Съвети за университети в Шотландия - 3

• 109 262
  • 473
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря за информацията valya_and  Hug. Знам за директните полети на Райан и с нетърпение ги чакам. За съжаление ще ни свършат работа чак за коледната ваканция, но е чудесно, че ще ги има, че сега е голяма мъка с тези прекачвания и престои.

Всъщност това ми напомня да ви споделя, че в момента има директни полети на Blue Air от Глазгоу до Букурещ. За тези, които живеят по-близо до Букурещ, отколкото до София може също да се окаже добър вариант.

Хубав ден на всички и успешно приключване на годината на младежите  Hug

Последна редакция: вт, 10 май 2016, 10:34 от lyusi

# 166
Ние пътуваме с Blue Air от Глазгоу до Букурещ и обратно. Ако някой има питанки може да ми пише на лични.
Последно април месец имахме право на 32 кг багаж за 18 евро в посока, но тогава се водеше слаб сезон.

# 167
Класация на държавите по стандарта на живот. Срещу всяка е посочен броят на рейтинговите университети в нея. От град до град и от квартал до квартал има разлика, но тук са подредени първите 80 страни по качеството на съществуване, което те осигуряват на своите обитатели.

1.   Швейцария  9
2.   Финландия  9
3.   Люксембург  -
4.   Швеция  10
5.   Германия  49
6.   Норвегия  5
7.   Япония  56
8.   Холандия  13
9.   Сингапур  2
10.   Дания  5
11.   Австралия  30
12.   САЩ  192
13.   Канада  30
14.   Австрия  10
15.   Великобритания  68
16.   Нова Зеландия  7
17.   Хонг Конг (Китай)  7
18.   Макао (Китай)  1
19.   Катар  1
20.   Ирландия  8
21.   Белгия  9
22.   Исландия  1
23.   ОАЕ  4
24.   Франция  45
25.   Южна Корея  31
26.   Тайван  18
27.   Испания  29
28.   Израел  7
29.   Естония  2
30.   Чехия  5
31.   Малта  -
32.   Словения  2
33.   Португалия  6
34.   Италия  37
35.   Полша  8
36.   Кувейт  1
37.   Малайзия  6
38.   Кипър  1
39.   Чили  8
40.   Оман  1
41.   Бахрейн  1
42.   Литва  3
43.   Саудитска Арабия  6
44.   Словакия  1
45.   Латвия  1
46.   Хърватска  1
47.   Унгария  5
48.   Бахами  -
49.   Мавриций  -
50.   Уругвай  2
51.   Гърция  7
52.   Румъния  3
53.   Коста Рика  2
54.   България  1
55.   Антигуа и Барбуда  -
56.   Барбадос  -
57.   Турция  10
58.   Сейшели  -
59.   Македония  -
60.   Черна гора  -
61.   Панама  -
62.   Тайланд  6
63.   Малдиви  -
64.   Беларус  1
65.   Сърбия  1
66.   Русия  13
67.   Мексико  8
68.   Суринам  -
69.   Бразилия  20
70.   Тринидад и Тобаго  -
71.   Аржентина  10
72.   Казахстан  5
73.   Доминика  -
74.   Алжир  -
75.   Азербайджан  2
76.   Перу  2
77.   Колумбия  6
78.   Ливан  2
79.   Ботсуана  -
80.   Доминиканска Република  -

Последна редакция: пн, 16 май 2016, 15:55 от arrianan

# 168
Шотландия е включена в кралството ли? Конкретно там колко са ?

# 169
Да, Шотландия е в UK. За да видиш университетите в Шотландия, трябва да ги провериш един по един от списъка на UK. Ето два линка със сходни критерии за оценка:

http://cwur.org/2015/united-kingdom.html

http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-univers … ars=false+search=

# 170
# 171
Да съживя малко темата. Ние сме в очакване на резултатите от матурите и после дипломата. Съответно възникнаха и много нови въпроси.  След колко време офертата става безусловна? Има ли случаи, в които кандидатът е изпълнил всички изисквания, но впоследствие не е приет? Трябва ли да чакаме безусловната оферта или можем спокойно да купуваме билети  и да се подготвяме. Притеснява ме възможността поради някаква причина да не бъде приет в Шотландия и едновременно с това да изтърве сроковете  и за българските университети. Как беше при вас?

# 172
Да съживя малко темата. Ние сме в очакване на резултатите от матурите и после дипломата. Съответно възникнаха и много нови въпроси.  След колко време офертата става безусловна? Има ли случаи, в които кандидатът е изпълнил всички изисквания, но впоследствие не е приет? Трябва ли да чакаме безусловната оферта или можем спокойно да купуваме билети  и да се подготвяме. Притеснява ме възможността поради някаква причина да не бъде приет в Шотландия и едновременно с това да изтърве сроковете  и за българските университети. Как беше при вас? -На 07.01. изтърси, че щял да учи в Глазгоу, получил оферта предната вечер. След едноседмично ровене из нета успоредно с баща му, на 15.01. го накарахме да си купи двупосочен билет. През февруари се яви на ТОЕФЛ, през май на матурите. Отказа да обсъждаме темата за БГ кандидатстване. Изкара 5,71 диплома при изискване от 5,70. Grinning Grinning Grinning ВЯРВАМ  силно в тях, защото вече живеем в тяхното време.
И като гледам трябва да учим чужди езици с баща му, че да можем да си говорим с внуците някой ден... Heart Eyes

# 173
Valya, възхищавам се на всички деца, които знаят какво искат и как да го постигнат. Решенията са си техни, ние можем само да им помагаме. 
Моят син вече прави планове и живее с мисълта за Шотландия, а на мен все ми се иска да видя безусловната оферта. Но като те чета, май ще започнем търсенето на билети. Трябва и аз да започна да мисля по техните стандарти.

# 174
Излезли са резултатите в Глазгоу.Вчера младежа ме уведоми за оценките си.Завършва четвъртата си година с отличен успех.От 6 юни вече работи,но пътува с влак срещу 270 паунда месечна карта.Работата му е в град Ливингстън..Добре,че е само 6 месеца.После,ще го чакаме за нова година  и през юни завършва магистратурата си .Само напомням за завършващите тази година да си платят поне два месеца здравните осигуровки.

Последна редакция: ср, 15 юни 2016, 15:10 от morska68

# 175
Морска, честито за твоето момче! Все така успешен да е!
Като каза плащане на осигуровки, как стоят нещата за летните месеци на студентите ни, тук нещо трябва ли да обявявяме в НАП?

# 176
Плащате за юли и август в някоя банка здравните осигуровки и се попълваше Декларация 7 ..Влизате в сайта на НАП и си я принтирате.Дано не бъркам номера на декларацията..Носите всичко в НАП и после си пазете бележката.В края на годината,но преди декември месец влизаме в сайта на университета с университетския номер на сина и принтираме уверението,че е студент.Превежда се и заедно с копие и оригинал от пълномощното ги носите пак в НАП.Ако отидите рано сутрин няма хора и става за пет минути.На бележката пише,че осигурен до 31 август следващата година .И така всяка година.Някои родители чакат децата да им донесат уверението на нова година и тогава ходят.Както решите вие.

# 177
  • Русе
Момичета, питам и в двете теми, търсим квартира- ако някой може да препоръча или освобождава в Глазгоу, университета е Стратклайд, ще бъдем благодарни за насоки.  bouquet bouquet bouquet

# 178
Здравейте скъпи мами.И аз искам да се включа в темата.Моят син има потвърждение за Стратклайд.Ще се радвам да се запознаем с някой,който е приет там.Засега ще сме на общежитие,защото не познаваме никого,макар,че цените са доста високи.Сега съм на тема каква сметка да открия на сина ми за да му пращаме пари и трябва ли като заминава да носи пари в брой.Ще се радвам да ми споделите.

# 179
     Здравейте sandra7777 ,аз мога да споделя как ние решихме това за сина ми.Към сметката на съпруга ми в Уникредит Булбанк извадихме карта на името на сина ми, докато си беше още тук,защото трябва да си я получи лично.Така той се разплаща там с нея където може да се плаща с карта без никакви комисионни. Ние от тук следим да има достатъчна наличност,а и на техните банкомати можеш по всяко време да внесеш по сметката пари в брой, които той получава веднага,без да се съобразяваш с работно време на клоновете.
  Като заминаваше носеше и пари в брой,които внесе там като си откри сметка в тяхна банка и когато са му нужни пари брой тегли от нея.
   С българската карта я ползва само, когато може да се плаща с нея, защото тегленето в брой от нея е 5 лв плюс някакъв процент от сумата, която теглиш.

Общи условия

Активация на акаунт