Борба за равенство между половете

• 14 938
  • 461
  •   1
Отговори
# 150
попаднах на ето това
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/08/1055305_v_bulgariia_mu … oveche_ot_polova/

Към днешна дата едва ли се е променила ситуацията.

И още един аспект,мъжете живеят средно с
7 години по-кратко от жените, но работят 3
години повече преди пенсиониране . Това е
някак крайно несправедливо.Не мислите ли,
че жените трябва  да работят малко повече
тъй като издръжката им след пенсиониране
е по-продължителна?Или можем да приемем
че това е заплата за домашните задължения
през годините?

Абсолютно си прав. И не само работят повече за пенсия, а изобщо работят повече часове от жените.

# 151
Сирена, кои са "определените позиции", защото моят опит е със счетоводителка и ейчар, на които са им задавали този въпрос на интервю. Ако си сервиьорка няма да ти го зададат, естествено - ще те сменят за една седмица и нямаш обучение. Колкото по-висока е позицията, толкова по-трудно се намира работа в това положение.

Аз забременях инвитро, късмет, че работя за себе си. Знаеш ли колко жени трябва да крият от работодателя си, че планират бебе, за да не ги сменят преди да станат "трудни" и "неудобни"?

Аз обаче си признавам, че отидох бременна на нова работа, чийто изпитателен срок беше само три месеца. Най - нахално си излезнах в болнични от шестият месец и после ме нямаше две години. Разбира се, не се върнах там, защото си намерих на всичкото отгоре и сто пъти по - хубава работа. Монетата има и друга страна. Ето я в моят пример, нагледно.

# 152

За стадността на жените - поредното глупаво изказване. Мъжките компании, с които даже толкова успешно се рекламират бирите какво са? "Ей, костур, ела си на по бира". Мъж или жена, човек е толкова индивидуалист, колкото възпитанието и животът са го направили. Има такива жени, които животът е принудил да оцеляват сами, понякога с дете или две, и мъже, които без мама или заместницата на мама ще си отидат на третия ден.

Разбира се, че не е вярно. Мъжете много повече от жените държат да са част от стадо/глутница, затова и са толкова популярни груповите спортове сред мъжете и гледащите ги също се оформят на стада. За жената обикновено е важно семейството, за мъжа - групата. И голямата част от мъжете нито са алфа-мъжкари, нито са единаци, а са просто част от глутницата.

# 153
"Женските животни образуват стадо, защото чакат най - търпеливо единственият най - силен мъжкар, който ще остави гените си. "

Образуват стадо от женски и майки, защото са по-бавни и ако са сами, лесно ще ги изядат вълците.

Но при хората е друго. Мъжете са незаменими, защото, както беше казал някой, ако се остави на жените, цивилизацията ще трае до първата смяна на масло на колите. Да, да, знам, ССФ може сама да си смени маслото с висок ток и маникюр. Но общо взето, при хората мъжките идеи поддържат цивилизацията, или поне са го правели до момента.

Аз не знам за група мъже, които са се събрали само защото децата им са на една възраст. Майките от градината си пият кафето на базата на това, че децата им ходят в една градина. Не знам татковците на тоя принцип да се сприятеляват и да си казват- о, ти ли си таткото на Гошко, айде да пием бира. Нито пък се събират, за да се шпионират леко един друг и да говорят зад гърба си.

Не знам защо, за мен ясно се вижда тая женска стадност, създаване на клики и frenemies. Това при по-мъжествените групи го няма.

# 154
  • София
В нашето училище има поне 2 групички мъже, които са се събрали покрай децата.
Аз съм в едната. Mr. Green Щото не мога да понасям кокошките от женската група.
Мъжете клюкарят много по-яко от жените. И по-гадно, и завистливо, и с подробности.
Вкл. първата клюкарка на входа ни е мъж.

# 155
Това днешното мъже ли са...говоря за сериозни мъже.

Да, мъжете се групират, за да направят нещо ново, да завладеят нещо. Жените се групират, за да задържат статуквото. И най-много се дразнят дори на малко несъгласие.

В училище не знам как е, но в детската градина стадото е главно от майки.

# 156
Кой искаше факти?
OECD имат таблици по години, по държави, по показатели. Ето (примерно):

http://www.oecd.org/gender/data/genderwagegap.htm

Ето и целият раздел:
http://www.oecd.org/gender/closingthegap.htm

# 157
Мисля, че стереотипите и вербалните обиди са релевантни във вече почти равните страни, където разликите са много фини и може да се каже, че на практика ги няма. Иначе в азиатските страни, в Турция- то не е предразсъдък, а си е структура на обществото. Ще трябва да я преореш тая структура и тогава да видиш дали мъже и жени могат да си напуснат ролите, и дали изобщо искат да ги напуснат.

# 158
1) женската лъвица храни мъжкия лъв, а повечето други женски се събират с мъжки само по работа, така да се каже  Mr. Green Слоновете живеят на отделни стада, тигриците си ловуват отделно, за какви стада опрашвани от най-добрия мъжкар говорим, не знам. Кой за каквото животно се счита, аз съм човек.

Има един страхотен филм - Самсара. Финалът е запомнящ се. След дълго скитане в търсене на истината за живота главният герой бива застигнат от жена си, която междувременно е отгледала общото им дете. Репликите ѝ бяха нещо от типа на "Буда, та Буда. А никой не говори за жената на Буда. Докато той е обикалял да търси просветлението, тя е направила единственото правилно нещо - тя се е борила за Живота". Това е истината за човешките отношения. Жената винаги е оставала до децата, което си е доста голяма причина да не е участвала активно в политическия, културен и научен живот до съвсем скоро. Сега вече имаме доста повече възможности и си личи. Твърдението, че цивилизацията е измислена от мъже е като следното твърдение: "цивилизацията е измислена от аристокрацията". Повечето поети, писатели, мислители, философи и учени, за които можеш да се сетиш са от благороднически произход преди появата на средна класа и от горната средна класа след появата ѝ. Цивилизацията не се прави от селяка, защото той няма свободно време, в което да мисли. Исторически жената не е имала свободно време, свободно време е имал господин благородникът и го е използвал. Дори писателките, с които се гордеем като жени като Бронте, Санд и т.н. не са били женени, което обяснява защо и как са имали време да пишат и мислят. Simple Smile Е, сега вече имаме време и резултатите се виждат:

- моммичетата показват по-високи оценки в училище от момчетата
- повече успяват да продължат образованието си в университета
- няма професия, в която вече да няма жени, които да са еднакво квалифицирани и способни.

- жените избират да раждат по-късно, за да работят, а не защото са мързеливи и искат да клюкарят за ролки по-дълго
- жените успешни самотни родители са повече от мъжете, т.е. могат да съвместяват работа и гледане на дете без проблем

# 159
"Женските животни образуват стадо, защото чакат най - търпеливо единственият най - силен мъжкар, който ще остави гените си. "

Образуват стадо от женски и майки, защото са по-бавни и ако са сами, лесно ще ги изядат вълците.

Но при хората е друго. Мъжете са незаменими, защото, както беше казал някой, ако се остави на жените, цивилизацията ще трае до първата смяна на масло на колите. Да, да, знам, ССФ може сама да си смени маслото с висок ток и маникюр. Но общо взето, при хората мъжките идеи поддържат цивилизацията, или поне са го правели до момента.

Аз не знам за група мъже, които са се събрали само защото децата им са на една възраст. Майките от градината си пият кафето на базата на това, че децата им ходят в една градина. Не знам татковците на тоя принцип да се сприятеляват и да си казват- о, ти ли си таткото на Гошко, айде да пием бира. Нито пък се събират, за да се шпионират леко един друг и да говорят зад гърба си.

Не знам защо, за мен ясно се вижда тая женска стадност, създаване на клики и frenemies. Това при по-мъжествените групи го няма.

Напротив, детската площадка, на която водя дъщеря ми вечно е пълна точно с татковци пиещи бира, общуващи си на принципа "таткото на Гошко".

Кои мъже са неземиними, всичките 100 % или само Айнщайновците? Я да го уточним това. Защото продуктът, който дават останалите мъже не може дори да се сравни с това, което дава и най - смотаната жена, защото ражда, пък мъжът в най - добрият случай ходи само на работа.  Ако няма кой да роди и отгледа бъдещето на света, а именно децата, каквото и да се напънат да направят "мъжете" няма да има никакъв смисъл. Защото ние не сме тук да съществуваме самоцелно, а сме тук за да може нашите егоистични гени да продължат напред, а за да може това да стане, трябва  някой да се погрижи да създаде среда, в която тези гени да се копират на свой ред. Всичко построено в този свят е в името на новото поколение, а новото поколение идва от жените, не от мъжете. Затова и всичко се прави за тях. Жалкото на всички нас е, че изобщо не разбираме защо сме тук на земята. Ама изобщо.

Понякога е по - добре прогресът да бъде забавен, защото прогресът всъщност е пирон в ковчега на хомо сапиенс и майката Земя. Така че като говорим за "прогрес" добре е да споменем и цената на този прогрес. Ако това са замърсени океани с живак, глобално затопляне, мръсен токсичен въздух, все повече пустини и по - малко обработваема земя, все по - малко питейна вода, рак и т.н. няма да изброявам повече то е ясно, добре е да се запитаме "какво се случи всъщност"?

# 160
Това при по-мъжествените групи го няма.

Ми там сигурно има друго, безмислено перчене и воюване.

# 161
  • София
Браво, Estlar!

Тъкмо това казах в другата тема - аз не съм видяла разделен мъж да се оправя с деца и работа!
Все има - мамоо, ела че закъсах!
Докато жени виждам доста.

# 162
1) женската лъвица храни мъжкия лъв, а повечето други женски се събират с мъжки само по работа, така да се каже  Mr. Green Слоновете живеят на отделни стада, тигриците си ловуват отделно, за какви стада опрашвани от най-добрия мъжкар говорим, не знам. Кой за каквото животно се счита, аз съм човек.

Е как не знаеш? Не си ли виждала мъжки лъвове да се бият за женският прайд? Мъжкарят изкарва наколко години и е заменен от друг. Точно женските лъвове живеят на прайдове, а мъжките са пришълци. Да, слоновете са същият пример. Мъжките са приходящи, а женските са на стада. Причината е, че мъжките се възпроизвеждат много, много по - малко от женските и трябва да се бият за това. Толкова пъти са го давали по Нешънъл и Анимал мъжки бой за женски. Обратното обаче не се е случвало женски да се бият  за мъжки, това само при хората понякога се случва.
Това говоря, не за стада "опрашвани" от незнам си какво си. Не знам кой за какво животно се счита, но при животните е точно така.

# 163
Цивилизация не значи само "висока култура", а включва и по-базови технически и социални изобретения.

А всъщност мога да си представя доста по-добро бъдеще с по-малко раждане и повече изобретения и рационализации, съответно свободно време за висока култура. Упс, ама май вече живея в такова бъдеще, като гледам, не съм родила 7 деца с оцелели 2, а само 2 с оцелели 2. И имам адски много свободно време.

Жорж Санд е била омъжвана два пъти и има 2 или 3 деца, не се сещам сега колко точно. И Шарлот Бронте е била омъжена. Като имаш слуги, бракът не е като да търкаш пода 24/7, даже може би са били по-малко заети с децата и от днешните супермайки.

# 164

Това коментирах като цитат. Че едва ли не уплашените женски се събират на групичка до силния и генетично мощен мъжкар.  Laughing И не можели да оцелеят сами. Женските се събират на група, за да могат по-ефективно да опазят малките и майките, ако нещо стане с някоя женска, има кой да осинови малкото. Това е намерила природата като решение при животни, които раждат по-малко малки. Рибите, които хвърлят милиони яйца нямат нужда от такава организация.

Общи условия

Активация на акаунт