Борба за равенство между половете

• 14 893
  • 461
  •   1
Отговори
# 270
Аз пък това не го разбирам. Какво значи първо майка, после работничка?

Ами означава, че в едно семейство на двама работещи - кариеристи, когато дойде моментът за повишение в работата (и на двамата), но  това повишение е за сметка на семейството, в 90% от случаите жената се отказва от него, а мъжът не. Обществото го толерира, на всичкото отгоре. Това означава първо майка, после работничка. Като види, че децата са без родителски надзор, защото татко е кариерист, обикновена мама стопира за да може поне единият от родителите малко от малко да полага други грижи освен финансови.  Та това ми напомни за заглавието в  един английски вестник  по времето на Тачер: "Зад всеки успял мъж стои една успяла жена, зад всяка успяла жена стоят купища изоставена домакинска работа". Сексистко е, нали?

# 271
Още една жена(българка), изобретила нова технология:

http://www.blitz.bg/news/article/347090

Повечето изобретения от жени и известни в попрището си жени са от последния век. Дискриминацията в последния век е по-малка в сравнение с предишните векове. Какво съвпадение Mr. Green Mr. Green В тоя ред на мисли, до към 1920 г. в САЩ е било забранено на жените да работят. За да не се конкурират с мъжете. Каква прекрасна демокрация и липса на дискриминация :mrgreen: Mr. Green

И аз да дам пример за дискриминация: на моят съпруг му беше предложена почти 2 пъти по-голяма заплата от на негова позната при еднакви позиции и еднакъв опит. Не защото той или тя са имали договорки. Това си беше първоначалното предложение. Тя обидено отказа и след чак още 1 година успя да намери работа със заплата на нивото, предложено на съпруга ми.

Това го чувам за пръв път. Къде го пише? Не е ли имало учителки, лекарки? Какво са правили завършилите? Би ли посочила източник? Конкретно за "забранено"

Това са ми го казвали няколко мои учителки в САЩ. Може да е било различно в различните щати. Намерих ето това, което казва, че само преди век на жените е бил забранен достъпа до професии като лекар и адвокат, въпреки че
предния век са били разрешени. Общо взето са работели само като домашни помощнички, работнички във фабрики, писателки и учителки.

In colonial America, women who earned their own living usually became seamstresses or kept boardinghouses. But some women worked in professions and jobs available mostly to men. There were women doctors, lawyers, preachers, teachers, writers, and singers. By the early 19th century, however, acceptable occupations for working women were limited to factory labor or domestic work. Women were excluded from the professions, except for writing and teaching.

The medical profession is an example of changed attitudes in the 19th and 20th centuries about what was regarded as suitable work for women. Prior to the 1800s there were almost no medical schools, and virtually any enterprising person could practice medicine. Indeed, obstetrics was the domain of women.

http://www.wic.org/misc/history.htm

Това е вече минало, макар и сравнително скорошно. Но има още много останки на дискриминация, та каквито и да са и личните подбуди на Уотсън, добре е че има такива като нея да се борят за по-голяма цел.

Така е по-ясно. Сега разбрах.

# 272
The Siren of Titan, нали това казвам, разбиранията са различни. За много хора е достатъчно една подхвърлена хартийка и игра 5 мин., за друг е друго, за трети трето, варианти хиляди.
И нито един не е наложен от природата, а е избор на бащата.
Същото се отнася и за всички останали въпроси, които включва "борбата".

# 273
А пък моят баща още преди почти 40 години се е занимавал лично със съдържанието на пелените ми, щото мама беше гнуслива. Когато е бил у дома, разбира се. Междувременно е бил на доста висока длъжност.

# 274
Абсолютна истина е.И не е само в Германия,масово се прокарват такива
политики за неестествено налагана на жени в управлението.А може би и
не само там трябва да бъде така. И в партиите, и в фирмите, навсякъде.
Важното е да се спази регламента, а не качествата на работещите. Това
ще даде допълнителен тласък надолу във един по-дълъг период и накрая
ще се окажа прав Simple Smile .

На такива тук им казваме "chauvinistic pig", без извинение.

# 275
Ако повишението е за сметка на нещо, то това не е никакво повишение, а е вид експлоатация. Затова трябва добре да се мисли за повишенията. В тоя смисъл няма лошо жената да е high earner, но е тъпо да вкарва много часове само заради идея.

Мда, изглежда всъщност врагът на жените не са мъжете, а правителствените регулации. При свободна икономика с ниши за запълване никой няма да пита кой върши работата. Но когато регулираш всичко и свиеш възможните дейности, изведнъж ще се окаже, че за жените няма какво да правят. А иначе винаги е имало женски дейности, някои и много печеливши. През т. нар. мрачно средновековие доста жени са вършели доходна работа. Били са кръчмарки, ханджийки. За жената има много експертни ниши.

Това с вкарването на жената у дома е за общества, дето са си надвили на масрафа. В по-бедните жената винаги има какво да върши и едва ли се е застоявала да е перфектна домакиня.

# 276
Абсолютна истина е.И не е само в Германия,масово се прокарват такива
политики за неестествено налагана на жени в управлението.А може би и
не само там трябва да бъде така. И в партиите, и в фирмите, навсякъде.
Важното е да се спази регламента, а не качествата на работещите. Това
ще даде допълнителен тласък надолу във един по-дълъг период и накрая
ще се окажа прав Simple Smile .

На такива тук им казваме "chauvinistic pig", без извинение.

Я кажи, вярно ли е, че в Канада се насърчава използването на безлични местоимения, за да няма he и she и някой да се обиди...казват, че политкоректността била на нечовешки високо ниво.

Има ли машини, дето ви глобяват, ако псувате на обществени места? Като в оня филм със Силвестър Сталоун...

# 277
Добре де, дискриминацията не се ли изразява в това, че мъжете и жените работят 'извън къщи' по 8 часа/или колкото там, 12 ако щете.., не се хващайте за часовете/, но жената работа и вкъщи след това още 8 часа, а той... 2 например. Т.е. сумарните часове работа на всеки от тях вкъщи и извън къщи се различават доста.
Някак си мен това ме дразни, всъщност качеството на живота се определя в голяма степен от количеството свободно време, всъщност кой колко пари носи, та даже и съвкупния доход нямат толкова голямо значение, когато нямаш време да изхарчиш тези пари.  newsm78 Просто щото си 10 часа на работа извън къщи и още.... поне 6 вкъщи, ми че то време за сън не остана, камо ли за харчене ../на парите на мъжа/. Освен ако не дипли хилядарките де, тогава просто децата ще се гледат от бавачката и става съвсем мазало, мен ако питате...  Laughing Пращат ги по интернати, в Европа-та, същите тези деца, чиито майки и бащи по 12-14-15 часа кариерстват. Частни, скъпи, елитни затвори за деца без ...... майки....  ooooh!

Последна редакция: ср, 08 юли 2015, 13:02 от Анонимен

# 278
Ами всъщност повечето статистики са за неща като гладене, пране и бърсане на прах. Четох едно проучване, в което казват, че са пропуснали "дворна работа"- косене на ливада, миене на пътеки, събиране на листа. И че ако се включат и дворните работи, подръжка, малки ремонти по една къща, накрая се оказва, че мъжът има също толкова задачи след работа.

# 279
Е, това зависи от държавата, нали така. В Щатите живеят в къщи много, например, незнам реално какъв процент от населението живее в къщи и какъв в жилищни блокове... А пък и какви дворове, в съвременното урбанизирано общество предимно в блокове по високи етажи се живее, на село - в двора - хубаво, ама селата са на изчезване.

# 280
Намерете заетост на мъжа си: накарайте го да ви построи къща. И да има ливада за косене.

Всъщност повечето женска работа идва и оттам, че жените имат стандарти за някои неща. А моето правило е- чисти този, който има по-висок стандарт за чистота. Така че не може да се иска от мъжа например наравно да бърше прах по стандартите на жена-маниачка. Това си е домашно насилие.

# 281
Това с вкарването на жената у дома е за общества, дето са си надвили на масрафа. В по-бедните жената винаги има какво да върши и едва ли се е застоявала да е перфектна домакиня.

Кои са тези общества, които са си надвили масрафа?

# 282
Частни, скъпи, елитни затвори за деца без ...... майки....  ooooh!

Имам такъв пример на двама родители кариеристи. Тя българка, той американец, децата с гледачки. Но и двамата правят мнооого, мноого пари, мамка му. Но това е демокрацията, всеки си избира това, което най - много му приляга, не мога да ги съдя в никакъв случаи, еле пък жената.
Скъпите училища не са "затвори". Laughing

# 283
Ами всъщност повечето статистики са за неща като гладене, пране и бърсане на прах. Четох едно проучване, в което казват, че са пропуснали "дворна работа"- косене на ливада, миене на пътеки, събиране на листа. И че ако се включат и дворните работи, подръжка, малки ремонти по една къща, накрая се оказва, че мъжът има също толкова задачи след работа.

Оказва се, но само в някои домове. За мен е пълна глупост да се дели твърдо. И то така се дели, че неизбежното е в ръцете на жената, а инцидентното в тези на мъжа. Което я се случи, я не.
Има работа - върши се. Ама баш каква е - айде без капризи, не му отива на голям човек. Като стане за косене ливадата, ще я коси, като се е събудил в събота пръв - ще направи закуска и ще гледа децата, няма да иде да ръчка жена си да става, защото преди месец е сменил 1 бр. крушка в хола. Примерно.

В никакъв случай не се получава дори приблизително равно натоварване като се включат инцидентните, всеки човек, който е пробвал двете неща е наясно, че "женското" е много повече.

П.П. Извинете, но тези неща като събиране на листа, минаване с косачката и хвърляне на боклука са си запазена марка на тийнейджърите, решили да изкарат някой лев. Ако бях мъж не бих бил особено щастлив да ме приравняват с тях  Laughing

# 284
Женското е с колкото се натоварим и каквито стандарти сложим. Например ако ти си сложила стандарт, че ще се яде готвено, ще готвиш, не може да го изискваш от другия. Ако той държи да има пресни плодове, ще се грижи да зарежда и да проверява купите. Но не може да ми се кара, че аз не съм се сетила за неговия стандарт и идеи. Нито пък аз мога да очаквам да знае любимите ми рецепти.

Общи условия

Активация на акаунт