата сами със старание и любов и затова малко ми е неприятно квалификация на труда ни като непрофесионално саморъчно мацкане  Peace

Не съм чела подробно съставките, маслата имат сертификат за безопасност, ако се притесняваш в способностите си за "мацкане", можеш да платиш да ти го нанесат професионално. Предимството на маслото е, че може частично да се поправи при необходимост, докато лака следва да се изцикли и наново да се лакира, което означава изпразване на стаята и т.н.

Лак също може да се нанесе собственоръчно, може и да се плати някой друг да ти го направи. При интензивно ползване на стаите и при лак се налага подновяване на покритието, също при авария, надраскване и т.н.
Добре е да прочетеш и съставките на водните лакове и там има сертификат за безопасност, но едва ли са само вода, защото има и полиуретанови на водна основа. Аз съм ползвала лакове на водна основа на Милеси, които са добри като съотношение качество цена, водят ги безвредни, но и в тях има разни съставки, които могат да породят съмнение.

Ако се притесняваш относно вредните алергени и канцерогени и имаш мебели от ПДЧ - кухня, шкаф, особено детско легло, прочети повече за формалдехида.

Последна редакция: пн, 16 ное 2015, 13:20 от Doris

# 526
  • София
   Това определено ме заинтригува - пренасяне на надписи върху мебели: www.pinterest.com/pin/357965870355815111/

Това е наистина страхотна идея  bouquet

# 527
karmelita_007 - ние сме правили паркет с обикновен БГ паркетен лак на водна основа и сме доволни - трайно е и стои естествено, не блести, не се петносва, въобще за мен е перфектно.
С лак на водна основа пак български сме правили и мебели - резултатите са напълно приемливи, изглеждат добре, здраво, трайно и никакви проблеми.

# 528
Благодаря ти, Дорис. Да поясня, че съм имала предвид нищо подобно, пишейки "мацкане". Това, което правят хората в темата, винаги изключително ме е впечатлявало. Но става дума за един друг аспект на самостоятелното нанасяне, който може би не е по същество за тази тема. Просто аз досега мислех, че специално за маслата дори нанасянето на покритието е 100 % безвредно (предвид и на това, че може по-често да се изкушаваш да ремонтираш покритието, просто защото може).

За рисковете от формалдехида съм запозната.  bouquet

Мерси и на Фри.

# 529
Въпрос: Имам една стара маса , която е ошкурена с изцяло свален лак и върху нея има няколко мазни петна.  Дали ако я поошкуря още малко върху нея ще се задържи лак?

# 530
  • София
Благодаря ти, Дорис. Да поясня, че съм имала предвид нищо подобно, пишейки "мацкане". Това, което правят хората в темата, винаги изключително ме е впечатлявало. Но става дума за един друг аспект на самостоятелното нанасяне, който може би не е по същество за тази тема. Просто аз досега мислех, че специално за маслата дори нанасянето на покритието е 100 % безвредно (предвид и на това, че може по-често да се изкушаваш да ремонтираш покритието, просто защото може).

За рисковете от формалдехида съм запозната.  bouquet

Мерси и на Фри.
  Привет, и аз съм чела подобна информация. Всъщност Осмото не спада към т. Нар. Безвредни или био масла. Има други марки, които не се внасят в БГ. Мисля, че бях чела в някаква таблица на Stiftung Warentest. Ще потърся и аз отново- иначе не съм го ползвала.

# 531
  • Варна
За тези, които търсят 100% безвредно покритие за паркет, помислете повече за другите вредности.
1. Погледнете характеристиките на килима по който ходите, от какво е направен и с какво е обработен,
2. Мебелите, вратите и леглото върху което спите от слепени плоскости ли е,
3. матрака от латекс, дунапрен, прочетете характеристиките,
4. има ли изолация, стъклена вата и стиропор, фибран.

Аз харесвам маслата, не е задължително да са на Осмо, може и на Бона, които също имат грийн сертификат.

Здравословния дом – принципи на строителство и обзавеждане – част I
Здравословния дом – принципи на строителство и обзавеждане – част II

# 532
Здравейте,
Страхотни неща правите!
Съгласна съм с горния коментар за вредностите в дома. Много е трудно да се избегне всичко, въпреки, че си струва да се опита.
Може да е коментирано преди, но да попитам с какво трябва да е лакиран един паркет, за да не се разваля, ако се върви по него с мокри чехли? В чужбина живях в апартамент, който беше направен за наематели, в който паркетът беше лакиран с нещо, много стабилно без никакви петна, без да се налага да се пази особено.

# 533
  • София
Момичета, имам нужда от съвет.

Пребоядисах си едно старо шкафче, което си намерих изхвърлено:) но беше без ключето.

Искам по някакъв начин да взема "отливка" на ключалката, за да видя при един ключар дали няма да ми помогне с намиране на ключ.

Идеята ми е да запълня дупката с нещо (пластилин, брашно с вода и сол  newsm78) като оставя достътачно количество извън дупката и като изсъхне да го извадя и така да имам формата, по която да търся ключ. Но дали няма да залепне вътре и да не мога да го извадя?
Имате ли идеи как да го направя?

Между другото, аз хич не държа да е ключ. Ако ми подскажете как мога да залепя в ключалката нещо, с което да мога да дърпам вратичката, за да се отваря - също ще съм благодарна.

# 534
  • Варна
solima не е ли по-лесно да откачиш вратичката от пантите и да я занесеш на ключар?

# 535
  • София
Doris, става дума за онези панти, които са по цялата дължина на вратата и имат много и малки болтчета, а и тук-там са леко разкривени.
Та се страхувам, че е ако я откача, може и да не мога после да я сложа както трябва.

То на мен ключето не ми е толкова да затварям с него, колкото да дръпвам вратичката с него.

Затова приемам и идеи за друг вариант освен ключе  Wink

# 536
# 537
  • Варна
Doris, става дума за онези панти, които са по цялата дължина на вратата и имат много и малки болтчета, а и тук-там са леко разкривени.
Та се страхувам, че е ако я откача, може и да не мога после да я сложа както трябва.

То на мен ключето не ми е толкова да затварям с него, колкото да дръпвам вратичката с него.

Затова приемам и идеи за друг вариант освен ключе  Wink
Според мен избери някоя ретро дръжка, която да покрие ключалката, например с халкичка или от тези като камбанки
Скрит текст:

# 538
  • София
Doris, Спунк,   Hug bouquet

Благодаря ви сърдечно, момичета!
Решихте ми проблема!
Вече си виждам шкафчето завършено  Grinning

# 539
  • Варна
Спунк всъщност ме е изпреварила Simple Smile
Но явно мислим в една посока.

Общи условия