Съвети за университети в Шотландия - 3

• 109 280
  • 473
  •   1
Отговори
# 180
Здравей, sandra777. Дъщеря ми учи в Стратклайд, сега ще е втора година. По въпроса за сметките, след дълго проучване й открихме българска сметка в ДСК с две дебитни карти /в случай, че изгуби едната/ и пълномощно на мое име, за да мога да й внасям пари без такса. Първите месец-две ползваше тази карта за разплащания /без да тегли/, после я оставихме само за плащане на наема за общежитието - договорихме с унито плащане на осем вноски, аз внасях оттук, те си дърпат от картата /в този вариант минава без такси, превалутирането е по курса на банката за деня, а и е в рамките на лимита за месечни разплащания/. Още с пристигането й открихме английска сметка с карта към нея и след като ми заяви, че й е по-удобно да харчи от нея, започнах да й превеждам месечната издръжка по тази карта. Превеждам с TransferWise - курсът им е добър, таксата е включена в сумата, която изпращаш и като цяло излиза по-изгодно от теглене от българската карта. Първоначално ще са му нужни и пари в брой /освен ако не смята да тегли от българската карта/, тъй като при настаняването има доста неща за домакинството, които ще трябва да си купи. После нещата се наместват и може да действа и само с карти.

# 181
Здравейте! И аз се интересувам от начините на пращане на пари, тъй като синът ми ще е студент първа година. Засега сме му направили дебитна карта в Уникредит, мислим за още една - този път от Пиреос. Банките избрахме според това къде са нашите сметки и доколко ни са удобни самите офиси. Вероятно в други банки могат да предложат по-добри условия, не мога да преценя, тъй като не сме проверявали. Чудя се обаче колко паунда да вземе в брой. Не искам да е голяма сума, но пък не съм наясно какви пари ще му трябват първоначално. Зная, че навсякъде може да пазарува с карта, но все пак се притеснявам да не възникне проблем с картите. Вие как направихте? С колко пари изпратихте децата си? Зная че е много условно, но се нуждая от някакъв ориентир.

# 182
Здравей, djan. Аз бях с нея при настаняването и лично пазарувах за домакинството /чаршафи, тенджери, тигани, ютия, сешоар, посуда, препарати и т.н. - всичко купих оттам/. Нямам точен спомен за похарчената сума, но мисля, че беше в порядъка на около 200 паунда, вкл. със зареждането на хладилника. Предполагам, че младежите ще са по-скромни в оборудването на къщата /имам предвид, че ако аз съм купила 6 чинии, нормален младеж би се задоволил с 2 например/, така че може да се оправи и с по-малко. За сравнение - в PoundLand има чинии, чаши, купи - всичко по един паунд бройката.

# 183
Здравейте всички! На някого искали ли са му менингококов ваксина? На нас ни е като условие за записване и се чудех дали имате опит и отзиви по темата. Не съм никак компетентна по въпроса за ваксините, но имаме твърде горчив опит от бцж ваксина и се притеснявам от евентуални странични ефекти.

# 184
Здравейте всички! На някого искали ли са му менингококов ваксина? На нас ни е като условие за записване и се чудех дали имате опит и отзиви по темата. Не съм никак компетентна по въпроса за ваксините, но имаме твърде горчив опит от бцж ваксина и се притеснявам от евентуални странични ефекти.
Само е препоръчителна, те нямат задължителност като нашите ваксини.
http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx
MenC2-Recommendation for specific groups only
2: Vaccine offered to those aged between 17 and under 25 years entering university for the first time and who have not received a dose of MenC conjugate vaccine over the age of ten years (the programme for new starters at universities). Please refer to: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … essionals_V7_.pdf

# 185
Цитат на: trankovashi link=topic=857323.msg33416004#msg33416004 date=146834111
Само е препоръчителна, те нямат задължителност като нашите ваксин

[/quote

Дано...
 UCAS го бяха формулирали: "Subject to you meeting the university's non-academic requirements ...your course will start..." във Confirmation letter. Ще питаме унито за разяснения.
Благодаря

# 186
Някой използвал ли е speedy за изпращане на багаж от Шотландия до България?

# 187
Някой използвал ли е speedy за изпращане на багаж от Шотландия до България?
Да.

# 188
Pticasprujina, да разбирам ли, че сте доволни от услугата?

# 189
Pticasprujina, да разбирам ли, че сте доволни от услугата?

Да, всичко беше ОК. Работят с DPD, които взимат пратката от там, има форма на сайта на Спиди, която се попълва. Пратката дойде за 5-6 дена.

# 190

Да, всичко беше ОК. Работят с DPD, които взимат пратката от там, има форма на сайта на Спиди, която се попълва. Пратката дойде за 5-6 дена.
А от БГ до Шотландия как се справят? На Интерлогистика партньорите имат навика в някои малки градчета хич да не ходят. Вкарват фалшив статус, че го нямало получателят на адреса и го оставят в най-близката пощенска станция. При 30 кг колет си е неудобство. Мисля с куриер да пращам основния багаж, а нашият кампус е в малко градче около Глазгоу.

# 191
Не знам как е за малките градчета. Синът ми е в Глазгоу и не е имало проблем и в двете посоки.

# 192
И аз да похваля Спиди, пращам често колети Бургас - Глазгоу, пристигат до врата за 6-7 дена.

# 193
Здравейте,
Бързам да ви споделя малко инфо за самолетните билети.
От септември Раянер ще имат по два директни полети седмично от София до Глазгоу и обратно. Цените са супер.
 Wink

# 194
Здравейте,
Бързам да ви споделя малко инфо за самолетните билети.
От септември Раянер ще имат по два директни полети седмично от София до Глазгоу и обратно. Цените са супер.
 Wink

Вече се възползвахме Simple Smile Синът ми ще лети на втори от Глазгоу за София.

Общи условия

Активация на акаунт