Борба за равенство между половете

• 14 897
  • 461
  •   1
Отговори
# 240
Хората понякога правят опити за забременяване с години. Междувременно започват много и различни работи. Статистиката показва, че като цяло жените са по-лоялни към работодателите. Мъжете не забременяват, но винаги се оглеждат за нова работа и понякога напускат много по-бързо и без грам угризения.
Разбира се, не съм фен на каквито и да било генерализации - има всякакви жени и всякакви мъже. Работодателите, ако държат жената да не забременява, има начин да я накарат да подпише съответна клауза в трудовия договор. Те са тези, които имат юрисконсулти, не девойчето, дето до вчера е било на студентската скамейка и е поработвало тук и там.
Сред моите колеги има и жени, и мъже. Точно сред мъжете има повече, които гледат да не се счупят и да не се минат.

# 241
Като сте почнали да говорите за дискриминация, да попитам и аз нещо от мъжка гледна точка. В Германия в момента е въведена (или ще бъде въведена) квота за жени в управлението. Не знам точни цифри, но да кажем по закон ще трябва във всяка фирма да има минимум 30% жени на ръководни длъжности. Е това не е ли дискриминация спрямо мъжете? Ами ако е в отрасъл, в който не се занимават толкова много жени? Какво ще се получи - ако няма достатъчно кандидатки и има примерно само една, която не е особено добра, но е жена и от друга страна 10 мъже (понеже жените не са имали интерес да учат тази специалност), от които 9 некадърни и един много добър, то фирмата ще трябва да назначи жената, за да си изпълни квотата. Е това си е за мен чиста дискриминация. Искам като застанем двамата - който е по-добър, той да бъде назначен. А не мъж или жена.

# 242
Същото като с приема в университетите. За момичетата се искаше много висока оценка, а от момчетата имаше колеги, влезли с тройки. За други специалности пък обратното.
Нищо не можем да направим, не зависи от нас.
Но за твоя пример не мисля, че има проблем. По-скоро става дума именно за избиране на кадърни хора. Защото при избор без квота почти винаги ще изберат мъжа, без значение дали е по-добър от жената-кандидат. Защото няма да има риск от болничен по майчинство, болести на деца и т.н. Всеки си гледа интересите, избират мъжа, защото са наясно, че са малко мъжете, които физически поемат отговорност за децата си. За доста една хартийка от заплатата и 5 мин. общи приказки преди лягане е достатъчно, за да смятат, че са бащи.

В никакъв случай не поставям всички бащи под един знаменател  Peace

# 243
Като сте почнали да говорите за дискриминация, да попитам и аз нещо от мъжка гледна точка. В Германия в момента е въведена (или ще бъде въведена) квота за жени в управлението. Не знам точни цифри, но да кажем по закон ще трябва във всяка фирма да има минимум 30% жени на ръководни длъжности. Е това не е ли дискриминация спрямо мъжете? Ами ако е в отрасъл, в който не се занимават толкова много жени? Какво ще се получи - ако няма достатъчно кандидатки и има примерно само една, която не е особено добра, но е жена и от друга страна 10 мъже (понеже жените не са имали интерес да учат тази специалност), от които 9 некадърни и един много добър, то фирмата ще трябва да назначи жената, за да си изпълни квотата. Е това си е за мен чиста дискриминация. Искам като застанем двамата - който е по-добър, той да бъде назначен. А не мъж или жена.

Да, дискриминация са, а и освен това са в противоречие с либералната доктрина, която в момента ръководи живота ни. Ти сигурен ли си за това? Да не е само някакъв проектозакон? Защото се разбра отдавна, че квотите не вършат работа. Скандинавците първи ги въведоха и съответно първи видяха, че не помагат, а влошават ситуацията. Не ми се вярва да го приемат това с квотите. Иначе да, задължително е в европейският парламент 1/3 да са жени, така е, но не могат да принудят частният работодател да назначава жени. Може би това да е проектозакон за държавните учреждения. Провери и кажи, така ли е.

Пimpinela , точно така е, както си го обрисувала. Обществото толерира мъжката кариера и не толерира женската. Смята се, че жената е много по - необходима в семейството, отколкото навън. И наистина в проучване 70% от жените казват, че на първо място е семейството, на второ кариерата, при мъжете абсолютно обратното, първо работа, после дом. Това не е никак учудващо, никак. Както казах и по - назад, докато жената казва, че мъжът осигурява дом, мъжът плаща сметки, мъжът глези жената, мъжът обрижва жената, мъжът да я превъзхожда, въпросът за полово равенство е ирелевантен, защото самата жена не иска да е "равна". Иска "мъж" до себе си, а не ...няма да казвам какво Wink. Ами при това положение, няма какво да се чудим, че стереотипите са "мъж - кариера", "жена - дом". Просто всякаква "дискриминация" е опит на едни жени да се облагодетелстват заради пола си, точно това, от което се възмущават иначе, ако става въпрос за мъже.

# 244
Противник съм на квотите, те не решават нищо и са опит за механично разрешаване на дълбоки социални, културни и прочие проблеми. Но като говорим за 30%, за каква дискриминация става въпрос?
Не е дискриминация от 10 кандидати, един мъж и 9 жени, да вземат мъжа, нищо, че обичайно не е по-квалифициран, другото е дискриминация. И това в женски форум. Честно, направо се потрисам.
Все повече се убеждавам, че подчиненото положение на жените в обществото е поради другите жени. Няма солидарност. И в семейството, и на работното място. И се носят какви ли не митове, че жените били по-подли, по-големи клюкарки, и пр. Вече няколко пъти казах, че работя сред доста мъже. С нищо не отстъпват на жените по слабости.
Далеч съм от мисълта, че няма никакви биологични разлики между мъжете и жените. Но като възможности, трудоспособност и желание за работа има всякакви мъже и всякакви жени. Затова гледам какъв е човекът именно като човек.
Да не говорим, че това кой е по-добър е много относително понятие. Днес се ценят особено много коминукативните умения на кандидатите. Но те не винаги са толкова важни за работата после. Някои добре представящи се на интервютата си остават с това - с големите приказки колко са компетентни, умни и работливи. Други просто са компетентни, умни и работливи.
Анна Бел, не си съвсем права. Повечето жени искат мъж до себе си, защото се нагърбват с всичко иначе. Свекърва ми например боядисва, щото свекър ми не умее  Rolling Eyes Всъщност той не само това не умее (казвам го, въпреки че не отричам, че иначе е добър човек и въпреки че много го обичам). Що се отнася до другото - то е клише, и то на тази част от форума. В моята реалност мъжете не изкарват повече пари, а често харчат повече пари за хобита - лов, пейнтбол, мотори и пр.  Жените кифли далеч не са толкова много. А и обичайно кифленството е до време.

# 245
Същото като с приема в университетите. За момичетата се искаше много висока оценка, а от момчетата имаше колеги, влезли с тройки. За други специалности пък обратното.
Нищо не можем да направим, не зависи от нас.
Но за твоя пример не мисля, че има проблем. По-скоро става дума именно за избиране на кадърни хора. Защото при избор без квота почти винаги ще изберат мъжа, без значение дали е по-добър от жената-кандидат. Защото няма да има риск от болничен по майчинство, болести на деца и т.н. Всеки си гледа интересите, избират мъжа, защото са наясно, че са малко мъжете, които физически поемат отговорност за децата си. За доста една хартийка от заплатата и 5 мин. общи приказки преди лягане е достатъчно, за да смятат, че са бащи.

В никакъв случай не поставям всички бащи под един знаменател  Peace

Като цяло си права, но не съвсем. Обикновено кандидатите за високи ръководни постове отдавна са минали детеродният период, така че това няма как да е водещ мотив. Статистиката показва, че всяка година се увеличават жените на такива позиции, дори и без квоти. Просто това е тенденция, в която жените по върховете да стават все повече и повече. Но истината е, че жени кандидатки за високи постове, както и жени - политици почти няма все още. Политиката например, отблъсква много мъже и почти всички жени. Инженерните науки отблъскват много мъже и почти всички жени.
В американските университети е имало квоти преди време за техническите науки, но са ги  премахнали,  просто защото не са могли да си намерят кандидатки.

# 246
  • Galaxy 13197853088
Абсолютна истина е.И не е само в Германия,масово се прокарват такива
политики за неестествено налагана на жени в управлението.А може би и
не само там трябва да бъде така. И в партиите, и в фирмите, навсякъде.
Важното е да се спази регламента, а не качествата на работещите. Това
ще даде допълнителен тласък надолу във един по-дълъг период и накрая
ще се окажа прав Simple Smile .

# 247
Не мисля, че е еднозначно "жената си стои у дома" и "жената е подчинена". Мога да си представя ситуации, в които жената си стои у дома, но има влияние, както и такива, в които се очаква да бачка, но въпреки това липсва уважение. В този смисъл по-скоро бих живяла в общество, където ми свалят шапка, защото съм жена и майка и си стоя у дома, а не такова, в което имам право да ме гърчат наравно заради неясна реализация.

# 248
Мда, НСЧ е права. Някога и за филологиите беше така. Особено отслужилите влизаха с тройка, а при момичетата се изискваше със сигурност оценка над 5, че понякога и над 5.50. После, ако случайно този тройкаджия решеше да стане учител, беше предпочитан, щото професията е феминизирана. И това е дискриминация.
Защо тези на високи постове да са минали детеродна възраст? Именно раждането на 30-40 прекъсва възхода на много от жените напред в йерархията. Много от мениджърите са именно между 35-45.

# 249
  • Galaxy 13197853088
Трябва ли да раждат ако кариерата е по-важна?

# 250
...Важното е да се спази регламента, а не качествата на работещите...

Напротив, причината вече я написах. Точно за да се избере кадърният, а не задължително мъжът се прави Simple Smile в момента е така. При двама кандидатстващи мъжът е избран по подразбиране. Може да не е толкова добър, но се спират на него. Хубаво е, че са се усетили  Peace

Трябва ли да раждат ако кариерата е по-важна?

Трябва ли да ставаш баща, ако работиш?
Под баща имам предвид истински баща, не на хартия.

# 251
Поправете ме, ама в 21 век има ли все още 'кариери" с ясно и предсказуемо изкачване по някаква стълбица? Светът се променя толкова бързо, че непрекъснато изникват нови експертни позиции, нови знания. Понякога може да се окаже, че няма нужда от мениджъри, или трябва да има друг вид експерти.

Иначе е бездънно тъпо да не раждаш, за да се "издигнеш" от младши експерт до старши на държавна работа. Или да набиваш години в някоя стагнирана фирма с очакване да се изкачиш.

За мен изкачването е да надушиш нов тренд, да научиш бързо изискванията за него, да яхнеш вълната, докато в нея има пари и след това да търсиш нещо ново. Кариерата вече не е това, което беше.

# 252
Така е.

# 253
  • München, Deutschland
Да, дискриминация са, а и освен това са в противоречие с либералната доктрина, която в момента ръководи живота ни. Ти сигурен ли си за това? Да не е само някакъв проектозакон?
...
Може би това да е проектозакон за държавните учреждения. Провери и кажи, така ли е.

Беше проектозакон, вече е закон, влезе в сила на 01.05.2015. Не е само за държавни институции, а и за частния сектор.
Ето линк на отговорното министерство и част от текста в скрит текст:

Скрит текст:
Източник: http://www.bmfsfj.de/BMFSFJ/gleichstellung,did=88098.html

Regelungen für die Privatwirtschaft

Das Gesetz sieht für den Bereich der Privatwirtschaft im Wesentlichen folgende Regelungen vor:

Für Aufsichtsräte von Unternehmen, die börsennotiert sind und der paritätischen Mitbestimmung unterliegen, gilt künftig eine Geschlechterquote von 30 Prozent. Die Quotenregelung greift damit bei Aktiengesellschaften und Kommanditgesellschaften auf Aktien mit in der Regel mehr als 2000 Arbeitnehmerinnen und Arbeitsnehmern sowie bei Europäischen Aktiengesellschaften (SE), bei denen sich das Aufsichts- oder Verwaltungsorgan aus derselben Zahl von Anteilseigner- und Arbeitnehmervertretern zusammensetzt. Diese Regelungen gelten nach dem aktuellen Stand für rund 100 Unternehmen in Deutschland.

Diese Unternehmen müssen die Quote ab dem 1. Januar 2016 sukzessive für die dann neu zu besetzenden Aufsichtsratsposten beachten. Bei Nichterfüllung ist die quotenwidrige Wahl nichtig. Die für das unterrepräsentierte Geschlecht vorgesehenen Plätze bleiben rechtlich unbesetzt ("leerer Stuhl").

С уговорката, че досега не видях някой да дефинира "ръководни позиции". Законът касае т.нар. Aufsichtsrat, който има контролна функция, не оперативна.

# 254
Все повече се убеждавам, че подчиненото положение на жените в обществото е поради другите жени. Няма солидарност. И в семейството, и на работното място. И се носят какви ли не митове, че жените били по-подли, по-големи клюкарки, и пр. Вече няколко пъти казах, че работя сред доста мъже. С нищо не отстъпват на жените по слабости.
Анна Бел, не си съвсем права. Повечето жени искат мъж до себе си, защото се нагърбват с всичко иначе.

Да, Руми положението на жените е обусловено именно от самите жени или "другите жени". Точно така. И аз се убедих в това, да не кажа, че ежедневно се убеждавам.

Разбира се, че поради тази причина искат мъж до себе си. Не е честно жената хем да ражда, ама и хем да прави всичко останало наравно с мъжът. Напълно съм наясно, че женските изисквания за съпруг, са абсолютно резонни и оправдани. Просто казвам, че докато нашият вид се възпроизвежда чрез женска утроба, жената винаги ще предпочита да е първо майка и после работничка, особено ако има и мъж кариерист. Защото тогава децата освен без баща, ще трябва да се лишат и от майка. А деца без двама родители е сериозен риск. Тогава жената прави компромисът и оставя кариерата на по - заден план, като делегира това на съпругът. Всичко е много логично и взаимосвързано.

Цитат
В този смисъл по-скоро бих живяла в общество, където ми свалят шапка, защото съм жена и майка и си стоя у дома, а не такова, в което имам право да ме гърчат наравно заради неясна реализация.

Хубаво желание, ама само на теория. Практиката е показала, че "свалянето на шапка, защото съм жена" минава първо през наръчника "Как да бием жените си правилно".

Общи условия

Активация на акаунт