Да преправим старите мебели с любов - тема 29

• 152 855
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
За бук - нямам представа, но имах една дървена маса на двора, която много жълтееше.
Първо я изшкурих до дърво, после по оцетната технология, но ми се видя много тъмна и минат с много разредена акрилна боя, така че да прозира дървото.
Отгоре - масло.
Стана много приятно сиво-бяло.
Освен да пробваш на някое ъгълче, а отгоре бяло осмо.

# 571
  • На брега
Едно време майка ми имаше книги в помощ на домакинята. Там съм чела за избелване на дъски с водороден пероксид (или перхидрол). Не помня процента. В нета излизат разни начини за избелване на дървесина. И аз, като Дорис не бих рискувала сама. На сайта на Паркети Миланов съм чела, че при този процес се отделя много вода. Вероятно го правят. Може да провериш и да ги питаш или да разпиташ добрите фирми за паркет в твоя град.
И аз, като Мелани, едни крачета на стол ги изшкурих и оцветих с байц Избелен дъб+Черен байц (на мен пък все ми жълтее нещо Mr. Green) и после омаслих с Неутрал на Осмо. Краката преди това бяха тъмни. Рамките на едни вратички съм омаслявала с Натурал. Натурал е безцветно с 3%бяло да напомня. Мисля, че и вратичките и краката на стола са букови.
Ако искаш си избери си един скрит участък на паркета (под някакви мебели да се пада) и мини със силно разреден черен байц да посивее малко и да убие цвета на бук, а после омасли да видиш дали ще розовее.

# 572
  • Варна
Нова е права може първо да се убие розовото, освен с рядък черен байц и безотказното посивяване с оцет и домакинска тел. Но тук става въпрос за паркет, хубаво е да има няколко паркетина за проба.
Четох и за трикомпонентен продукт на Сикенс Бяла перла. Но по принцип са скъпи продукти и да не се окаже накрая по евтино да смениш паркета с нов фабрично избелен newsm78
Мелани чудно се е получило, прекрасно!
Но имам резерви за бук, много упорито розовее пущината.

# 573
  • София
Здравейте, момичета  bouquet

Четох, четох и уж се поориентирах, но защото съм абсолютно начинаеща, а и не от най-сръчните, реших срам не срам и с риск да ви накарам за 150-и път да обяснявате едно и също, да ви попитам за съвет.

Та, имам налична една прекрасна дъбова маса от предната обитателка на новото ни жилище. Изцяло е от масив. Плотът е в перфектно състояние, защото винаги е бил покрит (това вече няма да е така  Mr. Green ), но краката никак не изглеждат добре. Покритието им е потъмняло доста и сякаш се е размекнало или има някакъв пласт мазна мръсотия  Confused Искам да премахна този пласт и да ги боядисам в бяло (кухнята ми е изцяло бяла с масивен дървен плот и мисля, че ще се впише чудесно).

Въпросът ми е как да премахна настоящото покритие/лак и с каква боя после да ги боядисам.

Пак казвам, не съм от най-сръчните и ми трябва някаква простичка технология от не повече от 2-3 стъпки  Embarassed

# 574
  • На брега
Мръсория е най-вероятно Laughing! Почисти ги. Вземи си 1-2 метра шкурка. Примерно номер 80. Стотинки е.
Скрит текст:
Понякога започвам и с по-едра, зависи от покритието, а завършвам с по-фина, примерно 100.
Шкуриш за да свалиш лака. Може да не го сваляш прецизно и да шлайфаш до голо дърво, защото ще ги боядисваш. Ако краката са с дърворезба си вземеш гъбички или меки ленти за шкурене.
Скрит текст:
Краката ми е по-лесно да ги шкуря на ръка, но ако предпочиташ си вземи ръчен шлайф с щипки... но няма смисъл.
Отдолу може да се окаже, че има байц. Някой мебели са с цветен лак, а някой с байц и отгоре безцветен лак. Байца е по-неприятен за сваляне, но ти ще боядисваш краката... Този тип маси изглеждат добре с матови крачета. Боя на водна основа Сократес е приличен и сравнително бюджетен вариант. Не мирише и може да я боядисваш на място. За 2-3 дни си готова.

# 575
  • София
Благодаря за отговора  Hug

А няма ли някакъв препарат, с който да премахна поне частично покритието, за да намаля времето за шкурене? В случая предпочитам повече да пестя време и усилия, отколкото средства. С две думи - мързелива съм и нетърпелива  Laughing

# 576
  • На брега
Има различни видове препарати за премахване на боя. Пусни търсачката или питай консултанта в техническия магазин или хипермаркета на кой щанд са. Нагоре в темата споделях и един автомобилен такъв- на спрей.  Те карат покритието да набъбне за да можеш да го отлепиш, остържеш с шпатула. И тази процедура не е много приятна и чиста. После отново трябва да зашлайфаш малко отгоре, ако има остатъци. Ако лака върху твоята маса е на тънък слой и напукан от времето ще ти е лесно да го надраскаш на ръка с шкурката. Не гониш прецизно сваляне на лака, а само надраскване на повърхността му за да прилепне новата боя добре отгоре. И почистване... Премахни мазните петна или такива от мебелни полири с восък, ако има такива по краката. Мисля, че нямаш нужда от такъв препарат, но ако си в ремонт, все ще ти свърши работа при други дейности Peace.

# 577
  • Варна
Благодаря за отговора  Hug

А няма ли някакъв препарат, с който да премахна поне частично покритието, за да намаля времето за шкурене? В случая предпочитам повече да пестя време и усилия, отколкото средства. С две думи - мързелива съм и нетърпелива  Laughing
Тези препарати (Ремувал, Дунав, Терминатор, Фаворит) са много противни за мен, става една лепкава каша, която трябва да се обира със стъкло или шпакла, или да я миеш на двора с маркуч. Ако са едни прави крака, за час ще си ги изшкурила. Ако е мръсотия пробвай с обезмаслител и груба гъба или тел.
И предполагам, че отдолу ще се покаже прекрасно дърво, което е жалко да се боядиса Peace

Ако не те затруднява покажи снимка.

# 578
  • София
Във вихъра на ремонт съм, така че мръсотията не ме тревожи. В сряда ще съм там целия ден и ще снимам. Ако се захвана да я правя, ще снимам и след моята намеса какво е останало от масата  Laughing

# 579
  • Варна
Във вихъра на ремонт съм, така че мръсотията не ме тревожи. В сряда ще съм там целия ден и ще снимам. Ако се захвана да я правя, ще снимам и след моята намеса какво е останало от масата  Laughing

Може би ще сме ти по-полезни да покажеш снимка преди да метнеш масата Simple Smile

# 580
  • Бургас
Адрй няма ли да прецакаш дървото с тези препарати? По добре с шкурка

# 581
Здравейте момичета!!!
Благодаря за топлото посрещане и за отговорите  bouquet  bouquet  bouquet. Имам паркетини останали и ще експериментирам с тях. Ще пробвам и с черен байц разреден и със технологията на Самурайка с оцета. По-добре да посиве, отколкото да  е розов  Simple Smile. И бяло масло ще нанеса върху тях...Ще пробвам всички препоръки от Вас та после да знаем, ако на някоя се наложи. Засега ще замразя този проект до  като пукне Пролетта. Аз избелвах чамова маса с бял байц с 2-3 ръце ( докато ми хареса повтарях с байца през 2 часа съхнене м/у ръцете) и безцветно масло на Осмо отгоре за запечатване и стана страхотен бял прозирен ефект и жълтината се загуби. Чамът се оказа дърво с много красив фладер и след избелване загуби ефтиния си вид. Наистина!!!
Адри́ ще стане Simple Smile... ако слушаш момичетата тук! Майсторите или консултантите по магазините не знаят за повечето технологии от майсторките във форума и ме гледат с особена физиономия hahaha

# 582
  • Бургас
Маслото не се ли полага директно върху дървото? Нали трябва да попие

# 583
след байца маслото пак ще попие, той не прави плътно покритие, само оцветява.

# 584
Да така е. Като водни боички му е материята и като изсъхне не прави филм
и оставя маслото да попие. Но естествено трябва шкурене до чисто дърво.

Общи условия

Активация на акаунт