Борба за равенство между половете

• 14 893
  • 461
  •   1
Отговори
# 255
Аз пък не ща никой да ми сваля шапка.
Не разбирам и тази борба м/у половете. За мен е пълна глупости и губене на време. Всъщност дори не вярвам, че реално има такава, просто шепа мъже, на които не им мият краката реват, че не живеят в миналото. Ами... нямат късмет, това е положението.
Просто не искам, когато правя, каквото ми харесва и живея, както ми харесва, да ми обясняват, че го правя, защото съм искала да подтискам мъжете, защото съм феминист или не знам си какви други щуротии  Crazy

# 256
  • Galaxy 13197853088
Цитат
Просто казвам, че докато нашият вид се възпроизвежда чрез женска утроба, жената винаги ще предпочита да е първо майка и после работничка....
Грешиш. Съвремието те опровергава категорично.

# 257
  • София
Пак за тая кариера се хванахте. Като че ли не съществува възможност една жена да има добри постижения в работата и тя да ѝ доставя удоволствие.
Нужно ли е да се отказва от това, което е, заради обществената нагласа. Със или без дете.

# 258

Цитат
В този смисъл по-скоро бих живяла в общество, където ми свалят шапка, защото съм жена и майка и си стоя у дома, а не такова, в което имам право да ме гърчат наравно заради неясна реализация.

Хубаво желание, ама само на теория. Практиката е показала, че "свалянето на шапка, защото съм жена" минава първо през наръчника "Как да бием жените си правилно".

Не е задължително, има общества, които си уважават жените, без да ги бият. А в такива общества също така не е задължително за жената да е омъжена, винаги е имало достойни роли и за неомъжени жени.

Свалянето на шапка не е губене на време, то е социална парола за това, че знаем за какво се борим и как да го постигаме. Знак, че не сме стигнали до хаос.

# 259
Аз пък това не го разбирам. Какво значи първо майка, после работничка?
Човек не е еднозадачна система. Не всеки може да бъде удовлетворен само от една роля в живота си.
И родител, и работник, и половинка, и домакин, и приятел и т.н.

А за човек, независимо мъж или жена, който не може да си балансира ролите и игнорира децата си заради работата ще ви спестя мнението си.

Пак за тая кариера се хванахте. Като че ли не съществува възможност една жена да има добри постижения в работата и тя да ѝ доставя удоволствие.
Нужно ли е да се отказва от това, което е, заради обществената нагласа. Със или без дете.

Мхм, то и всички мъже са направили кариера, затова и по цял ден пишат тук  Mr. Green

# 260
  • София
Трябва ли да раждат ако кариерата е по-важна?
А мъжете трябва ли да правят деца, ако кариерата е по-важна?
Не ми отговаряй, явно ДА, за мъжете може, а при жените не.
Такова е нашето общество, мисля, че тези стереотипи трябва да се разбиват. Всеки трябва да следва мечтите си и да се реализира колкото и както иска, а семейството е отговорност на двама. Ако двойката реши един да работи друг да се грижи за дома, това също разбира се е ОК, но самите очаквания, които виждам тук, че щом е жена за нея парцала, а мъжа да гради кариера, щото виждаш ли той го прави по-добре, за мен показват закостеняло мислене признак на тиха дискриминация, което както казах е вече дълбоко насадено в нас.
Просто всякаква "дискриминация" е опит на едни жени да се облагодетелстват заради пола си
Мисля, че всяка дискусия или кампания против това е полезна за обществото и не знам как точно в случая може да се трупат дивиденти от това, по скоро младите момичета трябва да се замисля искат ли да играят ролята която обществото очаква, защото така е от 2000 години или да бъдат себе си, без да се съобразяват с някакви вменени очаквания. Често ролята на домакиня и майка (само) не носи удовлетворение на жената, особено ако е способна и амбициозна. А пък в България, да гледаш дом и деца за мъжете е все едно "нищо да не правиш по цял ден".  Една жена може също да има страхотна кариера, да гради и расте и да се радва на успехите си, и ако не го прави, нека да е защото тя така е предпочела, а не защото стереотипи, възпитание и очаквания  го налагат и вменяват, или което е още по-лошо, но се среща, защото на мъжа не му харесва жена му да е по-успяла от него.

Последна редакция: ср, 08 юли 2015, 12:18 от pimpinela

# 261
Разликата е, че майчинството не е роля, не е хоби, не е идентичност, а е реалност. Останалото са джуфки.

И въобще не става въпрос за удовлетворение, още по-малко лично такова. Ако разместиш нещата, ще има огромен ефект върху обществото, а накрая ще пострадат и отделните лични животи.

Може би ако погледнеш малко извън себе си, така по-абстрактно и на високо ниво? Но казват, че за жените било трудно.

Моля- моля, колкото е очакването, че за жената е къщата, толкова е и очакването, че мъжът ще е добър в работата си и продуктивен. Аз чистенето не си го продавам без пари. Ако ще да е дискриминация, но щеше да ми е доста по-дискомфортно да се примиря с мъж, дето не го бива с кариерата, да поделяме всичко поравно, ама да знам, че не мога да се отпусна, докато децата са малки, ами ще трябва бързо-бързо да мисля пак за работа. Работата е там, че нещата са по-комфортни, ако си намериш мъж, на който наистина работата му пасва и е по-продуктивен, така че за момент да мога да се откажа от тая пуста "себереализация".

Странното е, че повечето мадами в офиси общо взето работят някакви убийствено безлични неща, та не знам за каква себереализация става въпрос, ама- климатизиран офис, интернет, да си разходиш тоалета, това са си екстри.

# 262
То и на много мъже реалността е същата. Включвайки разхождането на тоалетите.

# 263
"по-скоро младите момичета трябва да се замисля искат ли да играят ролята която обществото очаква, защото така е от 2000 години или да бъдат себе си, без да се съобразяват с някакви вменени очаквания."

Опитът показва, че искат да са себе си повечко години, ама след това яко се редят да я играят тая роля, че и с голяма сватба, и с диаманти, с примиране и шоу, а после целият свят да им лайква великото отроче.

# 264
  • София
Абе всеки да прави каквото прецени за приемливо за себе си и толкова. На някои им харесва да въртят парцала и да обгрижват любимите хора, други - не толкова.

Вкъщи аз работя, той се грижи за дом и градина и двамата сме щастливи от положението. Всеки прави това, което му харесва.

# 265
Разликата е, че майчинството не е роля, не е хоби, не е идентичност, а е реалност. Останалото са джуфки...

И бащинството не е хоби, но доста мъже (и жени) смятат така. Всеки разбира нещата по различен начин и какво се включва майчинството и бащинството е личен избор.
Това, че аз, ти или някой друг си има своите разбирания, не значи, че може да се плясне общовалидно "правило", нито да го изкарва, че природата така е казала. Както каза - джуфки.

# 266
Ами то някак е ясно, че природата го е казала. Лесно е да се размножиш, трудно е да ти се доработи...

Не е точно правило в смисъл "ще накажем всички, които не го следват". Но е препоръка, която следва да игнорираш съзнателно и да може да си носиш последствията, без да мрънкаш.

# 267
Цитат
Просто казвам, че докато нашият вид се възпроизвежда чрез женска утроба, жената винаги ще предпочита да е първо майка и после работничка....
Грешиш. Съвремието те опровергава категорично.

Е, как ме опровергава? Напротив, точно обратното е. Пак казвам, шепа жени са, една шепа жени са тези, които искат да "командват парада", останалите се омъжват. Точно това е съвремието все още, иначе за какво са квоти тогава, нали така?

# 268
Ами то някак е ясно, че природата го е казала. Лесно е да се размножиш, трудно е да ти се доработи...

Не е точно правило в смисъл "ще накажем всички, които не го следват". Но е препоръка, която следва да игнорираш съзнателно и да може да си носиш последствията, без да мрънкаш.

Аз пък мисля, че нуждата от работа е също така силно вградена в хората, както и че "гладът е по-силен от тока".
А размножаването не се изчерпва с раждането. И родител не е само този, който е родил детето. Както и това, че някоя е родила дете не я прави негова майка, ако го е захвърлила някъде.
Нещата са сложни и относителни. И точно природата ни показва, че правила няма.

# 269
И все пак бащинството не е точно "задачите на майчинството, изпълнени от бащата". В тази задача има елементи, които майките дори не може да си представим. И да, един мъж може да е много успешен баща и без да е сменил един памперс.

А може да е ангажиран с бебето и пак да се провали в задачата.

Освен това, макар че разводите са лесни, смяната на работа и уволнения се случват по-често. Така че не е хубаво човек да разчита много на т. нар. "кариера". Но за много жени работата е заместител на семейството.

Общи условия

Активация на акаунт